Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý dům a stará pec na chleba

Od: stir* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den.

Mám dům, v kuchyni jsou dvířka do pece, pak pokračuje pec skrz nosnou zeď do jizby, tam jsou kachle s troubou i dokončením pece. Není veliká, jak si vzpomínám tak na 6 bochníků. Má dvoji klenutí. Dá se po něm chodit. Pak pokračuje kouřovod šikmo doprava a ohýbá se vzhůru do komína 50na50.

Chci aby se tam znovu dalo bydlet. Je to rodný dům od roku 1609. Tak že začnu komínem.

Dneska tu byl pán kominík, spolu jsme to prohlédli a došel k závěru, že pokud chci péct, komín i pec se musí vybourat, a znovu postavit. Nebo zbourat a do jizby krb nebo něco jiného a komín ze stavebnice. Nebo to nechat jako raritu, a postavit další komín ke krbu nebo kamnům. To by zase ubralo prostoru.

Pomozte mi při rozhodování, peníze které jsou nejdůležitější, těch moc nemám a asi by už moc nezbylo na více při stavbě nové pece.. A další, jak často by se v ní skutečně pekl chléb či koláče. Aby na sebe něco vydělala.

Prosím, jak to udělat. Rozhodnutí stejně zůstane na mě.

Děkuji milým rádcům.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Dnes si každý raději upeče doma chleba na domácí pekárně ETA.Pokud sestava staré pece a okolí nepůsobí starobile a exoticky i s celým interiérem ve shodě,nemá cenu to dále udržovat a do toho investovat.Pak teda raději zbourat a postavit nový,moderní komín.

JABRAKA

jentak*
hodnocení

0x

Chápu možnou kolizi komína od pece a od krbovek. Nechápu ale, proč by se musela vybourat pec a stavět nová? To je v tak hrozném stavu?

stir*
hodnocení

Dobrý den.

Děkuji za odpověď. Pec už nejde vymazat šamotem, protože je od sazí.. Komín, na tom je vidět, že se musí !

postavit nový.

Všechno je ve stavu jak se to postavilo a užívalo stovky let, beze změn. Akorát vykradeno co se dalo odnést, nebo

třeba bryčku odvézt.

Elektřina byla na vlastní náklady zavedena v 90sátých létech.

jentak*

Možnost opravy té pece, nějaké posouzení stavu, to bych zadal spíš nějakému kamnáři, než kominíkovi. Myslím, že by se dal na internetu nějaký najít a přemluvit(zaplatit). Ten komín bych taky nechal udělat nový(nebo nějakou vložku)-to je spíš na kominíkovi, už kvůli bezpečnosti.

honzik*
hodnocení

0x

něco zbourat, zničit je nevratné. Já bych se rozhodně poradil víc, než s jedním kominíkem. Chléb z pece, nebo z přístroje - "pekárny" je neporovnatelný. To je jako srovnávat buchty od babičky s babišovkama z obchodu.

stir*
hodnocení

Ano, tady je to srdcovka. U Jabraka je to současný směr.

nikdo*
hodnocení

0x

Jen k tomu, jestli se to vyplatí. Chleba 1kg, stojí asi 25kč. Na upečení 1kg chleba, potřebujete asi 0,5kg mouky(žitná + pšeničná), v průměru za 5-6kč. Potom trochu soli, kmínu, a kvásek. Dohromady max. 1kč. Připočítejte energie, svoji práci, a máte to. Když upečete jeden chleba týdně, tak se Vám náklady nikdy nevrátí. A naopak.

Rozdíl v chuti, je ale nepopsatelný. To se musí vyzkoušet. Já mít takovou pec, předělal bych ji na plyn. Hořák s regulací stojí od 20 tisíc nahoru. Udělat spalinovou cestu na spaliny je jednodušší, než dělat nový komín. O lepší regulaci teploty v peci nemluvím.

stir*
hodnocení

A tady je něco nového.

Plyn, můžu použíi jenom ten v láhvích. Zatím tam není ani ten, středem vesnice jde zemní, já jsem dost mimo.

Může to být na láhve? Koupily by se 30ti litrové. A pak spalivová cesta. Tak to je dobré k popřemýšlení.

Řeknu o tom panu kominíkovi.Díky.

janm*

Je-li to dům ze sedumnáctého století pak už má určitou historickou hodnotu, proto bych pec i s komínem rozhodně zachoval a opravil, opravit lze skoro vše, pokud ne, pak bych udělal podrobný zákres a vystavěl nové ze stejných materiálů a "přesně stejné" pochopitelně bez "stavebnicového komína" ten tam nepatří , postavil by se opět klasický...

Na další kamna se může postavit komín další do takového domu bych ale nevolil stavebnici ale klasiku tzn. červenou plnou pálenou cihlu nebo kámen (pokud byl užit ten) a dovnitř šamotovou vložku patřičného průměru v závislosti na spotřebiči...

stir*
hodnocení

Děkuju. Váš navrhovaný postup je ideální.pro dům, a máte za sebou myslím si, i dílo.

Bohuřel tohle sotva dokážu zaplatit, Takhle tu pec obnovit, to už je víc záliba než práce, ale k nezaplacení.

Zeptám se pana kominíka, jestli by si na to troufnul. A i kdyby, pokud mi to bez záruky

spočítá i s materiálem na více než 120 t., je to marné.

A to pak ani nepomůže, kdybych mu slíbila pečenou kačenku na každý oběd po celý měsíc.

Je to krásná vkdina, a dnes si o tom nechám snít.

janm*

S tou opravou nebo rekonstrukcí pece je lepší aby to dělal kamnář ovšem kamnáři jsou dnes velmi velmi drazí byť jsou i vyjímky, z kamnařiny je dnes "velký byznys" dříve měly pece a kachláky běžně doma i chudí lidé dnes si za vystavení pece účtují pomalu "miliony".

