Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vrták

Od: xaver odpovědí: 12 změna:

Prosím o radu, nevíte kde by navařili destičku tvrdokovu na vrták SDS plus? Vrták je 1000mm dlouhý průměru 20mm.

Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xaver
hodnocení

Opravuji vrták je SDS MAX.

drap1
hodnocení

0x

Bez přípravků a vybavení bude navaření a funkčnost dost problematická. Levněji asi vyjde nový vrták

xaver
hodnocení

Tvrdokovová destička se uvolnila a drážka po ní zůstala. Destičku nemám, je někde ve zdi, jedná se mi o to, aby to znovu nevypadlo tak čím a kdo by to navařil (naletoval)?

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
tvrdokovové destičky se na držáky (ve vašem případě těleso vrtáku) pájí na tvrdo (autogenem mosazí). Čistě teoreticky vám destičku je schopen připájet každý, kdo umí (myslím tím opravdu umí, ne že to někdy zkoušel) pořádně pájet na tvrdo.
Další a související
- pokud vám to neudělá někdo někde ve fabrice melouchem, nebude to "za hubičku" (plyn a kyslík do autogenu jsou poměrně drahé, + pronájem lahví = vlastnictví, přesněji provoz autogenu není levná záležitost
- tvrdkovová destička taky nebude zdarma, navíc když už je někdo nabízí, tak ne po kusech, takže jedině sehnat nějakého odběratele a od něj se snažit destičku koupit - pozor! ne každý typ destičky (tzv. karbidu čili tvrdokovu) je vhodný na rázy - kdysi to byly typ S3 (S30) a ještě lépe H3 (H30) - dnešní označení neznám
- vrtáky SDS MAX jsou už stavěny na velké (silné) údery - takže nikde není záruka, že tam normálně připájená destička bude držet (že snese potřebnou námahu)
- po připájení destičku musíte někde upravit na potřebný tvar a vybrousit ostří - brusné kotouče na tvrdokov nejsou běžnou výbavou dílen (brusek na dílnách, protože dnes už se moc tvrdokovové nástroje s pájenými destičkami nepoužívají - používají se držáky a výměnné destičky) a cena takového kotouče se pohybuje při průměru cca 170mm okolo 400,-Kč (to pokud byste si to chtěl dělat doma sám)
Když tohle všechno vezmete v úvahu, mně z toho aspoň vychází, že je lepší koupit nový vrták než ten stávající opravovat, protože nejlevnější hobby SDS MAX 20 x 1000mm 4břitý vychází na nějakých cca 400,-kč bez dopravy. je taky otázka, na kolik děr to máte - jestli by se nevyplatilo už koupit vrták ve vyšší třídě s cenou okolo 1.000,-kč, který při práci vydrží víc než 1 díru. Upínání SDS MAX už totiž není upínání u hobby strojů, ale je to pro pořádnou práci.

hodnocení

0x

Teda jen tak ze zvědavosti - k čemu je takový vrták?

Na díru o průměru 20 mm a až 1 metr dlouhou? Jen hádám :)
ronyx*

Třeba když potřebujete skrz zeď protáhnout "drát", kabel, případně trubku vodovodní nebo měděnou na topení atd.

Metrovou zeď? On bydlí na hradě?

doplněno 25.02.16 21:28:

Třeba má na zahradě lom.
Ale má zkušenost paneláčníka mi říká, že krátký vrták je u mého příklepu základem úspěchu. Že i když vrtám jen skrz panel, vyplatí se mi vystřídat tři vrtáky a délku přidávat postupně.

ronyx*

Víme prd, proč má zrovna metrový vrták - třeba nemá kratší k dispozici. Já jsem si kdysi taky koupil sadu 3ks vrtáků s délkou 1metr, i když nikde nemám metrovou zeď a na nic jsem je zatím ani nepotřeboval (ale co kdyby a nářadí se nikdy neztratí), a cena byla natolik zajímavá, že než kupovat třeba 40cm stejného velkého průměru a pak zjistit, že mi 10cm na provrtání chybí, tak raději ty 1m - s tím vyrtám jak 20cm zeď tak 80cm zeď. Takže univerzální nákup.

doplněno 25.02.16 21:35:

To nemůžete srovnávat panelák s třeba domkem nebo už vůbec ne třeba se starým statkem. V paneláku si vystačím s vrtáky cca 20cm dlouhými, pokud se dostanu někam do nějakého domku, mohl bych se s krátkými vrtáky na tu zeď akorát koukat.

xaver
hodnocení

Na hradě nebydlím , ale občas je potřeba na stavbách když potřebuji protáhnout kabel úhlopříčně přes zdi, starší domy mají silné zdivo, tam je to nejvíce potřeba protože slabé vrtáky uhnou.

K tomu vrtáku, napájeno mosazí i tvrdou pájkou jsem to už měl, ale nic nevydrželo. destičku a obroušení jsem schopen si zajistit, ale to navaření je problém. Budu asi muset vrták vyhodit i když je mi to líto.Je to pravý HILTI a je celkem nový. Asi to byl zmetek, těch 400,-Kč bych několikrát přitlačil.

navisl

Pokud je celkem nový, zkuste se obrátit na HILTI a reklamovat jej. Měl jsem před několika lety stejný problém, vrták mi vyměnili. Předpokládám, že nový stál kolem 2 tisíc.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Co je divného na tom, mít udělaný metrový vrták o prům. 20mm? Mám ho taky a ani mě to neživí. Bylo nutné udělat díru přez silnější zeď a tak jsem koupil krátký a nastavil to prodloužením. Jen to nerado vytahuje navrtaninu. Proto nejdříve používám jiné průměry a délky se šroubovicí po celé délce vrtáků. Taky se mi po půjčení vyštípnul. Budu to řešit podobně. Hlavně to při svařování osově vystředit, aby to neházelo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]