Neobjednání nápoje k jídlu v restauraci

Od: Datum: 26.01.16 16:20 odpovědí: 27 změna: 30.01.16 22:05
Zdá se vám normální, když se někdo přijde do restaurace pouze "nažrat" a neobjedná si k tomu žádný nápoj? Není to trochu nefér vůči majitelům restaurací?
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jmlc®
Datum: 26.01.16 16:24
avatar

Zdá se mi nenormální při obědu myslet na profit majitele restaurace. Objednám si pití jen v případě, že se to k jidlu hodí nebo když mám žízeň.


doplněno 26.01.16 16:30:

Mimochodem - objednal jsem si jednou v létě vodu z vodovodu "půllitru" - ten šok, když mi napsali na účet 25,-Kč za vodu ! - Myslíte, že to je fér?

Datum: 26.01.16 16:25
avatar

Nevím...já se chodím do restaurace najíst, nikoliv nažrat.., ale asi to máme každý jinak.

Pokud mám žízeň, pití si objednám...pokud žízeň nemám...pití si neobjednám.

Nefér? A co by mělo být nefér?

Vy si u projektanta objednáte projekt celého domu, když chcete jen projekt na topení? V servisu si necháte mimo motorového oleje ještě vyměnit baterii (i když není potřeba), aby měl majitel servisu radost?

Ne, pokud si neobjednám k jídlu pití, nefér mi to v žádném ohledu nepřijde.

Datum: 26.01.16 16:26
avatar

a co kdyz je to to, co chtel... jen se najist a jit, to ze vy u toho vyzbrndate litr vody je kazdymu sumak :)

Od: pt®
Datum: 26.01.16 16:26
avatar

no, teda?...*sok*

Datum: 26.01.16 16:39
avatar

Nezdá se mi to nenormální, když mám chuť, dáom si pivo, ale když momentálně emohu alkohol, tak si rozhodně nedám několikanásobně předraženou vodu.

Od: mp
Datum: 26.01.16 16:40

To je na každém, co si v restauraci objedná. Třeba nemá žízeň. A dobrý restauratér je vděčný za každého platícího zákazníka. Pravda je, že zákazníků, co si nedají pití, v poslední době přibylo. Důležité je taky nastavení cen pití. V některých restauracích to mají mírně řečeno nadsazené. Mě se líbí takové restaurace, kde si můžu dát 0,5l pití za 30 kč. Tak to beru. A do podniku, kde mají 2 deci coly za 40,- bych osobně nešel. Ale každý to má jinak nastavené.

Od: gumid
Datum: 26.01.16 16:42

Neobjednat si pití je nefér vůči majiteli? A neobjednat si jídlo je nefér vůči kuchaři? A nepozvat celou hospodu na panáka je nefér vůči hostům!

Datum: 26.01.16 17:08
avatar

Souhlasím se všemi předřečníky a dodávám, že mně přijde silně ujeté, když přijdu na oběd a první se mě ptají, co si dám k pití. Mám hlad, ne žízeň! A před polívkou z dlouhé chvíle vypít 3 deci kofoly? No děkuju, nechci.

Datum: 26.01.16 17:25
avatar

Zeptám se opačně. Nemám hlad, mám jen žízeň. Vlezu do hospody a objednám si třeba minerálku. A abych neurazil majitele, ještě si k tomu přiobjednám svíčkovou. To se Vám zdá normální?


doplněno 26.01.16 17:52:

majsterjoe - Jedno pivo samozřejmě hospodského nevytrhne, ale do té hospody určitě nepřijde na oběd jen jeden host. Takže pivo k pivu a může to dát i několik stovek denně. To je stejné, jako byste řekl, že pekaři může být jedno, jestli si u něj koupíte rohlík, protože ho ta 1,50 Kč nevytrhne.

Datum: 26.01.16 17:43
avatar

Ono by se správně nemělo k obědu ani nic pít. Není to zdravé.

a jinak vaš otázku absolutně nechápu, jak někoho může něco takového vůbec napadnout řešit.

Kdybych si dal k obedu jedno pivo, tak má majitel na mě dejme tomu 3koruny. To ho jako uživí?


doplněno 26.01.16 17:57:

@magdon no jde o to jestli majitele hospody vytrhnou ty nápoje objednané k jídlu že jo.
Ono na provoz dneska ani nevydělá plná hospoda pivařů, protože zisky jsou z toho malé. Kdo dělá v pohostinství ví, že obědy jsou dobrý výdělek.

A s tím pekařem je to přece špatné přirovnání.

Datum: 26.01.16 18:14
avatar
Asi se ptá přímo majitel restaurace, kterému se nepozdává předpokládaný zisk (čti těšil se, jak se prachy pohrnou bez práce). Sice je to cca 15 let zpět, ale matonku jsem vozíval do hospod za tuším 3,60kč. V restauraci pak prodej 15-20kč. Někdo za víkend (diskotéka) prodal třeba 5 beden = 120ks. Pak ten někdo frfňal, že lidi pili jen vodu. Když jsem mu řekl, že na ní a kafi má největší zisk, tak zklapl Samozřejmě, že na pařbě teče proudem i alkohol na kterém je taky slušná provize. Takže něco k pití u obědu jako takového znamená slušný nárůst zisku z zákazníka.
Datum: 26.01.16 18:50
avatar

Jak nefér? Přijdu utratit své poměrně těžce vydělané peníze... *smich*, tak to snad měl být majite rád, že se najím. Nebo je lepší si dát jen kofolu za dvacku bez jídla? :)

Datum: 26.01.16 19:01
Fer by mi prislo dat k jidlu karafu s vodou a cintronem zdarma;) ale zdimat lidi je lepsi a dnes normalni, to uznavam.
Datum: 26.01.16 19:09
avatar

správně ! - chceš se nažrat?- dej si pivo - jinak vypadni !

