Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrtelná nehoda,řidič zabil na přechodu

Od: suzymon® odpovědí: 72 změna:

Zdravím. Dost často si řidiči stěžují na chodce, nebo na ty, co jezdí na kolech. Já mám teda velice nepříjemnou zkušenost s jednou řidičkou, která stála u krajnice a já jsem viděla, že něco hledá pod volantem. Ale ani ve snu by mne nenapadlo, že by otevřela dveře aniž by se koukla, že nikdo na silnici nejede. No a stalo se. Otevřela v momentě kdy jsem ji míjela a odhodila mne i s kolem doprostřed silnice. Kdyby v tu chvíli jelo za mnou jiné auto, nemohla bych to přežít, protože bych mu vletěla přímo pod kola. Od té doby řidičům vůbec nevěřím a když odbočuji na silnici s kolem, neukazuji rukou, ale raději slezu a pořádně se kouknu, jestli nic nejede. Ona tenkrát přišla o řidičák, já skončila v nemocnici s tržnou ránou na hlavě a natlučená. Dnes jsem četla, že včera přejel řidič na přechodu dva lidi, protože mu zazvonil telefon a on se koukal kdo mu volá. A přesně toho já se bojím. kdo mi zaručí, že řidič za mnou zrovna v momentě kdy já ukazuji že budu zahýbat nečumí někam jinam. I když jsem měla ve zvyku držet ruku nataženou, dokud nepřejedu, myslím si že to nestačí a že mne přejede i s tou nataženou rukou. Co si o tom myslíte Vy, řidiči? Jste si opravdu jistí, že se plně věnujete tomu co se děje na silnici?

72 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jsme jen lidi, a chybujeme. Pořád, i na silnici. Tam je to bohužel občas fatální. Sama jsem jako řidička udělala pár bot, naštěstí nevážných (následky v podobě leknutí... mého :-D), jsem za volantem velice opatrná.

Jako chodec si pamatuju na jednu, kde jsem se divila, že mne paní řidička nepřišla semlít. Vlezla jsem jí na přechod, musela safra brzdit. Dodnes má moje uznání, že jen zanadávala a jela dál, a k němu hlubokou omluvu. Fakt nevím, co se mi to tehdy stalo. No a tady to máte: člověk, který se třikrát rozhlídne (doleva, doprava, doleva) a dál se rozhlíží při přecházení, zapojí uši a snaží se mít co nejlepší přehled o situaci na silnici v obou pruzích, najednou vletí na přechod pod auto bez jakéhokoliv pohledu na nějakou stranu, ani podle sluchu nezauvažuje, zda-li něco nejede. Prostě chybujeme všichni.

mp*
hodnocení

0x

Bezpečí na silnici Vám nikdo nezaručí (a nebo kecá). Ať jste v autě, na kole, nebo chodec. Jediná moje rada je: myslet za druhý. Ono to zní banálně, ale funguje to. Prostě sleduji provoz, a snažím se předvídat, co kdo udělá. Jedu autem, přes přechod přechází chodec, a ani se nerozhlédne, jde tupě jen na druhou stranu. Jedu autem, přede mnou auto odbočuje, aniž použije blinkr (hrozná újma zmáčknout páčku). Blázna cyklistu poznáte hned - má Baťoh místo nosiče a taštiček. Osekané kolo bez doplňků, světel, nejlépe retro. Tak tam se taky istinktivně vyhýbám. A to ještě asi neznáte cyklostezky. Tam je to teprve maso. Třeba cyklostezka Bráník - Zbraslav v Praze. Spousta lidí (kolečkové brusle, maminky s kočárky, cyklisti, chodci) a pak se tam převalí 3 cyklisti (asi trénují na tour) v rychlosti 40 km/hod. Tak to je asi podobné, když Vás někdo vytlačuje z dálnice.

hodnocení

Mp, tak tohle jsem se naučila také dělat. Opravdu podezírám od té doby úplně každého řidiče, že udělá něco nepředvídatelného. A cyklostezky náhodou znám a vím moc dobře o čem mluvíš. Ano je tomu tak. A to jsem ještě letos zažila i lyžaře, co se rozháněli na lyžích ještě těma klackama. A do toho lidi a psi, puštěné na volno, bez vodítek. Lidé asi z toho všeho úplně zblbli, nahánění mi jejich nezodpovědné chování hrůzu...

buss
hodnocení

0x

Nikdo vám nic nezaručí, ani policejní aparát! To si myslí naivové že čím více dozoru a zákazů tak to bude lepčí. Krade se, vraždí se, podvádí? Proč vraždí, když existuje trest smrti? Kdo vám zaručí, že nespadnete ze schodů aj? Prostě si dávejte BACHA! No co s tím má společného Bach, že.

doplněno 11.01.16 17:57:

dakon já ho znám No co s tím má společného Bach, že. Mělo by spíše být na bacha.

trnca odpovídat za sebe

pt ale no tak, zákon platí pro oba, nedá přednot, auto zastaví a on do něj čuňou protože čuměl do země, vpálí na přechod pro chodce...

Vězte, uděláte s tím nic!

bach je nejpis zkomoleni z nemciny, ne onen bajny ministr Alexandr Bach. Takze davej si pozor - nemecky pozor je obacht. Toz to pro zpestreni. Nedavno jsem si to take hledal, protoze ve skole tvrdili, ze to je podle Bacha, ale to my nedavalo smysl.

hawara*

Prosím o informaci. Ve kterém slovníku najdu, že německy pozor je obacht?

tiffany*

Např. česko-německý, příp. německo český, SPN 1970.

hawara*
11.01.16 21:02

Díky :)

repkin*
hodnocení

0x
Jako ridic se priznam, ze ne vzdy se 100% nevenuji rizeni, snazim se davat si na to pozor a poucit se pro priste.

hodnocení

0x

Suzy, za mne odpověď:

"Jste si opravdu jistí, že se plně věnujete tomu co se děje na silnici?"

