Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se vesnice neustále vylidňují?

Od: fed odpovědí: 56 změna:

Vylidňování vesnic je vlastně už od počátku průmyslové revoluce ale proč je v poslední době vylidňování obcí tak masivní třeba já žiju v jedné obci v orlických horách a tam dřív bývalo 298 původních obyvatel těď je tam jenom 230 protože vetšina se odsťehovala do měst kde potom dýchají ten kouř s těch aut proč raději nezůstanou v té svoji vesnici aby dýchali čistčí vzduch a jde toto masivní vylydňování podle vás nějak zastavit?*stop*

Jaký máte názor na totu problematiku?

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

Asi jak kde ,já zase znám hodně rodin které utíkají na venkov .Dnes není problém dojíždět do práce a vozit děti do školy... lidi to tak neřeší.

hasic*

Tak konkrétně třeba u nás na vesnici ( 40km jižně od Prahy) se za poslední 4roky přistěhovalo fyzicky tak 40 lidí - samé pražské spz. Vím, že to nemusí být konkrétně u nás s těmi přisťěhovalými pravda, ale děje se hodně, že mají trvalé bydliště jinde než skutečně žijí a tím obci vůbec žádnými daněmi nepřispívají...jinak bych do města nešel ( bydlel jsem v Praze 10let). Ctím klid, pohodu, dobré sousedské vztahy, blízkost lesa, rybníky...

hodnocení

0x

Lidé musí z něčeho žít a nestačí jim jenom dýchání čistého vzduchu. Prostě odcházejí za prací...

buss
hodnocení

0x

Protože se ve městěch stavěly a přidělovaly byty, Jinak nesouhlasím, že by se nějakk, až na prdelky vylidňovaly. Spíše jsou satelity, bohatší staví. Jistě, není práce, krachly obchody, pak doprava vlastní, půda vlastníky v místě neživí (kronika, 7,5 ha před válkou uživilo 6 - 7 člennou rodinu)... Nejde zastavit, ve městě je to pohodlné.

doplněno 20.02.16 14:17:

Nejlépe se ovšem ptát těch, co se do toho města stěhují, jinak je to hádání.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, někomu se to líbit nebude, ale mohou za to komunisté. Lidé přišli o svá hospodářství a změnil se jejich vztah k půdě a dobytku, resp. dnes nemusí hospodařit a starat se každý den o dobytek a půdu. Takže, počátek je jasný. Zdravím!

Blábol. V zemích, kde komunistů nebylo, je to stejné.

wasube*

Nemluvila bych přímo o blábolu. ben má pravdu v tom že u nás to tak nějak začalo. Protože když vám znárodní půdu na které hospodařili vaši předkové, cele generace, nemáte motiv zůstávat. A tím začal upadat i venkov. To, že byla JZD a lidi zůstávali, tak to hlavně proto že nebyla svoboda pohybu. Na školu - to vám museli soudruzi povolit, jinak z toho JZD jste sám jinam odejít nemohl.

Proč myslíte že byly tehdy snatky hodně mladých lidí? Protože abyste se dostal do Prahy museli jste si vzít pražáka. Jinak jste trvalý pobyt nezískal. Udělal jste školu, musel jste jít i třeba do Bohem opuštěné části republiky. Říkalo se tomu umístěnka. Nebyla svoboda i v otázce bytu - chceš bydlet? Ožen se, měj děti, po 15 letech vám možná přidělíme nějakou pavlačovou kůču. Dodám jen, že nechápu, jak se po tomhle mohlo a může někomu stýskat.

majsterjoe*

Ale bavíme se o dnešní době. Za komunistů (ne komunismu) došlo k znárodnění, ale přesto vesnice žila.

fiser22*

Přesně tak, nutno dodat že jejich dlouhé prsty sahají po celém světě že? vzhledem k tomu že situace je všude po světě stejná

wasube*

Myslím že opravdu srovnání s cizinou není přiměřené. Sice děj stejný, mladí odcházejí, ale důvody se různily. A i možnosti. V cizině pokud vím nebyl vyvíjen tlak na lidi zákony o nesvobodě a nic jim nebylo ukradeno. Ani svoboda pohybu.

