Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s vrácením knihy do knihovny

Od: yourlady* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,půjčujeme léta hodně knih z knihovny.Nikdy jsme nic netratili,ale někdo mi nyní ukradl tašku,v níž byla mj. kniha z knihovny.Knihovna mi řekla,ať seženu adekvátní náhradu.Ovšem kniha je z r.59,je od spisovatele,který se už od r.89 nevydává.Sehnala jsem jen vydání z r.61,jela jsem pro něj přes půl republiky.Knihovna mi ho odmítla vzít z důvodu: 1) je z jiného roku než r.59 :) 2)kniha je použitá-ač nepotrhaná,pochopitelně používaná,ta jejich z r.59 však byla úplný salát :) 3)jejich z r.59 měla cca 100 stran,má z r.61 má víc jak dvojnásobek,to je dané tím,že jejich byla ve formátu A4.má A5,myšlenkový obzor knihovnice nesahal k tomu,aby pochopila,že u malých stránek jich musí být prostě víc :). Nadále mi běží zpozdné. Jak doporučujete postupovat? Má někdo zkušenost?Děkuji

zámek
strejc uzavřel tuto otázku

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x
At vycisli hodnotu knihy, "novou" bych prodal a z penez zaplatil tu "odcizenou".
doplněno 18.01.16 22:07: No byt Vami, zaplatim a poucim se pro priste, ze si na sve veci mam davat pozor. Vite kolik lidi to na ne zkousi? Asi si po 20ti letech zajdu do knihovny se zeptat, zda neco nedluzim :-D jdou pak dokonce i exekuce. Kazdopadne pokud nekdo mluvi o kradezi, musi ji prokazat predevsim protokolem od policie. V prvni rade bych poradne procetl a prostudoval vypujcni rad knihovny.
doplněno 18.01.16 22:20: Ptala jste se na radu. Nikdo nerika, ze Vy neco zkousite a ani Vam nikdo nic nezavidi, ono prave neni co. Jen se Vam snazime poradit. Pokud mate pocit, ze knihovnice nepostupuje spravne, podejte na ni stiznost k jejimu nadrizenemu a vec reste s nim. Vic se asi uz poradit neda.
yourlady*
hodnocení

Chtějí po mně zaplatit paušál 400 korun,platí se za každou knihu,která už nejde sehnat,a další poplatek za její zpracování do knižního fondu.O to jim jde :) Připomínám,že je to kniha stará 57 let,v antikvariátu za dvacku,ovšem žádný antikvariát nemá vydání rok 59 a žádný viz věk knihy ji nemá bez vady :)

yourlady*
hodnocení

A co jako zkousi? O kradezi mam protokol,bydlime v centru Prahy,vykradli nam auto,behem chvilky,je to tu na dennim poradku.Jake zkouseni? Ze ta kniha z roku 59 se neda koupit? Po tolika letech? Ze jsem sehnala jen vydani z roku 61 a mezimesto pro nej jela,z poctivosti? Co je to jakoby za podvod nebo zkouseni? Postradam v postupu knihovny logiku,podle knihovniho radu mam dle moznosti zajistit nahradu - snad rozum da,ze u tak starych knih,uz nevydavaneho autota,nebude dostupna kniha v novem stavu a ze se muze stat,ze bude stejna,ale vydani z jineho roku.

doplněno 18.01.16 22:18:

P.S.Dodavam,ze pri shaneni knihy jsem opravdu jela hodne daleko, naklady na cestu tam a zpet,plus jsem tomu venovala hodne casu,prave proto abych byla vuci knihovne korektni.