Ne, nevěnuji se vždy plně tomu, co se děje na silnici. Jako každý řidič, či účastník silničního provozu. Vy snad ano?

doplněno 11.01.16 19:20:

Suzy, v pořádku, věřím Vám.

hodnocení

Milane, tak já sama za sebe odpovědně prohlašuji, že od té mé nezaviněné nehody si jsem sakra jistá, co já dělám jako účastník provozu, ačkoliv já s tím kolem bych těžko přejela automobil. A řidičů se opravdu přímo bojím.

asd1
hodnocení

0x

Otevření dveří cyklistovi je časté = kolem auta nejezdit natěsno ale s odstupem. Dobrá je reflexní vesta (dělají se i síťované, v té se nezapaříte). A jet "asertivně", ale zároveň se nenechat sejmout. Nebo jezdit jako bych byl pro ostatní neviditelný.

Ten přechod - chodec má povinnost přesvědčit se že ho auto pouští a až pak smí vlézt do silnice. = viník je řidič i chodec.

Přehlídnout se dá všelicos, nejde sledovat všechno a trvale. Je třeba myslet za druhé a předvídat. Řidič musí sledovat situaci před sebou, za sebou, přístroje, i cestu kolem sebe po stranách. A pokud kouká na přístrojovku nebo do zrcátka tak nemůže současně plně sledovat něco jiného.

Telefon je hrubá chyba, pokud chce čumět do telefonu tak má zastavit. I tak by to ale mělo být 50/50 - řidič neumožnil chodci bezpečně přejít, chodec se nepřesvědčil že ho pouští a vlezl před jedoucí auto...

On je problém i handsfree - člověk se soustředí na hovor a nesleduje provoz = zakázal bych nejen držení přístroje v ruce, ale telefonování jako takové.

hodnocení

Asd, já jsem nemohla jet jinak, úzká silnice a auto stálo mimo vozovku na trávníku těsně vedle silnice. Já ji tam viděla, že tam je a je skloněná pod volant. Ale to by tě nenapadlo, že z ničehož nic otevře dveře. Však si od té doby dávám sakra bacha, už jim vůbec nevěřím a podezírám každého řidiče. A když přecházím, vyhledávám oční kontakt a to stojím já na přechodu. A co si myslíš, řidič se mi klidně do očí dívá, ale nezpomalí, i když mne vidí na přechodu. Každý strašně spěchá do pekel...

Tak s tím handsfree nesouhlasím. To by pak byl problém i promluvit se spolujezdcem, protože je to nemlich stejné*bum*

lucie*
hodnocení

0x

Jako řidič se více bojím ostatních,hlavně těch co spěchají a stejně takový pocit mám i jako cyklista.Už několik let jsem denně na kole a správně odbočovat je nemožné.Najet do prostřed,jednou rukou ukazovat,druhou ovládat kolo a někdy i z kopce a za mnou nedočkaví řidiči.Někteří se snaží i za každou cenu předjet(tak moc spěchají)a "lízli"mě někdy fakt těsně.Takže většinou počkám někde u krajnice nebo přejedu na chodník...nejsem sebevrah.Suzymon-narozdíl od Vás jsem neměla vážnější úraz,ale vím o čem mluvíte.Je to hnus jak se někdy chovají a nelituju hrobečků u cest dokonce jim to i přeju.Jen je smutné,že to často schytá nevinný chodec nebo cyklista.

Přejete někomu smrt?To že umře an silnici? To snad nemyslíte vážně.

pt®
hodnocení

0x

Každý by měl předvídat a ne spoléhat na to, že druhý se plně věnuje, čemu má. Já i když jsem denně za volantem, nespoléhám na to, že druhý se bude chovat podle pravidel a podle toho se snažím přizpůsobit jízdu a to samé dělám, když jdu pěšky. I když je nakonec člověk v právu, jako jsi byla i ty, když tě řidička nabourala, tak zdraví ti nikdo nevrátí a je dobře, že řidičům nevěříš. Jsme jen lidi a chybu může udělat každý, buď z nepozornosti nebo, že za volantem zkolabuje. Já bych asi při jízdě na kole při objíždění auta zvonila, jak na lesy, abych na sebe upozornila, že jedu. Tak příště více štěstí.

doplněno 11.01.16 19:20:

Suzy, píšu, že bych zvonila, asi jsi četla zvolnila...

hodnocení

Pt, já zvolna jela, nemám závodní kolo, jela jsem s nákupem a pomalu, ale ten prudký náraz dveří mne srazil jako hrušku a ještě jsem letěla asi tři metry doprostřed silnice. Možná že kdybych vážila víc, tak bych tak neletěla...

Byl tam nějaký člověk na dvorku a zrovna čuměl ven a viděl to, ten vylítnul a šel mi pomáhat, ta ženská tam stála s otevřenou hubou a vůbec jí nedošlo, že mne srazila z kola. Ještě že tam ten pán byl, ona by byla schopná všechno zapřít. Ale odsoudili ji a vzali na rok řidičák.

doplněno 11.01.16 19:45:

Jo tak, ale copak by mne slyšela v autě že já zvoním? Ta byla zabraná do nějakého přemýšlení, něco hledala pod volantem.

doplněno 11.01.16 19:50:

Ona prostě nepředpokládala, že tam může jet i někdo na kole. A vůbec, ona než otevřela, měla se podívat do zrcátka a nemyslet si, že ja na silnici sama. Já už tamtudy od té doby vůbec nejezdím, nikdy. Raději přejdu silnici a jdu na cyklostezku. Ale i to přecházení není jen tak, někdy se řítí jako zběsilí.