pt®

Bene, myslím, že máte pravdu. Lidé opravdu změnili svůj vztah k půdě a dobytku. Nejlíp se stará každý o své a má svá zvířata rád. Vidím to v Belgii, krásné domky a vzadu za domem zahrada, či pozemek, kde jsou kozy, ovečky, slepice, nebo vlastní jahody na prodej, či farmář, kde si koupíte čerstvé maso. Ženy většinou nemusí chodit do práce, chlap je uživí a když chce žena do práce, tak chodí dva tři dny v týdnu. Služby mívají doma v baráku, jako kadeřnictví, kosmetika, masáže a co já vím, co ještě. Je to takový klidnější život a ne vše ve stresu a na doraz, jak to vidím u nás.

wasube*

pt - je ale možné že jsou tam lidé skromnější, nemusí být každý rok u moře, mít poslední výpočetní techniku, vybavení domácnosti a oblečení...i to je dělá spokojenými že netouží po městě kde jsou diskotéky, drogy, zkrátka vzrůšo...

pt®

Je to možné, ale vidět to není, je to prostě jiný způsob života. Mně se tam velice líbí...

culdabulda1*

- není to náhodou tak, že když byla na vesnicích prosperující JZD, která lidem dávala práci i společenské vyžití, lidé z vesnic tak houfně neutíkali?

72mona3*
hodnocení

0x
Asi jak kde. Také jsem si všimla, že lidé se stěhují spíš do vlastních domků ve vsích poblíž měst. Vznikají "satelity" nalepené na původních obcích. Ale opět záleží i na pracovních příležitostech. Pro někoho není problém dojíždět za prací i hodiny, no někomu by se to fakt nevyplatilo, takže se volí druhá možnost - odstěhovat se blíž pracovním příležitostem. Takže opravdu jak kde. Mona

hodnocení

0x

Před průmyslovou revolucí pracovala většina obyvatelstva v zemědělství. Bydlela tedy blízko půdy, na které pracovala.
Dnes je v zemědělství asi 1,5% a z nich se stejně většina živí dotacemi za neobdělávání. Tak co na vsi?
A vzduch je tam horší, než ve městech. Ve městech se topí plynem a elektřinou, víme?

hodnocení

0x

Vesnice se zalidnuji o vikendu, kdy najizdeji luftaci. Ted je problem se dostat z/do vesnice. Nekde je to jeden bus rano a jeden odpoledne zpet. Kdyz vezmete mladou rodinu, ktera ma 2 deti, tak musi mit 2 auta. Chlap dela jinak, vetsinou na smeny a deti maji kazde jinak skolu a krouzky. Ve meste muzou jit domu, ale kdyz jsou z vesnice, tak se binkaji po meste. Dcera mela spoluzaka, ktery rano dojizdel busem, vstaval v 6:10, v 7:05 byl ve meste a od 4.tridy nemel narok jit rano do druziny. Skola se otevirala v 7:45 a on bud chodil po meste nebo kdyz byla zima, tak sedel rano v bufetu, kam chodili notorici jiz po rano na pivo. Pochopitelne se tam kourilo. Vzdycky mi ho bylo strasne lito. A ze by dnes nekdo stal o to hospodarit? Pestovat si sam pro sebe, to ano, to dela vetsina, kdyz ma moznost. Ale ve velkem, to radsi kazdy vydrzi tyden ve fabrice a aspon ten vikend ma volny.

wasube*

cibetkava® Datum: včera 20:21

A co udělal třeba starosta pro zlepšení situace? Obrátil se někdo do tisku, na ministerstva pod.? Dneska ty možnosti jsou, když to nejde jinak. Než snášet, aby takhle zbytečně trpěly děti, něco bych pro to sakra dělala. Vina je v tamních lidech. Když nemluvím o problému, nikdo nemusí vědět že ho mám! A tady nechali lidé týrat bezmocného žáka. Ani vedení školy nezměnilo čas příchodu do družiny.

Ten chlapec doplácel na lhostejnost dospělých. Jemu nepomohlo že ho bylo lidem líto. Pomohl by mu lidský či rodičovský zájem. Když nepomůže nic jiného, tak média pomohla vždycky. Škoda že ho bylo lidem jen líto a ani se nepokusili jednat s dopravcem či zřizovatelem družin a podobně. V podstatě se na to dítě všichni vykašlali. A jak je u nás zvykem alibisticky to svádí na dobu, ne na svoji lhostejnost.

jentak*

Reakce na to Vaše: "média pomohla vždycky". Nenechte se vysmát. Média pomáhají jen tam, kde z toho můžou udělat senzaci. Sledovanost je třeba. Na nějaký zájem jednoho děcka kašlou.

hodnocení

0x

Kdyz jezdim kolem vesnic v severni morave , tak vsude vidim novostavby , satelitni mestecka na poli , nove radove baraky ... to vylidnovani vesnic u nas fakt neni. Vesnice je vesnice , nejhorsi je to. Ze utecete z panelaku , kde sousedi delaji bordel a postavite barak a pak zjistite , ze vas soused dela jeste vetsi kraval (ma psa , ma cirkulu , ma sekacku , ma gril a vali dym primo na vas) , zjistite ze i pro mleko musite jezdit autem ... takze zadna slava.

