Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vnímáte změnu letní x zimní čas

Od: radarbrdy* odpovědí: 48 změna:

Vyhovuje mám model: 7 měsíců-letní a 5 měsíců-zimní? Chce se vám už v dubnu stávat o hodinu "dřív"?

V roce 2016 v České republice:
letní čas 2016 začíná v neděli 27. března 2016
zimní čas 2016 začíná v neděli 30. října 2016

Zdroj: zmenacasu.eu/...

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

capek
hodnocení

1x

Změna času na zimní, je to nejlepší co může být. Jsem pro zimní čas, je to čas který mi nejvýce vyhovuje.

iz*

Nejde o změnu času na zimní, ale o návrat k normálnímu středoevropskému času (SEČ). Zimní čas by byl posunut ještě o další hodinu zpět. (Oproti momentálním letním 14.11 bychom měli 12.11.)

midar
Já chci taky SEČ!
dannovak

Sama změna je blbost. Asi se tak chceme přiblížit moskevskému času. Nic se neušetří. Jsem pro zachování SEČ.

1. Pomocí ručičkových hodinek mohu určit sever.

2. Děti nechodí do školy potmě.

3. Dobytku, který chováme se to nedá vysvětlit.

4. Kdo chce mít delší pracovní den, nebo jít "dřív" z práce, ať si přivstane. Podniky mohou zavést změnu pracovní doby.

5. Stejně to vadí jen pražákům a brňákům. A ti jsou a vždy byli stát ve státě. Tak proč se jim podřizovat. Nakonec - svými postoji a hovadinami, které předvádějí v dnešní době to jen potvrzují.

6. Jistě by se našly i další důvody. Jenže : Moudrost tohoto světa je založena na tom, že moudřejší ustoupí. Právě proto jsme tam, kde jsme. (Poroučí ti, co si to svoje bezohledně vyřvou a nikdo a nic než oni sami je nezajímá.)

takve
hodnocení

0x

Chce. Osobně letní čas miluji a už teď se ho nemůžu dočkat. Baví mě večery, kdy je dlouho vidět a naopak nesnáším vracet se z práce už za tmy, jako teď. Byť je letní čas většinu roku, kdyby to bylo na mně, beru ho klidně po celý rok.

To proklínané "vstátání dřív" je nesmysl. Za prvé je změna vždy o víkendu, kdy valná většina lidí nemusí vstávat dle budíku. Za druhé - vstáváme dřív, ale také chodíme spát dřív. Čili spíme stejnou dobu, že. A za třetí - pro mě to není o tom, že o hodinu dřív vstávám, ale o tom, že jsem o hodinu dřív doma z práce a že s užívám o hodinu delšího večera.

midar
Mám návrh na ještě radikálnější reformu. Je starý židovský zvyk v počítání času (a mám dojem, že i islám to počítá stejně), že nový den začíná se západem Slunce. A tak budeme chodit do práce všichni na noční. Hned zpočátku dne tak odkroutíme svých 8-12 hodin na obživu a pak si půjdeme užívat Sluncem zalitého volného času! No nebyl by to pro Vás ten správný ideál?
A nebo pokud vám nevyhovuje být v práci tak dlouho, proč se raději nezasazujete o zkrácení délky pracovní doby?
Připadá mi to, jakoby jste potřebovali udělat o metr delší chodník a místo abyste ho metr dostavěli, chcete dosáhnout zkrácení délky metru. Poněkud pošetilé, zdá se mi.

hodnocení

0x

Mě to vadí. Nejrači bych letní a zimní čas zrušil.

17.01.16 09:37

*palec*

hawara*
hodnocení

0x

Zimní čas není. Je to normální středoevropský čas (SEČ). Letní čas mi přijde taky pro život lepší :).

Nehledě na to, že důvody pro zavedení letního času již pominuly.