ridiccc
hodnocení

0x

Já ano. Dávám si bacha.Na cyklisty obvzlášť.Jsou nevyzpitatelní,někteří arogantní,hlavně ti co jedou "Tour de France". No stát se to může,že Vás stejně zajede.Pokud ale takto budete uvažovat,tak jsme na tom stejně,protože já můžu potkat feťáka za volantem,který mi vjede do protisměru a je to.Heleďte a co takhle jestli máte funkční světlo červené vzadu a v předu bílé? Neosvětlené kolo je nešvar cyklistů,za kterých bych dával pět litrů pokuty na místě. Většinou jsou ty červené blikačky vzadu,ale v předu nikdo moc světlo "nenosí". Když pojedete proti mě a já budu s klopnými zrovna předjížďět,neuvidím Vás a smetu Vás. Na místě mrtvá,v lepším případě doživotně na vozíku a já si mohu hodit mašli. Někdy to nevydržím,stahnu okenko a seřvu pána či paní,abych si ulevil. Já musím mít všechna světla na autě funkční.Dokonce i spzetku musím mít osvětlenou.Cyklisti,ale nikoliv.Jsou jako výlučná kasta.

hodnocení

Já mám obyčejné kolo na nákupy a jezdím pomalu a světla samozřejmě v pořádku. A ta nehoda se stala v 11hodin dopoledne v sobotu a bylo to na jaře a svítilo krásně sluníčko. A bylo to štěstí, že asi byla ta sobota dopoledne a nebyl normální provoz, jinak bych skončila pod koly jiného auta.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- nevím jak na kole - ale jako chodec si dávám na každém přechodu dost bacha, protože se mi na jednom přechodu v našem městě mnohokrát stalo, že řidič přesvištěl, aniž by se staral, jestli hodlá někdo přejít.

Před přechodem se vždy pečlivě rozhlédnu a vkročím teprve až auto zastaví. Pokud by si snad řidiči mysleli, že zdržuju provoz - můžou si za to sami ! - např. v Německu zastaví vozidlo dávno před tím, než k přechodu vůbec přijdete a nikdo nediskutuje o tom, že chodec nemá vždy přednost. Alespoň v bavorském příhraničí, kam jezdíme.

Na kole bych se asi bála spoléhat jenom na nataženou ruku - ale na kole jsem jezdila ještě za komoušů, takže teď nevím.

hodnocení

0x

Jistý si nemůže být nikdy nikdo. On je třeba průšvih i cyklista křižující přechod pro chodce. V životě jsem neviděl, že by byť jediný zastavil a dal přednost chodcům.

trnca*
hodnocení

0x

Nejsem sice řidička auta, ale myslím, že za řidiče mohu odpovědět: Ne nevěnujeme.

Kdyby se řidiči plně věnovali tomu, co se děje na silnici, nebyla by mě potkala před měsícem nehoda. Jela jsem ve 22.30 od vlaku na kole. Světlo vpředu, blikačka vzadu a já v reflexní vestě. Jela jsem po krajnici, která je na Boleslavské mezi Nymburkem a Krchleby místy dost úzká. Najednou těsně kolem mě projel náklaďák..opravdu velmi těsně a opravdu velmi rychle. Tlaková vlna mě odhodila do příkopu a já skončila s obličejem na řidítkách (rozseknuté obočí a poraněné oko... a k tomu naražená žebra). Skončila jsem se čtyřtýnenní neschopností a naštěstí to dobře dopadlo. O oko jsem nepřišla.

Kdyby byl řidič sledoval silnici, byl by mě viděl a udělal to, co dělají ostatní...vyhnul by se mi.a neproletěl kolem mě jako šílenec...

k2

Muzu se zeptat, jakou rychlost si mam predstavit pod pojmem "neproletěl kolem mě jako šílenec"?

trnca*

Jel výrazně rychleji než jezdí ostatní náklaďáky a kamiony. V tom úseku je omezení na 60 km. Tuto rychlost většinou nedorřují osobáky a motorkáři. "Můj" náklaďák jel odhadem víc než 90.

hodnocení

Trnco, tak tohle také znám. Tu tlakovou vlnu. Také se mi to stalo a je to strašný pocit. Já teda nespadla, ale hned potom jsem slezla z kola a raději ho kilometr vedla.

kolista

blikačka a vesta = 100% vás viděl, jen se mu nechtělo brzdit, viděl že se vejde tak vás líznul natěsno. Bezohledné hovado. Němci mají předpis minimální boční odstup od cyklisty 1,5m a nemají problém jet za kolem dokud nemůžou bezpečně předjet. Češi jsou hovada a kolař je obtížný hmyz co zdržuje...

Tlaková vlna od náklaďáku - nejdřív vás odstrčí a pak přitáhne. Kdo to nezná ten z toho má šok, chápu že vás to shodilo do škarpy. Pro cyklistu v pohodě.

Hlavně že vidíte.

Přilba a čiré brýle (i v noci) = oko poraněné být nemuselo...

hodnocení

Kolisto, tak si začínám myslet, že jsou ti řidiči náklaďáků vylízaní pitomci, když ani nevědí, že tím svým velkým autem a tou rychlostí kterou jedou vytvoří za sebou tu vzduchovou vlnu, která je opravdu silná. Zažila jsem to. A také jsem zažila nedávno, jak jel náklaďák proti mně, za mnou jelo auto a všichni tři jsme se samozřejmě dostali v tom jednom okamžiku do jedné úrovně. Ten řidič za mnou to musel vidět několik dlouhých vteřin před tím, když jsem si to uvědomila i já na tom kole? Proč nezpomalil na dvě sekundy, nenechal přejet náklaďák a místo toho se vecpal doprostřed? Já škubla řidítky vpravo a spadla z kola na trávu, ale co kdybych v tom zmatku a leknutí škubla řidítky na opačnou stranu?

trnca*

Přilbu jsem neměla. To je fakt a brýle nosím dioptrické. Ty se také rozbily a od nich jsem měla 1,5cm řeznou ránu na horním víčku. Horší bylo krvácení do oka.

Z práce jezdím od vlaku už víc než dva roky a řidiči náklaďáků jezdí většinou slušně. Místa je na silnici dost a tak většinou uhnou kousíček doleva...osobáky to většinou nedělají, ale tám zase není tlaková vlna tak silná...Jen mi bude asi dost dlouho trvat než se přestanu bát si na kolo sednout.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím. Jistá si nejsem, nikdy jsem nebyla a nikdy nebudu. Přesto se snažím chovat se v provozu poměrně ohleduplně a hlavně pořád sledovat všechno kolem sebe, náhoda je sviňa. Pozor musí dávat všichni, bez výjimky.

