Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Líbí se vám tento památník?

Od: kroupa odpovědí: 37 změna:

Toto je nedávno odhalený památník Jana Palacha. Osobně tomuto umění nerozumím a nelíbí se mi. Jak jste na tom vy?

moderniobec.cz/...

doplněno 17.03.16 17:45:

Na návrh jmlc dávám doplnující otázku i sem. Líbí se vám starší památníky, např. ten na Václavském náměstí?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Mi to připomíná krabičku se sirkami.
Což ve spojení s Palachem dává jakýsi,byť trošku krutý,smysl.
Je to moderní "umění", takže nemá smysl pátrat,co to symbolizuje ve skutečnosti.
doplněno 17.03.16 06:09: ra252 - máte u mě virtuální bod:-D

hodnocení

0x

Ty dvě holicí štětky mají asi symbolizovat tehdy oblíbený slogan "Lenine probuď se, Brežňev se zbláznil a tvoje ideje na sto let zazdil"!
Jenom nevím, který soudruh je který. Nebo jestli některá štětka není soudruh Palach.

hodnocení

0x

Nelíbí se mi a to vůbec. A proč tam jsou ti ježci dva? Za jednoho Jana Palacha? Když už mu chtěli postavit pomník, měl by být důstojnější. To radši nic.

Stejně se mi nelíbí třeba ta bomba /či přirození/ v Brně. A stálo to prý 12 miliónů. Rovněž tak se mi nelíbil návrh na "chobotnici" pana Kaplického v Praze. Někteří lidé, chtějíce dát najevo svou pronikavou inteligenci, se rozplývali nadšením. Mně se líbí víc Karlštejn. Ale na ten by dneska asi nikdo neměl. Buňky ani peníze! :)

Po operaci, když jsem trochu začala pajdat po nemocničním areálu v rámci rehabilitace, uviděla jsem v parčíku nízkou pískovcovou sochu. Dva bochníky, mezi nimi dlouhá hluboká rýha. Říkám si: tak se konečně i ta lidská p...l dočkala své sochy. OMYL! Prý to bylo SRDCE.

Proto si čím dál více vážím Matyáše Brauna. Tam aspoň člověk vidí "co tím chtěl sochař říci"...;) Jaga.

Nebo mi ty Palachovy pomníky připomínají známé Chevallierovy veřejné záchodky ve Zvonokosech.

kroupa
hodnocení

Jedna plastika je Palach a druhá jeho trpící matka - tak to bylo vysvětleno v televizi v pořadu Z metropole. Mám to stejně jako vy. Mám rád, když se na věc podívám a vím co to je. Totéž je u moderních obrazů. Podíváte se na ně a říkáte si, co že to ty obrazce, nebo čáry, mají vlastně zobrazovat.

nikdo*

Jak jsme každý jiný. Mě se například ta Palachova socha nelíbí stejně jako vám. Naopak Kaplického blob se mi líbil. :)

hodnocení

0x

Mě to připomíná intelácký chladič čipsetu :)

hodnocení

0x

U současného umění nejde o zobrazení podoby, nýbrž o vyvolání emocí. Což se zřejmě daří.

doplněno 17.03.16 14:41:

Nicméně abych odpověděl na dotaz: ano, líbí.

hodnocení

0x

Je to jako s tombolou ve škole. Když se něco nelíbí a nedá se to prodat, tak se to věnuje.

Za mne - nelíbí.

hodnocení

0x

Nelíbí se mi. Připomíná mi takové ty propasti v původním Princi z Persie :D. Ale třeba Kaplického knihovna mi přijde nádherná. Konečně něco, co není hnusná šedá/hnědá kostka (jako prakticky všechno, co se u nás stavělo/staví), ale je to barevné a ladné.

cechacek*
hodnocení

0x

Je to nádhera, nemá to chybu pro tvůrce jistě byl řádně odměněn

jofa*

Tak je to z Ameriky, tak to nemůže být špatný.

