Dobrý den, v zaměstnání jsem dostal výpověď z důvovodu, že zaměstnavatel končí. Snaží se prodat firmu hlavně konkurenci ale nabízí ji i ostatním subjektům. I když se mu to nepodaří tak posledního února je konec. Ve výpovědi je napsáno, že jsem byl propuštěn za nadbytečnost, dva měsíce výpovědní lhůta a tři odstupný platy. Chci se zeptat na pár věcí. 1. Dostanu odstupné i přesto když firmu koupí konkurence a mě nabídnou u nich pracovat? 2. Dostanu odstupné i přesto když firmu koupí konkurence a mě nabídnou u nich pracovat a já z nějakého důvodu odmítnu? 3. Dostanu odstupné i přesto když firmu koupí konkurence, takže vznikne nová firma ale nenabídnou mě u nich pracovat. 4. Dostanu odstupné i přesto když firmu nekoupí konkurence a mě nabídnou u nich pracovat? Děkuju za rady, výpověď jsem dostal poprvé v životě, tak sbírám informace ;o).
To že někdo koupí firmu nutně neznamená, že musí vzniknout nová. Může klidně pokračovat ta stávající.
Výpovědní lhůta již začala, takže odstupné dostanete. Pokud byste se rozhodl ji stáhnout, respektive byste se na tom s novým majiteůlem dohodl, pak odstupné nedostanete.
1. - 4. všechny body ANO. Odstupné Vám vyplácí zaměstnavatel, který Vám dal výpověď z důvodu, při kterém náleží odstupné. (Nadbytečnost a ukončení firmy jsou sice různé důvody, viz zákoník práce § 52 písmeno a) až c), ale odstupné náleží při obou těchto důvodech, tak je to snad jedno.)
Jediný případ, kdy byste vracel poměrnou ("nevyčerpanou") část odstupného, by nastal, kdyby Vás původní zaměstnavatel například za měsíc zase přijal zpět. Při tříměsíčním odstupném byste tedy musel dva měsíce vrátit. Pokud by to zaměstnavatel nechtěl, pozor, odstupné, z něhož se normálně pojistné neodvádí, by se muselo dopojistit - odvést z toho dvouměsíčního pojistné na SZ a ZP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.