Když vidím sousedy naproti tak opravdu nechápu proč se z Prahy stěhovali... Brzo ráno odjedou i s dětma a pozdě večer se s nimi vracejí a tak dokola. Přitom školku a první stupeň zš mají asi tak 300 metrů na okraji vesnice. Proč se stěhovali netuším. Na zahradě si pěstují dokonalý trávník a v sobotu a neděli vyžadují dokonalý klid. Žádné dřevo atd. Na velice malém pozemku si postaví typový domek s nepoužitelným parkovacím místem tudíš stojí na ulici nebo na mém pozemku naproti. Letos postaví bazén a doufam že konečně zjistí že ta ves pro ně je nemožná a potáhnou konečně zpět do Prahy. Snad se lidi nestěhují na vesnici za klidem!

daniel*
hodnocení

0x

Je to celkem pochopitelné, většina lidí jezdí za přáteli, na nákupy, pracovat, bavit se, řešit různé záležitosti (banky, operátoři ...), vzdělávat se, za kulturou apod. do města. Časem jim dojde, že domů vlastně jezdí jen spát a jinak jsou prakticky třeba v 30km zvdáleném městě, za další čas jim dojde, že auto na lásku nejezdí, 30km tam 30km zpět 1den/ 60km, měsíčně tak 1500Km spotřeba 6l/100km, takže cca. 2500Kč/měsíc jen na to aby se dopravili spát tam kde je to jinak nebaví.

Toto byl můj důvod, nic mě na vesnici kde nebyl žádný pořádný obchod, služby, pořádný signál, zábava nebo kultura kromě jedné hospody kde krom piva, lima a cigaret nic jiného nebylo, nedrželo, mojí prioritou nebyl čistější vzduch, tady kde bydlím si myslím že je vzduch srovnatelný. Když se tedy vyskytla možnost koupit, hezký nový domek na okraji města, u starého domu jsem měl velkou zahradu a nebavilo mě to, teď mám malou, nemusím se o ni skoro starat, mám jen jahody, 4 papriky a 2 rajčata, z domu je to na nejčastějším místa kam jezdím cca. 2km tak jsem to bral. Na ulici je také klid, je to postaveno na principu "satelitu" tedy cizí lidé tu nejezdí. Je to prostě čtvrť, lidé jsou tu fajn.

Je to tedy začarovaný kruh, lidé nechtějí být tam kde nic není - služby se nebudou budovat tam kde nikdo není... *nevi*

Podle mě, každému vyhovuje něco jiného, někdo rád obdělává zahradu, pěstuje zvířata, tomu je na vesnici lépe.

Někdo má raději modernější život, více ho bere technika, zemědělství ho nezajímá, tomu je lépe ve městě.

Vzhledem k době, druhá skupina je početnější.

doplněno 19.02.16 21:07:

Lepší vzduch si dokonce troufnu tvrdit je lepší tady u města - podle tabulek možná ne ale prakticky dýchatelnější ano.

Na vesnici v létě smrděl hnůj a hnojivo kterým postřikovali pole, pravda toto asi nějak není zdravotně závadné, ale je to velmi obtěžujíci, tady v létě voní voda, kterou kropí ulice

Na vesnici v zimě smrděl nechutný kouř z kominů, protože většina topila oficiálně dřevem, neoficiálně podle smradu plastama a gumama, tedy většina topí elektřinu, nebo plynem - obojí je bez zápachu.

doplněno 20.02.16 19:43:

To s těmi auty je pravda ... co člen rodiny 18+, to jedno auto .. takže u jednoho domu stojí 5 aut a vypadá to jako rozmar té rodiny .. Jenže jinak to nejde.

