Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pro zamyšlení

Od: amlim* odpovědí: 11 změna:

Z práce se žena vrátila pozdě, unavená a podrážděná, když zjistila, že na
ni její šestiletý syn čeká u dveří.
SYN: "Mami, můžu se tě na něco zeptat?"
MÁMA: "Jistě, na copak?"
SYN: "Mami, kolik vyděláš za hodinu?"
MÁMA: "Do toho ti nic není. Proč se mě na to vůbec ptáš?", odpověděla žena
nazlobeně.
SYN: "Jen to chci vědět. Řekni mi prosím, kolik si vyděláš za hodinu?"
MÁMA: "Když to musíš vědět, tak je to 100 korun na hodinu."
SYN: "Ach jo," povzdechl si chlapec se svěšenou hlavou.
SYN: "Mami, můžu si půjčit 50 korun?"
Matka byla bez sebe, "Jestli ses ptal jen proto, že si chceš půjčit na
nějakou pitomou hračku, nebo jiný nesmysl,
tak odpochoduj zpátky do svého pokoje a jdi spát. Přemýšlej o tom, proč
jsi tak sobecký. Já se v práci nedřu jen pro nějakou dětskou lehkovážnost."
Chlapec potichu odešel do svého pokoje a zavřel za sebou dveře. Žena
usedla a chlapcovy otázky ji rozzlobily ještě víc. Jak se ji může takhle
ptát, jen aby dostal nějaké peníze?
Asi po hodině se žena uklidnila a začala přemýšlet. Možná, že na něco
opravdu těch 50korun opravdu potřeboval.
Přistoupila ke dveřím do chlapcova pokoje a otevřela je. "Už spíš, synku?"
zeptala se. "Ne, mami, jsem vzhůru," odpověděl chlapec.
"Přemýšlela jsem, možná jsem na tebe zbytečně vyjela," řekla žena. "Byl to
dlouhý, úmorný den a já si na tobě všechno vylila. Tady máš těch 50 korun,
které jsi chtěl."
Malý chlapec se posadil a usmál. "Ach, mami, moc děkuju," zajásal.Pak sáhl
pod polštář a vytáhl pár zmuchlaných bankovek. Žena viděla, že už
nějaké peníze má a pocítila, jak se ji znovu zmocňuje hněv. Chlapec
spočítal všechny své peníze a pak pohlédl na matku. "Proč chceš vícpeněz,
když už nějaké máš?", zabručela matka.
"Protože jsem neměl dost, ale teď už mám," odpověděl chlapec. "Mami, teď
už mám 100 korun. Můžu si koupit hodinu tvého času? Prosím,
přijď zítra dřív. Mohli bysme spolu večeřet." Žena byla zdrcena. Objala
svého malého syna a prosila ho za odpuštění.
Tohle je jen kratičká připomínka všem, kteří v životě hodně tvrdě
pracují.
nenechme nám čas protéci mezi prsty, aniž bychom jej strávili s těmi, na
kterým nám opravdu záleží, které máme v srdci. Nezapomínejte sdílet čas
v hodnotě 100kč a zapomínáte na kom Vám záleží.
Zemřeme-li zítra, firma, u které pracujeme, si za nás najde náhradu hned
do 2 hodin, ale ti, kteří nás mají opravdu rádi opustíme, budou cítit
ztrátu po zbytek života.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

Moc pěkné. Vzalo mne to u osrdí... Není pro firmu problem si najít za mne náhradu. Ale jsou i takové firmy, kde se nerozpakují vyrazit dobrého zaměstnance jen proto, že dal přednost své rodině a ne zaměstnavateli..byt by to bylo jen hodina... jednu takovou firmu z Radotína u Prahy znám...

kjanik112*
hodnocení

0x

Je to ze života a hluboce pravdivé.A čím je člověk starší,tím víc porozumí.

hodnocení

0x

Na tom je hodně pravdy,byla jsem s dětmi doma 13 let.Měla jsem domácí práci,babičky nebyly,tak to jinak nešlo...Vždy jsem byla doma,když to děti potřebovaly...Dnes se mi to vrací,Jeden dostudoval VŠ,dcera ji dodělává,nekouří,mají dobrá zaměstnání,když potřebujeme vždy pomohou...Já sice kvůli tomu nemohla sehnat potom práci,ale nelituji toho,co člověk dá dětem dokud jsou malé,tak je to základ pro celý život.Dnes v uspěchané a stresované době je to hodně aktuální...Dnes na nějaké čtení pohádek a povídání si v tzv.černé hodince není vůbec čas a hlavně to moc nikoho nebaví...v době počítačů,ale vyjímky jsou a to je dobře,já se těším na vnoučata...*houpy*

asa*
hodnocení

0x

Skoro mi vyhrkly slzy z očí. Moc pěkné.*plac*

refik*
hodnocení

0x

Skoro pláču,moc krásne!Mám dítě a někdy,když mi nevyšel čas se pomazlit,popovídat si,mám výčitky,ale snažím se trávit všechen volný čas s dítětem.Je to pravda,že na stáří se mi všechna ta láska vrátí a věřím tomu.