Víte, často potkávám cyklisty, co najednou vyjedou od krajnice metr do vozovky, v mlze a tmě jsou v černém bez jakýchkoli reflexních prvků (včetně kola), a tak dále. Můžu se tak já stejně ptát cyklistů, jestli jsou si opravdu jistí na svém aparátu a že nepadnou pod kola nějakému chudákovi, co zrovna pojede kolem. Proto, když míjím cyklistu, jsem vždycky v nervu, jestli to nebudu zrovna já.

Dneska do mě málem napálil dement, co odbočovat bez blinkru, s mobilem u ucha, a ještě si chtěl zatářku říznout. Stejně tak potkávám výše zmíněné debily na kole. Debil prostě bude debilem, ať na kole, nebo v autě.

slzicka*
hodnocení

0x

Já jako chodec jdu na přechod až vidím, že auto opravdu zastavuje, to znamená brzdí, nebo pokud je více pruhů, počkám až zastaví, abych před ním mohla čekat až zastaví to v dalším pruhu, nejhorší jsou ty vícepruhové cesty.

Znám to místo, kde se to včera stalo, jsou tam uprostřed ostrůvky, podle mého bezpečný přechod. Vidím i vinu chodců, oni nemají absolutní přednost, pokud někdo vleze pod rozjeté auto, tak je také viník. Ale to neomlouvá řidiče, že se nevěnoval řízení, třeba by stihl brzdit dříve, třeba by je nezabil.

hodnocení

Slzičko, oni svědci říkali, že řidič zvedal telefon a ti lidé už byli uprostřed přechodu, tedy v silnici. Teď to zrovna hlásili v televizi.

pobrdny*
hodnocení

0x

Mám taky nepříjemnou zkušenost (naštěstí o chlup bez zranění)s řidičkou, která mě při odbočování vlevo přehlédla a vjela mě těsně před kolo. Jel jsem naštěstí hodně pomalu a zatáhnul obě brzdy, a ještě zakřičel, což naštěstí slyšela a zabrzdila, jinak bych jí stejně vllítnul na blatník, bylo to hodně natěsno. Od letoška jezdím na novém kole, co má nábojové dynamo s LED osvětlením, takže světlo raději vůbec nevypínám a svítím pořád, to nábojové dynamo naštěstí není při jízdě znát, protože mezi trvale svítícími auty i ve dne je neosvětlené kolo mnohem snadněji přehlédnutelné. A snažím se jezdit opatrně, přehledně, včas dávat znamení o změně směru jízdy. Ale i tak je pohyb po komunikacích riziko, protože tady jsou řidiči jak splašení a někteří jezdí jak hovada. Cyklostezku si zase někteří chodci pletou s promenádou, zaberou celou šířku stezky a není je kudy objet, zrovna nedávno se mi stalo, že skupina turistů "ucpala" cyklostezku po celé šíři a na zvonění a volání moc nereagovala. Musel jsem zastavit a kolo kolem nich protlačit po trávě. A taky je problém, že těch cyklostezek moc není, nechápu, proč když se třeba rekonstruuje silnice, proč se rovnou nerozšíří o cyklopruh, např. před asi 15-ti lety se stavěl nový most přes Labe mezi Semicemi a Lysou nad Labem, široko daleko nikde jiný most není a tento most se postavil bez jakéhokoliv cyklopruhu, komunikace je tu velmi frekventovaná a na kole není kam uhnout. A je to v Polabí, kde se na kole jezdí hodně, místo dobře znám, tehdy jsem tam jezdil často. A nestavěl se jen ten most, ale prakticky se předělávala celá komunikace včetně obchvatu Litole, místa okolo bylo dost a přesto se na cyklisty při stavbě zapomnělo. A přímo v Lysé se před dvěma lety předělávala hlavní Masarykova třída, a opět se na cyklopruhy zapomnělo. Můžeme jen závidět Němcům, Holanďanům a dalším slušným národům, protože tam jsou řidiči k chodcům i cyklistům mnohem ohleduplnější.

pt®

Protože ve Vámi jmenovanými zeměmi je to tak, že při srážce cyklisty s autem, je na vině vždy řidič auta, a tečka...

k2

Muzu de zeptat, odkud mate tuto informaci?

pt, omlouvám se, ale asi přeháníte. Nebo znáte předpisy v těchto krajích tak dobře?

pt®

"milancukrar", upřesním, jedná se o Belgii. A v létě se nesmí jezdit v botech bez zpevnění paty, žádné nazouvací...

pt, díky,

ještě že nejezdím do Belgie, páč já 11 měsíců v roce nosím pantofle. Dokonce na Sněžku, Praděd i Ještěd.

hodnocení

0x

Jakožto řidič i cyklista se snažím jezdit tak abych (řidič) neohrozil druhé a neomezil cyklisty a jako cyklista tak abych neohrozil sám sebe!Jako chodec totéž-snažm se tak abych sám sebe co nejméně ohrozil! A taková malá poznámka!

