Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysazení antidepresiv

Od: gary odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, před rokem jsem začal brát antidepresiva, konkrétně Asentru 50, protože jsem měl OCD. Bral jsem ji někdy do poloviny září. Udělal jsem hroznou blbost, protože jsem ji vysadil z vlastní vůle, s nikým jsem to nekonzultoval, měl jsem totiž pocit, že je už všechno v pohodě, byl jsem celkem v euforii a myslel jsem si, že už léky brát nemusím. Měl jsem pocit, že Asentra vůbec za to zlepšení nemůže, že jsem to dokázal sám porazit, že mi Asentra vůbec nepomohla. Možná bylo důvodem to, že se u mne zlepšení začalo projevovat až tak po 2-3 měsících od začátku užívání, pak to bylo čím dál lepší. Říkal jsem si, že přece není možné, aby účinkovala až tak pozdě, to bude něčím jiným. Tak jsem ji teda v září vysadil a nejdříve bylo všechno v pohodě, sice se mi první týden až dva trochu točila hlava a bylo mi mírně nevolno, ale nebylo to nic strašného. Tak jsem podzim prožil zcela bez problémů, žádné obsese ani smutky nebyli. Obrovský zlom nastal zkraje prosince, kdy mi jeden podnět opětovně mé obsese vyvolal. Od té doby se to jenom zhoršuje, zase se cítím tak jako dříve než jsem začal AD užívat. Hledám trochu i vysvětlení, jestli je možné, že se vysazení léku projevilo až po 3 měsících od vysazení, to mi přijde divné, jaktože se mi moje problémy nevrátily hned? Tomu moc nerzumím a jsem na vážkách, zda mám Asentru začít znova užívat nebo s tím zhoršení stavu nesouvisí její vysazení, když přišlo až tak pozdě. Jestli to není už zbytečné.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

A ten lék si kupujete jen tak v lékárně bez lékařského předpisu? To asi nee, že. Pravděpodobně vám ho předepsal lékař a s ním jste měl všechno konzultovat. Je divné, že jste to neudělal, že jste vysadil léky bez porady s lékařem...

doplněno 03.02.16 22:19:

Chcete-li pomoci, obraťte se opět na lékaře. Léky typu Asentra nemůžete vysadit den ze dne...

gary
hodnocení

Já vím, že jsem udělal hroznou botu, ale myslel jsem si, že je to fakt zbytečné a lékař mi bude říkat jen opak-já vím, on tomu rozumí nejvíc, ale v tu dobu jsem byl v takové euforii, že jsem už nechtěl na žádné léky ani pomyslet.

Asentra je lék s pomalým nástupem a pomalu se musí i vysazovat, jinak hrozí i různé následky vč. nespavosti. Měl byste to říci svému psychiatrovi a pokračovat v léčbě. Je to běh na dlouhou trať, ale je to nutné, protože léčí a to potřebujete, ne? Hlavu Vám neutrhne, pravděpodobně Vám vysvětlí, co to způsobuje, když svévolně a ihned lék vysadíte. To Vám ale musel říct už když Vám ho psal.

hodnocení

0x

četl jsem co se píše v příbalovém letáku u antidepresiv a tam byly hrozný svinstva. Jakože jak to začneš brát tak se ti můžou dost brutálně zhoršit ty stavy které si měl, bylo toho hrozně moc podle toho kdo čm trpí a to samé když to přestaneš brát. Jakože jsem z toho nabyl dojmu že ty depresivní nálady nebo sebevražedné touhy můžou vyvolat ty látky samotné. To měly být léky na uklidnění jakože na lepší spaní ale když jsem si to přečetl tak jsem to odmítl brát. Fakt že jsem to zkusil a byl jsem hned v hluboké depresi, takže jsem s tím přestal a deprese byla hned pryč. Hrozné je to tyhlety sviňstva já se ani nedivím že je po světě tolik vyšinutých lidí, oni chodí i sem a radí lidem šílené věci. Já tedy nikomu nic radit nebudu jako takový ty rady typu abych si přeinstaloval operační systém jen kvůli tomu že mi zrovna něco nefunguje že mi zrovna cosi zmizelo nebo že mi zrovna něco nejde a tak. Jsem totiž zatím duševně docela zdravý, takže volím raději cestu rozumné analýzy problému: nejdříve se dobrat příčiny problému a pak teprve problém řešit a ne že kvůli problému hned všechno přeinstalovávat a nastavovat (práce na den). Chápeš jak to myslím? Tak samé je to i s těma lékama. Zajdeš k doktorce že chceš prášek na spaní a ona ti předepíše antidepresiva. A ještě mě ani neupozorní na ty vedlejší účinky! Neřekla že jde o antidepresiva a kdybych to věděl tak to nekupuju že? Tož tak. Co máš dělat ty ti nepovím, ale určitě si přečti příbalový leták. Zdar!

