Nejste přihlášen/a.
Zdravím, co na to říkáte? tn.nova.cz/... .
Dle mě blbost jak vrata. Někdo chce ušetřit jednu značku a vrátit styl jízdy na kruháči opět do staré podoby. Nevhodnost změny mimo zvýšené riziko havárií spočívá i v tom, že se na kruháč prostě nacpe i ten, co tam nemá místo a totálně to ucpe.
Opět se sdělovací prostředky snaží "objevit Ameriku". Jako vždy z neznalosti. Na křižovatce s kruhovým objezdem již po celou dobu platnosti zákona 361 z roku 2000, platí přednost podle dopravního značení a tam, kde toto není, platí přednost zprava, jako na každé jiné "neřízené" křižovatce.
nemůžu dát bod, takže alespoň 1* za správnou odpověď.
(Nedá mi to, abych nesdělil, že by mělo být povinné šklolení všech řidičů, pak by někteří nepsali nesmysl.)
Oni upozornili na něco, co se v reálu vyskytuje jen velmi málo. Když se projedete, tak zjistíte, že téměř každý krůháč je opatřen i trojúhelníkem, který upravuje, že přednost je na kruháči. Samotná značka kruhového objezdu se vyskytuje zřídka kdy.
Mě by zajímalo kolik jich třeba v ČR je . Já osobně jsem zatím takový kruháč (asi) nepotkal.
To opravdu není nic nového, tohle pravidlo platí miniámálně 20 let, i když nemá moc logiku. Automatická přednost na kruháku (bez značky "dej přednost") ale v době, když jsem dělal řidičák, skutečně platila (kolem roku 1970).
Magdone,
nemůžu dát bod, takže alespoň 1* za správnou odpověď.
(Nedá mi to, abych nesdělil, že by mělo být povinné šklolení všech řidičů, pak by někteří nepsali nesmysl.)
Povinné školení řidičů...proč by měl stát trestat všechny řidiče? Neznalost zákona neomlouvá, a kdo už vlastní ŘO pak se o zákon má zajímat po celou dobu. Je to pak jeho problém, pokud způsobí dopravní nehodu.
"...je to pak jeho problém, pokud způsobí dopravní nehodu".
Ne, to není jen jeho problém, protože při takové nehodě sestřelí řidiče, který předpisy zná a dodržuje. Přeškolení a přezkoušení není trest, je to ochrana nejen řidiče samotného, ale hlavně všech ostatních.
Mimochodem, pravidelné přezkušování je povinné například i pro elektrikáře, kteří většinou nemohou způsobit tak závažnou škodu, jako neznalý řidič.
Vidím server nova a je mi vše jasné - bulvárek. Pamatujete na hysterii, kterou vyvolala TV NOVA, kolik mrtvých bude na přechodech s "Absolutní předností chodců?" Nic takového samosebou nebyla pravda, ale žrouti bulváru tím žili dlouhé měsíce. Takže řidiči - přemýšlet hlavou a chovat se racionálně, ne podle bulváru.
Na druhé straně nutno uznat, že řidiči chodcům přednost prostě nedávají, ale chodci s tím (v rámci snahy přežít) počítají.
Oni řidiči s předností mají problém asi obecně. Mne se například pokoušejí tak dvakrát do týdne zabít, když mi chytráci vlevo odbočující nedají přednost, protože "mají zelenou" ...
trtr,
Nedá mi to, abych nesdělil, že by mělo být povinné šklolení všech řidičů, pak by někteří nepsali nesmysl.
Proč myslíte, že je před kruhákem dej přednost, páč jinak by měli přednost z prava. A tak je to již mnoho let.
doporučuji konec stránky 21 a začátek stránky 22.
Tam je to jednoznačně popsané, v platném předpisu.
Pak ještě existuje další předpis, který řeší umísťování značek, že každý kruhový přejezd musí být označen značkami s předností..
To by se řidič dozvěděl na školeních všech řidičů. (nebo zde na poradně)
Zdravím, tentokrát si myslím, že jsem v právu, protože v tomto případě se odkazuji na vyhlášku č.30/2001 Sb., která stanovuje (stanovovala), že každý kruhový objezd musí být označen značkou C1 (Kruhový objezd) a současně značkou P4 (Dej přednost v jízdě) či P6 (Stůj, dej přednost v jízdě).
