Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na neplatiče nájemného se musí vlídně?

Od: ben® odpovědí: 35 změna:

Dobrý den, občas se zde objeví dotaz, jak se zachovat k neplatičům nájemného v pronajatém bytě. A v takové otázce se občas objeví silácká rada, jak takového neplatiče vystěhovat a jak mu pobyt v bytě znechutit. Viz odkaz je vidět, kam se to vše může posunout a otočit. Takže, na neplatiče musíte/me vlídně a s citem - pokud to má být podle práva. Jiný dotaz nemám, ale názory na toto si rád přečtu. Děkuji Vám za ně a zdravím! usti.idnes.cz/...

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Hmm, pardon, Bene, ale tohle je naprosto normální stav. Dlužník má přece svá práva (automaticky) a věřitel se jich musí domáhat. Přitom, protože má majetek, je nutné ho pořádně podojit. Právníci a exekutoři přece nebudou žrát trávu, že?!

ben®
hodnocení

Dobrý den, ano, je to normální (u nás). Kdo neplatí alimenty bude stíhán. Kdo ukradne peníze bude stíhán. Kdo neplatí nájem (okrádá majitele), tak může vysoudit penízky na odškodném. Já vím, že je pouze jedna legální možnost, jak neplatiče vystěhovat, ale zde se často radí ty silácké rady - a to je nebezpečné (pro majitele nemovitosti). Zdravím!

hodnocení

0x

Důležité je postupovat podle zákona a mít všechno písemně. Písemně doručit výpověď podle zákona pro neplacení atd. Pak Vás sice někdo zažaluje, ale máte jakous takous šanci, že to vyhrajete.

I když v našem právním státě se Vám může stát úplně cokoliv. Žalujete dvě firmy, že vám způsobily škodu, obě si najmou stejného právníka a právník firmu A hájí tak, že za to může B a firmu B tak, že za to může firma A.

ben®
hodnocení

Dobrý den, je to ještě horší. Neplatič si zajde na policii a bezplatně tam ohlásí trestný čin.

Majitel se musí soudit (za své peníze) a výsledek je nejistý a za dlouho. Zdravím!

doplněno 09.02.16 23:55:

pletiplot - no, to už není tak snadné prokazování a policie odkáže na občanskoprávní spor.

Taky můžete ohlásit trestný čin nedovolené užívání bytu.

hodnocení

0x

Dobrý večer bene, a víte,že mě to vůbec nepřekvapuje, v našem státě jde přece úplně všechno, jen v tom "umět chodit "*andel**smich*

Neříkám, že se člověk v dnešní době, kvůli které jsme chodili cinkat klíči, nemůže dostat do takové situace, že nemá na zaplacení nájmu, ale slušný člověk se dohodne s majitelem a hlavně se snaží nějakým způsobem to řešit. Ale dlouhodobé problémy s nájemníkem, to asi značí o něčem jiném. Já jsem ze staré školy, byla jsem vychovávána tak, že každá situace se dá řešit a taky chovat se podle toho na co mám a tím se řídím celý život*jasne*

ben®
hodnocení

Dobrý den, jo, stará škola nám svazuje ruce . Já bych šel ještě dále do minulosti a zavedl vězení pro dlužníky. Nebo prohlásit neplacení nájmu za trestný čin. Jenže, to by zase zvedlo počet stíhaných a vězněných - lepší je být neplatičem a vysoudit odškodné. Zdravím!

doplněno 10.02.16 06:41:

zajda888 - je to zatím nepravomocný rozsudek a ono to může ještě dopadnout jinak (tedy, různě). Ovšem, neplatit a ještě žalovat, tak to je jistá forma drzosti .

hodnocení

0x
Je to bohužel další z mnoha absurdit, typických pro justici našeho tzv.demokratického státu.
Právo opět dostalo na zadek a pachatelé se vysmívají do tváře.
Koho to v dnešní době ještě překvapí?

hodnocení

0x

Je to trochu jinak. Někdo koupil byt i s obyvateli a chtěl je dostat z bytu.

Pokud má být možno vystěhovávat lidi z bytu bez náhrady a pomocí "třech dalších mužů", pak je třeba odstranit z naší ústavy Listinu základních práv a svobod.

