Chci se zeptat, mám ze zákona nárok na veřejné osvětlení k domu. Koupili jsme rodinný dům, který je poslední v zástavbě. Veřejné osvětlení na ulici není zavedeno. Kdyby mi někdo dal na ulici facku, tak ani nevím, odkud přiletěla. Díky za odpověď
Ze zákona žádná taková povinost není. Obec sama může rozhodnout, zda a kde veřejné osvětlení zřídí. Dokonce si sama rozhoduje o tom, od kdy do kdy lampy svítí. Vše je pouze o finančních možnostech obce.
Jednou z možností je soukromé automaticky spínané světlo s pohybovým senzorem na plotě. Tím navíc získáte kontrolu nad tím, zda se vám někdo potuluje okolo baráku a odradí to potenciálního pobertu.
Tak to buďte rádi. Nám ti hajzli z města nastavěli stožáry s lampama kus před okna, protože je před okny silnice, a svítí to úplně zbytečně celou noc, a teď nemůžu spát při otevřeném okně poněvadž by bylo v pokoji světlo skoro jako ve dne. A pozorovat noční oblohu z balkonu díky tomu je prakticky nemožné.
ukulele*
Ano, souhlasím! I já mám přímo před oknem lampu veřejného osvětlení a klidně si mohu číst i v noci, je to hnus a ty dvě tři noci co bývá ta lampa rozbitá, tak to je vám taková nádhera, ta tma - ten klid!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.