Ráno jede otec do práce, takže 1. auto celý den v čoudu

Potom vstane matka, nachystá děti, rozveze je do školy,školky potom je zase vyzvedne nebo veze do kroužků, takže 2. auto celý den v záběru

Synátor nebo dcera, kterému je více než 18let chce mít také auto, to se dá chápat v lepším případě jede autobus jednou za 1-2hodiny v tom horším 2-3x za den, do školy vstává asi o 1-2hodiny dřív než jeho spolužáci z města, do kterého musí za školou dojíždět. Když chce jít po škole s kamarády ven tak může třeba jen do 19hodin protože pak do rána žádný autobus nejede ..

wasube*

danieli, pravdivé, moc hezky a výstižně napsané.

Daniel: jojo mas pravdu. Meli to tak sousedi ve vesnici , co jsem tam chvili zil. Meli 2auta a 3deti. Jednou auto do prace a to druhe jezdilo jak taxik , do skoly , do skolky , na krouzek , vyzvednout z krouzku. A to meli krpuzek vsechny 3deti ale v jine casy. No cumel jsem delat cely den taxikare. Zlate mesto a bydleni v blizkosti skoly a krouzku
Jinak pravda je i ten vzduch , v zime staci vjet do vesnice a malem se udusite smradem a zapinate mlhovky bo.bic nevidite. A to staci jeden soused na zamoreni cele vesnice.

hk
hodnocení

0x

Jsou i lidé, kterým je jedno, jaký vzduch dýchají. Naopak já se děsím venkova kvůli komárům a kde jaké havěti, prachu/pylu (a to nejsem alergický), atd. Prostě chci otočit kohoutkem a mít pohodlí a nejbližšího Globusu nebo Hornbachu to mít 5 minut autem.

hodnocení

0x

Fed, a mají co ti lidé na vesnici (kromě dýchání čerstvého vzduchu) dělat?

Já to vidím takhle: vesnice 1 000 obyvatel a městečko 10 000 obyvatel. Je v té vesnici desetkrát méně pracovních míst? Jasně že není. Je jich tam méně než by bylo dle poměru počtu obyvatel. A pak porovnejte městečko 10 000 a město 100 000 obyvatel. Bude to stejné, pracovních míst je ve větším městě víc. I když mnohde asi lidé dojíždějí za prací do fabrik u vesnic, tak pořád bude ve městě víc práce, víc možností výběru - v čemkoliv. A občas mám pocit, že jak se míchají staré generace (vyrůstající za komunismu) a mladé, vyrůstající v kapitalismu, tak se mladí mnohdy odtahují od vesnic, protože jsou pro ně symbolem zastaralosti. Mají dost té jediné špinavé hospody, kde se slejzá příbuzenstvo, soused, místní porodní bába a starosta, mají dost toho, že je všichni vidí, kohokoliv potkají, odněkud znají... touží po anonymitě, aby je s novým klukem nevídala pořád ta stejná babka, která tam byla už při první puse v 6 letech... Teď jsem to trochu nadsadila, ale s pár takovými názory jsem se setkala a zčásti se s tím i ztotožňuji.

Ale je určitě pravda, co tvrdí ostatní, rozrůstají se okrajové části měst v dosahu třeba 10km, protože spousta lidí si raději postaví baráček se zahrádkou a do města dojedou autem.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- no já si nedovedu představit, že bych musela žít na vesnici a k tomu se musela ještě starat o hospodářství - a to jsem se na vesnici narodila a žila tam do svých 20 let !

mamka*
hodnocení

0x
Ja jsem vyrostla na vesnici,kde skoro vsichni obcane pracovali bud v drubezarne nebo kravine ci rostlinne vyrobe.Dnes jsou tyto prace zruseny.Chybi obchod i hospudka a autobusove spoje.

uska*
hodnocení

0x

Já to mám naopak jako vy všichni zde. Polovinu života jsem žila ve velkém městě, no žila? chodila přespávat do bytu od neděle do pátku. V pátek jsem již utíkala na hory. Pak jsem se rozhodla odstěhovat do hor na samotu a neměnila bych. Do vesnice to mám 2 km, do města 8 km. Ve vesnici jsou 2 x potraviny, prodejna masa, 3 hospody, škola, školka,hotel, autoservis, pošta, sportovní areál, bouling , 2 sjezdovky, 150 km okolo upravovaných běžeckých tratí a co dva týdny nějaká akce pro místní. Lidi zde drží při sobě, dokáží se bavit. Zjistila jsem, že co bydlím na horách jsem vícekrát za rok v divadle( i když s dojížďkou 8km) jako při bydlení ve městě naproti divadla.

