Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak mohu získat vyhlášku č. 50/1978 Sb. §6, abych mohl pracovat v oboru. Je mi 40let ekonomické vzdělaní s maturitou. Děkuji za informace
HMM tak to je pech ... jsem z malé vísky na Severní Moravě a do Ostravy nebo Olomouce(kde by snad taky něco mohlo být) to mám rovnou stovku km, v práci mi samo nepovolí nějaké výlety... něco na dálku asi nejde že? pak že se mám člověk vzdělávat
Bohuzel ano, jedine ucnak neboViz VS s danym oborem. Viz. uplne dole priloha 2.
Existuji skoly soukrome, kde trva studium cca rok a plati se asi 20000. Nebo statni, zdarma na 2 roky. Vyuka zpravidla 1x tydne. Pisi postrehy z Prahy,
Pokud budete hledat, hledejte dle kodu oboru na nasleduj/... stranach
Elektřina je dobrý sluha ale špatný pán. Ti kteří s ní pracují, musí hodně znát, neustále musíte přemýšlet nad tím co děláte, kam dávate ruku a co jste dělal před tím - v domovní instalaci za dobrých podmínek je případný kopanec jen připomenutí že si není radno zahrávat, 400V už zabolí a ještě nějakou chvíli si na to pamatovat budete, ovšem někde venku už může být špatný dotek - třeba i z nevědomosti to poslední co uděláte.
Riskujete zdravý a život svůj a všech kdo se s vaším zapojením setkávají, stejně tak majetek, k požáru stačí málo.
To je důvod proč k získání vyhlášky 50/6 potřebujete vyhlášku 50/5 - tu ziskáte po dokončení vyučního listu, 6 získáte po roku praxe, samozřejmě potřebujete i všechny příslušné znalosti pro složení všech zkoušek.
A potom si ji musíte každé 3 roky obnovovat.
Jak si lze v reálném světě šáhnout na 400V?
Jasně kleštěma, šroubovákem se mi už také povedlo propojit 2fáze, ale o tom se tu nebavíme. Kdybych ti dal do ruky velký hřebík a dostal by jsi za úkol po celou dobu ho držet a zároveň propojit 2 fáze, tak ti to moc dobře nepůjde. "Výhoda" izolovaného nářadí je v tom, že 1 fázi necítíš a poznáš až dvě. Proto se ti je povede "snadno" propojit 2 fáze šroubovákem.
Bavíme se o proudu, který člověkem proteče díky šáhnutí na 2 fáze současně. Mě se to nikdy nepovedlo a kamarádům elektrikářům také ne.
Na to musí být člověk docela šikula, aby když mu nakope jedna fáze, si ještě šáhl jinou částí těla současně na druhou.
Ale možné je vše, hlavně když stojí poblíž pomocník, který postiženému pomůže tak, že ho umlátí izolovanou holí. Aby netrpěl.
Tak to by ses divil jak rychle můžeš přijít o šroubovák nebo štípačky, tohle se občas povede i velmi zkušeným chlapům jenž vědí do čeho lezou a co tam dělají nebo chtějí udělat, na tohle stačí jenom blbě štrejchnout a je vymalováno. Prostě se povede i když si dáváš pořád bacha, chytnout pecku na 3f propojovací liště, protože ji upadla boční krytka, se už taky povedlo, od té doby je ještě připlácnu izolačkou když dělám kolem.
Jestli máš někde v okolí elektro firmu, tak se u ní poptej, problém je, že na §6 musíš mít aspoň rok praxe a to je práce pod dozorem, jako osvč to patří mezi vázané činnosti.
Pro práci podle §6 a vyšších je nutné elektrotechnické vzdělání, tedy buď vyučení v elektrotechnickém oboru (skupina oborů 26), nebo maturita v elektrotechnickém oboru, nebo... atd. Pro vás je zřejmě nejpřímější cesta získat výuční list. Při vzdělávání dospělých. Například v Pardubicích získávají výuční list v elektrotechnickém oboru i dospělí kvalifikovní plynaři, aby na servis kotlů nemusel chodit plynař a s ním elektromechanik. Když má výuční list nebo maturitu v obou oborech, může kompletní servis dělat jedna osoba. Podívejte se na seznam škol a učilišť ve vašem regionu a poptejte se u nich, zda a za jakých podmínek poskytují vzdělávání dospělých ve vašem oboru. Možná by bylo schůdné získat elektrotechnické vzdělání třeba i dálkově nebo večerně (jestli to ještě existuje) na elektrotechnické průmyslovce.
U vás je dobrá, nebo dokonce výborná škola "Na Jízdárně", podívejte se na jejich stránky a najdete třeba i dálkový 3. letý obor Provozní elektrotechnika (26–41–L/52) (L znamená maturitní). viz sse-najizdarne.cz/... Při tom můžete někde dělat v elektrotechnice nekvalifikované práce a postupně získávat praxi jako osoba poučená, nebo jak to padesátka definuje...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.