Suzimon- když jedu na kole a odbočuji do LEVA -ohlédnu se za sebe a nejede-li nic nebo dál za mnou (min 50m) pak ukážu rukou a najedu ke středu vozovky,jede-li blíže 5Om tak vyhodnotím-můžu či nemůžu bezpečně odbočit a dle toho jednám,Málem jsem tak jak popisujete svoje odbočování, sejmul stejnou ženu,s prominutím blbku na kole, při své 1.jízdě autem, odpoledne po úspěšném složení zkoušek a orazítkováním v ŘP (ještě starý růžový třídílný!).Jela předemnou a najednou ukázala rukou a současně s tím hned začala odbočovat,nebýt toho že jsem odbočoval také a že jsem předvídal ( byť s čerstvým razítkem v ŘP na OA,přesto s hejno skušenostmi za řídítky moto a JK a také jako velitel vozu na vojně) jsem ji nesejmul.Ale tento nešvar není jen u hloupých cyklistů, to že se má najet ke středu vozovky nebo úplně doleva v jednosměrce nedělá ani spousta řidičů!

hodnocení

Diesel, vždyť já píši, že právě zrovna já raději z kola úplně slezu, postavím se a čekám, dokud není silnice prázdná v obou směrech. Já čas mám a nikam nespěchám a po té zkušenosti s tou ženskou co mne srazila dveřmi, tak si dávám sakra bacha. Já věřím, že jsou i dobří řidiči, ale určitě jsou nebezpečnější oni v autech, než já jim na tom kole. Ani bych o tom nepsala, kdybych si dnes nepřečetla o té nehodě, která se musela stát úplně stejným způsobem. Tomu chlapovi zazvonil telefon a on si četl kdo to je, místo aby čuměl před sebe a zabil dva lidi. Prý letěli vzduchem několik metrů a on čuměl jako blbej. Zrovna tak na mne čuměla ta ženská co se válím na silnici. Ona stačí vteřina a je to. Byla zamyšlená a vůbec jí nedocházelo, že někoho srazila, když její auto stálo. Samozřejmě jí to dokázali, byli tam očití svědci...

doplněno 12.01.16 08:12:

A k tomu najíždění při odbočování. Tak tomu už nemám důvěru vůůbec. I když já se budu chovat na kole podle předpisů a budu ukazovat a najíždět podle pravidel, to všechno trvá v reálu několik vteřin. Kde mám ale jistotu, že právě těch několik vteřin řidič nečumí zrovna někam jinam a nepřehlédne mé manévry na silnici? NEMÁM JISTOTU! A na tom já trvám. Tak proto raději z kola slezu a čekám.

korina*

Jsem z Liberce a kdo to tady zná , tak ví že to jsou samé kopce , serpentýny a zase z kopce dolů.Jen vyjedete kousek za město už to začíná a z cyklistama jsou velké problémy . Jedou vedle sebe, povídají si a vy pěkně za nimi . zatroubíte na ně a jště mají prupovídky. Jednou jsem málem jednoho ml. muže srazila , předjížděl ostatní a něco jim vysvětloval a rukou rozhodil do leva ve chvilku když jsem je předjížděla.A co považuji za vrchol nezodpovědnosti jsou takové nízké vozíčky na dlouhé tyči a v něm je miminko tak kolem pul až 1 rok.tatík má na zádech špunta a za sebou mimino a jede v horských silnicích.To samé děti na kolech. Vždy jedu tak abych mohla předjet pouze na rovné a přehledné cestě a věřte že to je dost náročné. a další problémy jsou s ml.kluky co mají silná auta a myslí si že jim se nemuže nic stát.a potom to vidíte v telce, poslední jízda, aje to každý den...

sebod*

korina. Tak s těmi vozíčky pro malé děti jsme na tom stejně. To bych zakázala...

kolista

Naopak - vozíky jsou ok, mnohem lepší než sedačka na kole. Ten vozík je prakticky autosedačka s ochranným rámem okolo = při bouračce je děcko dobře chráněné jak při pádu kolaře tak při nárazu auta do vozíku. Zato v cyklosedačce padá z metrové výšky bez ochrany na asfalt, rukama se obvykle drží kraje sedačky - zlámané ruce jsou skoro jistota = padat se prostě nesmí. Vozík klidně udělá kotrmelec v příkopu a děcko je v pohodě.

hodnocení

Pro Sebod a Korinu. To chcete říci, že si někdo přidělá dozadu ke kolu tyčí nějaký nízký vozíček na kolečkách a do toho posadí dítě a vyrazí s ním na silnici? To snad ne. Asi jsem to špatně pochopila. Tohle jsem teda tady ještě nikdy neviděla. To je asi nějaký krajový zvyk a podle mne by to mělo být zakázané. Nedovedu si představit, jak takový člověk na silnici jede, když třeba musí zahnout, tak kde se ocitne ten vozík, když je na rovné tyči? Asi takhle vozí děti jenom chodci a je to něco jako sáňky na kolečkách. Ale v tom případě nemá co dělat na silnici, může vozík táhnout po chodníku. Vůbec tomu nerozumím. *sok*

Nevím oč jde, neznám to, ale vím, že to nesmí na silnici a je to nebezpečné..

Slyšel jsem, že na Ministerstvu dopravy se už jedná o povolení provozu přívěsných vozíků za jízdní kolo.

Korina a Sebod, zdravím Vás děvčata.

Tak se debata rozjíždí..

Proč se domníváte, že vozíky pro děti jsou nebezpečné? Nebezpeční jsou, alespoň jsem přesvědčen, Ti co ohrožují ostatní, mladí nezkušení řidiči, dále ti, co nedodržují předpisy a neznají předpisy. Čehož jsme svědky na zdejší poradně často, v diskuzích "co je správně"...

Až budeme více ohleduplní, jeden na druhého, nebude tolika nehod a automechanici budou bez práce..

pb®
Já se víc než mladého nezkušeného řidiče bojím starého nejistého a nerozhodného, s pomalými reflexy.

ale ten je to nejlepší řidič v kolizi, páč je pomalý a vy můžete reagovat. U rychlého, poděšeného uspěchaného, nevíte co udělá. Tak hovoří statistiky..

pb®
hodnocení

0x

Na kolo bych na silnici nevlezla, moc dobře nejezdím a bojím se. A taky z pozice řidiče vím, že cyklista je na silnici (ne šouskách mezi vesnicemi) nepříjemný element a není moc dobře vidět. Třeba večer za deště, kdy se všechno leskne a člověk je ještě oslněn protijedoucími auty, se to titěrné červené světýlko přehlédne raz dva. Stejně tak není vidět za tmy chodec v černých hadrech, co se schovává za betonovým sloupkem nejlépe ještě se značkou a skočí na přechod ve chvíli, kdy se dvě auta míjí, takže řidič v tu chvíli nevidí nic. Můžu jet pomalu a mít oči přilepené na vozovce, ale v některých okamžicích řidič prostě jede poslepu. Ať se ve vyhlášce píše co chce, fyzika je fyzika, ta se oklamat nedá. To by si měl uvědomit hlavně ten nejslabší článek, tedy cyklisti a chodci. Protože z vězení se většina lidí vrátí, kdežto z hrobu se ještě nikdy nikdo nevrátil. A ona ta sazba za zabití z nedbalosti není zas tak velká.

