Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chce se vám účtovat?

Od: ucetni* odpovědí: 8 změna:

SOS! Asi nejsem na moc správné stránce, ale když už nic jiného, třeba mě někdo někam pošle... Účtuji příspěvkovou organizaci - školu a letos začali čerpat dotaci Erasmus+, což je dotace z EU. Jedná se tedy o účtování i v eurech, protože cestují po Evropě. Nevím si rady k kurzovými rozdíly když platí v cizině platební kartou, nebo když vyberou platební kartou v cizině eura a platí jimi různé vstupy, MHD, hotelové služby. Nevěděl byste někdo jak to je nebo kde to dohledat? Děkuji:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xy
hodnocení

0x

podívejte se na diskusi na business.center.cz, položte tam své dotazy

hodnocení

0x

Co přesně potřebujete vysvětlit? Když vám někdo přinese účtenky v cizí měně k proplacení, najdete si aktuální kurz ČBN ke dni proplacení a přepočtete částku na dokladech tímto kurzem. Tuto částku mu buď proplatíte v hotovosti nebo zašlete na sjednaný účet, žádný kurzový rozdíl tak nevzniká.

doplněno 07.03.16 19:23:

Pokud Vám sedí přesně vybraná částka z účtu v eurech na částku doložených účtenek, pořiďte všechny účtenky jedním hromadným dokladem v eurech k datu, kdy jste účtenky obdržela. Hromadný doklad se vám v účetnictví přepočte aktuálním kurzem ČNB na českou měnu. Platbu z banky spárujte s tímto dokladem a vytvoří se jeden kurzový rozdíl. Je to rozdíl mezi kurzem ČNB k datu výběru a kurzem ČNB k datu hromadného dokladu x vybraná částka v EUR.

Pokud výběr přepočtený na CZK je větší než suma doložených dokladů přepočtených na CZK jde o kurzový náklad, pokud je menší tak jde o kurzový výnos.

ucetni*
hodnocení

Děkuji za Váš zájem a radu. Potřebuji vědět následující: na běžném účtu vidím, že 10.2.16 vybrali v Portugalsku 100 eur v částce (tu teď nevím přesně), dejme tomu 2760 Kč. V čase od 10.2. do 15.2. tato eura utráceli za vstupné do muzeí a za MHD. Mně dodali veškeré vstupenky a jízdenky v částce 100 eur. Jde mi o to, jestli musím účtovat kurzové rozdíly za jednotlivé dny, kdy postupně utratili těch 100 eur. Asi si to komplikuju, ale vůbec kurzovým rozdílům nerozumím.

jenda2*

Odpověď máte. Buď použijete aktuální kurz ke dni počátku cesty ( stanovený na den 10.2. podle ČNB např. 24,- Kč/EUR ) nebo ke dni proplacení (např. 16.2. dle kurzu ČNB třeba 24,50 ,- Kč/ EUR ). Jak se posunuje cena za EURo, tak se mění částka. U exportu je to buď výdělek nebo ztráta.

ucetni*
hodnocení

Tak teď jsem z toho jelen úplně*ee*

cicko*

Proč se neřídíte první radou?

doplněno 07.03.16 20:08:

Nevím kolik prvních rad vnímáte Vy, já jen jednu.

Můj dotaz Vás měl přimět k tomu, abyste se řídila onou první radou s odkazem na diskuzi, kde se podobnou problematikou zabývají převážně lidé z oboru a nehrozí zde, že místo přesné odpovědi budete vybírat z řady různých příspěvků, které mnohdy nemají s tématem nic společného nebo jsou matoucí.

Na odkazovaných stránkách jsem nikde Váš dotaz nenašel (možná špatně vidím).

Jinak komu není s hůry dáno, tomu není ani vzájemné hospodářské pomoci.

ucetni*

Kterou radu myslíte? Na Business nic takového není a na můj dotaz zatím nikdo nereaguje. A druhá rada neřeší můj dotaz. Ale už jsem se dostala na web PO uctuje a tam snad něco vyčtu. Jen jsem nepochopila proč Vy do diskuze vstupujete, když to nic tázajícímu nepřináší. Proč?

xy

zadejte na busines svůj dotaz znova, ale použijte výstižnější nadpis -čeho se dotaz opravdu týká - tzn. kurzových rozdílů. to už třeba tak nepřejdou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]