Podmínkou takového spokojeného života je práce z domu a auto nebo dvě.

Někdy bych potřebovala nafukovací domek neboť naší známí z města utíkají alespoň na víkend za námi.

doplněno 21.02.16 16:38:

Honzo - se s něhem není problém. I když bydlím na samotě, mám denně (kdy je potřeba) mezi 4-5 hodinou ranní propluženo. A státní silnice se pluží minimálně hodinu po nás.Je to o lidech a starostovi jaký zimní operační plán sestaví.Vesnici pluží místní podnikatelé. Ovšem na státní silnice nemáme vliv, tak jako vy u vás.

Uska: jo hory jsou pekny , ale pro me jen z mesta kdyz tam jedu na vylet. Jenze malokdo ms praci z domu. A na dojizdeni xy km , mit aspon auto 4x4 a modlit se at nezasype vesnicku snih...
Jinak ja ziju ve vetsim meste a mam 20km na beskydy , 70km na jeseniky. Takze z mesta je to kousek.

mp*
hodnocení

0x

To by chtělo nějakou statistiku. Ale spíše, když projíždím našimi vesničkami, alespoň tam, kde se vyskytuji, mě to přijde spíše takové živější, než dříve. Hlavně mám na mysli výskyt domácích zvířat venku na pastvě. To jsem teda dříve nezaznamenal. A co takový Horní Jiřetín. Tam to místní brání vlastními těly. A kdyby se měla nedejbože postavit třeba nějaká nová přehrada, tak to bysme teprve viděli, jak se tam odtud nikomu nechce. Nebo když se má stavět nějaký obchvat nebo dálnice, jaký je odpor. Naopak si proto myslím, že Češi jsou spíše patrioti a stěhovat se jim moc nechce. Mají rádi mista, na která jsou zvyklí. A auta, hlavně ve větších městech, ani moc nekouří. To je horší právě někde na venkově, když někdo začne topit mokrým uhlím nebo třeba PETkama.

Jiřetín je vesnice plná zemědělců?

lidus*
hodnocení

0x

Čerstvý vzduch sice ano ale za to si nic nekoupím. Práce minimum, obchod jeden, MŠ, ZŠ autobusem, kroužky opět mimo vesnici...to vše se dost prodraží a je náročné na čas a to nemluvím o lékařích i za nimi musíte jet autem.

Vesnice kde máme chalupu má 1000 čísel, vlastní MŠ, ZŠ I. stupeň, obchod ENAPO otevřený dokonce i v neděli dopoledne-zbytečně, 2 hospody v jedné se vaří meníčka a stejně se mladí stěhují do města. Město má lepší školy, lepší využití volného času a hlavně víc možností práce. Bydlím v Brně-Bystrc, kousek od přehrady, obory s muflony, daňky a divokými prasaty, krásná lokalita, příroda na dohled, pokud chci jet kamkoliv, jede MHD každou chvíli.

hodnocení

0x

Před časem jsem měl přítelkyni, žijící a pracující ve velkém městě, která si koupila v malé vsi na litoměřicku domek, který mnoho let pomalu rekonstruovala, aby v něm mohla klidně žít a starat se o zahradu, až půjde do důchodu. A protože do důchodu nemám ani já daleko, plánovala do budoucna, že tam jednou budu bydlet s ní.

V té vesnici ale není vůbec nic. Nekoupíte tam potraviny, noviny, drogerii hřebíky, ponožky... Dokonce ani ta zakouřená hospoda s párem místních dědků, kde by měli aspoň to pivo. Jen v létě, u řeky, stánek s pivem pro turisty čekající na přívoz. V širém okolí jen pole, pole a pole. Do nejbližšího lesa pár desítek kilometrů. Do nejbližšího města cca 8 km, spojení ale žádné. Na autobus, jezdící párkrát denně, 4 km pěšky.

Když jsem tam tak jednou stál v krásné nové ložnici v podkroví a díval se oknem na klidnou, vzorně upravenou zahradu s trávníkem a několika záhony zeleniny, přepadla mě strašná představa. Představil jsem si, jak tam takhle u toho okna stojím v zimě, třeba v pondělí ráno, a koukám, jak na zahradu tiše sněží. Večer stojím u téhož okna a koukám, jak na zahradu tiše sněží. V úterý v poledne stojím u okna a koukám, jak venku sněží. Ve středu ráno koukám, jak přišla obleva a pro změnu prší. Večer nekoukám, protože je venku mlha. Ve čtvrtek stojím u okna a koukám... Měsíc – rok – deset let... Při téhle představě mně dodnes běhá mráz po zádech*ee* (a to ani nesněží).