doplněno 03.02.16 23:27:

Anebo zkusím ještě poradit. Nemůžeš všechno svalovat na léky. Nevím co je tvůj problém, ale taky hodně záleží na nějakém smyslu do života a motivaci. Záleží čím se v životě zaobíráš. Každý potřebuje nějaké hoby, mít zájem, něco co tě baví, co děláš rád, při čem se odreaguješ, cítíš se uvolněně a baví tě to. To ti pomáhá i od těch problematických stavů. Máš problém? Tak si zanadávej pokud ti to pomůže a pokud tím nerušíš spícího souseda ve tři hodiny v noci :) Taky ať tě u toho nikdo neslyší, to je ideální, protože pokud řekneš sousedovi že je totální k...t tak bys taky mohl dostat přes tlamu... Každý má jinou techniku jak si vyprázdnit hlavu od problému a špatných myšlenek. Někdo jde sportovat, někdo se projít do přírody, někdo jde na masáž a někomu pomůže vana s teplou vodou... Toho je hodně, spousta možností. Každopádně, tím že se něčemu věnuješ nemáš čas myslet na blbosti a je po problémech.

culdabulda1*
hodnocení

0x

no ale léky mohou taky pomoci v tom smyslu, že se nemusíš sám tak moc namáhat, vedlejší účinky bych zase tak moc nepřeceňovala, důležitejší jsou přece účinky hlavní, neboť ty vedlejší působí jenom někdy a jenom na některé lidi, jinak by se nemohly žádné léky vůbec užívat.

hodnocení

0x

Nevím, co je OCD, múžete vysvětlit? Asentru jsem brala asi 3 roky, když se mi utopil můj mladý brácha a zoufalí rodiče na mne ještě kladliu vinu, že se honem nepřestěhuji s celou rodinou k nim. Tak mi nakládali a vyčítali, až jsem se dostala do deprese. Ale léčba tehdy pomohla, deprese se už nikdy nevrátila. Člověk je určitou dobu v jakési euforii, která ale potom odezní. Brala jsem k Asentře ještě jeden prášek, který mi vždy po nějaké době lékař vyměnil za jiný, podle toho, jak jsem se cítila. Naše stavy ovšem nelze porovnávat, jen chci říci, že by měl být člověk pod kontrolou, aby mohl lékař reagovat změnou léků na změnu Vašeho stavu.

janka68
hodnocení

0x

Být vámi, zamyslím se spíš nad tím, jaký podnět vám vyvolává obsese. A pracovat na jeho odstranění, nejlépe bez podpůrných berliček. Zkoušel jste najít kvalitního psychologa?

Ono to zní hezky a pohodlně - budu zobat prášky a problémy samy zmizí. Ale smutná pravda je, že nezmizí. Jen riskujete že si způsobíte další zbytečné problémy. Ony ty příbalové letáky s desítkami možných vedlejších účinků nejsou náhodné - výrobci léků se tím jistí že po nich nikdo nebude chtít zaplatit případnou újmu na zdraví. A brát léky ovlivňujících psychiku je asi tak bezpečné jako hrát ruskou ruletu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]