Tmavé/černé pivo - výž. hodnoty?

Od: Datum: 06.02.16 17:00 odpovědí: 7 změna: 07.02.16 19:21

Ahoj všem, zajímaly by mě nějaké věci, které se běžně používají v souvislosti s tmavým/černým pivem, ale nikde jsem zatím pořádně nenašel, co je na tom pravdy, tak třeba poradíte. Díky předem.

- V tmavých pivech je prý obsažen prvek železo. Je to pravda? Díky čemu (jaké surovině - sladu) je tam obsaženo? S tím souvisí, že tmavé pivo je prý dobré na posílení žil, tam jde také o železo, nebo je myšleno něco jiného?

Je jinak tmavé pivo v něčem (výživově) lepší než světlé a kvůli čemu případně?

A poslední otázka "do pranice", z jakého důvodu mají někteří výrobci piva přidávat do tmavého piva kulér/karamel?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.02.16 18:21
avatar

Suroviny pro výrobu piva se neliší mezi světlým a tmavým pivem.U tmavého piva se používá slad sušený při vyššícgh teplotám,čímž zkaramelizuje a pak barví pivo.

JARAKA

Od: ladana
Datum: 06.02.16 18:48

Do černého piva jsme dávali méně cukru než se dávalo do světlého a nedávali jsme tam rýži.

Méně cukru byla nevýhoda na spilkách, když se deka tvořila pomaleji.

Na spilkách se používaly kultury kvasnic z Německa, na ležák nová, na desítku a sedmičku už jen jako "deka".

Na 450 hl se dávalo 210 k rýže do světlého piva. Ne vždy tedy byly stejné suroviny a už vůbec ne v otázce sladu.

Možná ale máte praxi ve zcela jiném pivovaře.

V každém případě je pivo velmi zdravý nápoj. Tomu odpovídá i jeden slogan:

Všechny střevní epidemie vznikly z vody, nikdy z piva.

Ale jako obvykle všechno s mírou, i pití piva.

Jedno denně na pročištění ledvin stačí - dospělý, samozřemě.

Od: ladana
Datum: 06.02.16 18:35

Černé pivo je vhodné hlavně pro kojící maminy. Mají totiž po něm hodně mléka a i hustého, výživného a dítěti to neubližuje. Naopak.

Je výborné i pro podvyživené lidi, dělá jim větší chut k jídlu a ano, vylepšuje krvinky pro velký obsah všech vitaminů B.

V malém množství se dával i chudokrevným dětem a starým lidem bez chuti k jídlu.

Černé pivo je lék a co se do něj dává neřešte. Piva jsme vařili různá, z různých chmelů, až už amerického, což byl velmi levný chmel, ale byl z něj velký odpad, ležáky se vařily zásadně ze žateckého chmele a na spilkách i ve sklepě ležel ležák vždy déle než obyčejná várka. Vařili jsme i na objednávku cizích států a češi by to asi nepili, nechutnaly nám ty jejich receptury. Jinak kdo z vás ví, co u piva rozhoduje?

Voda, ano voda. Pivo nemůžete vařit ze Želivky nebo z Káraného apod. Pivovary mají své studně, svou vodu a proto třeba Plzenské nikdy neuvařite jinde protože tam budou mít jinou vodu i když suroviny budou stejné.

Za zločin považuju piva s příchutí - na způsob limonád.

Jak tohle může někdo pít? Já ne tedy.:)

Datum: 06.02.16 21:56
avatar

Ale i použití rýže do piva by nesnesl žádný Plzeňák.

JB

Od: ladana
Datum: 06.02.16 23:48

Nevím, co by snesl plzenák, nikdy jsem neměla tu čest tam pracovat. Takže co používají v Plzni a jestli do své technologie zahrnují i rýži, opravdu nevím. Třeba se tu ozve nějaký bývalý vařič piva z Plzně, který to bude vědět.

Rýže má při sladivosti a varu určitý význam pro pozdější kvašení, Uvařit pivo není záležitost 1 - 2 hodin a má to své zákonitosti, které se musí naprosto dodržovat.
Pracovala jsem ve dvou českých pivovarech, z toho jeden velký v Praze a dvou cizích pivovarech mimo naše uzemí, nebylo to Slovensko.

Učili jsme tamní domorodce vařit pivo a docela jim to i šlo. Nejednou jsme na šalandách spolu pili pivo a byli velcí přátelé a naprosto bylo jedno, že někdo se jmenuje Venca, druhý třeba Sergej a další John, pivo nám chutnalo stejně.
Někde měli raději pivo více sladké, vadila jim hořkost chmele, ale hlavně neměli odpovídající chmel a vodu a tak jsme dávali více třtinového cukru z Kuby.A samozřejmě nikdy to nebylo jako to české i při sebevětší snaze, ta správná voda tam chyběla.

Osobně jsem považovala za neštěstí americký chmel, protože strašně nakynul a byl jako lepidlo, když se čerpal z cízu na štoky tak pumpachové, kteří varny čistili z toho rostli, jak to bylo na těch cízových plechách přilepené.
Možná že na základě toho pak někdo vymyslel vteřinové lepidlo.

Americký chmel byl i málo hořký, nemohl se používat na ležáky, to by se zkazila pověst českého piva.Ale je hodně levný. Žatecký chmel - naše zelené zlato - je drahý a většinou šel na vývoz. Kvalitu můžete srovnat něco ve smyslu - český česnek a čínský česnek.

Nevím, co bych ještě napsala, není to nijak zajímavé pro lidi, kteří nikdy nestáli u zrodu tak skvělého nápoje jako je české pivo.


doplněno 07.02.16 00:00:

Našla jsem na netu tohle a když to četla, tak nevěřím tomu, že je to dobré pivo. Hlavně jestli si natočili chlorovanou vodu z vodovodu.
U piva se pořád musí hlídat teploty, jsou po vodě to nejduležitější a to jak na varně, tak na štokách, na spilce a později v tancích ve sklepě.
Takže nevím, ale doma uvařené pivo...už to někdo dělal?
A kde ho pak nechal zrát - v paneláku?
http://www.sladovnabruntal.cz/postup-vareni-piva-doma/

Od: ladana
Datum: 07.02.16 00:17

Ještě jsem Vám ted našla dva odkazy o tom, nač jste se ptal. Protože já si to už ze školy přesně nepamatuju, lepší tedy když si to přečtete. Ano, pivo je velký lék.
http://www.svet-zdravi.cz/clanky/co-si-date-k-piti
http://tn.nova.cz/clanek/skve…uze-pivo-zlepsit-vas-sex.html

Měli jsme nemocného kolegu na ledviny. Tajně jsme mu nosili do špitálu 1 pivo denně, plzenskou 12. Přestal močit tmavou moč a uzdravil se - 14 dnů mu na to stačilo. Jiný si takto dal dohromady žlučník.
Ale nic se nesmí přehánět, pokud to neberete jako lék, může vám to zdraví i poškodit, přece jen je to alkohol.

A pokud by někoho tato práce bavila, musíte vystudovat Potravinářskou technologii. Nebo se vyučit.

Datum: 07.02.16 19:21
avatar

Ladana, tak to povídání se mi moc líbí. Hned zítra jdu a koupím si dobré pivo. Tu Plzeň 12. Budu pít jednu lahev každý den. Nemám sice problémy se žlučníkem, ale prodělala jsem v létě zánět ledviny, nějaký virus. Od té doby občas cítím, že mne ledvina pobolívá. Zkusím to pivo.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.