Zeptejte se v okolí lidí, kdo jim stavěl krb, kachl. kamna, případně opravoval, a jak byli spokojeni s prací a cenou, na základě toho můžete získat opravdu "dobrého" kamnáře nebo i zedníka... šikovný zedník, který už něco komínů a krbů opravil případně postavil, dělali to běžně i zedníci v tom bych problém neviděl, nemusí nic počítat ani vymýšlet jde pouze o opravu čili poškozené zdivo se nahradí novým chybějící dozdí, značně poškozené úseky se mohou ubourat a úplně stejně tak dostavit, vydrolené spáry a omítky se vyspárují a znovu zaomítají. Důležité je zda-li nejsou v "kachlové části" poškozené kachle, ty jsou nejdražší, výroba na zakázku by byla ještě dražší, pokud ne anebo je to "obstojné" pak by s opravou neměl být problém. To samé s komínem, dříve se stavěly klasické cihelné nebo kamenné zděné komíny je to zase v podstatě "čistá zedničina" a zedníci to také stavíva-li, čili zkušený zedník je schopen zdivo posoudit po statické stránce a vyhodnotit je-li lepší zhodit a úplně stejně postavit nový nebo lépe opravit, průměr šamot vložky do komína a výšku komína která je nutná pro dobrou funkci pece vám sdělí kominík..., mimochodem stavbou klasických komínů se některé kominické firmy zabývají záleží ovšem na ceně...

stir*
hodnocení

Dobrý den.

Už vím jak se to udělá. Komín nechám rozebrat. Kachle rozeberu a očistím sama. Když se rozebeou kachle,

odkryje se klenba pece a ukáže se v jakém stavu je skutečně. Nejtěžší na tom bude k opravě její dvojitá klenba.

Nafotí se to, jak jste poradil, a pak když to bude třeba, postaví se z nových cihel.

Připomněl jste mi šikovného zedníka. Zajedu se zeptat. Jste zlatíčko. Poškozené kachle můžu snad nahradit

stejně starými kachlemi i když s jiným vzorem..A ten komín nechám na kominíkovi.

Takhle mi to z penězi vyjde. Za tři měsíce by se to mělo postavit, to je dost dlouhá doba,

už to vypadá nadějně. Díky. Ať se daří i Vám. eh

asd1

Je to spíš o práci než o penězích... Podle popisu to bude potřeba celé rozebrat a postavit znova tak jak to bylo původně. Tj. zjistit jak a z čeho se to stavělo.

Zadat to kamnáři nebo podobné firmě vyjde draho, to by byl rozmar milionáře. Nejlíp vychází nastudovat postupy a materiály a postavit si to sám, nebo brigáda pro nadšené studenty...

Odhadem tipuju plnou cihlu a maltu. Cihly jdou sehnat za odvoz, marta je za pakatel a jde jen o tu práci. Stačí dodržet základy řemesla a půjde to, klenutá pec a zděný komín nejsou raketoplán. Ale záleží na detailech tak to chce dobře zdokumentovat původní pec..

nikdo*

Může to být na plyn z bomby. Ale abych se přiznal, nevím nakolik by se to vyplatilo, spíš si myslím, že ne. Nemám potuchy, kolik takový plyn stojí. A odhaduju spotřebu tak na 1-2 kubíky zemního plynu za hodinu. Podle velikosti pece. Kolik je to kg propanbutanu nevím.

Já na to ale koukám spíš z pohledu amatérského pekaře-živnostníka. Pokud je nutné stejně rekonstruovat komín, tak by se místo toho 50x50 vešel komín se dvěma průduchy, jeden pro kamna a druhý s vložkou pro spaliny. Zase poradí spíš kominík.

isteron

Pokiaľ sa jedná o pec, lepšie by bolo vykurovanie elektrinou, ak by ste náhodou neišli na drevo. Plyn suší a ťažšie sa reguluje. Máme sporák a elektrickú trúbu a s druhý šporák s plynovou rúrou. A je to veľlký rozdiel. Ja by som sa prihovoril za elektriku.

nikdo*

Ten hořák NESMÍ být v pečícím prostoru. Předpokládám, že ta pec má oddělené topeniště. Pokud ne, je oprava-úprava nemožná. Elektrický ohřev je v normálním rod. domě nesmysl. Stojí to hodně peněz, vytopit takový prostor.

Co se týče regulace, tak tyhle profi hořáky se regulují plynule, lépe než elektrika.

stir*
hodnocení

Dobrý večer. Konečně jsem tady, abych Vám všem milým rádcům poděkovala. Děkoji. *slunce*

Vám "nikdo\ musím napsat, že v peci je pevný základ.

Pán kominík, který se mi doporučoval, jak až nyní vím, je mi houby platný a jsem moc ráda,

že jsem s ním nedomlouvala nic na jisto, ani stavbu komína..

Ale mám zlatý hřeb v podobě zedníka, čerstvého důchodce, pracanta, který už stejnou pec rozložil a znovu postavil.

A to k naprosté spokojenosti majitelů. Tak to je trefa. Dnes jsem za ním byla, a je MACHR, a pomůže mi se vším.

Jeho paní mě ujistila, že se nemám bát, jenom začne až koncem dubna.

Díky za povzbuzení a vaši podporu. Má to cenu.nebourat.*slunce*

janm*

Jak jsem psal, chce to trochu "zalovit" v okolí, také jsem tak pořešil nějaké věci k plné spokojenosti, ať vám to tedy vyjde držím palce :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]