Tedy, pokud jsem to špatně napsal, měl jsem na mysli, že se situace zhorší, protože někde bude platit dosavadní značení (jedu-li po kruhovém objezdu mám přednost, při vjezdu přednost dávám) a někde bude platit to dřívější ustanovení (jedu-li po kruhovém objezdu, dávám přednost nové přijíždějícím). Takže asi takto. Veškeré kruhové objezdy musely být po dřívější změně přeznačeny, výjimka se nepovolovala-došlo-li by k nehodě a značka by nebyla osazena (kombinace C1 s P4 či P6), tak byste se mohl soudit.
Máte pravdu, ale jen v tom, že předchozí znění bylo nesmyslné. Řikalo, že kruhovým objezdem je to, kde je předepsaný les značek "Kruhový objezd" a současně ("Dej přednost" nebo "Stůj, dej přednost) a současně "Hlavní silnice".
Naprosto nesmyslně neříkal nic o situaci, kde třeba jediná ze značek chybí.
"Hlavní silnicí" dle současného stavu byl vlastní kruhový objezd a všechny příjezdy byly vedlejší. U staré úpravy (platné třeba za minulého režimu) to bylo tak, že kruháč byl vedlejší a všechny příjezdy do něj byly "hlavní silnice". Tak tedy vážně nevím, co je větší blbost.
Sice v uvozovkách ale špatně.
Kruhák je jako rovná vozovka a křižovatka, normálně dáte přednost z prava. Jelikož tu rovnou kvozovku projektant zatočil doleva, musí být označena značkami.
Zdravím, ono to není zas tak jednoduché. To co pan projektatnt myslí, že vyřešil značkou, lze pochopit minimálně dvě způsoby. Podívejte se třeba na značku IS 9b, tam je úplně jasné, kde je dle zákona hlavní silnice-tlustá čára. Ono říci, že je to tak a tak není jednoduché.
Já osobně vím, jak se v té a té situaci chovat, takže problém nemám. Jen mě zaráží snaha některých do dopravy vnést ještě více chaosu, než je. Některé křižovatky v ČR, dokonce se světelným řízením, dělali asi projektanti po těžké párty.
Školení jsou opravdu nezbytná. Ta značka říká pouze, kudy na Brno, Blansko a Svitavy. Nic víc. Neříká nic o přednosti, ani o tom, že objezd nelze objet dokola.
Kristova noho, smažte to tady někdo, tady opravdu nikdo nic nechápe tak, jak se člověk snaží říci.
Tímto raději končím. Nikdo tady netvrdí, že informativní značka směrová IP 9b -Návěst před křižovatkou, určuje přednosti v jízdě ! Odkaz na tuto značku byl použit v reakci na pana Cukráře a jeho názor, na vedení hlavní silnice v kruhovém objezdu, kterou tato značka jaksi ilustruje po vzoru jiných ze stejné skupiny-např. IS 9a (raději bych obrázku-viz předpis a hlavně přečíst celý popis).
trtr,
tady opravdu nikdo nic nechápe tak, jak se člověk snaží říci.
Pokud jste svoje slova a názory mínil jinak, nežli jsem je pochopil já, kolega ra252, kolega magdon, tak kde je asi chyba?
Netuším že bych psal něco o hlavní silnici na kruháku. Myslíte tuto větu?: "Kruhák je jako rovná vozovka a křižovatka, normálně dáte přednost z prava. Jelikož tu rovnou kvozovku projektant zatočil doleva, musí být označena značkami."
Zdravím, chyba bude nejspíše v mém popisu, ostatně jak to, když někdo něco nechápe, většinou bývá. Odmítám ale, že bych tady napsal něco, co je v rozporu s předpisem před vydáním "novely o kruhovém objezdu", která je náplní této diskuze. To ohledně vedení ("hlavní") pozemní komunikace v kruhovém objezdu je věc trochu složitější a chtělo by to asi rozbor někde na školícím pracovišti i s diskuzí kolem. Na současných kruhových objezdech se značkou Dej přednost či Stůj dej přednost na příjezdech jsou si opravdu dle zákona i zdravého úsudku všechny příjezdy rovny a značky u nich ukončují platnost hlavních silnic, které teoreticky mohou být všechny komunikace vedoucí do kruháče a vlastní kruháč je "taková degenerovaná hlavní".