Večer je déle světlo na nejrůznější aktivity. To je důvod, který nepominul.
(Pokud je něčí jediná aktivita gauč a televize, tak je to jedno, chápu.)
hawara*

...ráno je dřív světlo pro nejrůznější aktivity. ;)

jendad

Ráno si raději přispím . Nechápu lidi co už v 5 ráno baboucí

Někteří i pracují, víte ;)

buss
hodnocení

0x

Už to to bylo několkráte řešeno, mrknout na historii. Mně je změna času zcela fuk.

hodnocení

0x

Změny času mi nikdy nevadily, ani když jsem pracoval v běžné pracovní době, či ve 12 hodinových směnách. Osobně dávám přednost času letnímu a kdyby bylo na mně, zavedl bych čas superletní *smich* (o další hodinu dřív). Jak jdou léta, budím se spontánně čím dál, tím dřív :(.

hodnocení

0x
Současný model mi vyhovuje, vnímám ho pozitivně.

radarbrdy*
hodnocení

Osobně bych chtěl duben, květen ještě zimní čas. Začínám v práci na 7:30, takže když začnu po "posunu" v dubnu na 6:30 tak to není pro mě takový šok. Lituji, ale "dělnickou třídu", která začíná typicky na 6:00. Pokud připočtu, že doma ještě musí posnídat a nějaký čas vezme dojíždění tak vstávají třeba na 5:00. Najednou se šoupnou hodiny a vstávají ve 4:00. A to už je pořádný záhul...

Pro další profese, kteří pracují venku, zedníci atd., ti stejně musí začít s východem slunce, protože ve tmě a v zimě se jaksi dělat nedá...

kavlas
hodnocení

0x

Je to nepřirozené a násilné. Zavést neměnný středoevropský čas.

Nepřirozené a násilné je vstávání podle hodin. Je to nezdravá novinka.

rv*

Přirozené je vstávat se slepicemi - tedy při rozednění.

midar
Přirozené je rozdělit si správně v rámci 24 hodin čas na práci a cas na odpočinek. To slepice neřeší. Nepracují.
A když toho chce člověk více zvládnout v práci, musí si prostě přivstat a neměnit kvůli tomu čas všem.

72mona3*
hodnocení

0x

ra252 - dobře, nezrušíme změnu času, zrušíme čas všeobecně. Taky nemám ráda novinky. *smich* M.

fram
hodnocení

0x

Dlouhé večery jsou příjemné, ale za cenu dvou budíků se 2 časy, je to zmatení biologických hodin. Myslím, že ty večery budeme potřebovat, jeví se mi to tak, že díky vedrům zavedene italskou siestu - výhledově. Tedy přes polední vedra pauza, pokračije se od 4 odpol. (do deseti večer třeba).

Mimochodem - žádné biologické hodiny s cyklem 24 hodin neexistují.

hodnocení

0x

Vnímám to tak, že už zase budeme větší množství hodin po celém baráku přetáčet ručně, protože ne všechny se přetočí samy. Je to pěkná otrava.

midar
hodnocení

0x
Změnu na letní čas vnímám vždy špatně a můj mozek vzdoruje ještě tak měsíc. Chci návrat k SEČ, tedy ke středoevropskému času, který je přirozený pro všechny živočichy. Je to čas, kdy poledne je skutečně v půlce dne a půlnoc je v polovině noci. Takto si měří čas každý savec na světě a NÁŠ čas je mu ukradený. Slepice, králíky, kozy, krávy, atd. je potřeba ráno nakrmit za svítání a s večerem je zahnat k spánku. Denně vstávám v 5:30. O letním čase vlastně ve 4:30. A to už mi vážně problém dělá. A jsou na tom jistě i hůř. Nebo je vám snad přirozené vstávatjen pár hodin od poloviny noci? V Rusku s reformou času také nejprve s velkou pompou zavedli letní čas na věky věků, aby se pak za pár let potichu vrátili k přirozenému času. Neopakujme chyby jiných. Je to hloupé.

Odporujete si. Píšete správě, že se živočichové řídí východem Slunce a odporujete si nesmyslem o poledni. Poledne žádný živočich (ani Vy) nerozezná. Přechod na letní čas je přiblížení tomu východu Slunce.

