Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poraďte, když u určitého malířského výrobku se uvádí v technickém listu: Skladování a přeprava jsou možné při teplotě +5 až +25 °C, nesmí zmrznout. Trvanlivost při skladování v originálně uzavřeném a nepoškozeném balení: nejméně 6měsíců. Výrobek byl vyroben 3/2015 a byl použitý před pár dny, lze to chápat, že byl prošlý? Děkuji.
Fundovanou odpověď již znám, trvanlivost je 6 měsíců, účinnost pak je minimální až žádná.
Pokud je uvedena záruka - nejméně 6 měsíců -, tak to má záruku do nekonečna To zde asi nevyřešíme, zvláště, když nenapíšete o jaký produkt se jedná.
U těchhle výrobků bych se nějakou prošlostí nezabýval. Pokud byl výrobek správně skladován (hlavně to nebezpečí zmrznutí) není viditelně zkažený (cucky, chuchvalce podivný zápach nebo zbarvení) klidně bych ho použil třeba i několik desetiletí po jeho expiraci.
babajaga - přesně tak, před 2 roky jsem našel za výlohou rušeného obchodu 3l lahev březového šampónu, v té době už 5 let prošlého. Normálně ho používám a vlasy mi ještě neslezly . Na druhou stranu jsem před časem při vyklízení jednoho sklepa našel v papírové krabici asi 10 ve své době výborných konzerv (čínských) s vepřovým ve vlastní šťávě (pamětníci si určitě vzpomenou) prošlých přes 25 let. Nejen, že jsem neochutnal, ale když jsem viděl, jak jsou nafouklé, bál jsem se je vzít i do ruky
.
Jsem si ještě vzpoměl: V tom rušeném obchodě byly za výlohou na sluníčku minimálně 6 let vystavené "znojemské okurky". Tak ty jsem taky neměl odvahu ochutnat .
Dávám si pozor na záruční dobu u potravin, hlavně jogurty, sýry, smetany,ale i rybičky, masné výrobky... U drogerie mě to nijak nevzrušuje.
Byl před časem výprodej v končící drogerii, nakoupila jsem si nějaké výrobky. Nyní používám třeba přípravek na vodní kámen na kachlíky, vany, umyvadla, který má napsanou trvanlivost do 4/2015. Nic se neděje. U sýra či salámu bych si toto neriskla.
Je to asi napsané spíš proto, že při nevhodném skladování se může změnit konzistence výrobku - třeba Primalex může trochu zhrudkovatět a pak se nestejnoměrně roztírá. Proto se asi výrobce zaštiťuje tou dobou min. trvanlivosti. Jinak si myslím, že použít ho můžete beze strachu, záleží na tom, zda vlastnosti výrobku zůstanou zachovány. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.