Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem strašně paranoidní - co s tím

Od: frantax2 odpovědí: 9 změna:
Zdravím,
Mám celkem zvláštní problém a může to znít divně. Jsem (asi až moc) paranoidní co se týká počítačů, telefonů atd. a obav z malwaru, virů, možnosti ukradnutí hesel k různým službám atd.
Dost mi to vadí a omezuje. Misto abych techniku normálně používal a naplno ji využíval, tak mám ze všeho obavy. Bere mi to pak dost času, který bych mohl jinak využit lépe a produktivněji, jelikož počítač využívám hodně k učení, tvorbě, práci atd. Navíc mě to dost stresuje. Připadám si navíc jako blázen.
Místo toho abych na sobě pracoval a čas nějak lépe využil a něco se třeba naučil, tak takto o něj zbytečně přicházím. Jsem schopen třeba několikrát restartovat pc, protože pokud nastane něco, co se mi nezdá, nebo něco špatně problikne, tak mám obavy, aby to nebylo třeba malwarem, který se spustil atd. Několikrát důkladně po spuštění kontroluji jestli je antivir spuštěný a běží (protože se párkrát stalo že po spuštění nejel) atd. Ale i při normální práci často všechno kontroluji, ujišťuji se atd. Nějaké nastavení třeba i několikrát důkladně kontroluji (kdybych se přehlídl, překlikl, nebo chybou programu něco špatně potvrdil atd.), při stahování programu několikrát kontroluji, jestli jej stahuji ze správného webu, abych si něco špatného a nebezpečného nestáhl a nedostal do pc atd. Mám až přesně naučené postupy co a jak dělám a kontroluji než nějaký program stáhnu. Často to zruším a projdu si celou cestu ke stažení znovu a znovu jej stáhnu, kdybych náhodou předtím něco udělal špatně a pak si něco nebezpečného stáhl.
No prostě je to šílený.
Ale nějak si nemůžu pomoc a i když to nechci dělat, tak mám přesto obavy, aby náhodou se něco nestalo a nedostal jsem si pak něco do pc, nebo něco špatně neudělal, co by ně mohlo ohrozit a nakonec stejně podlehnu a dělám tyto blbosti pořád dokola. I když vím, že je to třeba zbytečný.
Co s tím? Jsem už vážně cvok?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Můj názor, který zveřejním, se zřejmě neobejde bez kamenování některých lidí...

Podle mě trošku "cvok" jste :) Vaše počínání je poněkud přehnané a zřejmě není aktuálně úplně na místě.

Samozřejmě, že každý svéprávný uživatel internetu by se měl chovat obezřetně, nestahovat z podezřelých webů, atd...

Ale na druhou stranu je potřeba říct, že pokud někdo bude chtít Vaše hesla a jiné údaje získat, tak je získá, ať uděláte cokoliv. Jakmile budete pro někoho zajímavý objekt, máte problém :)

A taky si myslím, že uběhne nějakých 15 let a problém kyberkriminality bude mnohem více na místě, než teď. Bude-li jednou ve vzduchu, nějaký globální válečný konflikt, hlavní roli budou mít informace a informační technologie.

hodnocení

0x

Nevím jestli jste přímo cvok, na konstatování této diagnózy nejsem příslušně vzdělán...

Nicméně je evidentní, že to hodně přeháníte. Buď vyhledejte odbornou pomoc, nebo přestaňte tato zařízení používat.

frantax2
hodnocení

Právě že přestat používat je nechci a často by to ani nešlo. Chci je prostě normálně naplno využívat jak potřebuji, ale nějak si nemůžu pomoc.
Nechci takto zbytečně ztrácet čas a často si i kazit oči, protože jak člověk něco pořád a důkladně kontroluje, často raději i několikrát, tak z toho bolí oči.
Nechci to tak řešit, ale vždycky mě nějak přemůžou ty obavy a strach.

hodnocení

0x

Tohle jsem taky dřív dost řešil. Dneska nemám ani antivir a v pohodě. Popravdě, pokud je v PC nějaký trojan, vir, malware, stejně reset nepomůže, protože po startu se natáhne hned znova. Často umí vypnout antivir nebo se před ním dobře maskovat takže zaručená ochrana neexistuje.