tiffany*
hodnocení

0x

Suzy, možná se ta řidička do zrcátka podívala, ale klidně Vás mohla mít ve slepém úhlu, takže Vás prostě neviděla (což ji samozřejmě neomlouvá). Slepý úhel je mrška a rozhodně se vyplatí s ním počítat, ztratí se v něm klidně celé auto, natož postavička cyklisty. Jinak ta čerstvá nehoda je děsivá, vůbec nechápu, proč se telefonování za jízdy opět povolilo, když už se ho podařilo zakázat, to vymyslel určitě politik, velmi vytížený (omlouvám se za to odporné slovo) svým "politickým" byznysem. Prostě náš malý český a hezký Kocourkov.

kolista

Kolo co najede do dveří ve slepém úhlu není - vyzkoušejte si to. Cyklista co jede v dosahu dveří je na 99% v zrcátku vidět. Jednoznačně se do zrcátka nepodívala a prostě otevřela dveře. Pokud by tam jelo auto tak jí urazí dveře i s rukou...

hodnocení

Jelikož jsem jela pomalu, tak jsem to auto dobře viděla už z dálky. Když jsem přijela k zadku jejího auta, jasně jsem viděla, že něco hledá pod volantem. Měla skloněnou hlavu a byla natočená trochu bokem. Asi jí tam něco upadlo a ona si chtěla otevřít dveře aby jí tam šlo víc světla, nevím. Ale dveře se otevřely v okamžiku, kdy já byla zrovna u nich a ona mi narazila hranou těch dveří do řidítek a já letěla jako hruška. Ono se to stane strašně rychle, prostě rána a je to. Ruku jsem měla od toho nárazu celou modrou ještě dlouho. Přijeli tam policajti a ten pán, co mi na silnici pomohl vstát, odtáhl kolo a posbíral nákup, tam zůstal a vlastně to vyprávěl on, protože to bylo přímo před jeho barákem a on stál mezi vrátky. Já měla slabý otřes mozku a zvracela jsem tam. Dali nám dýchat oboum a mne pak odvezli. Ona mi pak volala do nemocnice a o něco se pokoušela. Jenomže já jsem jí asi špatně rozuměla, to jsem tady v Čechách bydlela teprve krátkou dobu a nevěděla jsem, že jí za to vezmou řidičák a že ona se pokouší mne podplatit, abych asi změnila svou výpověď. Nevím, ale pak za mnou přijela se svou advokátkou a pořád po mně chtěli, kolik peněz bych si za to představovala. Jenomže já jim nevěřila, protože mi jejich chování přišlo divné a nechtěla jsem se do něčeho nezákonného zamotat. Tak jsem na nic nepřistoupila. A až potom jsem se od lidí dozvěděla, že se to tak dělá. Že prý řidič raději tomu člověku, kterého zranil zaplatí, aby nepřišel o řidičák.

doplněno 12.01.16 07:50:

A ona byla opravdu pitomá, protože kdyby jenom pootočila hlavu, tak mne viděla i bez zrcátka, že už jsem v úrovni jejích dveří. A já zase když jsem viděla, že osoba v autě je něčím zaneprázdněná pod volantem a auto stojí u krajnice, nepředpokládala, že z ničeho nic otevře dveře. Teď už to předpokládám a předpokládám i daleko horší věci od řidičů. Prostě z nich mám strach a už to trvá deset let. A je pravda, že kdyby tamtudy jelo auto a ne já, tak jí ty dveře to auto urazí, protože stála přímo u silnice a dveře otevřela do vozovky a silnice je v těch místech úzká a trochu se zatáčí.

pess

Pitomá byla řidička i vy. Viděla jste, že je někdo v autě a stejně ho objíždíte tak blízko, že Vás trefí dveřma. Nákup jste měla určitě na řidítkách co? to je taky super. Babka s nákupem na řidítkách má stabilitu jak prase. Takový mam nejradši.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 12. 01. 2016 08:26:58
hodnocení

Helejte pse, uklidněte se. Za prvé nejsem žádná pitomá roztřesená bába, za druhé vozím nákup v košíku na zadním nosiči a za třetí se nebudu nepřiměřeně vyhýbat na úzké silnici odstavenému vozidlu u krajnice a vjíždět tak nesmyslně do cesty za mnou jedoucímu vozidlu. Já jela v předepsaném a dostatečném odstupu. Napřed se Vy trochu naučte pravidlům silničního řádu a pak tady poučujte. Asi kdybych já nebyla v právu a nejela podle pravidel, tak by ta paní nebyla odsouzená. Tak rozum do hrsti a pamatujte si, že jednou bude i z Vás dědek, to se Vám nevyhne a bůhví, jak se na silnici bude klepat a popojíždět Vy. A máte vůbec představu jak daleko do silnice bych musela najet, abych se vyhnula případně otevřeným dveřím? Tak si to doma změřte, vy chytrej.

doplněno 12.01.16 08:31:

A za další, kdyby tamtudy jelo auto a ne já, to by měl také řidič předvídat, že možná člověk v odstaveném autě otevře z ničeho nic dveře a tak by snad kvůli tomu měl vjet přímo do protisměru, aby mu ty dveře neurazil? Vy budete asi také řidič za všechny prachy...

pess

Ja jsem klidný. Objet auto s odstupem je nepřiměřené vyhýbání? a co je u Vás uzká silnice? Kecy.. Jste říkala, že za vámi nic nejelo, tak co tady říkáte o vozidlu jedoucímu za vámi? Silniční pravidla znám, narozdíl od vás mam řidičák a tak znám cyklisty jako vy.

