Nejste přihlášen/a.
A co očka, chlebíčky... nemusí to být nutně sladké, ne? .
S kolegyně to v práci děláme tak, že každá koupí krabičku zákusků, co mají ty druhé rády, k tomu se nachystá pár talířků sýru, šunky, zeleniny, pečiva, a hotovo. Ale jsme jen 4, že.
Máme pro své kolegy v práci, je jich asi 20, objednala řezy, dvě krabice. A k tomu udělala právě minichlebíčky.
Ahoj, nosila se flaška (vím, nesmí se to), ale pak to vyžahli jen dva lidi a ostatní koukali. Zavedl jsem tedy jiný styl. Peču sám a rád, ale nebráním se pomoci manželky a osvědčené jsou malé koláčky s náplní tvaroh, mák nebo povidla. Jednoduché, nepříliš pracné a dostane se na všechny, takže hned při snídani zmizí. Jenomže nás je tam kolem 20.
Já jsem si zvykla vždy koupit lepší bonboniéru, takovou, co jsou tam ty bonbony i uvnitř zabalené do staniolu. A každému kdo mi blahopřál jsem nabídla bonbon. Za čas to začali rádi takto dělat i ostatní, bylo to pozorné a nikoho ani slavicího to neobtěžovalo. Jednou moje bývalá kolegyně se mě zeptala kde jsem na to přišla. Nepřišla jsem na to sama, viděla jsem to ve východních zemí a ne vždy mají špatné nápady. Pracovala jsem navíc na pracovišti, kde byl alkohol zakázaný, což bylo výborné.
Dokonce se tam na oslavence skládali, na dárek - hloupý zvyk. Rovnou jsem řekla at se nezlobí, ale že oslavy považuji za soukromé a jen v rodinném kruhu, což znamená že i dárky si dáváme jen v rodině. Myslím že se všem ulevilo, přestalo se to praktikovat a hotovo. Vyhovovalo to všem.
Když ale jednou těžce onemocněl kolega, dávali jsme všichni a nebylo nás tam málo, tedy všechna oddělení, i po 500 korunách, měl děti. A těm dětem jsme přispěli a dárky na Vánoce. A to jsem uznávala. To mělo smysl.
Není nejjednodušší si vzpomenout na to, jak slaví narozeniny v práci ostatní zaměstnanci? Například ve firmě nebo oddělení, kde je 50 lidí by to byla každý týden nějaká oslava, nebo alespoň 5 krát do roka nějaké kulaté narozeniny. Kulaté, nebo dokonce významné kulaté, to jo, to se dá oslavit i v práci.
Jestliže každý na své narozeniny přinese nějaké dobroty a je to zvykem, tak se asi přizpůsobíte.
V každém případě se zapráší po talíři s buráky, talíři s křupkami, talíři se smaženými brambůrky. Každý si ve společných prostorách nebo kanceláři, kam chodí všichni, něco průběžně zobne. Pokud upečete jablečný koláč nebo bábovku a nakrájíte na vhodné kousky, budou vás velebit až jim budou padat drobečky od pusy.
Pokud máte nějaké společné posezení s kávou, kterou si na pracovišti obvykle vaříte, určitě ocení jeden, dva velké talíře s kolečky salámu, plátky sýra překrojené na vhodně menší sousta, třeba ba čtvrtiny, k tomu na čtvrtiny nakrájené okurčičky, nakrájené kousky červené papriky a pokud byste k tomu měli vidličku, tak jistě slupnou i nakládané cibulky. Je to lepší než kupovat chlebíčky, někdo sní o jeden víc a na někoho nezbyde, a je to hnusně drahé, platí se za práci. Vy si uděláte talíř se salámem a sýrem během deseti minut a k tomu na kolečka nakrájený rohlík nebo nějaké cereální pečivo. Nakrájený, aby to bylo na menší sousta k zobání salámu. A když to ještě ozdobíte zelenou petrželkou, nebo lehce posypete sladkou paprikou, bude ti o pěkné. Nezapomeňte na ubrousky, hodí se to.
Nemusíte to s oslavou přehánět, pokud chcete plout s proudem, udělejte takovou, jako ostatní. Ne víc a ne méně, aby vás nepomluvili, pokud by takoví byli...?
Klidně Klášterní řezy /z odpalovaného těsta/, jsou slavnostní, oblíbené jsou Nugátové řezy, Nanukové řezy, rodina dcery pokaždé vyžaduje Eskymo řezy.
Pokud jste opravdu nepečící žena, lehké jablečné řezy bez tuku, s čokoládovou polevou. Nic se nešlehá, jen se utře, nalije na plech a peče. Nebo štrůdl z taženého těsta. Není nic lehčího.
Pokud se zaregistrujete, mohu Vám poslat recepty do vnitřní pošty. Jaga.
U nás na oddělení (cca 8 - 9 lidí) vybereme po 30 Kč a oslavenkyni koupíme krásnou kytku (jsme samé ženy). A od ní nic nečekáme, ale obvykle se každá vytasí s chlebíčkem a zákuskem. Někdy dojde k inovaci - třeba se místo zákusku dočkáme ovoce nebo zmrzliny, v létě je to prima. Někdo usmaží místo chlebíčků mísu kuřecích řízečků, k tomu půlku čerstvého chleba a sklenici domácích okurek - mňam! Nebo se objedná pizza, pro každého půlka. Alkohol se nepije, většinou se koupí džus a neperlivá voda.
Štrůdl z lístkového těsta je to nejjednodušší, co znám. Mohl by mít úspěch. Ale i obyčejné buchty, já bych se olizovala
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.