Nejste přihlášen/a.
Senior, který má starostlivé děti, v případě ztráty schopností je zpravidla ukecán a ŘP nevyužívá. (Nejen naše rodina byla tak "hnusná", že dědečkovi vysvětlila, že on na silnici nemá co dělat. Zastavoval na hlavní silnici a dával lidem přednost z vedlejší, jezdil na stupně 3 a 4 - dokázal se na křižovatce na trojku rozjet s vozíkem plných brambor... rychlost max. 60km/h.)
Když někdo jede takto "opatrně", ohrožuje sice okolí, ale v podstatě ne přímo. Případné nehody jsou o plechu, sem tam airbag.
Nehoda mlaďocha, který si na úvěr koupí RS ochtávku nebo čtyři nuly, to už bývá s vyšší škodou a bohužel, často i na životech jiných lidí.
Jednoznačně nebezpečnější jsou mlaďoši plní přesvědčení o svém umu.
Já dost často jezdím podle pravidel silničního provozu a těch naštvaných řidičů kolem jsou mraky - nejčastěji mlaďoši, co spěchají někam..., pak dodávky, protože nestíhají rozvoz a lidi středního věku s cigárkem v puse...
Ale zatím jsem si nevšiml, že bych naštval důchodce ...
To, že se někdy stane, že vjede důchodce do křižovatky a ohrozí lidi jedoucí na hlavní, to má velmi často důvod ve vysoké rychlosti řidiče jedoucího na hlavní. A to nepíšu o "řidič má předvídat"...
Zdravím poznamenaný senior mebude moci jezdit mimo obec, co to je za definovavý rozměr? Město Ostrava,Praha, Brno - územní část? Jak má být myšlen rozměr obce kam až mohu zajet a kde budu popotahován, v další obci? Když už jsem tam? Že, ještě vidím a kde už nepoznám komunikaci, co to je za pitominu. Asi jako hospodským sleví pivo na 10% dph, ale že oni budou platit za net, tiskový papír, tiskárny, servis a nutné soft. vybavení, že to zaměstná více lidí v státním sektoru, o tom je ticho a smích. Chtělo by se napsat něco o stopořeném Topolu, ale to už tady bylo a skončilo to jedním telephonem, jen bez basy, ani piva.
Vůbec bych se nebránil mít viditelně označené auto, něco ve smyslu "Ano jsem vyššího věku".
Jsem stará, přiznávám. ŘP budu mít letos už 43 let. V pohodě. Měla jsem 2 autonehody, jednu jsem si zavinila sama jako začátečník, druhou ne. Zamlada jsem jezdívala svižně, občas až dost, jakmile se mi narodily děti, zpomalila jsem, měla jsem o ně strach. Možná i proto si mohu užívat důchodu.
Za nás byl hrozbou chlast, dneska, bohužel, přibyly drogy. To tehdy v 70. letech snad vůbec nebylo. Vražedná je kombinace obojího.
Můj názor je, že nebezpečnější jsou mladí nezkušení řidiči. Kteří polechtají plyn, chtějí vyzkoušet, co ty koně pod kapotou dovedou. Zažité reakce žádné. Snad proto často míjím kolem silnic pomníčky, ze kterých se na mě usmívají krásní mladí lidé do 30 let.
Jezdím sama pomalu, spíš tedy pomaleji, i manželovi říkám: Zpomal, však tam dojedeme. Možná o 10 minut později, než ten ďábel, který nás právě předjel, ale za to ve zdraví. Právě dneska mě čeká Vysočina, asi 150 km za volantem, vezeme babičku na pobyt do ústavu. A já se na tu cestu docela těším. Protože si věřím a vím, že pokud něco nezpůsobí někdo jiný, já to zvládnu!
A ty cesty seniorů jen v blízkosti bydliště? To je postavené na hlavu, jako mnoho jiných zákonů v naší republice. Naše obec má asi 300 obyvatel, budu moci jezdit od autobusové čekárny ke kupě hnoje. Asi 300 m. A zpátky. Lidé třeba z Čáslavi budou mít větší rádius. Z Pardubic ještě větší. A největší řidiči z Prahy. Tak jaký by to mělo význam, když nemají všichni stejné podmínky? Připadá mi to hrozně omezené a naprosto nedomyšlené. Pražák senior si může jet třeba 50 km přes Prahu, já 300 m od čekárny ke hnoji. Co je mi platné projíždět se autem v naší obci, když tu není pošta, obchod, lékař, prostě nic? Snad jen se jet podívat k rybníku, kolik je tam vody.
A nic jiného nezařídím - nenakoupím, nepošlu dopis...Tak na co jezdit po své vesnici?
Přesto si myslím, že je to jen a jen v lidech. Nesmějte se důchodcům, že jezdí pomalu. Rádi by si svého důchodu ještě pár let užili. A ani mladí nejsou všichni jen zbrklí. Prostě, co člověk, to jiné chování. Až mě dneska na Vysočině předjedete, nenadávejte, že jedu pomalu. Popřejte mi v duchu šťastný návrat. Já vám ho přeji také. Jaga.
nebezpečný je každý namachrovaný blbec a nezáleží na věku....bohužel na takové nejsou tabulky a nejde jim to zakázat.Spíš by bylo dobré dělat průběžné zkoušky všem,takové preventivky třeba co tři roky.
Nebezpečný je každý mladý i starý, který nerespektuje dopravní předpisy a jezdí, jak se jemu zrovna hodí či zlíbí. V tomto jsou rozhodně senioři zodpovědnější a při jízdě opatrnější. Včera jsem šel městem, kde je vlakový přejezd. Začala blikat červená a hlasitý zvonec. Přijel senior, zastavil a čekal. Přilétl mlaďoch, objel auto a pokračoval v jízdě. Mladí jsou "drzejší" zrovna tak, jako za mého mládí. Jednou jsem se poptával na pomníčky kolem města a silnic. Všechno mladí lidé a důvod tragédie? Hazard v nepřiměřené rychlosti 90% a alkohol 10%.
Pokud budeme verit statistikam, viz napr. zde stana 5:
tak s naskokem nejvice nehod zavini ridici 25-44 let, v zavaznosti nehod ovsem vedou Ti nejmladsi (zrejme na motorkach?) a hned za nima jsou v zavaznosti duchodci.
Tedy odpoved na otazku zrejme je, ze nehodovost to nesnizi, zavaznost nehod mozna ano.
Jeste by to chtelo ale jeste zatnout tipec tem nejmladsim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.