Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nemůže mi někdo poradit? Mám vnučku, křestním jménem Natalie (Natalí)... napsala jsem Natálka s dlouhým "á". Snacha mi okamžitě napsala, abych jí neblbla hlavu, že jí učí psát Natalka s kátkým "a". Napsala mi, že musela ve školce vysvětlovat pí. učitelkám, že se píše s krátkým "a". Mně to je vcelku šumák, ale jde mi o to jak to je správně. Díky moc...
Dobrý den, snacha má pravdu, protože ji chce mít a nikdo ji to nesmí vymlouvat. Já bych také napsal Natálka - a více bych to v rodině nehrotil, resp. se snachou se o to nepřel. No, možná bych si o ní něco pomyslel . Zdravím!
Hlavně by snacha měla dohlédnout na to, aby na svátek Natálie její Natalie nic neslavila .
Jaké jméno má v rodném listě? Jen tak je to správně
Po pravdě, jestli jste někde v textu napsala Natálka a snaše se to nelíbilo, tak bych si o ní něco pomyslela a nechala to být, ale jestli jste vnučku učila psát Natálka (na to usuzuji z toho "abych jí neblbla hlavu"), tak je asi lepší zůstat u způsobu, který ji učí doma... My máme v rodině Isabelu, kdyby ji babička učila psát Izabela, tak by se mi to taky nelíbilo.
Ale také jsem nikdy Natalka neviděla s krátkým "a", jestli se ptáte i na tohle. Vždy jen Natálka, Natálie.
Ještě přidám, že pokud má jméno znít po anglicku, Natalie [natalí], tak mi nesedí počeštěná forma Natálka s krátkým "a". Natalie, budiž, ale Natalka? Podivné Ale to je jedno, máma chce Natalku, bude Natalka
a vlastně, jak jméno vyslovujete? [natalka] nebo [natálka]?
Všem moc děkuji za odpovědi. Neučila jsem vnučku jak psát Natálka, pouze jsem si dělala koláž a napsala Natálka a tak mi snacha začala psát, že je to špatně, že tam mám chybu. Já jsem jenom chtěla slyšet názor jiných lidí, protože jsem si připadala jako blb. Když vnučce dali jméno Natalie (Natalí), tak jsem si říkala, že stejně bude Natálka a hotovo, ale nahlas jsem neřekla ani slovo.
Teď jsem taky raději zticha, pro klid v rodině... ještě jen tak pro zasmátí: napsala mi, že nemám mluvit před malou o mrtvých, tak jsem přemýšlela, co jsem mohla panebože říct.No a pak mi došlo, že jsem jí vyprávěla pohádku o Červené Karkulce, kde se vlk utopí. Tak si říkám, jestli by se ta pohádka neměla přepsat, ale to by se muselo přepsat tolik pohádek...
Všechny zdravím a ještě jednou díky móóóc
Přidám taky něco pro zasmání - znal jsem kdysi jednu Natálii - nikdo ji neřekl nijak jinak naž "Talino". Až tohle někdo zkusí říct vaší vnučce před snachou, snachu nejspíš odvezou Chocholouškovi A to už vůbec nemluvím, až na ni začnou pokřikovat "Nato, pojď na to" a pod.
Vaše snacha to přehání a nemá pravdu. Klidně jí tak můžete říkat a i to tak psát. Toto jméno má původ v latině a Vy jí klidně můžete říkat Natálko a i jinak. Třeba Natko, Naty, dokonce i Tálie. To všechno jsou známé a připuštěné podoby jména Natalie. Je těch domáckých podob víc, z hlavy je všechny nevím. A ať se Vaše snacha připraví na to, že spolužáci její dcery si její jméno stejně upraví po svém. To aby stála u každé její kamarádky a snad je rovnou pohlavkovala za to, že Vaší vnučce řeknou třeba Naty...
A není to úplně jedno? Pokud se na tom se snachou shodnete, tak jste rozumné ženy. Pokud jen jedna z Vás, tak jste rozumná jen ta jedna (druhá je podle mě úplně blbá).
To se pozná velice jednoduše. Blbý je ten, který chce někomu nařizovat, jak kdo komu říká. To se nedá ovlivnit. To si stejně musí říci ten dotyčný. Může to být nepříjemné, ale stejně nikomu nenařídíte, jak komu říkat. Snad je to jasné. Nehledě na to, že je to jedno, spíše je důležité, jak kdo o Vás smýšlí a má Vás rád, než jak vás jmenuje.
ptala jsem se, jak se shodne jeden člověk (? ) a ten druhý je pak blbý, - tak zněla vaše a původní odpověď ) Nebyla o tom, co kdo nařizuje ( a co já sama pokládám za divné, ale tak je to její dítě, možná první ..)
