Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doklady, účty doma, jak a kam zakládáte?

Od: cibetkava® odpovědí: 11 změna:
Zdravím, zajímá mne, jak doma zakládáte účtenky, doklady od nákupu. Jaký máte systém, co se Vám osvědčilo a co ne. Zda na to máte extra desky, krabici nebo něco jineho a jaký v tom máte systém. A jak dlouho schováváte doklady po záruce? Třeba z důvodu vyloupení, neoprávnené exekuce, pojistovna atd.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

2x

Mám od všeho něco, desky,krabice,obálky...Ukládám si skoro všechno,od výpl. pásek,prac.smluv až po složenky SIPO.Účtenky od drahých věcí mám stále.Obálky a desky mám popsané rokem a uložené v krabici.Vedu si i takové hrubé domácí účetnictví,takže i přehled o tom, kam kdy které finance odešly...

hodnocení

Ty obálky s popsanými roky, to vypadá dobre, ja kdyz neco hledam, to je holé zoufalství.

hodnocení

2x

Já mám čas, takže si dělávám měsíční vyúčtování. Všechny účtenky házím do krabice a když příjde výpis z banky, vytáhnu je a sešit a výdaje placené přes kartu zapíšu, poznamenám tam i věc, na kterou je záruka a na výpisu odškrtnu. Co by mohlo být na reklamaci, v záruční lhůtě, na to mám krabičku od dětských bot anebo si myslím, že by mohl stačit bankovní výpis. A účty vyhodím. Na dražší věci mám uzavíratelnou složku se záručními lisly a účty. :-D Teď jsem vyřadila štůsek bankovních výpisů + SIPO a nevím, co s tím. Možná to zabalím do igelitového sáčku a uložím ve sklepě. Nevím, jak bych to jinak zlikvidovala, když nemůžu rozdělat oheň a do popelnice se bojím. ;)

V papírnictví jsem si koupila něco mezi taškou a velkou obálkou. Má to několik odílů a tam zakládám dekrety, doklady o všem možném, vyúčtování za energie, pojišťovny atd. Na zaměstnání mám obsáhlou složku, ve které jsou dektery a doklady o přeložení, pak důchodový výměr a zmeny v něm.

hodnocení

Vy jste uplne vzorna. Ta taska s vicero oddily, to je dobre a prakticke. Zakoupim, dekuji za tip. Ja take nedavno likvidovala hodne stare vypisy (dnes uz jsou na netu-velmi dobre, nemusim to skladovat), ale my mame jeste i kotel, tak jsme se s nima ohraly. Je to problem, kdyz to nejde spalit.

Žádné staré věci nelikvidovat. Kamárád teď řeší 16 let staré účtenky od plynárny.

sebod*

pletiplot. A proč je řeší? případný nedoplatek je dávno promlčen. To samé přeplatek...

Kupte si nějakou lepší skartovačku, ale jinak doporučuju žádné dokumenty nevyhazovat. Promlčecí doba na dluh je 3 roky, pokud minete příkaz soudu, tak dalších 10 let to mohou vymáhat.

plavest*
hodnocení

0x

Omácí účetnictví nevedu. Vím, kolik mám rozpočet na měsíc a toho se držím.Spíš se snažím držet.

joudic*
hodnocení

0x
Uplne vsude absolutne bez systemu, vetsinou do supliku a listky od veci do 1000, ktere bych nereklamoval ani po tydnu, vetsinou rovnou vyhazuju (fen, panev atd). Ono stejne nakupuju vlastne uplne vsechno na netu, tak mam fakturu v mailu.

buss
hodnocení

0x

Už to tu bylo, něco nařizují normy, takže dotaz je k ničemu. Doklad po záruce je k čemu? Ale je pravda že to likviduji i po desítkách let, i pro zajímavost co jsem měl, co to stálo. Takže je na každém, co si uchovává. Pro exekutora aj. Je to prostě na rozhodnutí každého jednotlivce.

sebod*

já mám vše v šanonu. V něm mám buď jednotlivé listiny přicvaknuty, nebo na tu "drobotinu" používám průhledné desky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]