Nejste přihlášen/a.
Mám dvě témata a rozhodl jsem se je spojit dohromady.
1) Takže chtěl bych si udělat domácí Termix (kakaový) identický nebo velice blízký výrobku z mlékarny Kunín. Našel jsem recept a zjistil že to vůbec neodpovídá tomu mému oblíbenému kakaovému Termixu. Autorka receptu tam dává vanilkový puding, přitom Termix má obsahovat 48% tvarohu, smetanu 6,2% , modifikovaný škrob (čili puding), kakaový prášek 1,4%, želatinu a cukr (15g celkem).
Překvapuje mě že 1.4% kakaa dokáže takhle obarvit celý tvaroh + želé když víme že tvaroh má dost výraznou bílou barvu. Barviva ve složení ale uvedené nejsou. Poslední otázka:
Kolik želatiny by člověk měl přidat aby to získalo takovou konzistenci jako má Termix z Kunína?
2) Dále jsem si na wiki našel co je to puding a byl jsem překvapen co tam všechno píší. Tak zaprvé nejkvalitnější puding je ten co je vyroben převážně z kukuřičného škrobu (jinak se tam přidávají barviva, aromata, sůl. Dále jsem našel stránku s recepty na pudingy a opět jsem překvapen, protože všechny recepty obsahují základní složku vejce (obvykle 3 bílky) a máslo (40 až 50g). Dále tam přidávají mouku nebo strouhanku a ochucují různými surovinami jako ovoce, marmeláda (čili ovocné želé) nebo čokoláda, ovesné vločky nebo kaštany. Ale nikde se tam neuvádí že by tam přidávali třeba škrob, i když ten je v jednom receptu přítomen v banánu a v druhém v rýži. Pak ještě v těch ovesných vločkách je škrob. Ale proč tam maj recepty jako meruňkový puding, višňový, kandované ovoce, malinový nebo pomerančový? Tyhle suroviny přece neobsahují škrob... Takže mě napadá otázka, dal by se doma vytvořit puding bez toho aniž by to mělo příchuť nějakého konkrétního ovoce a pak to dochutit? Třeba namísto banánového pudingu udělat z kukučišného škrobu puding a pak tam přidat třeba ananasovou příchuť (ananasový sirup)?
Dále mě napadá otázka - proč vyrábět puding z másla a vajec, když tím se to výrazně prodraží. Proč mezi zmíněnými recepty není ani jeden tvarohový puding? Já mám tvaroh docela rád a toto zní zajimavě. Když teda pohledám tak nacházím toto: nepečený dortík z/... mňam to vypadá slibně a když se to nemusí péct hned bych se do toho pustil (leč je to dlouhé tak nejdříve zkusím něco lehčího). A toto:
Tvarohový puding /... (škoda že sem nejde vkládat dotky bo bych vám tu hned jednu uvalil abych vám udělal chuť )
Tak to je spíš co se dá udělat z prášku, ale mě by zajímalo jak by se dal udělat pravý puding z kukuřičného škrobu, abychom dostali to co běžně kupujeme v sáčku v našich obchodech.
K tomu termixu - bylo by možné místo vody použít smetanu na vytvoření té želatiny? Myslím že když bych použil jen vodu tak by to bylo moc "vodnaté". Je možné to rozpustit ve smetaně a zahřát? Mám čekat až to stuhne, vychladne nebo mám výslednou "břečku"rovnou nalít na tvaroh a ten pak ztuhne? Nestane se něco tvarohu když mu stoupne teplota?
já si myslím, že základ pudinkuz je škrob, ať brambrový, nebo kukuřičný. Když se svaří s vodouvznikne něco jako bezbarvý puzdink bez chuti a vůně. TZN, přidávat další ingredience podle své chutě a experimentovat. Pochybuji, že se dá doma udělat pudink chuťově lepší, než z těch umělých přísad /proto je tam dávají/, ale měl by být zdravější.
Jinak je velmi dobé našlehat pudink s trochou tvarohu, nebo bílkovým sněhem.
200g škrobu je za 53kč. 40g pudinku kolem 15 kč. Takže ten škrob vychází levněji, ale ještě bych musel sehnat tu vanilku (nebo si tam dát kakao) a tím se cena zvedne. Dá se sehnat v obchodě samostatně vanilka? Vím že je cukr vanilka, ale to nemyslím.