Já když objíždím odstavený auto tak nechávam odstup samozřejmě. Nejsem totiž blb a nespolehám na ostatní jako vy. Navíc muže za tím autem vyběhnou zvíře nebo dítě.

A nevztekejte se, Když má někdo opačný názor než vy...

hodnocení

No tak napsal jste sem dva příspěvky a jejich obsah nechám na posouzení jiným. Ani jste nepochopil, že jsem tím samozřejmě myslela to, že by tomu tak klidně být mohlo. Naštěstí nebylo, ale mohlo. A kdybych se já zachovala podle Vašich rad, tak bych tady už nepsala. A proč jsem o tom psala, byla to totiž reakce na Vaši připomínku, kde jste radil co se má v daném případě dělat. Ale nechám toho vysvětlování, stejně to nepochopíte. A kdo Vám řekl, že já nemám řidičák? *sok* Tak pro vaši informovanost ho mám a měla jsem ho dřív, než vy jste spatřil světlo světa. A já bych byla skutečně opravdovým nebezpečím na tom kole pro případně vyběhnuvší dítě, či zvířete zpoza auta. A i kdyby tomu tak bylo, vážený, tak bych OPĚT nebyla na vině já, protože majitel zvířete, nebo člověk, který má na starosti dítě má dávat pozor na to, aby ani jeden z nich ničeho nic nevběhl do vozovky. Takže milý "řidiči", zase všechno ŠPATNĚ .

A spoléhat by se každý měl na ustanovená silniční pravdidla, která platí pro každého, kvůli tomu se je učíme a jsou pro každého stejná. A v mém případě se řidička vozidla měla přesvědčit, že nikdo není na silnici, než otevřela dveře auta. Chybu udělala ona, ne já. Ale podle toho co Vy tady hlásáte, bych měla každých pět minut vymýšlet nová pravidla podle toho, jak se chovají nezodpovědní řidiči, ke kterým asi patříte. No, ono mi to ani tak nevadí, protože já s takovými řidiči už počítám dávno, ale dobře pozorujte silnici Vy a hlavně na tuto debatu nezapomeňte, aby Vás to jednou hodně nemrzelo.

pess

Tady je krásně vidět to Vaše hloupé myšlení. Jde Vám jen o to, jestli jste v právu, ale uvědomte si, že až Vás něco přejede, tak vám to bude k prdu. Budete v právu, ale mrtvá. Nejde jen dodržovat pravidla jak stroj. Musíte taky trochu přemýšlet. Takovýhle lidi jako jste vy jsou ty co se nechaj srazit na přechodu, protože maj přece přednost ze zákona, že?

Jinak já nepopíral že neudělala chybu řidička, ale hnusej se mi lidi jako vy, kteří maj radost z toho, že holka přišla o řidičák. To se muže stát komukoliv. Ale kdyby jste měla něco naježděno, tak byste věděla že i nejlepší řidič muže udělat chybu. Máte řidičák sice dlouho, ale hádám že v šupliku.

hodnocení

No tak konečně. Já si to myslela, že ta vaše obhajoba pramení z toho, že soucítíte s majitelkou řidičáku, o který svou neopatrností přišla. A to mohla být hodně ráda, že tam žádné auto nejelo a ona nezpůsobila smrtelnou nehodu. Šla by si totiž asi "sednout". O ostatním mluvit nebudu, protože Vy asi špatně, nebo pomaleji chápete, jinak byste z celého mého povídání vyrozuměl, jak já se na silnici chovám a co všechno právě já předpokládám. No nic. Chápu vaši solidaritu, představil jste si na jejím místě sebe. V tom případě se ale někdy nechováte tak, jak byste měl. A ano. Máte pravdu pouze v jednom. Mám řidičák v šuplíku. A víte proč? Protože jsem zodpovědná a vím, že dneska bych to už mezi těmi novými řidiči těžko zvládla.

martinaa*

Kdybyste předpokládala tak, jak tvrdíte, auto objedete obloukem. Předvídat musí obě strany, pozor musí ku.evsky dobře dávat všichni. Pak stačí hloupá nepozornost a zapomenutí z jedné strany a je z toho průser. Jako blbci se chovají jak mnozí řidiči, tak mnozí cyklisté.

Snad každému řidiči se někdy stalo, že něco opomněl, udělal špatně, a jen díky neuvěřitelnému štěstí se z toho všichni dostali celí a v pohodě. V žádném případě proto neobhajuji řidičku auta, jasná její chyba, ale dokážu s ní soucítit, protože řídím denně. Vašeho zranění je mi líto.

hodnocení

Martino, psala jsem několikrát, že jsem začala předpokládat AŽ PO TÉ NEHODĚ. Tudíž od té doby jsem začala nevěřit řidičům. OD TÉ DOBY z nich mám strach. Já mám někdy pocit, že lidi nečtou všechno a to je pak těžké, protože pak dochází ke zbytečnému nepochopení.

doplněno 13.01.16 19:57:

Martino, dokonce to píšu přímo v té otázce.

pess

To já jsem vyrozuměl dobře jak se na silnici chováte a co všechno NEpředpokládáte. Příště si vemte helmu. Asi jak jste spadla na hlavu, tak teď chápete pomaleji vy. S řidičkou nesoucítím, hloupé jste obě o tom žádná.

hodnocení

Víte co, vy chytrej, snažte se chovat na silnici spořádaně, ať vás nepotká něco podobného a nemusíte odevzdat svůj řidičák také. A o tom, co vy jste dokázal "vyrozumět" mám své mínění.

antisuzymon
To suzymon: vsak ty vis...
hodnocení

No to teda nevím. Jenom to, že jsi proti mně. A to mi je tak dalece šumafuk, že si to ani představit nedovedeš.