Tak to řeš s vedoucí když pracovnice knihovny je natvrdlá. A pokud nepůjde domluva s vedoucí tak jednejte s ředitelem.

yourlady*
hodnocení

Vždyť píšete,doslova,víte,kolik lidí to na ně zkouší :)Tak jsem se ptala CO jako zkouší :)Nepochopila jsem,co by ti lidé,potažmo já na ně měli zkoušet...

hodnocení

0x

Pokud nevezmou a neuznají nějakou náhradu, budete to muset zaplatit podle jejich výpůjčních podmínek, je to dost bohužel drahé, ale mohlo by to skončit soudem. Oni prostě bazírují na svém řáddu. Např. já jsem byla vytopena, zničily se tři knihy a pojišťovna mi dokonce ani neuhradila fakturu za knihy a reagovala tak, že nemám mít doma cizí věci,neuspělo ani odvolání na město,

To dává smysl. Pojišťujete pouze své věci, ne věci cizí :) Leda by to pojišťovna měla pojištěné proti vytopení, ale musela by se pojistka vztahovat i na vytopení v bytě klienta.

repkin*
Nechapu co ma spolecneho pojistovna s mestem?

eulalie*
hodnocení

0x

400 Kč nehrotit...zaplatit i s penále. Máte-li dva a půl tisíce na kadeřníka, tak snad i ty čtyři stovky v peněžence najdete. Před lety mi křeček ohryzal vypujcenou knihu z knihovny, uhradit jsem musela její plnou cenu. Dle podmínek knihovny...

yourlady*
hodnocení

To mi zavidite,ze jednou za pul roku dam dva a pul tisice za dobreho kadernika? :) Zase barva od nek vydrzi 3x dele nez jinde,nevymyje se.Proc to vnasite sem do diskuse? Co o mne vite,ze muzete tak posuzovat? Nepripada vam to tak trosku nevhodne nebo trapne? Pro jine diskutujici:zalozila jsem tu diskusi,kde jsem uvedla,ze obcas chodim k drahemu,ale hodne dobremu kadernikovi.Uzivatelka si to evidentne zapamatovala a narazi na to.Nevim proc,ale vnasi tuto informaci do teto diskuse.Netusila jsem,ze se na zaklade diskuse uzivatelka tolik zajima o me finacni pomery...Treba by tu pani mohla sondovat pomery i jinych diskutujicich podle toho co tu o sobe kdo pisete,tak pozor na to :)

hodnocení

0x

repkin...to bylo chýýýýtré moralizování... Jemu se nikdy ni nepříjemného nepřihodilo, proto takové zkostnatělé povídání. Nebylo by lepší, kdabyste, yourlady, napsala, o jakou knihu ,. rok vydání 1959, kterého autora jde? Třeba se dá sehnat v jiném antikvariátě v jiném městě. Takře...o co jde?

repkin*
Vazena, ctete poradne. Psal jsem aby si precetla rad knihovny a jednala s nadrizenym knihovnice. Takze kdepak mate moralizovani? Naopak, to ze mi to nekdo ukradl, nebo sezral pes tam slychaji denne stejne jako ve skole. Jenze tazatelka to ma jak prokazat. Co se tyce zpozdneho, prijde mi to neeticke. Jak jsem jiz psal, s knihovnici bych se dal nebavil ...

hodnocení

0x

Nastudujte knihovní a výpůjční řád, ten bude v tuto chvíli zásadní, protože je to víceméně smlouva mezi vámi a knihovnou

Pak jí řekněte, že chcete písemné vyjádření, proč tuto kniho nelze přijmout jako náhradu, s jejím podpisem. Lidi se občas zaleknou, když se mají pod něco podepsat.

Pak jí řekněte, že podle odborného posudku je novější vydání je přiměřená náhrada, pokud se to knihovnici nezdá, tak si necháte zpracovat odborný posudek, o jehož náklady vzápětí knihovnu zažalujete, ale nejdřív si promluvíte s její šéfovou, případně s vedoucím kulturního odboru na radnici, pod který knihovna spadá.

