Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup potravin

Od: sabrina® odpovědí: 29 změna:

Ahoj lidičky, poslední dobou nerada nakupuji potraviny.Nevím, jestli to někdo máte také tak, ale já prostě nemám co koupit...Vše je špatné, nekvalitní, plné éček a separátů...Hodně se zajímám o složení výrobků a je mi z toho všeho smutno. Nechci, aby se moje rodina cpala kdejakými náhražkami. Snažím se kupovat kvalitnější věci, ale těch opravdu moc není *ee*.Manžel, když jde nakupovat, tak koupí cokoliv a vůbec nepřemýšlí o tom, jaké to má složení...prý je mu to jedno *nevi*. Říkám si, že jestli takhle přemýšlí většina lidí, tak se nikdy zlepšení kvality potravin nedočkáme, protože pokud půjdou na odbyt tyhle špatné věci- tak proč to měnit. Přemýšlíte o tom, co za kvalitu kupujete nebo je vám jedno?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj, přemýšlím úplně stejně, není mi jedno čím poháním své tělo.

Už se v tom při nákupu rychle orientuji, máme své osvědčené produkty, takže odpadá věčné čtení složení.

Hodně vařím, takže u nás nenajdete žádné polotovary. Myslím, že se mi daří úplně se vyhnout konzumaci Vámi zmíněných sajrajtů. Dá se říct, že jde o zvyk, bohužel i o peníze*ee*

doplněno 05.02.16 10:19:

Ha ha:) s tím,že mě okolí považuje za blázna už jsem se smířila. Myslí si, že vše to, co se prodává je bezpečné, protože jinak by se to přece nesmělo prodávat*bzum* Je pravda, že pár lidí se mi velmi nenásilně povedlo přesvědčit, aby se zamysleli nad tím co si cpou do těla. Nejsem žádný fanatik, jím úplně vše. Ale chemii se teda úspěšně vyhýbám...

hodnocení

Tak to je super*palec*. Já už si poslední dobou připadám jako "blázen":-D, zdá se mi, že to snad nikdo neřeší a všem je jedno , čím se cpou. Nebo aspoň v mém okolí to tak je.

Jsou lidi, co řeší jen cenu. Pak si koupí šunku 55% masa v albertu za 170, když jinde je za 190 85%.
asd1

85% je šunka? 55 radši ani nekomentuju... Beru v D nejlevnější - kilo vychází na 160,- a je to kus masa, žádná lisovačka z odřezků s želatinou... V ČR je problém šunku vůbec najít, nechápu proč to lidi kupujou... Kdyby tomu říkali šunkový salám tak to ještě pochopim, ale nazývat to šunka je podvod...

blayze

Souhlasim, ze jsou lide co skutecne se orientuji hlavne by ne uplne cenou. Domnivam se, ze bohuzel valnou vetsinu tvori duchodci jimz bohuzel financni situace,vek ci zdravi nedovoluje lepsiho stravovani. Ale co by me zajimalo, jak vlatne skutecne funguji ty tzv. nakuni slevove kupony, jeden tyden si neco koupim o deset korun levneji neb "je to na sleve", ale i v tom pripade na tom musi prodejce nejaky zisk vydelat, takze prodava to proto, ze ja si v te chvili nakoupim dvakrat tolik - nekup to, kdyz je to tak levny, nebo to prodava z duvodu blizici se zarucni lhuty a nutnosti prodat rychle aspon za neco nez vyhodit nebo jsme skutecne vsichni vlastne obirani dnes a denne at uz je cena vyssi ci nizsi (tzv. slevova), kdyz na tom stejne nekdo musi vydelat. Odchazime z nakupu s pocitem jak jsem na nem vydelali nebo se nam za zady smeje prodejce jak na nas vydelal ackoli snizil cenu pro nase useni na dusi a zvyseni pozitivnich endorfinu?