To, že by se všichni řidiči měli více zajímat o změny zákona , či podrobit školení bych také uvítal
, ale pokud bude MD vymýšlet pořád takovéto "inovace", tak si myslím, že je to zbytečné.
Ostatně proč rovnou nezkusíme návrat úplně ke kořenům a jezdit pro změnu vlevo, jak to prý bylo dříve. Taky si myslím, že diskuzi možná zasáhla včerejší oslava Pepíků
(já se ale neúčastnil) a také to, že dnes neděle. Přeji pěkný zbytek víkendu a vše důležité myslím padlo.
,
trtr, s Vámi budu rád diskutovat, páč se neuchylujete k urážkám nadáváním a osočováním.
Tak mne zkuste naznačit, kde je novela a v čem je jiná?
Páč minulý týden jsem řešil jiné téma, o zimních pneumatikách za značkou C15a po celý rok..
Někdo uvěřil blábolu v tisku a fáma je na světe..
Bylo to přesně obráceně, než píšete. Někdy v šedesátých letech stačila značka "Kruhový objezd" a ve vyhlášce bylo psáno, že vozidlo na objezdu má přednost. To bylo zrušeno a značka "Kruhový objezd" říkala jen to, že se objíždí vpravo. Předposlední (nesmyslná) úprava pak hovořila výhradně o kombinaci značek.
trtr - Největší blbost je to, co jste právě napsal, protože to tak nebylo.
Původně měl označený kruhový objezd přednost před všemi příjezdy a to i bez jakýchkoliv dalších značek. Po revoluci kdosi přišel s inovací, že bude v základu na kruháku platit přednost zprava (tedy nikoliv, že příjezdy jsou "hlavní"), a protože je to samozřejmě pitomost, doplnily se kruháky dalšími značkami tak, aby přednost zůstala na kruháku. Takže se vlastně nic nezměnilo, jen přibylo množství dalších zbytečných značek. A tenhle stav trvá dodnes.
Zdravím, ona blbost, vznikla na základě toho, že jsem měl doma(možná mám) starou hru autoškola (ze kterého období nevím), kde byla situace na kruháči bez značení řešena právě, jak píšete-pomocí přednosti zprava. Jediné chyby, které jsem se dopustil, bylo to, že jsem nenapsal celý popis dané situace. Navíc nejsem ročník, které si všechny změny v dopravě může pamatovat.
Nerad bych, i když asi pozdě, aby se to tady zvrhlo v to, že náhodný čtenář naejdnou nebude vědět co a jak.
Co mě mrzí, že někdo nechápe význam "", to znamená, že to není myšleno úplně v daném slova smyslu, pouze pomocně pro popis situace.
Zdravím, to je přesně ono (náplň diskuze), na co byla většina řidičů upozorněna až pomocí médií. Celou dobu se snažím říci, že řešení všech kruhových objezdů dvojící značek (C1 a P4 či P6) bylo daleko logičtější (i za cenu lesu značek) a navíc v praxi i určitě bezpečnější. Co když jednu značku, či obě někdo ukradne? Pak budou všichni čarovat, někteří pojedou klasicky-dají přednost a pak bezpečně vjedou na kruhový objezd, jiní se tam narvou a budou věřit ve své právo přednosti z prava.
Proč, když řidiči, kteří si osvojili, že na kruhovém objezdu jedoucí vozidlo má přednost (logika věci-vozidlo musí uvolnit omezený prostor pro vjetí dalších) a vozidlo vjíždějící dává přednost (logika věci-ucpáním kruháče, jak to někteří nedočkavci dělají, získáme opravdu akorát nehodovou situaci a stres účastníků provozu).