At´se ta snacha ne------, mělo by se vždy brát v uvahu prostředí ve kterém převážně člověk žije a tady jsme v Česku.
Jsme ve volné diskusi, tak přidám jednu historku ze studií, kterou mi Sydney připomněl.
Kupovala jsem si ve stánku sušenky CLUB. Povídám paní, že bych ráda jedny "klabky", protože jsem studovala angličtinu a vůbec mi to divné tehdy nepřišlo, mluvila jsem anglicky víc než česky. Paní prodavačka se na mě pěkně po komunisticku osočila, že to nejsou "klabky", ale "klubky", když jsme v česku, tak ať mluvím česky, opravdu hnusným tónem. Tak jsem jí na to řekla, že bych si vzala jedny "clubky" - když tedy jsme v tom česku, ne?
Zdravím. Neřešte to, maminka je další z dlouhé řady rodičů, co se snaží být touto odlišností zajímaví. Rozumný člověk si poklepe na čelo a myslí si svoje, včetně učitelek (tomu věřte) . Taky mám ve třídě jednu Nelli, jejíž maminka je prostě něco víc a ráda to dává najevo. Správně je to tak, tak je to v rodném listu a jak to holčička pochopí.
Jen mě zajímá, jak maminka bude nutit kamarády, známé apod., aby holčičku oslovovali Natalko. To bude dobrá komedie.
Někteří rodiče si neuvědomují, jak takovým "světovým" jménem komplikují svým dětem život. Když se pak třeba budou někde představovat a budou muset vysvětlovat, jak se to píše. Například: "Dobrý den, já jsem Natlie Nováková, Natalie s krátkým a". Nebo: "Jmenuji se Victor Dvořák, Viktor, prosím, s c" . Nehledě na problémy s vyhledáváním jména v nějaké databázi. Mám známého, původem ze Slovenska, jmenuje se Jozef. Při takové banalitě, jako je převod elektroměru trvalo snad 1/4 hodiny, než ho počítač dokázal v databázi najít, protože si to neobvyklé z ve jméně nikdo neuvědomil a počítač ho samozřejmě hledal jako Josefa.
Rodiče dají nějaké krásné, ne zcela obvyklé jméno, ale pak ho shodí, zasměšní, nějakou podivnou zdrobnělinou. Znám bezva kluka Kryštova. A představte si, že mu říkají Kikin! No, není to na hlavu? Takže je to Kikin s Kryštofem na papíře! Smutný příběh.
Celkem lituji třeba i ty Mathiase,jak budou od školky hláskovat své jméno,aby dali najevo to"t-h-i-a-s".Kamarádka má zase Alexe a nechce aby mu někdo říkal Sašo.Ale v tom s ní souhlasím,taky jsem takový pedant co je psáno je dáno.Takže když je Alex,proč Sašo,které není ani podobné slovu Alex.
My máme taky nertadiční a mohla jsem dát Herman s dvěma n,ale proč?aby to potom celý život zdůrazňoval,že má dvě n na konci?
Být tazatelkou,tak na to kašlu,stejně jednou budou holčičce říkat v kolektivu Talinajak píše ronyx a maminka se zlostí pos...re.
...a proč se jí teda říká Natalko?proč né rovnou Natali?a nedošlo by k nedorozumnění.
Pamatuju na Veronika prostě Nika,ale Kryštof prostě Štof je hodně originální
Natalie - Natálie, snacha je husa a myslí si, že je světová. Dnes je spousta nikoliv běžeckých závodů /jen ty komerční za předražené startovné/...v názvu mají nikoliv běh, ale run, a pořadatelé také myslí, že jim tím dodají světovosti. Podívejte se na některé ušmuslané večerky, honosící se názvem market, haha. Takže vaše NATALIA ať je Natalie, a vy jí klidně říkejte i pište Natálko, je to přece Vaše Natálka. A snacha ať si trhne nohou. PĚKNÝ DEN s úsměvem...Vám i Natálce.
Děkuji všem za názory. Snacha chce být důležitá a dělá jí dobře, pořád někoho opravovat, protože ona všechno ví nejlíp. Všechno zná, všude byla, kde nebyla, tam pojede...
podle mne se píše Natálka s dlouhým á. Hledala jsem to na internetě a tam je Natálka. Je pravda, že by tedy neměla slavit svátek 21.prosince, když je vnučka Natalie (Natalí), ale říkat jí to je akorát na vyvolání dohadování se. Já jsem nekonfliktní člověk, tak to nechám být. Chci, aby byl klid v rodině, ale ona si stejně na mne néco najde, protože kdo chce psa být, hůl si vždycky najde.
Všechny moc zdrvím a díky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.