Na tu stejně kaká kdekdo, žeano ...

doplněno 10.02.16 07:39:

Je otázkou zda, kdo a proč byl neplatičem. Mimochodem - USA mají od Kuby pronajatou základnu Guantanamo za 7500 dolarů ročně. Kuba ale tyto platby po desítky let nepřijímá.
A zmiňovaná Listina zajišťuje nedotknutelnost obydlí bez ohledu na nějaké placení či co.
Ale i tak je tolerováno, že se biřicové vloupají do obydlí a nasadí tam odposlechy, kamery či co je libo.

doplněno 10.02.16 21:22:

Ještě bych doplnil - koupili byt za zlomek ceny kvůli tomu, že byl s nájemníkem. I kdyby dlužil nájem za léta, pořád by se to vyplatilo ..

ben®
hodnocení

Dobrý den, no, jinak? Majitelé bytu nepostupovali správně a je to trestný čin. To nikdo nepopírá. Ovšem, (dle toho článku) nešlo o vystěhování slušného nájemníka, ale byl to neplatič. Proč neplatil, když je to jeho povinnost? Na to se zřejmě policie ani soud nezeptal, resp. řešil až důsledek a zoufalý čin majitelů. Zdravím!

jenda2*

Obyvatelé bytu již nebydleli na základě dekretu k bytu, jelikož jim užívací právo skončilo. Nemůže být někdo omezován na právu k bytu, které zaniklo. To nějak nepasuje.

" O tom, že tam bydlí další lidé, budoucí vlastníci věděli. "Insolvenční správce i realitní makléř nás však ujistili, že na byt nemá právo třetí osoba. Uživatelé se měli po prodeji vystěhovat a i oni sami to věděli. Když jsme ale byt koupili, začaly problémy,"vylíčila majitelka.

Zdroj: usti.idnes.cz/...

Nedotknutelnost obydlí je zaručena Listinou práv a svobod. Byt koupili se "slevou na nájemníka". Věděli, do čeho jdou.

iz*
hodnocení

0x

Bene,

nepředpokládám, že byste odpojení elektřiny a vystěhování nábytku pod záminkou

kontroly bytu považoval za adekvátní řešení situace s neplatičem.

Proč majitel řádně nedoručil výpověď (v případě tří dlužných nájmů bez výpovědní doby)

a k vystěhování nepřikročil až poté, co nájemníci ve stanoveném termínu byt neuvolnili?

ben®
hodnocení

Dobrý den, já zde uvádím, že šlo (dle informací z toho článku) o nesprávný (nelegální) postup majitelů bytu. Takže, byl to trestný čin, který neschvaluji. Z článku není jasné (pokud jsem to tam nepřehlédl), jaká přesně byla situace před tím vystěhováním a jaké legální kroky majitel bytu udělal (nebo zřejmě neudělal). Ovšem, uvádí se tam termín neplatiči, tak chyba se stala dříve (platit nájem a za energie se musí - a to i ve výpovědní lhůtě). Zdravím!

doplněno 10.02.16 08:05:

ivzez - ano, souhlasím. V tom nemáme žádný spor.

iz*

Nájem se samozřejmě platit musí. Ale k vymáhání dluhu je potřeba použít jinou cestu.

V článku se nepíše, jestli se majitel pokusil domoci nápravy zákonnou cestou...

hodnocení

0x

Bene, ke konkrétnímu připadu se nebudu vyjadřovat, páč nevím kde je pravda. Jen chování majitelů nebylo OK.

Mnoho lidí ví, že i já mám co dočinění s pronájmy. Mnoho nájemníků nám dluží, často z komerčních prostorů. Dostat peníze z dlužníka je složité, vystěhování rovněž. Prot se často usmívám, při siláckých radách a nabušených chlapech.

Je pravda, že po právu vystěhovat je dlouhá cesta. Na konci vznikne dluh, který není z čeho uhradit...

ben®
hodnocení

Dobrý den, ano, legální cesta k vystěhování neplatiče je dlouhá a drahá (pro majitele).

Toto je varování pro všechny siláky, kteří zde radí odpojení vody nebo výměnu zámku.

I toto je trestné a je zcela jedno, že jde o neplatiče, kteří okrádají toho majitele. Zdravím!

doplněno 10.02.16 07:21:

Mohu se Vás zeptat mimo téma? Odkud pochází ten výraz páč? Překládám si to jako protože - je to tak?

doplněno 10.02.16 07:36:

ra252 - díky. Bude to nářečí z jiného koutu naší země, které neovládám .

doplněno 10.02.16 07:45:

ra252 - jo, už je to jasné. Já jsem více na západ a máme zase jinou mluvu.

Poněvadž, nářečně zkráceno páč.

doplněno 10.02.16 07:40:

Východní Čechy.

Sice jsem z východních čech, ale tuším, že jsem "páč" převzal od nějakého moraváka.

Pan kolega ra252 zdůvodnění napsal přesně, nerad píšu dlouhá slova.

ben®
hodnocení

Dobrý den, díky za reakci. To byla jen taková odbočka od tématu a osvětlení mé zásadní neznalosti . Zdravím!

hodnocení

0x

Já už se u nás ničemu nedivím...

Kromě tohoto, mě v poslední době zarazila co si vzpomínám, třeba informace, že pokud se v bance na můj účet "zeptá" např. exekutor nebo jiná úřední osoba, je tato služba zpoplatněna a zaplatím ji já, byť by mnou nebylo nic zaviněno. Některé banky snad při neoprávněnosti dotazu poplatek stornují, ale není to jen tak.

