Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo se má starat o starý hřbitov?

Od: benkov odpovědí: 10 změna:

Vkládám několik fotek jak dopadne hřbitov pro nezájem Obecního úřadu. Prosím, posuďte a poraďte co s tím. Děkuji

Kdo se má starat o starý hřbitov?
Kdo se má starat o starý hřbitov? #2
Kdo se má starat o starý hřbitov? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

0x
Tak nevím, stav tohoto hřbitova už není nejspíš nejlepší několik desítek let. Na úřadě se za tu dobu vystřídalo spoustu lidí (za to zodpovědných?). Chce to spoustu peněz (jsou?), času a třeba i dobrovolníků z řad občanů. Někdy je třeba velkého tlaku, než se věci dají do pohybu. U nás jsme všichni přispívali na opravu kaple a na obecním úřadě sedí lidé, které jsme si tam zvolili. M.

hodnocení

0x

Zídka a márnice jsou sice záležitost OÚ, ale zdevastované hroby jsou zase záležitost pozůstalých. Podle mě je hřbitov ve stavu, kdy by asi bylo nejlepší zahájit proces jeho zrušení.

hodnocení

0x

U nás se za hrobové místo platí, podle velikosti hrobu, vždy najednou, platba na 10 let dopředu. Platili jsme loni, 1.400 Kč, někteří méně či více. Vím, že s tím má OU velké těžkosti - vymáhat tyto poplatky, řada majitelů hrobů u nás nežije a OU je musí shánět.

Je to škoda, že si lidé u Vás svých předků tak málo váží. Ale proč jsou ty hroby pokácené? To tam řádili nějací lumpové? Protože, pokud lidé na hřbitov chodí, své hroby by si určitě udržovali. Tohle mi připadá jako hřbitov, který je již nejméně 30 let zaniklý.

Asi opravdu zbývá takový hřbitov zrušit, ostatky převézt někam jinam, třeba na hřbitov v sousední vsi. Tohle není důstojné místo pro poslední spočinutí. Podle mě má vinu jednak OU, který má hřbitov spravovat, ale i lidé, potomci pohřbených. Jaga.

Takhle vypadá márnice a vstup na náš vesnický hřbitůvek.

Kdo se má starat o starý hřbitov? #4

Tam musí být radost ležet. Moc hezké.

hodnocení

0x

Je to rozhodně smutný pohled. Je možné, že už není nikdo, kdo by na své mrtvé předky vzpomínal a udržoval jejich hroby. Nikdo tam už nikoho nemá. A stát se stará o živé.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, kdyby to nebylo tak smutné, tak to působí až komicky, jaká je tam hezky opravená a udržovaná vstupní brána - a ploty jsou děravé. Patrně si někdo dal práci, aby to z ulice či cesty vypadalo pěkně. Možná by bylo dobré napsat, kde toto místo je, resp. jestli to není nějaký hřbitov v pohraničí a o německé nebožtíky se nikdo nestaral. Zdravím!

doplněno 15.03.16 08:45:

amper - když kliknu na Váš odkaz a zvolím pohled z letadla, tak si myslím, že jste to našel zcela přesně - Benkov (německy Benke), okr. Šumperk. Zřejmě tam v minulosti ani mnoho Čechů nebydlelo, německé obyvatelstvo bylo odsunuto a nové obyvatelstvo již hřbitov moc nezajímal. Ovšem, to je pouze spekulace.

doplněno 15.03.16 09:15:

amper - no, myslím, že při osídlování pohraničí českým obyvatelstvem šlo hlavně o jiné nemovitosti (a jejich vybavení), než o (možná německý) hřbitov. Ovšem, možná je vše jinak a tento hřbitov je v likvidaci a ostatky už přesunuty jinam (možná i do Německa).

Taky mě to zajímalo, hledal jsem a myslím, že našel...

Hřbitov Benkov

doplněno 15.03.16 09:01:

@ben: Zu Ihren Diensten...

Pocházím taky ze Sudet, na našem hřbitově ale leželi všichni tak nějak pospolu, takže se většina hrobů, alespoň těch větších, zachovala. Mimochodem, byly rodiny, které si údržbu hrobů zajistily i skrz železnou oponu. Moje babička, ke štěstí či smůle neodsunutá (ale jinak bych tu nebyl), se tak asi o 2 cizí hroby starala až do své smrti (1980)

hodnocení

0x

A není to už opuštěný hřbitov? Stále se tam pohřbívá? To vypadá, že dlouhou dobu nikdo nezemřel, protože nevidím ani jeden normální udržovaný hrob, ale jen zdevastovaný a zanedbaný pozemek.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Já to vidím tak, že se jedná o už dlouho opuštěný hřbitov někde v pohraničí, kam bylo pohřbíváno před už dávnými lety a už zase dlouho tam nikdo nemá nějaké své pohřbené. Proto tak pustne a rozvalují se zdi i hroby. Ty ani nemusel někdo rozvalovat. Stačilo, že se začaly propadat a naklánět, až prostě spadly. Podobně vypadá spousta třeba židovských hřbitovů. Jen ty, zrovna po převratu, začaly židovské obce dávat po dlouhých letech zase do nějakého přijatelného stavu. Malá obec na aspoň nějaké udžovací práce nemá financí nazbyt. Kdo by ty peníze na to asi měl dát? Když už nejsou žádní pozůstalí?

figurek*
hodnocení

0x

ano, vím o něčem horším.

Dole na obrázku vidíte Velecký Majír, národní kulturní památku, o které se zpívá v jedné moc pěkné písničce.

doplněno 15.03.16 08:53:

No dobře. Vidím že jste změnili zadání otázky. Já vidím starý, dlouho nepoužívaný hřbitov, na kterém se už dávno nepohřbívá a podle toho taky vypadá.

O hroby by se měli starat především pozůstalí a otázka je zdali to dělají. Já jsem nedávno hledal hrobku svého pradědečka a prababičky. Pamatuji si přesně kde byla, jenže už tam není. Moji vzdálenější strýčkové a tetičky se o ni nestarali, hrob nebyl zaplacený asi třicet let a tak jej zrušili. Mramorová deska zmizla, náhrobek z černé žuly taky. No prostě paráda.

Kdo se má starat o starý hřbitov? #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]