S bílkem a tvarohem bych zaexperimentovat mohl. Teď spíš myslím na ten Termix. Tam se dává smetana.
V super/hyper marketech dostanete koupit vanilkový lusk, který rozříznete a vyškrábnete zrníčka-vanilku. Prázdný lusk zavřete do sklenice spolu s cukrem, který tou vanilkou úžasně načichne. Stojí cca 60 kč. Anebo koupíte vanilkový extrakt. Nezaměňovat s vanilkovým aroma!
No já teď nevím přesně, kupuji škrob, většinou bramborový, někdy i kukuříčný, je ho asi 22 - 250 g asi do 20 Kč. Jmenuje se Solamil a mají ho v Kauflandu. Obyč. pudink tam koupíte za 2,50? Možná 1,90 Kč. Kakao také není drahé a stačí ho trochu, jen ta pravá vanilka stojí dost 40 - 50 Kč, asi 3 ks. Koukala jsem, že začali prodávat z pravé vanilky vanilkový cukr, ve stejném sáčku jako koření / a mají ho mezi kořením/, stojí to asi 20 Kč, ale jsou ho tam asi 2 lžíce. Tak nevím, nakolik dokáže provonět třeba moučkový cukr, protože přímo do těsta by to byl luxus. No a tvaroh . Prostě to musí vyjít děsně levně, větší množství.
Já koupil v kauflandu Amylon kukuřičný modrý 200g, nepamatuju si cenu ale myslím že nebyl tak drahý. Na zbozi.cz ukazujou za 30-40kč ale to není ten co mám já, a pudink vanilkový od Amylonu 40g tam maj za 12-18kč. S tím pudinkem ze škrobu budu ještě experimentovat protože minule se mi moc nepovedl ale já kombinuju škrob a želé a zkouším co to udělá. Taky nevím jestli to želé už nebylo prošlé po otevření oni tam píšou spotřebovat hned ale já to nechal asi týden v sáčku. Je to sice jen 2.50 ale vzal jsem si jen trošku tak přeci to zas nevyhodím kvůli dvěma lžičkám co jsem z toho vzal. Více se mi povedl ten termix než pudink, ale byl to první pokus, tak příště víc vody a méně kakaa, ale zase to nebude mít tak hnědou barvu jako Termix od mlékarny Kunín. To je mi záhada jak můžou mít tak sytě hnědou barvu, snad tam dali méně tvarohu (hodně běloby je v tom "mléce" co je v tvarohu takže z toho ususuji že by mělo být méně tvarohu i kakaa a více vody). Taky si říkám že tam asi nedávaj tolik tvarohu co dávám já protože by se jim to finančně nevyplatilo to vyrábět za tak malou cenu (asi 4.90 kč). Když vezmeš že tvaroh 250g stojí někdy 15kč a dávám tam 1/3 tak 3.75 by byla cena za tvaroh jenže mě výjde dvojnásobné množství tak 3.75/2 = 1.9 kč cena za tvaroh (maloobchodní).
Spočítal jsem, že je v tom termixu 48% tvarohu, 6.2% smetany, 1.4% kakaa a 15% cukru, tak zbytek je 29,4%. Tedy šlehačka, želatina, škrob a aroma. Zajimavé je že výrobek obsahuje jen 2% tuku. Z toho lze vyvodit že smetany tam je jen kolem 1%. Předpoládám, že 28% tvoří želatina (včetně vody). Tak co myslíte, když dám 28% želatiny nebude to moc husté/tuhé? Výsledná směs by měla být krémová. A na co tam je ten škrob? Víme že škrob zahusťuje, ale jak je tam ta želatina tak mi připadá zbytečné kupovat škrob.
Nejsem si jist, zdali je dobré při domácí výrobě "termixu" používat škorb, želatinu a podobné nesmysly, které tam cpou jako ve velkovýrobě jako šidítka. Ostatně z tohoto důvodu se cpou téměř do všeho.
Kdybych si to měl vyrobit doma, tak tam dám kakao nabo vanilku, rozšlehám tvaroh na cucky s trochou mléka nebo smetany a výsledek musí být rozhodně kvalitnější.