Narodil jsem se a žiju prakticky celý život ve velkém městě. Nejsem nijak zvlášť společensky aktivní a zdaleka nevyužívám všechny možnosti, které mi město nabízí. I když mi městský ruch a neustále se zhoršující životní podmínky jdou občas na nervy, v takové vesnici bych žít určitě nechtěl. A vůbec se nedivím, že odtamtud mladí lidé utíkají.

I já jsem utekl. :(

culdabulda1*

magdon -

zcela přesně (alespoň myslím) jste vyjádřil mé pocity - brr.

gkvjbx
hodnocení

0x
Práce, dostupnost zábavy, nákupů, škol pro děti, lékařů, služeb...

frame*
hodnocení

0x

Já si tu otázku pokládám obráceně. Proč žít na vesnici? (jen kvůli "čerstvému" vzduchu?)

Pohybuji se ve stavebnictví a dost často mi je tak trochu dobreku, když navštěvuji investory u jejich nemovitostí nebo pozemků a mě vždy v duchu napadá jediná otázka: "Proč v této díře, kde není vůbec nic utápět miliony korun?"

Také jsem utekl z mini městečka na okraj malého města (z českého pohledu: středního města). Hospod a restaurací tu je nespočet, v době oběda je problém si v restauraci sednout. V místních novinách neustálá nabídka pracovních příležitostí. Pro mladé spousta víkendových akcí v různých klubech a barech. Máme zahradu, kde si mohu v klidu vypít kávu - dává mi vše co potřebuji u domku na vesnici. Z okna výhled do samé zeleně. Ohledně vzduchu - jsme sice u města, ale nejsme v LA nebo v Londýně, takže to tu se smogem není nijak horké. Nejbližší supermarket 1 minutu autem, 10 minut pěšky.

Přesně jak psal Daniel, znám plno lidí co bydlí na vesnici a jezdí se tam jen vyspat. Nedávno jsem telefonoval s kamarádem z vesnice, který se vracel z města - a byl neskutečně našvaný, že zapomněl koupit nějaké šrouby. No to by se mnou seklo, kdybych musel pro pár šroubků 30 km do civilizace.

marketka*
hodnocení

0x

Velká část mého příbuzenstva bydlí na vesnici a ti by vesnici nevyměnili za nic. Ani není pravda, že by na vesnici nebyla základní škola a že rodiče MUSÍ vozit děti do školy do města. Na vesnici (pokud to skutečně není vyloženě díra) základní škola bývá a je kolikrát ještě lepší než základka ve městě, protože je tam méně dětí, rodinná atmosféra, individuální přístup k dětem a kroužky tam mají v rámci školy taky - například děti mé sestřenice na vesnici chodí na taikwondo, do fotografického kroužku a do dramaťáku, Osobně nechápu, proč rodiče dětí žijící na vesnici dávají děcka na základku do města, když mají školu v místě byliště. A s potravinami to přece taky nemusí být problém - o víkendu se udělá větší nákup ve městě na celý týden a nějaký ten chleba, rohlík nebo mléko většinou člověk koupí i ve vesnické sámošce. Asi záleží, jak která vesnice - některé vesnice jsou bohaté a mají i pěkné restaurace, penziony, kulturní vyžití... opravdu záleží, jak na které vesnici.

danys*
Vysvetlujte to někomu,komu nevadí přeplněné smradlave MHD,přeplněné silnice auty, zacpana parkoviště, bezdomovci,fetky atd..:-D
Hlavně,ze je tam nějaké to vyžití školy,obchody - u nich nejlepší a nikde jinde to není :-D

Znáte někoho, kdo na vesnici i pracuje?

doplněno 21.02.16 18:35:

Hmm ...
A kdo z nich pracuje v zemědělství?

doplněno 22.02.16 21:00:

Jeden ...

uska*

Ano, znám hodně pracujících vesničanů, kteří pracují přímo v obci. Ostatní dojíždí (kdo chce pracovat) i na třísměnný provoz 8 km do města. I z odpolení směny jezdí autobus do místa bydliště. Co je na tom divného?

