Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit pořádně psát

Od: kaj4 odpovědí: 6 změna:
Já byl na češtinu vždycky strašný nemehlo a na školu dost kašlal :-D Rád bych se ale nyní naučil pořádně a hlavně pravopisně psát. Přece jen člověk dnes hodně komunikuje online (twitter, facebook, diskuse, emaily, im atd.) a pravopis může být i určitou negativni vizitkou. Navíc bych rád začal někdy v budoucnu psát i vlastní články a vytvořil vlastní web/blog.
Dá se ale vůbec nějak ta čeština pořádně naučit, když je člověk totální nemehlo? Kde a s čím začít? Nějaký tip na knížku?
Navíc kromě pravopisu pro psaní článků bude potřeba asi umět vyjádřit myšlenku a dát to do nějakého srozumitelného celku.
Jak na to? Jak se to všechno naučit a kde začít?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Číst, číst, číst, čtěné si vštípit, pořídit si Pravopis a kontrolovat si co píšu. Pamatovat si pravidla mě, mně, i. y, s, z... jsou i weby na češtinu.

askmenow*
hodnocení

0x

Je dobře, že se chcete zlepšit. Když vidím ty spousty chyb, co lidé na internetu píší, ježí se mi z toho chlupy.

Začala bych tím, že bych si koupila/půjčila Pravdila českého pravopisu, na začátku je tam i gramatika. To celé nastudovat. Je to tam všechno stručně a řekla bych, že i přehledně.

Půroběžně samozřejmě trénujte četbou, okoukávání pomáhá.

Myslím, že na intrnetu půjdou najít i online gramatické testy pro školní děty, na procvičování na nich nevidím nic špatného ani ve vyšším věku.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Buss*palec*.

Já bych to nazval jednoduše - vztah ke knihám. Lidé, kteří ten vztah mají, čtou a čtou, nemají obvykle problém s pravopisem nebo formulací vět. Pokud ten vztah není, tak se to učí velice těžko. Můžeš zvládnout gramatiku, ale s formulací myšlenek mám často problém i já, který který přečetl od 1. třídy všechno, co se mi dostalo pod ruku a ze školních slohových prací jsem měl vždycky za 1.

ladaadal*
hodnocení

0x

Přesně jak píšou ostatní. Je to o čtení. Kolikrát, když si s něčím nejsem jist, tak si to stačí napsat v obou tvarech a ve většině případů vidím, co je dobře, i když to neumím vysvětlit podle pravidel. Někdy samozřejmě ani to nepomůže, ale dělá to hodně lidí. Prostě si mozek pamatuje, že to tak mnohokrát viděl napsané.

hodnocení

0x

Je to jenom o čtení klasických a pokud možno starších knih. Dneska skoro nikdo nečte, děcka na škole obsahy knih opisují a potom píšou jako negramotní. Za nás to nešlo - kdo knihu nepřečetl, byl učitelkou ihned odhalen - pamatoval si jen zhruba obsah, ale ani jeden detail. Čtení webu je nanic, tam je pravopisných chyb otřesné množství. Když toho člověk dost přečte, nemusí ani vědomě znát pravidla a stejně naprostou většinu gramatických jevů "odhadne" správně. Mozek má asi nějakou schopnost dedukce nabo jak to nazvat, takže když 100x člověk přečte nějaký gramatický jev, i když vědomě neví proč je takový jaký je, vybere správný tvar když má něco podobného napsat.

Samozřejmě je čtení dobré zkombinovat s procvičením gramatiky, některé gramatické jevy se vyskytují zřídka a z knih se tak učí špatně. O to hůř působí, když v nich člověk udělá chybu.

hodnocení

0x

Neporadím, ale potěším: Celkem pěkně jste dotaz napsal... má to hlavu a patu, je to srozumitelné, víte, o čem píšete.

Až na ty dvě malé drobnosti (strašné nemehlo, a negativní) jste dobrý. Mnozí mají vizitky podstatně horší... nezoufejte!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]