Jenže želé se používá na výrobu moučníků či zákusků úplně běžně a puding čili škrob taktéž. Také pečivo se často plní pudinkem aby bylo lahodnější a lépe se prodávalo. Nebo sulc ten je v želé...
To co popisujete že by jste vyrobil to by dle mé definice nebyl krém, ale pomazánka. To dělám taky pomazánku z tvarohu na chleba nebo tvaroh s vejcem dávám do palačinek. Musí se tam přidat něco co tomu dodá specifickou konzistenci jako sníh (bílek) nebo to želé. Kvalitní to sice budete mít, ale jde o to aby to nebylo řidké ale mělo krásnou hustotu jako krém - ne aby z toho byla mléčná břečka. Želé se vyrábí myslím z mořských řas, takže na tom nevidím nic špatného. Variací by byl ten bílek, ale tím by vznikl problém co se žloutkem, takže raději želé nebo puding - což je opět škrob.
Myslíte dobře, je to mořská řasa a jmenuje se to Agar-Agar. Já to teda mám takto na balíčku napsáno, 2x za sebou a vypadá to jako dlouhé tenounké nudle. A je to samozřejmě zdravé. Vlastně všechny želatiny jsou zdravé i ty z kostí. To bylo jenom v té době když byl ten průšvih se šílenýma krávama, ta nemoc co měly, znehodnocovala všechno a želatiny na bázi zvířecích kostí byly to tenkrát i staženy z prodeje a několik let se snad ani nevyráběly. Ale ten Agar se prodával dál.
A ta želatina co se prodává v těch průhledných plátcích je právě ten Agar a v pytlíku práškový také, ale je to jinak zpracované, než to mám doma já. Já jsem to koupila v jednom Vietnamském obrovském obchodě, nebylo to u nás. Tady jsem to nikdy neviděla.
Byl jsem u nás v Kauflandu a díval jsem se na složení těch výrobků co se prodávají jako želatina, většina od Dr. Oetkjer a jeden od K Clasic. Zjistil jsem že šidí zákazníky jak prase. Uvnitř těch baleních je tak 19-35% želatiny, zbytek je cukr, škrob a nějaké konzervační látky. Jenom jedno jediné balení od Dr. Oetkjer obsahovalo 100% želatinu a to vepřovou. Agar tam byla jenom jedna ale ta nebyla 100% takže jsem to nekupoval. No jde mi o to, že to prodávají jako želatinu či želé ale ono tomu tak vlastně není, je to směs škrob, cukr, želatina. Takže je mi z těch podvodných praktik blivno. Jinak tedy šlo o balení 10,20 nebo 50g a já nakonec koupil 9g želatinu 100% za 2.5 (taky tam je prý 13% sleva). To se mi zdá že se vyplatí víc. Jinak teda kdybych chtěl tak tu želatinu zředěnou si mohu vyrobit během chvilky a bez konzervantů. 200g škrobu za 18,5 kč, trochu cukru, 2,5kč za želatinu. 20g/3 = 6,6g cukru / škrobu / želatiny. 0,0858 + 0,6105 + 1,83 kč ... vychází mě to 20g zředěné "želatiny" za 2.5 kč.
Ale kaše ze škrobu nemá vůbec nic společného se želatinou. Já bych teda určitě nenahrazovala želatinu škrobem. To nemá cenu.
Já mám želatinu značky Vahiné, a je to produkt který je vyroben pouze na bázi přírodní, bohatý na proteiny. Dr. OETKER je šmejd, kde je právě ten Vámi zmiňovaný škrob a ještě ke všemu nějaké zahušťovadlo. Můžete si koupit značku Natura, kde je obsažena pouze jedlá želatina živočišného původu. Já mám raději tu z mořských řas. Ale ta je samozřejmě drahá, jenomže to jím já, tak si to klidně dopřeji. Přidávám obrázky.
Kaše ze škrobu - přesně tak to je to tam dávají. To co jsem koupil to je K Classic asi od Kauflandu. Tu značku co píšete neměli.