Budete trochu blafovat, ale promyšlený blaf bývá často účinný.

hodnocení

0x

jela jste pro knihu přes půl republiky? Většina antikvariátů má možnost zaslání poštou, a pokud ne, tak se dá na zaslání poštou domluvit...nějak nevěřím o:(

Zkusila jste databazeknih.cz? Zadat si poptávku, že sháníte konkrétně toto vydání. Tam se dá sehnat všechno možné.

Napište o jakou knihu jde...lidi tady by určitě pohledali na netu a dali vědět, kdyby tuto knihu někde našli.

Nechápu - někdo udělá něco jinak než vy, třeba špatně, a hned je to důvod k tomu, že lže. To je přece absurdní.

hodnocení

0x
Tak myslím, že yourlady trochu kecá /nebo hodně?/. Nebo si chtěla jenom popovídat, protože kdyby tu knihu opravdu tak úpěnlivě hledala, tak bchom tady už viděli název i jméno autora a někdo by ji možná někde v antikvariátu sehnal. Zdaleka ne všechny antikvariáty se prezentují na internetu, je třeba hledat přímo v prodejnách. A že pro ni cestovala přes půl republiky? To by ji náhrada škody knihovně vyšla levněji, nehledě na ztracený čas. Prostě, dámo nebo děvče, existuješ-li vůbec, kecáš!

atreus*
hodnocení

0x

Uveďte autora a název knihy, název knihovny.

Běžně se jako náhrada přijímá výtisk stejného nebo novějšího vydání. Od ohlášení ztráty se zastavuje zvyšování zpozdného.

buss
hodnocení

0x

Buď seženete co knihovna chce, nebo uhradíte co chce. Na to bych se vůbec neptal.
Knihu jsme utopili ve vaně, na inzerát jim ji koupili.

hodnocení

0x

Není Vaše povinnost shánět za knihu náhradu. Neměla jste se dát knihovnicí na toto uvrtat. Za ztracenou knihu se platí její hodnota + nějaká nevelká pokuta navrch. Ale určitě by to bylo pro Vás lepší, než jezdit a shánět. To jste opravdu nemusela, měla jste se ohradit.

Ale zároveň nevěřím, že by vypůjčená kniha byla "salát". Chdím do knihovny už spoustu let, některé knihy nejsou nové, ale pokud se rozpadají, jsou znovu sešité. A dobře sešité. Na salát jsem nenarazila nikdy.

Mám po tchánovi doma spoustu knih a nevím, co s nimi. Napište, jaká kniha to byla, třeba ji také doma najdu. Pokud ano, dala bych Vám ji zdarma, jen za cenu poštovného. Jaga.

doplněno 20.01.16 08:47:

Milá Youlady, a proč si sama sobě odpovídáte na svůj vlastní dotaz jako Hazlová? Tím jste mě nějak odradila, děláte si z nás šoufky a to se mezi slušnými lidmi nedělá. Mám jeden nick, který používám a nestřídám ho jako ponožky. Navíc - odpovídat sám sobě - že by schizofrénie?

Městská knihovna v Praze se ke knihám může chovat jinak než nějaká poslední knihovna v horní dolní.

repkin*
hodnocení

0x
Navrhuji otazku uzamknout,byla zodpovezena a navic podezrele "odpovedi" uzivatele se stejnou IP.
doplněno 20.01.16 20:06: Porad to nemeni nic na tom, ze byl dotaz zodpovezen a zpetna vazba chybi.

Co je podezřelého na stejné IP? Stejnou IP může mít klidně polovina vesnice.

hodnocení

0x

Už včera = 19.1. ve 20.50 jsem psal, že dívčina kecá, takže otázku asi opravdu uzavřít. Ani teď zde ještě neuvedla název knihy a autora, třeba s prosbou, zda to někdo nemůže sehnat. Takže asi jí o to moc nejde, nebo si vše vymyslela. PĚKNÝ DEN VŠEM! ;)

culdabulda1*
hodnocení

0x

knihy z knihovny se mi podařilo ztratit asi 3krát - ale vždy jsem je zaplatila a bylo po problému. 400 kč. nic není.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]