Suzy, zamyslete nad tímto - cituji : ...za třetí se nebudu nepřiměřeně vyhýbat na úzké silnici odstavenému vozidlu u krajnice a vjíždět tak nesmyslně do cesty za mnou jedoucímu vozidlu. Rozhodně jste měla předpokládat, že se dveře odstaveného vozidla mohou otevřít a vytvořit Vám překážku. Proto jste měla s ohledem na vozidla jedoucí za Vámi ukázat levou rukou, že budete vybočovat z přímého směru a objet vozidlo v dostatečné vzdálenosti. Řidič za Vámi jedoucího vozidla by tak byl varován a navíc podle pravidel silničního provozu by Vás ani nesměl během vašeho manévru předjet a musel by počkat, až se zase vrátíte k pravému okraji silnice. Příště to radši udělejte takto*jasne*
tiffany*

Ale ano, kolisto, cyklista, jedoucí za autem se do slepého úhlu dostane na chvilku docela snadno, tím, že se mrknu podruhé, ho už vidím. Ve chvíli, kdy projíždí kolem dveří, je už na zrcátko pozdě, to lze spatřit pouze "naživo". To evidentně řidička neudělala a neopatrně otevřela dveře, zrovna když rovněž neopatrně, příliš blízko, projížděla cyklistka. Kdyby tam nejel nikdo, nic se nestalo, kdyby neotevřela dveře, taky se nic nestalo. Otevírání dveří vlevo je vždycky nebezpečné, mám s tím bohaté zkušenosti, neb velmi často parkuji na státní silnici s hustým provozem. Bez pohledu za mně dveře neotevřu a na druhé straně ještě se mi nestalo, aby projíždějící auto byť jen náznakem ohrozilo mně i dveře. Takže předvídat, jak jen to jde, protože i tak se bohužel nehody stávají.

ria*
hodnocení

0x

Mno mám podobnou zkušenost, šla jsem po přechodu, paní zastavila, a koukala někam pod volant, přešlo pár lidí, a mě to bylo hned jasný - pěkně mě nabrala na kapotu.. naštěstí jen modřina... Jsem řidič, cyklista i chodec.. ale řidič je ten co má nejsilnější zbraň a měl dávat pozor nejvíc..

hodnocení

0x

Když zaparkuji u krajnice, vždy se dívám do zrcátek, zda něco nejede. Nikdy, opakuji nikdy se mi nestalo, že bych dvěřma automobilu ohrozil či omezil ostatní účastníky provozu. Toto mohu říct s klidným svědomím. Bohužel vidím to dnes a denně na silnici. Jedu kolem zaparkovaných aut a vždy se někdo najde, kdo nečumí do zrcátka a otevře dveře děj se co děj. Tady mám chuť zastavit a to zrcátko "řidiči" ukopnout, protože mu je k ničemu jak vidno.

Samozřejmě člověk je tvor omylný a kde kdo udělá nějakou chybku, ale měl by se je snažit eliminovat co možná nejvíce. Co se týče těch zrcátek, tak tam to jde uhlídat, pokud člověk není úplný ignorant. Mě se třeba stalo, že jsem jel autem po městě a vidím přechod pro chodce. Tak přibrzdím, nikdo nejde, tak jedu dál. Na druhé straně předchodu stála dodávka a nebylo přes ní vidět. Do toho svítilo slunce mě do očí a vůbec jsem si nevšimnul chodce, který se vyřítil skrz tu dodávku na přechod, Ubrzdil jsem to, ale pěkně jsem se lekl, což chodec taktéž.

samuraji..

"Když zaparkuji u krajnice, vždy se dívám do zrcátek, zda něco nejede. Nikdy, opakuji nikdy se mi nestalo..."

Jsem na tom stejně, ještě dávám pokyn spolujezdci na parkovišti, zdali může otevřít dveře.

Jen jednou jsem kouknul, nic, otevřu dveře a vtom jel cyklista. Nic se nestalo, páč jsem ještě neotevřel naplno, jen začal otvírat..

Od té doby ještě kontroluji, zdali opravu není cyklista schován mimo zrcátko..

Stačí koukat do zrcátek a otočit se a mrknout ještě dozadu. Pak má člověk jistotu.

hodnocení

0x

Zdravím, co člověk, to jiný názor...přidám něco ze svého. Na kole jsem jezdila, vždycky pro jistotu se světlem jako auta, a v noci vůbec. Kde není velký provoz, tak po silnici, jinak někde bokem, event. i po chodníku, když nechodili lidi, když ano, slezla jsem v dostatečné vzdálenosti z kola a vedla ho, prostě ohled na okolí a přednost chodcům, přes křižovatky zásadně pěšky po přechodu... Asi to taky nebylo akorát a riskovala jsem pokutu, ale raději pokuta, než malér v tom šíleném provozu. Teďˇ už jedu minimálně, zpravidla k nejbližší možnosti kolo zaparkovat, zbytek oběhám pěšky, nestojí mi to za ten strach. No nedá se to srovnat s těmi, co jezdit musí, navíc po frekventované silnici, na to už bych si netroufla.

Jako řidič se snažím jezdit opatrně, např. vystupovat do silnice si ověřím třikrát, a pokud to jde, vylezu raději přes spolujezdce, náraz někoho do otevřených dveří je moje noční můra. Blinkry dávám hodně brzy, možná to někomu za mnou připadá ujeté, ale ať...řekla bych, že videa o havárkách, pořízených z kamer aut, mi dala školu..

I při té opatrnosti nedávno předjíždím stojící auta co jedou rovně, s blinkrem odbočuji doleva, nic nejede, tak přidám abych nezdržovala provoz a stihla projet, ( byla tam nějaká oprava a někdo tam dopravu řídil místo semaforů, protijedoucí měli stop) a už téměř na levé straně proti mně žena na kole, viděla jsem ji na poslední chvíli a tak tak ji minula. A neštěstí by bylo hotové.

Píši to proto, že hodně dělá náš spěch, honem projet, honem dojet tam a tam, stihnout ještě tohle, přemýšlíme, co ještě zařídit a nebo co bylo dnes, a stačí nepatrná chvilka a je zle, i když jinak se člověk snaží .

Tak nám přeji, aby těch malérů bylo co nejmíň a všichni jsme dojeli v pořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]