Ještě mě napadlo podívat se co jsou to ty pektiny, dávaj se do jogurtů a zřejmě (hádám) i do pudinkových směsí. Zajímavý článek. Najdeme je v mnoha potravinách kde díky želírujícím schopnostem fungují jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a pojidlo. "Nejvíce známé použití je v marmeládách a džemech. Pektin je možné také koupit jako samostatnou látku, většinou ve směsi s cukrem, která se používá pro domácí výrobu marmelád. Dále se používá například v sirupech, zmražených potravinách, zmrzlině, dresingu, želé bonbónech, jogurtových nápojích a nebo jako náhražka tuku v pekařských výrobcích. Množství používaného pektinu je podobné tomu jaké je běžné v čerstvém ovoci, tedy 0,5% - 1% obsahu."
" Pro výrobu pektinu se používá zbytek ovoce z přípravy džusů, zejména kůra z vymačkaných citrusů nebo dřeň a slupka jablek. Pektin se poté extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při cca. 80 °C, přidá se ethanol nebo isopropanol a dojde k vysrážení pektinu ( dříve se používaly ke srážení pektinu soli hliníku). Alkohol se oddělí a vysušením se získá konečný produkt - Pektin E440(i). Pokud se spolu s kyselinou použije i hydroxid amonný, získá se tzv. Amidovaný pektin (aminopektin) - E440(ii)"
Dle popisu na dané stránce má má pektin pozitivní účinky na zdraví.
Až půjdu do města, tak kvůli Vám podívám na ty želatinové listy, co jsem Vám poslala foto. Jestli tady nemají tuto značku, musí přece mít tuto želatinu od jiného výrobce, která ale musí mít stejné složení. tedy 100% přírodní produkt na bázi mořské řasy. A jestli ne,tak to jsme tady opravdu chudáci a všichni nás považují za blbce, kteří koupí a snědí každý sajrajt. Dr. Oetker také vyrábí úplně jiné produkty, které se prodávají za našimi hranicemi. Jenom to, co je určeno pro Čechy je tento sajrajt. Složení jeho produktů je pro Němce, nebo Francouze úplně jiné.
Tak pozor, vzpomněla jsem si, že mám od této značky ještě vanilkový cukr a šla jsem se podívat kdo to vyrábí. A světe div se, je to vyráběno v licenci v Kladně. Takže proto to není to samé co koupím v zahraničí. Takže si ty sra.ky vyrábí sami Češi, pod emblémem Dr. Oetker. Je to prostě hnus a vydělají na tom naši obchodníci-výrobci, kteří si upravují složení tak, aby je to vyšlo co nejlevněji.
Já poslední dobou docházím k závěru že připravovat si vlastní suroviny a z nich vařit je nejen zdravější, ale i chutnější a ekonomičtější. Opravdu nás považují za blbce, co si nedokážeme ani umýchat puding ze škrobu a ml0ka a ochutit to ovocem. Samozřejmě jen ty úplně nejzákladnější suroviny jako cukr, škrob, želatinu to vyrobit nezvládnu a nemyslím že by to bylo ekonomicky a časově výhodné. Ale je to tak, ty rozumné potraviny stáhnou z regálů a nám daj jen tu směs, abychom si to náhodou nemohli namíchat sami. A živí nás "odpadem". Třeba kandovaný ananas co jsem kupoval od značky Poex to je vlastně jen odpad - střed ananasu. Rozinky - odpad po zpracování vína. Vždycky nabízí odpad jako hlavní surovinu za nehoráznou cenu... Přitom ta hlavní surovina je obsah toho ovoce. Zbytej jen obal/slupka kterou nám nabídnou jako něco extra. Vše co nejde vyhodit se musí prodat. Třeba zbytky masa a chrupavky co zbudou po odřezání masa ve velkovýrobě - z toho vyrábí výrobní salám a jiné výrobky a ještě ten salám pak přidávaj do sýrů a pomazánek (sýrových) .