mil®
hodnocení

0x

Pěkný, a pravdivý, ale musí mít holt člověk kliku na zaměstnavatele, když nemyslím vlastní firmu. Ze svý životní zkušenosti tvrdím, že trávit hodně času se svými malými dětmi je paráda. Už mám velký kluky a jsou fajn.

Dík za krásnej článek Amlim. Je to krásný vpomínání.

hodnocení

0x

Hm. Tak tohle mi nejak minulo. Mama si vylejva vztek na dite kvuli jeji praci. Dobry.

Takova by si ho ale vylevala i z jinych duvodu. Sedela by doma s ditetem, byla by nasrana, ze se nikam nedostane a manzel, ze je furt v praci, protoze ona nepracuje a nakonec si ten vztek na diteti vyleje stejne.

Asi po hodine se zena uklidnila... kdyby se nevztekala, tak si jeji syn tu promarnenou hodinu ani kupovat nemusel.

Proste to neni o tom, ze ma nekdo moc prace. Samozrejme. Musi nejak zivit rodinu. Jinak to nejde.

Je to ale o celkovem pristupu. Nemusim s detmi travit kazdou minutu, ale byt s nimy, kdyz to potrebuji - to nemusi nutne znamenat byt s nima fyzicky, ale stat za nimi a podporovat je.

camelot*

V podstate souhlasim s Auxem. Muj nazor je, ze je to pekna blbost, ale nechci nekomu snizovat literarni nebo slohovy um. Nehlede k tomu, ze to neni ze zivota, ne takhlr. Respektive to by nebyla mama ktera vydelava penize pro svou rodinu, proc by mela byt zla na sveho milovaneho syna? Fakt je to pitomost. Tos nekde opsala nebo jak to vlastne vzniklo?

Pro svou rodinu se objetuji casem stravenym v zamestnani tak dlouhym, abych vydelal dostatek penez na chod a potreby rodiny. Vubec si nedovedu predstavit, ze bych prisel domu a byl bych zly na lidi ktere miluji a pro ktere to delam, chapes?

Camelot

petr123*

Souhlas. Taky mě ten "příběh" nijak nedojal, maximálně mi bylo líto toho kluka že je máma taková hysterka...

limetka*
hodnocení

0x

Amlim, díky - je to ze života. *slunce*

Je tady vidět, že chlapi se na to dívají podstatně jinak, ale já už jsem zažila mockrát, že jsem na děti vyjela právě proto, že na nás mamky přijdou s něčím hned jak vkročíme do dveří, prostě není tam ten čas na přistání - taťci to většinou už mají z druhé ruky, předžvýkané - když přijdou z práce, většinou není už co řešit, problém jsme musely s dětmi probrat hned, když s ním přišly. Nejsem hysterka, ale znám večery, kdy se chodím dívat, jak jsou hodné, když už spí a ledacos mne při tom občas mrzí, hlavně moje reakce... Lepší večery jsou ty, kdy si to vzájemně vysvětlíme - oni ti moji mazlíčci už umí pochopit, že ani maminka není stroj a někdy vyjede proto, že je toho na ni prostě moc - ale je důležité umět dětem říct slůvko "promiň"... A úplně nejlepší jsou ty večery, kdy se zapovídáme s dětmi potmě před spaním, to je kouzelná hodinka, kdy se toho probere a svěří někdy víc, než za celý týden předtím.

Kvůli dětem jsem si našla práci na půl úvazku, protože chci být po ruce, když přijdou ze školy, právě pro ty jejich starosti a nechci je nechat lítat s klíčem na krku nebo sedět celé odpoledne u počítače nad bůhvíčím, jak to běžně mají jejich spolužáci. To bych se svým svědomím nevydržela... A to i přesto, že občas mám v té práci víc klidu než potom doma...

amlim*
hodnocení

Zajímavé jsou rozdílné reakce .Zkrátka máma je máma,přeju láskyplný den!*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]