72mona3*
hodnocení

0x
Moderní umění mi nevadí. Většinou. V tomto případě je to to děs. To, jak to vypadá, je v pohodě - propracované. Ale co (koho) to má znázorňovat, to už je jiná. Má to být pomník k uctění památky...ale když se na tohle podívám... *bzum*
Emoce by to vyvolávat mělo, ale v první řadě by tyto emoce měly směřovat k osobě J. Palacha. Takhle myslím jen na ty pitomce, kteří to prosadili (zaplatili?).
A když jsem viděla třeba tyto ryby, měla jsem podobný pocit. M.
Líbí se vám tento památník?

hodnocení

0x

Jaaaaj))nelíbí ))a víc už raději nepovím, abych nebyla vykázana *smich* *smich* *smich*

hodnocení

0x

Je to hnus rezavej.

lidus*
hodnocení

0x

Líbí se mi to asi tak, jako ten "orloj" co stojí v Brně na Nám. Svobody.

JJ, Lidi se ve světě potkávají u kašny, u anděla,... ale v Brně u "tří čur.ků nebo u kok.ta". Promiňte mi ten výraz, ale je to běžný brňácký slovník.

lidus*

Jmlc,máte pravdu, neznám nikoho pro koho je to orloj, vaše výrazy sedí.

hodnocení

0x

Nelíbí se mi to, ale nevyvolává to ve mě absolutně žádné emoce. Jinak teda ani při hodně bujné fantazii to jaksi Palacha nepřipomíná a jeho matku tuplem ne. Ale třeba pan umělec tvořil své dílo pod vlivem marihuany, k tomu přidal nějaký kvalitní hašiš, zapil to kapkou vodečky...no a hned z toho je Palach, co by ne.

hodnocení

0x

Někdy je to co vytváří dnešní novodobí tzv. ,,umělci" prostě hrůza která absolutně postrádá jakýkoli smysl.

k2

Podobny nazor meli v dobe vzniku parizane na Eiffelovu vez...

17.03.16 13:42

*palec*

dam®
hodnocení

0x

Kdyby to otočily vzhůru nohama, tak se pejsci zblázní radostí ...

lucie*
hodnocení

0x

Poslední dobou se mi nelíbíl žádný pomník co vzešel na svět...to už byly lepší ty sochy dětí a matek co jsme měli před školou v 80-tých letech.Rozhodně se dalo na ně dívat.Kousek od nás v Příboře je památník S.Freuda.Pojali to jako psychiatrický gauč.Ovšem v šeru to na první pohled to vypadá jako stavební materiál pod plachtou...a někdy na tom schrupne opilec.:-D

Památník Palacha by byl o.k,pokud by Palach vypadal jako z reklany na 7up,potom bych to chápala.Jinak některé odpovědi jsou přesné,souhlasím že to vypadá jako z Prince z Persie:-Dnebo holící štětky ve větru.

doplněno 17.03.16 17:09:

Za sebe můžu říct,že jediný památník co mě chytil za srdce a vždy se zamyslím,je zeď Johna Lennona*srdce*...a nebylo k tomu třeba ani drahé moderní umění.

Líbí se vám tento památník? #2

iz*
hodnocení

0x

Líbí.

Je nutné umění rozumět?

kroupa
hodnocení

Když přijdu na Václavák, tak vidím koně a na něm chlapa. Tady nevidím nic a v tomto smyslu tomu nerozumím. Asi je to špatný slovo, ale nevím jak to jinak vyjádřit.

doplněno 17.03.16 17:29:

A líbí se vám třeba i staré památníky, třeba ten zminovaný na Václavském náměstí?

iz*

Jistě, líbí.

Novodobé umění nemusí být horší než staré,

jen proto, že je jiné...

kroupa
hodnocení

Jen mě zajímalo, jak to máte. Ještě doplnující otázka. Je něco v umění, co se vám nelíbí a nebo se vám líbí úplně všechno?

iz*

Nelíbí se mi úplně všechno,

častěji moderní umění,

ale občas i něco od "zavedených" autorů...