Napadlo vás někdy do čeho všeho se dává glukózový sirup? Tedy většinou je to glukózo-fruktózový sirup. Je všude tam kde jsou jakékoliv náplně ať už jsou to náplně ovocné nebo čokoládové. V pečivu, v jogurtech, v tvarozích, v džemech, marmeládách určitě i v povidlech. Důvod je jednoduchý. Aby se to velkovýrobě dobře dávkovalo, výrobce potřebuje (před)suroviny tak aby byly už namíchané a snadno dávkovatelné. Výhoda sirupu je v tom že daná surovina - ať už je to ovoce nebo něco jiného v cukru dlouho vydrží i když je tam současně voda, aby se to dalo snadno dávkovat. Kdyby tam nebyl cukr, tak se ovoce rychle zkazí a než by to přepravili od výrobce suroviny k výrobci potraviny např. do pekárny tak už by zákazník koupil produkt s nižší dobou skladovatelnosti...
Ve velkém množství a při každodenním pojídání sirup určitě není zdraví prospěšný a zvyšuje pravděobnost že bychom někdy mohli dostat cukrovku. Je to cena za rychlou a jednoduchou výrobu potravin, za levné potraviny které kupujeme v obchodě. Takže je lepší si vyrobit potraviny podomácku čistě z čerstvého ovoce s přidáním cukru a bez sirupu, jenže tíj se připravujeme o výhodu sirupu, kterým je jeho snadné dávkování. Teoreticky bychom si totiž mohli vytvořit vlastní sladidla z čerstvého ovoce a sirupu a takto je konzervovat po nějakou dobu. Čímž pak nemusíme pokaždé připravovat ovoce nebo shánět ovoce a můžeme si dopřát ten luxus že to ochucovadlo jen nabereme z láhve a přidáme do jogurtu, tvarohu, pudinku aj. výrobků které potřebujeme ochutit. Takže i když si zvolíte domácí výrobu máte na výběr buď zdravou domácí výživu - pracnější - menší výběr chutí - nebo ekonomicky výhodnou domácí výživu (levnější než hotové produkty z obchodu, ale zato máte více produktu mnohdy i v lepší kvalitě).
Co je špatného na glukózo-fruktózovém sirupu?
Kdo Vám nakukal, že ty nejlevnější šmejdy, kterými tu neustále šermujete jako surovinami - že obsahují jen to, co je na nich deklarováno?
SUZY: Jen bych rád upozornil, že želatina živočišného původu je bílkovina, kdežto želatina z Agaru, z mořských řas, je polysacharid. Agar se používá na cukrařinu, a želatina živočišného původu na to ostatní, z masa apod.
Jentak, samozřejmě. Však já také používám ty Agarové lístky na cukrářské výrobky. A pak je ta živočišného původu, což je ta bílkovina a z toho zase dělám třeba vaječnou tlačenku, nebo "ruská vejce" nebo šunkové rolky v aspiku. Já to vím a jenom říkám, že obě jsou zdraví prospěšné, pokud v tom není namícháno něco navíc. Želatina je velmi zdravá pro klouby.
Už před mnoha lety jsem dětem vyráběl směs jogurtu a pudinku.V MW jsem uvařil pudink,dal do něj cukr,ovocnou šťávu a mléko,po 3 minutách jsem ho neustále míchal a a když začal tuhnout,tak jsem ho nalil do bílého smetanového jogurtu(1:1) a v kelímcích důkladně promíchal.Po ztuhnutí se to od dnešního termixu moc nelišilo.
JABRAKA
Tak jsem začal experimentovat se želé a se škrobem. Rozhodl jsem se že si udělám kakaový puding z kukuřičného škrobu. Ale dělám to jinak, ne takový ten hustý/tuhý puding jak se dělá normálně s pudinku v prášku. Vlastně jsem zkoušel dva. Takže popíšu.
1) malé množství
K dávkování používám malou kávovou lžičku (MKL - je fakt malinká - tak akorád když chcete jíst vajíčka na hniličko).
Můj první pokus byl s 9ml smetany (kalíšek smetany do kávy váží to 10g). Do toho jsem dal sedminu
MKL kukuřičného škrobu, sedminu MKL želé. Dále celou MKL kakaa a necelou lžičku cukru nebo sirupu.
Vlastně jsem tam nejdříve dal to želé, nechal nabobtnat, pak škrob, zahřál jsem to a rozmíchal v kastrůlku.
Pak ten škrob. Nakonec kakao.