U nás na vesnici minimálně třetina lidí pracuje v místě a dokonce někteří i k nám za prací z okolnich obcí dojížději

search.seznam.cz/...

danys*
ra252: co to je za stupidni dotaz?

Týká se odpovědi na původní dotaz ohledně vesnice a průmyslové revoluce.
Ubytovna továrních dělníků z tohoto pohledu není vesnice.

Ano.
Zemedelec.

frame*

To musí být pro ty děti šok - přesun z vesnické ZŠ s rodinou atmosférou do reality na SŠ, kde se nikdo s nikým nemaže.

joudic*
hodnocení

0x

no podle me dost zalezi kde :) ja jsem naopak vesnici rozsiril :)

radarbrdy*
hodnocení

0x

Ze stejného důvodu proč z Filipín odchází do USA. Přitom na Filipínách je tak čistý vzduch...

jentak*

No vidíš, a někteří se zase stěhují z kontinentu na Filipíny.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím. Žiji ve městě a bývalý i současný přítel byl z vesnice, tak jsem si udělala nějaké obrázek.

Ve vesnicích je čistší vzduch, méně stresu, příroda, pohoda. Jsou si i bližší sousedské vztahy, často společně pracují nebo se naopak baví na posezeních a oslavách. Člověk má více prostoru pro sebe a třeba domek. Jenže bez auta a řidičáku je člověk namydlenej, pokud tam nemá bus každou půlhodinu, děti aby dojížděly do školy, do kroužků, jediný obchod zavírá v pět, jediná kuřácká hospoda narvaná ožralými existencemi, kulturní a sportovní vyžití velmi slabé - popisuji vesnici bývalého. Ve vesnici současného není ani kulturák, ani hřiště, natož cyklostezka - takže vyžití nulové, pokud nepočítám vycházky po okolí. Vadilo mi i pozorování sousedů za záclonami a všudypřítomné drby, co má kdo nového apod., na které z města nejsem zvyklá.

Ve měště je všechno blízko, v dosahu, více společenských i sportovních akcí, vyžití pro děti (kroužky, sportovní oddíly), zpravidla lépe placená práce. Ale člověk žije jak v králíkárně ve spěchu, honem to, honem tamto, všechno stihnout, vyšší infrastruktura s sebou nutně nese větší riziko - jak třeba dopravní, tak lidské (více akcí=více možností k potížím, více střetů apod.). Málo času s sebou přináší méně dohledu nad dětmi a puberťáky, kteří, protože nevědí, co s načatým večerem a nemají na práci ani nakrmit králíky, ani posekat trávu nebo odhnrnout sníh, se hromadí na fejsu a v hospodách, kam je rodiče v pohodě pustí, aby je chudáčky neomezovali. Ve městě jsou lidé k sobě chladnější, nevšímavější, jsou více sobečtí. Taky více posuzují podle vzhledu a oblečení.

Takže bych řekla, že většina těch lidí jde prostě za lepší prací a vyžitím. Neříkám, víkend na venkově, samotě, u přírody... paráda! Někomu holt stačí zahrádka a pivko na lavičce, ale části mladých je to v dnešní době nepřeberných možností třeba málo.

martinaa. Jestli ke svému životu potřebujete cyklostezky,hřiště ,kulturáky kavárny,obchody otevřené non-stop,A neumíte se jinak bavit tak je mi Vás skutečně líto. Vždyť na vesnici toto skutečně je v přírodě a nemusí to být označeno jak ve městě.Kolik hodin trávíte v obchodech?A ve městě s autem? Ani nezaparkujete před domem.Ulice auty přeplněné. Mám známé z města, kteří už o 16 hodině od nás odjíždějí aby mohli zaparkovat před svým panelákem. Ale každý žije tam, kde se mu líbí a kde mu to vyhovuje.

martinaa*

Je Vám líto někoho, koho vůbec neznáte, to jste frajer ;). Abych to shrnula, parkování pohoda, a to jezdím denně, tréninky, druhá práce i brigáda pár minut od domu. Nestydím se za to, že si ráda zajdu s přáteli do kavárny, do kina. Pár minut opačným směrem a jste ve starém městě nad údolím řeky Dyje, o pár set metrů níž začíná NP Podyjí a v nádherná příroda.