Pokud jste profík, což určitě jste, už jste zajisté viděl, co nepochopení výše napsaných principů i s logickým odůvodněním udělá s například s nadměrným nákladem, který přepravuje nákladní vozidlo. To, že se se všichni naskládají do kruháče a ucpou jej, je možno z hlediska PČR chápat jako porušení ustanovení pragrafu 22 zákona 361/2000Sb. ve znění pozdějších předpisů, odst. 3.
trtr,
Děkuji za pochvalu, domnívám se, že nejsem profík, ale jen více znalý problematiky a zákona, něžli většina řidičů.
Když rozeberu Váš poslední odstavec, tak mne napadá, že rozměný náklad, tak jak ho považuje zákon, musí mít povolení. Pak dále ucpání kruháku, museli bychom řešit konkrétní situaci v reálném čase, abychom mohli rozhodnout v daném okamžiku, kdo porušil předpis a kdo ne, kdo naplnil skutkovou podstatu přestupku, dle Vámi uváděného předpisu a kdo jen zastavil vozidlo.
To je právně důležité, ale neřešitelné jen z teoretického popisu situace, kde si každý můžeme použitá slova vyložit jinak.
Přeji krásnou neděli.
Podle mě vyvolávate hoax, flame, chaos a ani nevím, jak se to jmenuje. Je to moderní. Já normáně přijedu ke kruhovému objezdu (dlouho jsem taky nevěděl, že se nemá blikat, když na něj přijedete), kouknu jestli někdo nejede a jedu kolo, obyčejně pak někde podle svého zájmu zase odbočím, výhoda je ta, že přednost má vždy to auto jedoucí před mým obzorem. představte si hlavní tepnu, která není řízená. Tak tam někdo přijíždějící z vedlejší ulice nemá šanci. proto se asi takové předpisy vymýšlejí. Pokud bysme byli všicni slušný lidi, nebylo by třeba předpisů. a hlavně myslet! Lenin říkal učit se, učit se, učit se. Dnes ho docela chápu.
že se k tomu musím přidat - je to úplně jedno, jak je kruháč označený.. když lidi pak najedou do protisměru...
V Brně jsou dva krásné kruháče a řádně označené - každý den minimálně jeden tydýt v protisměru, aby si to zkrátil (?) - nejznámější je na Vídeňské ulici - časté nehody a sem tam někdo vjede z kruháče i do protisměru dvouproudovky...
zde ten kruhový objezd - google.cz/...
Jedna věc je jízda do protisměru na kruháči, druhá je, že tam kdysi bývala jednosměrka a chodník - ještě dnes lidi přejíždí před kruháčem do protisměru, protože "na zemi jsou přece ty patníky, co říkají, že mám jet vlevo - abych nejela po chodníku"- kdo to zná, potvrdí, že těch řidičů je denně opravdu dost.
On taky není kruhák, jako kruhák. V Praze za Bauhausem je kruhák o průměru cca 4 metry, ústí na něj 3 silnice (z toho 1 jednosměrná) - odbočka z příjezdové silnice, výjezd z garáží a výjezd k dalšímu podobnému kruháku. Značení přesně podle předpisů. Provoz minimální. I s osobákem je problém se tam vytočit, takže většina aut musí částečně přejíždět přes mírně zvýšený dlážděný střed (bez obrubníku). Totálně nesmyslné zařízení. Není divu, že ho řidiči dost často ignorují a jezdí přes něj rovně.
Samozřejmě, pokud někdo jede na kruháku úmyslně v protisměru, je to vůl a sebedokonalejší značení tomu nezabrání. Ale pokud se to stává často (neúmyslně), nebo někdo vyjede na dvouproudovku do protisměru (byť jen občas), je něco špatně. Nebude to asi chyba jen toho řidiče. Značení by mělo být jasné, přehledné a jednoznačné i pro řidiče, který tam jede poprvé. Vy tam asi jezdíte často, znáte to už zpaměti, takže Vám přijde značení v pořádku, ale pro neznalého to asi v pořádku není.
Ministerstvo opravuje nesmysl ještě větším nesmyslem!
Přitom by vše vyřešila jediná malá úprava příslušného zákona 361, kde by bylo řečeno, že platí přednost pro subjekty na kruhové křižovatce. Ale to by si v parlamentu a na ministerstvu museli najít jinou zábavu, které "každý rozumí" a připravit o kšefty výrobce a zřizovatele dopravního značení!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.