Protože si nemůžu dovolit zůstat bez PC ale zase nehodlám pořád řešit nějaký zpomalující antivir, mám teď 2 počítače. Data zálohuji. Když se jeden počítač nějak pokazí, prostě dělám na druhém a ten první dám mezitím do kupy.

figurek*
hodnocení

0x

zachovejte klid. On ten kybersvět není zase tak strašlivě nebezpečný, firewaly a antiviry fungují docela slušně a je nás na světě příliš mnoho, aby si hackeři všimli zrovna nás. Třeba já stahuji bajlaj očko co se mi zachce, k tomuto PC mají přístup naše děcka, ty si taky stahují baj laj očko co se jim zachce a odkud se jim zachce a můj free AVAST ještě žádnou havárku nebo útok nezaznamenal.

Chce to jen pár základních bezpečnostních návyků. Na osobní mail a přístup ke kontu používejte pořádné heslo. To hleslo by mělo být jiné, než je třeba tady na poradně a podobných aplikacích. Mělo by obsdahovat nejméně 12 znaků a mezi nimi i čísla a nějaké ty další textové znaky, jako je +-.

Například becherovka+-10piv

Takové heslo hned tak někdo neprolomí, do mailu a na konto se vám nikdo nedostane a na zbytku zas tak moc nezáleží. *klik*

zabu
hodnocení

0x

A co na to jít z druhé strany. proč se bojíte - jediné o co se lze bát jsou hesla, ta jdou ošetřit. Druhá věc které se člověk může bát v souvislosti s viry a malvarem je ztráta dat. Na to pomáhá pravidelné zálohování. Když to přeženu tak třeba denně. Ale jen data, a to data změněná. důsledně zálohovat jen soubory, které mají po editaci nastaven příznak změny. Zálohovacích SW je spousta.

A jakmile máte zabezpečené soubory s daty a hesla, tak už se nemáte čeho bát. reinstalace systému není až tak složitá věc, a nebudete ji až tak často potřebovat.

frantax2
hodnocení

No jak se to vezme. Pak má stejně člověk obavy, aby si na těch zálohách nepřenesl něco i do nového systému.
Na druhou stranu, stejně je to blbost a člověk se neuchrání na 100% ať chce nebo ne, protože nějaký hacker může klidně hacknout samotnou službu/program a s tím nic neudělám. Viz hacknutý evernote před pár dny.
Ale přesto jsem strašně paranoidní, mám obavy a nedokážu ty zařízení normálně používat, jak bych chtěl.
Občas uvažuji i nad tím, jestli třeba nejde i o kombinaci s obsedantním a kompulzivním chováním když si musím pořád něco kontrolovat atd. Kdyby to stačilo jen jednou zkontrolovat tak ok, ale často to ověřuji i několikrát, protože co když jsem se blbě podíval, něco přehlédl, něco omylem nastavil nebo omylem na něco klikl...až z toho často bolí oči, něco několikrát důkladně kontrolovat.
Navíc často pro nějakou práci potřebuji něco stáhnout nebo nainstalovat nějaký program a v tom případě mě to omezuje. Než něco stáhnu, tak to několikrát kontrolovat, často raději ani neinstaluji něco i když to potřebuji.

A přitom všem kontrolování, ověřování, restartování atd. ještě stíháte něco na PC udělat?

frantax2
hodnocení

Něco stíhám, ale bohužel né tolik, kolik bych chtěl, protože mi to kontrolování zbytečně bere dost času.
Navíc mě to brzdí, protože hodně využívam internet i třeba pro učení jazyků a nejsem takto schopný si stahovat třeba podcasty v angličtině pro poslech na cestách. Něco málo občas stáhnu, ale jelikož kontroluji a ověřuji odkud jej stahuji, po stažení jej prověřuji na antiviry na virustotalu atd. tak je to tak jeden za nějaký čas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]