Mimochodem v EU má jedno časové pásmo (jeden čas na hodinách) rozsah 2,5 hodin astronomického času a to bez letního času. Furt.

midar
Mýlíte se. I to Boží hovádko ví kdy je Slunce nejvýše a zda stoupá ku poledni, nebo klesá ku večeru. Zatímco východ Slunce je "plovoucí" v našich zeměpisných šířkách zhruba od 3 do 8 hodin. To je docela velký rozdíl a půjdeme-li na jih či na sever, budou se tyto rozdíly měnit ještě více. Přijměme tedy fakt, že jeden den má cca 24 hodin. Jak lidé k takovému číslu došli? Stupnice na slunečních hodinách se dá rozdělit různě. Ale jde o kruh. Ten má 360 stupňů. Hodinový ciferník se rozdělil na 12, protože se to dobře čte. Takže malá ručička v hodinách musí ciferník oběhnout dvakrát. A od kdy do kdy? No od hodnot, které se na stejném poledníku nikdy nemění. Tedy od bodu, kdy je Slunce nejvýše, to jest v půlce dne, a tomu odpovídá bod, kdy je Slunce v noci nejdál od nás a svítí o 180 stupňů jinde na druhé polokouli. A to je ta magická 12ka.
Takže poledne a půlnoc dělí den i ciferník. Problém nastal s tím, že každé místo má svůj čas vůči poloze svého poledníku. A tak se ustanovil ten nultý poledník a aby se to dobře počítalo, rozdělil se svět na 24 časových pásem. Podle poledníků. Poledník se také odvozuje od Poledne- všiml jste si? Co 15 poledníků to jedna hodina. Britové se řídí od nultého, my od 15. Žiju na 18. a nereptám, protože to je ještě stále organismem přijatelné. Vse ostatní, co se zavádélo pro civilní počítání času už byla jen cesta zpět a k chaosu.
Mimochodem jistě víte, že přelety do jiných časových pásem způsobují většině lidí problémy a potřebují čas na aklimatizaci. A změnou času na letní či zpět na ten Středoevropský v zimě jakobychom přeletěli během vteřiny do jiného časového pásma.
Osobně se tomu léta bráním tím, že na hodinkách používám letní čas jako ten druhý čas. Vlastně se pořád řídím SEČ, jen mám v letním období schůzky o hodinu dřív. Tak asi tak.

Které hovádko boží rozezná výšku Slunce s přesností na stupeň, pokud se u toho pase, letí nebo je zataženo? A jako to rozeznáte Vy? Mimochodem, nevadí Vám že dnes je Slunce nejvýš v Karlových Varech ve 12:17, v Ostravě v 11:55?

Ve francouzském Brestu bude dnes Slunce nejvýš v 13:26, populárním Španělském Santiagu de Compostella bude sluneční poledne ve 13:42. Ale v norském Kibergu v 11:04.

Jak se s tím hovádka vyrovnají?

midar
Hovádka se s tím vyrovnávají naprosto skvěle. Prostě nápady lidí ignorují. To jen lidé si život dobrovolně komplikují ve víře, že bude líp. Ale ti, kteří se snaží žít více v souladu s přírodou a s jejím rytmem tyto hloupé lidské nápady daleko hůře snášejí. Nezbyde nám (lidem) pak asi nic jiného, než zahodit hodinky do hnoje (jak to dělala paní Skořepová v Cestě z města) a čas vnějšího chaotického světa prostě ignorovat. A žít podle rytmu přírody. A divil byste se! Zvířata i rostliny velmi dobře rozeznávají dopoledne od odpoledne. A přesnost na minuty či vteřiny je jim úplně fuk. Zkuste zajít někdy do lesa, na louku, na pastvu či do obory s pokorou a touhou naslouchat a vnímat. Jistě se pak nemálo dozvíte a ozdravíte tak jak své tělo, tak i duši.
Žiju uprostřed Evropy, takže chci Středoevropský čas (SEČ). Jinými slovy respektuji, že můj poledník je 15, i když žiju na 18. Celý kontinent nemůže mít stejný čas. Takže se musí každý stát rozhodnout ke kterému poledníku má blíž a co je pro ně výhodnější.
Máme jarní rovnodennost - není to krása? Okolo šesté Slunce vyjde, kolem šesté večer zapadne, poledne v půli dne a půlnoc v polovině noci. Co víc by si kdo mohl přát?
A zaplaťpánbůh za to, že o tom můžeme ještě pořád svobodně diskutovat. :)

Rytmus přírody určuje východ a západ Slunce. A protože v létě vychází o čtyři hodiny dříve, než v zimě (a zapadá o totéž později), dělá příroda v létě něco jiného, než v zimě. I lidé to tak statisíce let dělali. I robota byla v létě delší.