Od: strakatypes
Datum: 26.01.16 19:16

Pokud vezmu průměrnou restauraci, během oběda, tak usadit hosta a dát mu do ruky jídelní lístek patří k prvnímu kontaktu - číšník versus host. Zároveň se číšník ptá na pití, nebo nabízí hned polévku, pokud se host přímo zeptá a jde pouze na oběd a to rychle.

Je to jednoduché, donáška nápoje má relativně menší časovou náročnost, než objednání, příprava a donáška hlavního jídla. Nemluvě o minutce. Číšník, mající na starosti nápoje je vždy rychlejší, než číšník, který přináší hlavní jídlo. Já vím, že to neplatí vždy, ale je to tak většinou. Vezmu na tác více piv, nebo nealkoholických nápojů než člověk, co čeká v kuchyni až jeho stůl /objednávky/ příjde na řadu u výdeje.

Zákazník se s pitím trochu uklidní, a čekání na hlavní chod mu lépe uteče. Pokud si dá ještě polévku, tak ještě lépe.

Vžádném případě, nelze pohlížet na hosta tak, jako zadavatel otázky a pojmenovávat jeho potřeby tímto způsobem. Slušnost, korektnost, pečlivost, čistota a nevtíravost jsou základní pilíře pracovníků v pohostinství. Pokud host spěchá, nelze mu něco nutit. A nikdy nevíte, kdy si po objednání hlavního jídlo to pití nepřiobjedná.

Datum: 26.01.16 20:29

Je to naopak velice fair k tvému žaludku. Žaludeční šťávy mají zpracovávat potravu po určitou dobu, a když se žaludek zaleje při konzumaci jídla kolou-pivem-vodou, velmi se to zpracování znesnadní.

Datum: 26.01.16 20:53
avatar

A Vy se ptáte ze které pozice, smím-li se optat. Vy jste zákazník, nebo restauratér? Pokud jste ten restauratér, tak buďte rád, že k Vám vůbec někdo chodí, když mu tam servírujete "žrádlo". Divná otázka. Opravdu mi někdy rozum zůstane "stát" a nezbývá mi než žasnout. *sok*

Datum: 27.01.16 00:49

To je jednoduché, vy se tam chodíte nažrat, ostatní najíst. A abyste byl fér, tak si klidně objednejte třeba i láhev kvalitního šampaňského, klidně i za 4000 Kč, a spolu s nažráním se můžete i nachlastal. Co vám nebrání?

Od: mp
Datum: 27.01.16 00:59

Podle zdejších příspěvků tuším, že hostinské nemáte moc rádi. Nic se nebojte, na každém taky nerostou rohy.

Datum: 28.01.16 07:20
avatar

Jak nemáme moc rádi *sok*? Nikde tady nečtu, že by někdo měl něco proti hostinským. Jenom nechápu, proč bych si měl v hospodě kupovat něco, co nechci. Stejně jako si nebudu při natankování nafty kupovat převodový olej jen proto, aby měl pumpař tržbu. Připomíná to doby, kdy jsem si musel v řeznictví koupit 2 kila neprodejného tlustého bůčku, abych dostal i svíčkovou.

Datum: 28.01.16 07:52
avatar
Chodím na menu, když mám žízeň, dám si pití, když ne tak ne. Když není menu a za polévku chtějí někde i 30 a víc, tak si nedám ani tu. Nemám nic proti hospodským.
Datum: 28.01.16 08:11
avatar

Tak se nám tazatel (asi ukřivděný hospodský? ;)) někam vytratil. Zřejmě se tu nesetkal spochopením a nedočetl se to, co se dočíst chtěl. *smich*

Datum: 29.01.16 23:45
V civilizovaném světě dávají automaticky k jídlu džbán s vodou. Viděl jste to někde u nás? Já sice ano, ale pomálu.

 

Od: jmlc®
Datum: 30.01.16 08:40
avatar

Já už zmínil - "džbán" s vodou mi přinesli na vyžádání, stálo to 25,-

Od: nick®
Datum: 30.01.16 15:13

Ja mam v oblibe restauracni jidelny, kde davaji automaticky k polednimu menu zdarma caj nebo vodu (cistou nebo se štavou) na samoobsluzny pult a kazdy si poslouzi dle chuti . Premrštena cena za nealko je asi nekde spis za obsluhu :)

Od: pt®
Datum: 30.01.16 21:50
avatar

Třeba takovou službu poskytují v Ikea. K týdenímu meny je pití, jinak ještě káva zdarma...

Datum: 30.01.16 22:05

No... v hospůdce kam chodím na polední menu sice nedávají džbán... ale, když si objednáte kohoutkovou vodu, tak ji bez připomínek přinesou a je zdarma.

A jelikož tam chodím často a vodu si objednávám vždy, tak některé servírky mi začnou připravovat sklenku vody hned, jak se zjevím ve dveřích... *palec*

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.