hodnocení

0x
Já bych to nějak extra nehrotil, ale složení čtu a vybírám to nejrozumnější. Kolikrát stačí sáhnout na zboží hned vedle a už je mnohem příznivější složení u stejného výrobku. Např džus - mnohdy vidím lákavý obal za drahé peníze a člověk pak čte obsah ovoce směšné 4%. To radši vezmu 100% jablečný a naředím vodou kvůli cukru.
hodnocení

Přesně tak, proč utrácet peníze za obyč. vodu s cukrem a nějakým chem.aroma...;) .Ale je spousta lidí, kterým je to jedno.Je to škoda, že takto podporují výrobce.

alternativa
hodnocení

0x

Bohužel, v dnešní době se dají nakupovat pouze suroviny - mouka, olej, máslo a tak dále. Výrobky si můžou výrobci zasunout do ucha.:)

story*
hodnocení

0x

já nad tím přemýslím. Sice to úplně ve všem nehrotím, ale nekupuju salám "za korunu", člověk sice dá víc peněz, ale na chuť ho uspokojí podstatně menší množství potravin než u toho levnějšího. Takže v podstatě nic neušetříte :).

story*
hodnocení

0x

ale dneska si hodně děláme doma... přesnídávky, prase, marmelády, bylinky atd.

pb®
hodnocení

0x

Ale jo přemýšlím o tom a čtu složení. Tedy ne že by mi vadila paprika ze španělska, ale když šunku, tak tu co má okolo 95%masa. Radši Lučinu než Garvais, kde jsou nějaké stabilizátory atd. a chleba, ten si už peču radši sama žitný kváskový, než kupovat něco, co zplesniví dřív, než stihne ztvrdout. A vždycky když jsem v obchodě, tak si říkám, kolik prostoru je věnováno skutečným potravinám a kolik jedům. Ty regály s různými sušenkami a pochutinami, slazenými nápoji, uzeninami, to je zbytečné mrhání prostorem. Slazenou minerálku koupím asi tak 3x do roka na chuť, sušenky ani ne 1x do měsíce. Čokoládu jen Ritter sport. Ale má to jednu velkou výhodu. Vzhledem k tomu, že jsem výrazně ve svém jídelníčku omezila průmyslově vyráběné potraviny a stravování se v jídelnách, tak když už si někde ten dortík, zmrzlinu nebo coca colu pro chuť dám, nemám vůbec žádné výčitky. Vím, že to nejím každý den, dokonce ani každý týden a zhřešit jednou za čas mě nezabije. Jíst to ovšem každý den, to už lidi zabíjí - kardiovaskulární choroby, infarkty, mrtvice.

blayze

Nerika se, ze co vas nezabije to vas posili? *smich* ci jak rikal pan Hrusinsky ve filmu Vesnicko ma strediskova "Telo ma jit do hrobu zhuntovany", tak vastne pravdou zustava, pujdeme tam kazdy, takze jde jenom o to, zda si budeme nicit vlastni nervy tim, zda si koupime slazenou mineralku 3x do roka ci susenky ani ne 1x do mesice, ale zda budeme mit radost ze zivota s lidmi, ktere mame radi, s praci co nas bavi, s jidlem co nam chutna...pujdeme tam vsichni...budete si na smrtelne posteli rikat, hlavne ze odchazim zdrava a nedelala jsem nic "spatneho?" nebo by bylo lepsi si rict, aspon jsem si vychutnala to nejlepsi. Skoda, ze jsem nejedla vic zmrzliny...Boze, to by me snad zabilo? *andel*

buss
hodnocení

0x

Nepoužívejte slovo vše. Většinu lidí nikdy nepřesvědčíte, kupa nakupuje dle ceny. Pište, mluvte na veřejnosti, přesvědčujte, preovádějte osvětu aby kupovali dle vás. Možná pak někteří prodejci krachnou, ale pochybuji že to budou hypersuper. Nevidíte tam ty fronty a co nakupují? Můžete si spoustu věcí pěstovat sami a ještě můžete prodat. Jsme svobodní, staráme se o sebe, ať si kupuje kdo chce co chce.