Jen nějakých posledních sto až stopadesát let se část lidí začala řídit mechanickými hodinami, které nic netuší o Slunci a postupně byl tento nepřírodní a nepřirozený zvyk vnucen většině populace.

Jediným nedokonalým a kostrbatým pokusem o návrat k přírodě je "letní čas". Je to ovšem posun o jedinou hodinu, ne o čtyři. A zastánci nepřírodního a nepřirozeného mechanistického přístupu ječí i kvůli němu.

A komicky argumentují přírodou a přirozeností ..

midar
Komické je spíše to, jak se snažíte odvozovat oprávněnost zavedení trvalého letního času proměnlivostí času svítání a západu Slunce. Nechtěl byste snad posouvat čas 8krát do roka podle svítání? Nebo i vícekrát?
Dle ročního období a zeměpisné šířky se mění čas svítání a západu Slunce, střed tohoto intervalu jako časový bod je však víceméně neměnný. A tím středem je ve dne Poledne rozdělující první a druhou polovinu dne a Půlnoc oddělující první a druhou polovinu noci. A tyto časy jsou jak jsem psal víceméně neměnné. Tak proč se toho nedržet i nadále?
Víte, jak by naši předkové před sto lety kroutili hlavou a smáli se, že vůbec takovou debatu vedeme?
A proto jsem pro Středoevropský čas bez jeho letního či zimního excesu.

Máte pravdu, že jakési nevýznamné poledne (kdy jakési hodiny ukazují jakési (podle polohy dost odlišné číslo)) se příliš nemění. Leč přírodu ani lidi nezajímá.

Mimochodem, není to tak dávno, kdy oficiální konec (a začátek nového) dne byl v okamžiku západu Slunce.

hodnocení

0x

I letos bude přetáčení všech hodin po celém baráku hodně otravné.*ee*

rv*

Hodiny se už řadu let řídí signálem DCF, některé pomocí RDS, elektronika podle časových serverů na síti.

midar
Zdaleka ne všechny. Už na to jdu! A přeju dobré ráno. Bude 8:00 hodin. Vlastne ne uz je dop...e 9:00 hod. Ach jo.

liska5
hodnocení

0x

Měl by být jeden. Biologické hodiny i sluneční hodiny by byly bez problémů.

No, sluneční hodiny si můžete snadno přehodit na letní čas nebo na místní úchylku.

A biologické hodiny s cyklem 24 hodin neexistují.

liska5

Myslela jsem orgánové hodiny. Sorry.

Ani orgánové ..

jezevec*
hodnocení

0x

Byl bych pro jeden - LETNÍ.
Zimní by měl jednu nevýhodu - v létě by svítalo po třetí hodině ráno a to je fakt k ničemu...

midar
V čem je to k ničemu? Nikdo Vám přeci nebrání spát dál. Ale Ti, co propagují Letní čas nutí všechny vstávat zase do tmy. A to je pro mně mnohem horší.

hodnocení

0x

Kdy už konečně lidé pochopí, že neexistuje "zimní" čas? Existuje pouze Středoevropský čas (angl. zkr. CET) a Středoevropský letní čas (CEST). Něco jako zimní čas je nesmysl.

72mona3*

Ale lidé to vědí, jen je to srozumitelnější pojmenování.

Nemoc šílených krav je také srozumitelnější, než bovinní spongiformní encefalopatie *frajer* M.

liska5
hodnocení

0x

Já bych hlavně nechala jeden, ať si můžeme postavit sluneční hodiny*slunce*.

Taky orgánové hodiny se pak špatně určují, když se s tím posouvá. Pak nevím, co mne bolí *smich*

hodnocení

0x

Nevadí mi to, neřeším to, ale v létě je tak opticky delší den.

tomasfrydrych
hodnocení

0x
Nechci letní čas. Dělá mi problémy vstávat o hodinu dříve do práce. Večer nepotřebují mít světlo do desíti hodin. A navíc nemohu usnout o hodinu dříve !

romankrejca
hodnocení

0x

Jsem velmi rád, že bude letní čas. K čemu by bylo svítání v červnu ve 3 h ráno, kdyby zůstal středoevropský čas?

A proč by v koncem srpna (o prázdninách) měla být tma již v 19h?

Takže buď "letní" čas celoročně nebo zachovat střídání, jak je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma změna času
Otázky na téma změny času

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]