Výsledek byl pevný puding hnědé barvy, silně kakaový
2) malá miska pudinku
Jedna malá miska mléka - 63ml (odměřeno stříkačkou
1 MKL želé
1 MKL k. škrobu
5 MKL kakaa (víc než dost)
5 MKL cukru
Postup ten samý. Nechal jsem to vychladit. Koenzistence nebyla tak pevná jako v prvním pokusu, ale o to nic. Co mě překvapilo, že vznikly jakoby dvě vrstvy pudinku. Jedna tmavě hnědá tlustá asi tak 1,5 cm a druhá asi 0,5cm tlustá světle hnědá. Ta dolní vrstva byla pochopitelně hodně kakaová, kdežto ta horní méně. Celkově mi to moc chutnalo, ale co právě nechápu čím to je že se vytvořily dvě vrstvy? Že by kakao kleslo na dno protože je těžší a mléčný tuk vytvořil horní vrstvu protože je měkčí? Měl jsem to kakao zahřát na větší teplotu? Teplota mohla být kolem 50-60°C nechtěl jsem to přehnat.
Příště bych mohl vzít tvaroh a přidat do této hmoty co to udělá. V budoucnu bych chtěl také více experimentovat s ovocnými příchutěmi (kandovat ovocné pyré - vytvořit hustý sirup 1:1 ovocná hmota:cukr + trocha vody). A tuto směs bych pak přidal místo kakaa do tvarohu nebo bílého jogurtu čímž vznikne vlastnoručně vyrobený ovocný puding či ovocný jogurt. Nebo přidat želé a vodu a vznikne ovocný džem.
Ad) k poslední větě: přidat želé do tí sněsi ovoce a sirupu, ne do tvarohu/jogurtu
Recept mám hotový:
Suroviny - želatina:
- 20ml vody (pro tužší hmotu; 40ml pro ne tak tuhou)
- 1 malá kávová lžička želé
- 1 malá kávová lžička kukuřičného škrobu
Suroviny - termix:
2/7malé lžičky želé prášek
2/7malé lžičky škrobu
2*9,8ml (2*10g) smetany do kávy
4 malé lžičky kakaa
4-5 malých lžičkek cukru (tj. pro lidi co sladí jen mírně, kdo má rád hodně sladké, přidejte si ještě dvě lžičky)
1/4 tvarohu 250g
Recept na dvě porce:
Nejdříve si připravím želatinu z čisté vody a škrobu. Cílem je vytvořit hustou kaši. Dle návodu nasypu želatinu na špičku lžičky a dám do vody (množství je tak na dně malé misky). To samé se škrobem. Promíchám, chvilku nechám odstát, pak zahřeju na 60°C a pak nechám vychladnout - mezitím si připravím tvaroh.
Dávkuju to podle kalíšku co mám od smetany do kávy (9,8ml tj. 10g smetany). Na jeden kalíšek mi totiž vychází jedna sedmina lžičky (tj. na špičku) želé, jedna sedmina kukuřičného škrobu (postupuju stejně jako u želatiny - zahřeju na 60°C) a pak tam přidám dvě lžičky kakaa a dvě lžičky cukru. A jelikož jeden kalíšek je málo (tvaroh by byl moc hustý) tak tam přidáme dva kalíšky smetany tedy všeho dvojnásobné množství. Jakmile je to rozpuštěné a promíchané tak tu hustou hnědou "čokoládu" naleju do tvarohu, který je mimochodem studený, takže po promíchání získám vlažnou hnědou hmotu mírně sladkou. Teď můžeme ochutnat a mělo by to být dostatečně sladké komu je to málo ať si to přisladí, ale nejlépe je cukr rozpustit přímo v té "čokoládě". Nakonec tam přimíchám trochu té želatiny, která mi vychladla. Já tam dal asi 15ml a připadá mi to dostačující. Jíst se to už dá, ale pokud to dáte vychladnout do ledničky tak vám to ještě ztuhne (pro ten případ by bylo lépe přidat do želatiny více vody, protože výsledek po vychladnutí se mi zdá až moc tuhý, takže konzistencí připomíná tvaroh a pudink). Myslím že dvojté množství vody by to zpravilo.
Pro příště bude lépe dát jen 3 malé kávové lžičky kakaa. Trochu to štípe na jazyku je tam dost kakaa. Ale cukru je tak akorád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.