Nebo nový OZ ve kterém se dočtu, že když vyberu od nájemníka kauci - jistotu za nájem, musím z této kauce platit nájemníkovi úroky..

coklit, ano s úroky máte pravdu, nedovedu si to ale v reálu představit. Páč tam se úrok počítá úplně jinak, více jak v bance.

ben®
hodnocení

Dobrý den, no, ale zase Vám NOZ umožňuje vybrat kauci až do výše šestinásobku toho nájemného. To je při finančních možnostech nastupujícího nájemce přeci úžasné .

Už vidím, jak toto požaduji po studentech nebo seniorech. No, to je jen takový povzdech. Zdravím!

P.S. pro @coklit.

Vše je o doskuzi, o zvyku, který se zavede. Když vezmu velkou kauci, jistotu, musím více vrátit na úroku.

Obávám se toho, až se nájemníci dozví o tomto ustanovení a začnou požadovat úrok. Váš povzdech je špatně, páč ukazujete možnost velikosti kauce, na nízkopříjmových lidech.

Což takhle: krásný byt, moderně zařízený, kuchyň za 150 tisíc, koupelna za 150 tisíc, nájemník JUDr, proč on by nemohl dát 4 měsíční kauci?

ben®
hodnocení

Dobrý den, omlouvám se, že oponuji - takto movitý nájemník je iluze. Movitý člověk si koupí vlastní bydlení, ale nepůjde do nájmu, resp. byl by to spíše zázrak sehnat takového nájemníka. Znáte to - raději se zadluží (vezme si hypotéku), než by platil nájem. To je ta dnešní filozofie v bydlení - vlastnit něco a neplatit za vypůjčení. A je to každého právo a volba.

Zdravím!

doplněno 10.02.16 17:45:

milancukrar - já omluvou na začátku "odzbrojuji". To jsem odkoukal od pana Moravce v TV, který strašně skáče lidem do řeči, ale vždy začne slovem omlouvám se - a nikdo ho za to nekárá .

Bene, Vy se namáte zač omlouvat. S Vámi budu diskutovat rád, klidně i na pivu, někdy a někde.

Taky zastávám názor, nežli platit nájem, raději si koupím..

Případ z minulého měsíce, paní prodala byt a šla ke mě do nájmu. Přestěhovala se o 100 metrů dál.

Jestli potřebovala peníze, nebo dlužila, nevím, neptám se. Ale je divná..

Takový nájemník půjde do nájmu, ale třeba na půl roku než dokončí projekt ve vašem městě (například). U nás to není běžné, ale v USA ano, protože jsou velké. Ale s cizincem se Vám to taky může stát.

ben®
hodnocení

Dobrý den, možná ano, ale bude chtít byt s vybavením, kam přijde jenom s taškou (a v tom lepším případě zase pouze s taškou odejde a nic neukradne). Na pronájem vybaveného bytu nemám odvahu - už takto je to loterie. Takže, nevybavený a dlouhodobě. Zdravím!

nikdo*

coklit: Úroky v takové výši platit nájemníkovi nemusíte, jestliže jste si to sjednala už v nájemní smlouvě. Pokud ve smlouvě takové ujednání nemáte, může se Vám to na konci nájmu docela prodražit.

hodnocení

0x

Je to padlé na hlavu, co? V tomto konkrétním případě je problém i to, že se jedná o cigoše. Nikdo nebude mít snahu proti nim něco podnikat.

ben®
hodnocení

Dobrý den, zda jde v tomto případě o jiné etnikum jsem v tom článku nenašel, ale není to vyloučeno. Možná byl ten případ zmíněn i někde jinde, ale to jsem nečetl. Zdravím!

Taky jsem nikde nečetl, že je to cikán, nebo celá cikánská rodina.

jenda2*
hodnocení

0x

proti neplatičům je částečně vhodná zbraň 3 nájmy předem. Po prvním neplacení již běží výpovědní lhůta. U obecních bytů s neplatícími nájemníky z cizokrajných krajin je to otázka úplně jiná a problém politicky neřešitelný.

danys*

Který neplatič nebo i slušný člověk, který má zájem si pronajmout tvůj byt ti dá 3 nájmy předem?*smich*

Běžný je jeden nájem předem a většina lidí s tím má problém!

ben®
hodnocení

Dobrý den, ano, to je přesně ten problém - lidem, kteří si chtějí pronajmout byt chybí většinou hotovost. Také je něco stojí třeba stěhování nebo i malování bytu apod. Bytů je velká nabídka, do náj. smlouvy si můžete dát jen to, co druhá strana akceptuje - nebo půjde jinam (konkurence je velká). Navíc, ani zaplacení nájmů předem nezaručí další platbu nájmů - je to jen "pojistka" před bytovou turistikou (že nájemce neuteče dříve, když má předplaceno).

Ovšem, to už jsem mimo hlavní téma. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]