Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, otázka je určena hlavně dětem a lidem, kteří mají dětskou duši nebo se opět do dětství věkem vracejí (čímž nechci nikoho urazit). Jaké pohádky máte rádi? Máte rádi pohádky romantické, zamilované, veselé, šermířské, dobrodružné, hororové či jiné? Mám na mysli skutečně pohádky určené dětem a buď v TV nebo filmové podobě, ale i knižní. Děkuji za Vaše příspěvky a zdravím!
Dobrý den, jo, to znám. Četl jsem to jako děcko - je tam jeden bohatýr vedle druhého a občas nějaká krasavice. Je to hezká knížka. Zdravím!
bene, nechci znehodnocovat Vaši diskuzi, ale když dovolíte, jednu malou kulturní vložku:
Pohádky pro dospělé
Jinak pohádky jsem nikdy neměla ráda. Ani jako dítě. Nežila jsem tak, abych měla k dispozici svět pohádek. Jsou to jen sny a já sny nemám ráda, stojím oběma nohama na zemi, nevznáším se ve vzdušných zámcích, jsem příliš realista. Omlouvám se.
Dobrý den.Jako kluk jsem miloval knížku Český Honza.Taky Neználka.Pořád je mám doma i když dnes jsem trochu v jiné literatuře.Ale pořád mám rád televizní i filmové pohádky.Těším se vždycky na ty nové, vánoční na ČT 1 a většínou mě nezklamou.Předloni třeba Kdyby byly ryby.Asi mám radši ty šemířské(Princezna a písař- i když ji kritika strhala),Šťastný smolař ap.No a Tři oříšky,Jak se budí princezny,Byl jednou jeden král.U těch staších to je i kvůli hercům.Menšík,Sovák,Werich,Burian,Filipovský.Je jich hodně.Celkově mám rád ty veselé.
když jsem byla malá, tak se pohádky spíš četly - i v televizi např. štěpánka s bertíkem... později jsem měla ráda kreslené pohádky - bob a bobek, krteček, potkali se u kolína... z amerických ty klasické - popelka, sněhurka... hrané pohádky mě nikdy moc nebraly... taky miluju pohádky od h.ch.andersona, ty se mi líbí i zfilmované a taky se mi vždycky líbila šíleně smutná princezna
Miluju pohádky, výpravné, hrané a i ty kreslené. Z knih jsou to pohádky Němcové (Bajaja, Sůl nad zlato...), Erben- Pták ohnivák a liška ryška, Otesánek..., Zmatlíková-Hrubín., Paleček, Lada-O chytré kmotře lišce, Zeman-Dobrodružství veverky zrzečky, Pohádky bratří Grimmů-O bílém hadovi, o kůzlátkách, Jak přišel měsíc na oblohu..., H.CH.Andrsen- Sněhová královna, Malá mořská víla... A spoustu dalších krásných pohádek, nemám ráda zfilmované paskvily, čekala jsem na Tři bratry horší slátaninu jsem dlouho neviděla. Mezi nejkrásnější zfilmované pohádky patří Byl jednou jeden král, Zlatovláska, Pyšná princezna, Princezna se zlatou hvězdou, Vánoční duch...
Krásná kniha Krása nesmírná, dnešní děti ji ale moc nerozumí.
Bene díky za tuto veskrze pozitivně naladěnou otázku. L
Dobrý den, ano, otázka (nebo spíše odpovědi) by měla být laděna pozitivně a to jsem také chtěl. Děkuji za dosavadní příspěvky, ale jenom se trochu bojím, že někdo zmíní i arabské pohádky a budeme zase v řiti . Zdravím!
Smutné, tragické, se skutečnými myšlenkami. Proto mám ráda disneyovky a podobné - hlavně Lví král, což je vlastně Hamlet, Medvědí bratři, Spirit: Divoký hřebec atd. Mám ráda, když se tam řeší i problémy rasové (Pocahontas), sexistické (Mulan) nebo i "běžné tragédie" (otec utekl od rodiny - Planeta pokladů, samoživitel/smrt v rodině - Hledá se nemo, Bambi) atd. Také "pohádky", které ve skutečnosti pohádkami vůbec nejsou - Malý princ, filmový Princ Egyptský, Cesta do Fantazie. Výpravné pohádky nebo pohádky z "exotiky" - Lotrando a Zubejda, Legenda o lásce atd.
Nemám ráda pohádky s primitivním dějem, pokud ten primitivní děj není vyvážený např. výbornou výpravou, hudbou, grafikou atd. Takže české pohádky moc nemusím. Výjimkou jsou S čerty nejsou žerty, Anička s lískovými oříšky atd. Nemám ráda pohádky typu "ona krásná, on krásný, zlá macecha/nápadník". Prostě pohádky, kde je jediným smyslem ženské postavy dobře vypadat. Proto nemám ráda staré disneyovky jako Sněhurka a Šípková růženka. Pohádka, kterou jsem nikdy neměla ráda v žádné variantě je Popelka (vlastně Věčný příběh je super :D).
Shrnutí: Tragické a smutné pohádky jsou nejlepší.
Ty nové neznám a když je vidím v obchodě, tak mi připadají jaksi divné. Taková snaha nacpat co jejméně textu na co nejvíce stránek. My všichni vyrostli na pohádkách vydaných minimálně před 50 lety a uspokojovaly nás všechny, ať to byl Špalíček. Božena Němcová, Ondřej Sekora nebo pohádky z východu. S dnešními pohádkami to zřejmě srovnávat nelze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.