Jestli je nutné umění rozumět? Ale vůbec ne. Výše uvedené plastiky mají být poctou Janu Palachovi. Když se u nich vy*eru a prohlásím to za umění (umělecké dílo), tak je taky jedno, jestli tomu někdo bude rozumět?

martinaa*
hodnocení

0x

Taktéž vidím holící štětky, jednu novou a jednu starou, roztřapenou. Podle mě nevkusné novodobé "umění".

hodnocení

0x

nelíbí a nerozumím, co tím chtěl "básník říci" - škoda, sebeobětování Palacha se mě vždycky hodně dotýkalo, ale tohle mi nic neříká... *ee*

hodnocení

0x
A líbí se vám třeba i staré památníky, třeba ten zminovaný na Václavském náměstí?To by mohlo být doplnění základní otázky... A odpověď za mne - ano, pokud má památník nějaký logický vzhled (socha, bista) nebo praktické použití (k posezení, prolézačky,..) Nebo jako plaketa, která si vzpomene na někoho či nějakou událost. Člověk se u toho může zamyslet, zavzpomínat...
lucie*

Já už to zmínila výš-zeď Johna Lennona,tam se vždy zastavím,zamyslím nad tímhle světem...pro mě hodně emotivní místo,bez moderního drahého umění.Není to klasický památník,ale o to víc je to emotivnější.Taky se mi hodně miminka na žižkovské věži,podle mě jí dodali šmrnc a zajímavost.

hodnocení

0x

Nejsem pro, aby všechny pomníky byly umělecky korektní, aby se neustále opakovaly věrné sochy čehokoliv a kohokoliv. Mám rád trošku ulítlé moderní umění (moc se mi líbí Kaplického chobotnice), ale toto uvedené dílo věnované Palachovi mi prostě nedokáže řici vůbec nic. Nic mi to nepřipomíná, nic to neevokuje...představivost je v koncích. Kousek ježka?

hodnocení

0x

Asi jsem názorově zaostalý, ale podle mě by měl památník něco symbolizovat. Takovým způsobem, aby souvislost docházela běžnému člověku. Krom jiného také protože je dílo umístěno na veřejném prostranství a jistě financováno z peněz daňových poplatníků.

K vlastnímu dílu: Krom zmiňovaných štětek na holení mám další 2 teorie o tom, co dílo znázorňuje - buď se jedná o 2 zásobníky na párátka nebo jde o výdejní stojan na dřevce :), podle způsobu ztvárnění bych to klidně zařadil mezi poměrně povedená kubistická díla.

A ta skrytá symbolika mi fakt nedochází, přiznávám, že ve formulacích teorií "co tím chtěl básník říct..." jsem byl vždycky slabý. Palacha a truchlící matku v tom fakt nevidím, pokud hodně popustím uzdu fantazii, viděl bych v tom svět s Palachem a bez něj. Pořád mám před očima ty párátka - vlevo plný počet a vpravo to, co se stane, když jich pár zmizí...

Jinak mám pocit, že pokud by o dílo projevili zájem zubaři, mohlo to stát před sídlem stomatologické komory. Pokud by se ale zavčasu přišlo na to, kdo je vynálezcem jednohubky, tak by se o dílo jistě porvali příznivci Járy Cimrmana.

hodnocení

0x

Celkem se mi tyto sochy líbí, mají čisté tvary, kompozičně jsou vyvážené. Ale pokud bych už předem nevěděla, že se vztahují k činu Jana Palacha, považovala bych je za symboly něčeho rostlinného, případně za světlý a aktivní den a tmavou a uzavřenou noc. Bez obeznámení se s ostatními díly jednotlivých výtvarníků se dnes těžko na první pohled pozná, co se vlastně v tom kterém díle skrývá. Někdo považuje za nejdůležitější na světě ženu, matku. Pak bývají jeho díla oblá, často s náznakem klínu. Jiný výtvarník chce vyjádřit, že základem všeho jsou buňky. Pak se jeho díla mou skládat z bodů a teček. A opravdu není snadné na první pohled poznat, kdy jsou ty tečky veselé a kdy smutné.

U zmíněného památníku jsem se pokoušela hádat, která část představuje Jana Palacha a která jeho maminku. Sama pro sebe jsem měla vysvětlení pro obě možnosti. Tmavá část by mohl být ukončený čin. Konce bez hrotů -- žádná budoucnost, tmavá barva - uhel. Světlou rozevřenou část jsem viděla jako matčin dlouhý výkřik a nekonečnou bolest. Pak jsem se dočetla, že správná je druhá možnost, která mě také napadala. Světlá část - světlonoš, tmavá část - bolest.

Ale ruku n srdce. Když jdeme ulicí a vidíme realisticky vyvedenou sochu chlapa. Poznáme hned na první pohed, jestli je to Palacký nebo Dvořák?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]