nick*

Nevite nekdo, jestli se da pouzit bez naslednych zdravotnich problemu psenicna mouka s proslou dobou min.tvanlivosti, kdyz neni zlukla ani citit, vypada po otevreni pytliku na pohled uplne zdrave - byla dobre skladovana cca 5let (objevene zasoby po babce) - je mozne, ze tak dlouho vydrzi bez kazu? Nebo radeji uz vyhodit? :)

pohanka*

Mouka již bude asi hořká. Udělejte kašičku jenom z vody a mouky a ochutnejte na špičku lžičky. Ten tuk i když je ho v mouce minimálně, bude asi již žluklý. Mě by se to ale stejně ,,eklovalo,, a vše bych vyhodila.

asd1

Pokud neni žluklá/ cítit/ s breberkama, tak bych se jí nebál...

pb®

Mouka stojí okolo 10Kč. Opravdu má 10Kč takovou cenu, že chcete jíst prošlou potravinu, nejspíš už napadenou plísní (i když není vidět)? Divím se, že tak stará mouka už není prolezlá moly.

nick*

No ja chtel mouku rovnou vyhodit, ale byl jsem narcen z plytvani - je toho nekolik kilo a bez škudcu, na chut negativni a zkušebni kolace dokonce vsem šmakovaly, tak snad by mohla byt v pohode. Byla zrejme opravdu dobre uskladnena :)

doplněno 05.02.16 18:25:

Dekuji za vsechny nazory - kdyby mel nekdo presvedcivy argument ohledne zdravotni zavadnosti, tak zbyvajici kila nekompromisne vyhodim *stop*

blayze

Zkus tohle doruceni.cz/...

dylin
hodnocení

0x

Bohužel jsme to tady tak fajně dopracovali, že nadpoloviční většina šetří na jídle, aby byly prachy na jiné nesmyslné věci. A když není poptávka po kvalitě, tak není ani nabídka. Taky jsem z toho dost zoufalý, jak nám spořílci srazili sortiment na sajrajty. Díky moc.

vilik*

Ta vaše nadpoloviční většina jsou líné lemry, které nejsou schopné vařit z prvotních surovin a které jediné svým nákupním chováním můžou ovlivnit skladbu složení potravin. Jenže když si žádají levnější maso s vodou a paštiku z obilí, tak ho dostanou. Hlavně, že šetří, že? Když vidím, jak cpou do košů plata jogurtů z pilin, místo bílého kvalitního třeba s marmeládou, jen proto, že akce, tak už mi jich ani není líto.

dylin

No jo jenže je to pořád nadpoloviční většina... ale to bych se mohl rozčilovat i nad tím, koho volí nebo třeba jen jaké čtou noviny a jaké zprávy sledují v TV...

vilik*

No právě, jsou svéprávní a zodpovědní sami za sebe. Naše rodina si dovede ještě vybrat, máme zatím kde koupit dobré věci. Tak se přeci nebudu nervovat.