Mně je spíš líto lidí, co si udělají obrázek na základě pouhé vlastní domněnky, aniž by znali jakýkoli fakt.

doplněno 23.02.16 13:56:

V paneláku bych taky bydlet nemohla (i když se hodlám brzo stěhovat a asi nic jiného nezbyde, nejsem milionář ...), v Praze bych umřela. Ale u nás ve Znojmě je blízko všechno - sport, kultura, vyžití pro děti i nádherná příroda. Tady jsem spokojená. :)

Já jsem jen hodnotil to co jste napsala že Vám na vesnici chybí. Podyjí a Česká Kanada? Můj rodný kraj.Pamatuji i ostnaté dráty V Mrákotině jsem bydlel a do Telče jsem dojížděl do školy ZDŠ. Proto mi ten vesnický život tak přirostl k srdci. A když mne život zavál na druhou stranu republiky Beskydy. Tak jsem zas zvolil vesnici. Bydlel jsem taky asi 13 roku v paneláku ve městě Ostrava.Nezvykl jsem si a ani manželka. Pochází z Maříže u Dačic Postavil jsem si rodinný domek na vesnici. Ale jak jsem psal Každému se líbí něco jiného.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- za nejstrašidelnější alternativu považuju život starého člověka v odlehlé vesnici v baráčku, který se pomalu rozpadá, protože na jeho údržbu nemám sílu a ani peníze - a pokud mne "klepne" - umřu dříve, nežli se ke mně dostane nějaký lékař. Ale mám útěchu, že umřu v lůně přírody a místo TV můžu poslouchat zpěv ptáčků.

Já jsem všemi deseti pro město - sedím si v paneláku, nemusím se starat o topení, údržbu baráku - do nemocnice kousek - takže se tam i doplazím, bude-li třeba - všude živo, "šrumec", lidi, pejsci, obchody... - a pokud chci (a můžu ještě chodit) - vyjdu si na výlet za město.

Ale každý preferuje něco jiného - já mám přírodu ráda, obdivuju ji, ale žít bych v ní nemohla, neboť ve mně paradoxně probouzí deprese. Je to zajímavé.

doplněno 23.02.16 14:21:

karel -

samozřejmě máte pravdu - přeju Vám spokojený život - jenom bych si dovolila trochu zavtipkovat - v určitém věku už začíná být celkem jedno, jak člověk žil - nejdůležitější začíná být to - aby "dobře" skončil. V paneláku starý človek "točí mlýnky" u okna - na vesnici zase na zápraží (pokud tam doleze). Tak ahoj.

.Rychlá lékařská služba je dnes dostupná všem za pár minut.Sedím v paneláku? I to byl jeden z důvodu, proč jsme odešli z paneláku. Staří lidé o které nikdo nestál a tak celý den buď vyhlíželi z okna nebo poslouchali za dveřmi a pak pomlouvali. Nedej bože udělat si nějaký menší mejdan nebo silněji pustit hudbu odpoledne. Stížností na policajtech, domovní správě snad až u prezidenta.I děti prý moc dělají kravál. Mám tři dcery. Jedna vdaná bydlí s námi a ostatní dvě bydlí v okolních vesnicích. Nemyslíme že bychom zůstali sami už teď je domek plný vnoučat.

culdabulda: za nejstrašidelnější alternativu považuju život starého člověka v odlehlé vesnici v baráčku, který se pomalu rozpadá, protože na jeho údržbu nemám sílu a ani peníze Jak celý život člověk žil tak taky skončil

doplněno 23.02.16 14:41:

Když budu na stáří připraven. Asi tak. budu li sám musím mít domek v pořádku aby mne přežil.V paneláku uklidím cosi uvařím a pak točím mlýnky. V domku uklidím uvařím a pak je tolik práce okolo domku,že na mlýnky neni čas.Když už nic jiného tak kytičky,trávník,sousedi. A kdybych už vůbec memohl tak domek prodat a do obecního pezionu. Mám sousedku 86 roku. Až se před ni stydím jaká je aktivní. A dúvod? Práce kolem domku. V paneláku si lehnout můžeš ale na domku to nejde.Nedávno řikám: Babčo zajdu ti nakoupit. Odpověď: Ne musím sama. Mám kamarádku co si odpoledne vždy šla lehnou a teť je z ni ležák.

janm*

Také se mi líbí více na vesnici, nemám rád městský "lomoz", až přijde můj čas tak půjdu protože tak je to přirozené, a tak to má být dle mně není nic horšího než být "vytažen ze smrti" a pak trávit několik let na LDN.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]