Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové. Rajče je zelenina nebo ovoce, jak to děti učíte vy? Vždycky to pro mě byla zelenina, sice jsem na nettu zjistila, že to nebyla 100% pravda ale šokovalo mě, když jsem se dozvěděla, že nám EU určila, že rajče je ovoce a hotovo. Zajímá mě tedy, jak se na to díváte vy, já učila vnučku vždy rajče-zelenina, pro jednoduché zapamatování přidávala pomůcku "co dáváme do polévky, je zelenina". Dík za názory. L
2kedar, ještě jste si 100% jistý? Také odjakživa tvrdím zelenina a teď se to budu muset přeučit, EU rozhodla rajče je ovoce a bez diskuze.
"EU rozhodla..."
To snad nemyslíte vážně. Myslete hlavou a nejlépe selským rozumem.
EU taky vymýšlí zakřivení banánů a okurek... Znamená to snad, že plody, které mají jiný tvar jsou horší.?
Evropa, pod vedením EU se stává totální zvráceností.
Připadá mi, že za "socíku" jsem měl více svobody, než dnes. Tuším, že to adminovo zřejmě nepoleze moc pod fousy...
Ovšem pravdou je, že jsem v pátek sebral bágl a vyrazil.. "neznámokam".. Spal jsem s kamarády v lese a nebyl žádný problém. Voda převařená z potoka. Žrádlo z konzervy (tenkrát tam bylo maso)
Z dnešní doby je mi smutno. Za chvíli určí komise EU, že jabka jsou zelenina.
Určení je celkem jasné... To, co roste na dřevině, je ovoce, to, co roste na zeleném oddenku, je zelenina.
Vždy to ovšem neplatí. Nejlépe se zeptat Václava Větvičky. To je BOREC na správném místě.!
Rajce je ovoce?! To jsem netusila ani ve snu..To je ale blbost.. No, EU nam casto narizuji naproste blbosti a tohle je jedna z moha.. Se vstupem do EU jsem nikdy nesouhlasila, noo coment... Pro me rajce vzdy bylo, je a bude zelenina a to same ucime i deti, ze rajce je zelenina.. Jinak deti co je ovoce a zelenina ucim pametne, ze se to proste musi naucit a vtlouct do hlavy, ale ten vas system do polevky je dobrej..
Já to mám podle toho, co si roste každý rok samo na stromě nebo keříku a co se musí každý rok vysazovat znovu. Tak schválně. Prostě zelenina je podle mě plod jednoleté maximálně dvouleté rostliny, ovoce je plod stromů, keřů nebo jahodníku. Rajče se musí každý rok sázet znovu, je to zelenina. Meloun i když sladký, je druh dýně a je to zelenina.
No, "botanicky" nic jako ovoce a zelenina neexistuje. Dělí se to podle úmluv a dohod. Hlavní rozdělení je asi to, že zelenina jsou jednoletky, co mají hodně podobného s bylinkama, a ovoce jsou spíš stromy (víceletky). Nicméně "mezi lidem" se to dělí tak nějak jinak - ovoce bereme jako nějaké sladké pochutnání a ze zeleniny se vaří polévky atd. A kdo by si dal jogurt s ovocnou příchutí rajčete, že ano. Ale nedá se svítit, rozhodnout si to můžou, jak chtějí, protože z přírodovědeckého hlediska je to stejně jinak (tabák nebo rulík taky neoznačíte za zeleninu, přitom mají k rajčeti blíž než mrkev).
Já teda nevím jaký jste kdo ročník,ale já snad od narození v roce 1962 (samozřejmě až o něco později ,že?) vím a navíc od první třídy jsem se učil že Rajské jablíčko je dle DRUHU PLODU OVOCE,ale bere se spíše jako zelenina na rozdíl od melounu,která je ZELENINA (opět dle druhu plodu ) ale bere se spíše jako ovoce-dle chuti!Ažádná EU či nařízení eu s tím nemá co dělat!
Dobrý den, nedozrálé rajče je zelené, tak je to zelenina. Dozrálé rajské jablíčko je červené (jak ostatní jablka většinou jsou) a tak je to později ovoce. Obdobný princip v posunu názvu je např. pulec a později žába. Zdravím!
P.S. Ještě raději takto - .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.