ronyx*
hodnocení

0x

Kromě některých výjimek (džusy a pod.) složení nezkoumám - nakupuju stylem chutná - nechutná a to hlavně polotovary a uzeniny, protože vaření mne k smrti nebaví. Co mi nechutná, to už víc nekoupím i kdyby to bylo sebezdravější nebo sebelevnější. Neskáču na nabídky typu "light", nízkotučné, bio a pod. Když jogurt, tak jedině smetanový s minimálně 3% tuku, když sýr, tak jedině s vysokým obsahem tuku v sušině apod. Nejsem chemik a ani se jím stát nehodlám, takže nějaké označení Ex mne nechává zcela v klidu, zvláště od té doby, co jsem zjistil, že i běžná sůl je jakési Ex a pod. - pamatovat si to nehodlám, takže to neřeším.
Ze zeleniny a ovoce kupuju pouze cibuli a kupovával jsme občas (tak 1x za měsíc) i banány, ale za posledních cca 10let se mi 1x(!) podařilo koupit banány, co měly opravdu chu´t a nebylo to jako kousat mrtvému do nosu, takže i tohle pomalu opouštím. Dnešní zelenina a ovoce (obzvlášť kupované) se nedá jíst.
Co se týká nákupu a kvality jídla, mám na to výborný tester - svoji kočku. Když si vezmu jídlo a micka přijde a chce ochutnat, je to dobré, když ji moje jídlo nezajímá ani natolik aby kvůli tomu vstala, je to hnus a víc to nekoupím. Takže jsem třeba takhle vytřídil veškeré uzeniny, salámy a majonézové saláty a už to nekupuju nikde jinde než jen v LIDLu - na jídlo odtud reaguje vždycky na rozdíl třeba od potravin koupených v Kauflandu a jinde.
Komu se zdá kočka jako filtr divné - kočka je masožravec a pokud nemá hlad (jako že ta moje ho opravdu nikdy nemá), tak jen tak něco nesežere. Odmítla mi takhle i levné kočičí konzervy, protože tam je místo masa obilí.
Takže kdo chcete, klidně si skákejte na "Bio", "zdravá výživa"a pod, ale pak nebrečte, až se zase nějaký čas zjistí (jako už to tady několikrát bylo), že právě tohle byl ten největší humus *zed*

eulalie*
hodnocení

0x

K nákupu potravin asi tolik ... jídlo je všeobecně hodně drahé a v rodinném rozpočtu je velikou položkou. Takže celkem chápu lidi, co třebas kupují například šunky s malým obsahem masa, nebo plato jogurtů v akci. Taky mám omezený rozpočet na jídlo, ale... kupuji hlavně základní potraviny a nikoliv polotovary nebo to plato jogurtů. Doma uvařím, upeču, pomazánky udělám a podobně. Jednak mě to baví, jednak ušetřím. Sleduji, co potraviny v sobě obsahují. Do jídelníčku jsem zařadila ovesné vločky, jáhly, kuskus, pohanku, kroupy a tam moc éček není. Med kupuji od včelaře, co ho znám léta. Vajíčka mám domácí. Brambory od zdejšího farmáře, v létě se dokonce na ně mohu přijet podívat, jak rostou na poli. Nejsou to tedy nějaké anonymní brambory odněkud z Nizozemí. Když se zadaří, v létě si mohu vypěstovat vlastní zeleninu, ovoce... Nejsou sice tak krásné jako ze supermarketu, ale jsou to domácí výpěstky.

hodnocení

0x

Nějak nechápu, o čem je řeč. Většina národa žije ruky do huby. Pořádají se sbírky na obědy pro hladové děti.
Když se někomu zdá, že není socka a nemusí žrát piliny, nechť jaskavě odkráčí (odjede) do obchodu příslušného jeho příjmové kategorii.

culdabulda1*

ra252-

- souhlas - jako důchodce zásadně nakupuju jen ty nejkvalitnější a nejdražší potraviny !

Také mně ra252 mluví z duše. Už vidím tu mámu, co má na jídlo pro 4 lidi 4000,- na měsíc, jak vysvětluje dítěti, že dnes bude mít jogurt brácha, zítra otec, pak ona a teprve v úterý on, protože přece nebude kupovat ty sra*ky plné škrobu. Ne všichni šetří na jídle proto, aby měli na blbosti; mnozí šetří proto, aby měli na nájem, auto do práce, mobil a 200,- na spořící účet.

A vůbec si myslím, že kdo prachy má, tak je v současné době ještě rád nacpe do jídla, protože nekvalita, náhražky a chemie je všude, ve všem, v každém obchodě a my dneska (narozdíl od 90. let) dost dobře víme, co jsou to za hnusy.

rebeka*
hodnocení

0x

Mám známou, která vyléčila rakovinu čínskou medicínou a zůstává jí stále věrná. Koupila si nějakou čističku potravin (byla .strašně drahá) a vše co koupí dá nejdříve do čističky a prý z toho všeho teče hnusná tmavá pěna. Dává tam ovoce i maso.Nejhorší jsou prý ryby z Lidlu. Nevím, neviděla jsem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]