Zdravím, bylo mi 17 let a měřím pouhých směšných 164cm. Začal jsem nedávno posilovat a tak se bojím, že kvůli posilovani už nevyrostu vůbec. Matka měří 162cm a otec 180, sestra 178. Zarazí mi posilovani růst nebo se mam smířit s tim, že už prostě nevyrostu? Celkem mě ma výška trápí, jelikož jsem nejmenší ve svém okolí, dokonce i dívky jsou vyšší nez ja o pul hlavy, některé o hlavu. Ze školy jsem nejmenší, na základní škole jsem byl 4. Nejvyšší a od základní školy jsem vyrostl maximálně o 2 - 3cm. Puberta mi začala celkem brzo, mel jsem i jako první ze tridy chlupaté nohy apod.. No a za ty 2 roky jsem vyrostl o max ty 2 - 3cm. Takže se ptám, myslíte, ze posilovani mi zarazí rust úplně, nebo uz stejne neporostu? Moc děkuji popr jak bych mohl růstu pomoci, pokud to nějak jde, určitě me pochopíte, ze byt takto malý, není nic skvělého. Díky
Pravda, posilování v žádném případě neovlivní tvojí výšku. Ta je dána především tvojí genetikou, kterou neovlivníš. A že jsi mrňavej nevadí. Podívej se třeba na Vojtu Kortitenského, měří asi jako ty a jakej je to bejk.
Tak tak, posilování v tomto věku už růst nezastaví. Růst je možné ovlivnit (ve smyslu zastavit, zbrzdit) pouze v dětství a to pouze v případě drastického, ale opravdu drastického tréninku (sice často to je posilování, které není pro malé děti vhodné s velkými váhami).
Ale to není váš případ, říká se, že kluci rostou déle než holky, takže ještě nějakou šanci máš. K dotazu jestli můžeš růst vlastní pomocí, tak to opravdu nejde. Výška člověka je daná už v době jeho početí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.