Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracuje tady někdo jako obsluha CNC strojů?

Od: sobul odpovědí: 6 změna:

Ahoj, mám dotaz.

Chtěl bych se zeptat, zda je tu někdo, kdo pracuje jako obsluha cnc strojů, ještě se tomu např. říka operátor cnc.

Mám vystudovanou střední školu, přímo zaměřenou na cnc stroje (konkrétně obor mechanik seřizovač). Můj dotaz spočívá v tom, myslíte, že se má cenu hlásit na pracovní pozici, kde hledají obsluhu cnc strojů, jenomže problém je v tom, že jsem od maturity tuhle profesi v oblasti cnc nedělal (je to již cca 7 let). Po střední jsem šel na Bc. studium, to jsem úspěšně vystudoval, poté jsem pracoval ve strojírenské firmě jako technik (ale to mně nenaplňovalo) a proto mám možnost ted jít dělat operátora CNC strojů. Jen by mne zajímalo, jak se na mě firma bude dívat, když mám vystudovaný tento obor, ale 7 let jsem to nedělal? Budou si myslet, že to umím jako když bičem mrská nebo mě zaškolí?

Přirovnal bych to k ježdění autem. Udělám autoškolu, mám řidičák, pak přestanu a 7 let nejezdím. Po 7 letech sednu do auta a zjistím že mi to chcipe atd.

Ještě jednou děkuji za názor

Luboš

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já z pozice servisáka školím často právě obsluhy CNC. Ze zkušenosti usuzuji, že nebudete mít problém, protože každý trochu normální majitel stroje nechá nováčka zaškolit - jde přinejmenším o to, že každý stroj má své odlišnosti, liší se úkony údržby a spoustu dalších věcí. Navíc musí obsluhu zaškolit v takových těch formálních věcech - tzn organizace programů, kontrola obrobků atd.

sobul
hodnocení

a kolik myslíte, že bych si měl říct nástupní plat?

cnc

Pokud si nědělal už X let tak prvně bys měl nabrat zkušenosti a ne se zajímat kolik peněz. V podstatě máš jen holé základy a teoretické znalosti a nic víc. Kolik bys jako Chtěl? Ze začátku bys mohl být rád za 90Kč na hodinu. Od 100Kč a výš už musíš něco umět. Ne jen zmačknout čudlík. Navíc není operátor jako operátor. Buď budeš jen mačkat čudlík a zakládat dílce,nebo od A do Z . Od modelu, přes program, přípravu polotovaru, usazení dílu, volby nástrojů, obrobení a předání.

Nejlepší sou rekvalifikanti co jsou na pár kurzech a už umí všechno voe...

CNC operátor je náročná práce pro chytrý lidi s vysokou pojistkou. Dělám na mašině 6x2 metry za 8mega a taky mám dost velkou pojistku. Pokud chceš být operátor - opička , tak to je jednoduchý. Dostaneš v horším případě seznam jak nastavit stroj a pak obrábíš. V tom jednodušším ti všechno někdo nastaví a ty jen zakládáš nový díl a kontroluješ průběh obrábění.

sobul
hodnocení

a kdo tu mluvil o rekvalifikaci?

ruzul
hodnocení

0x
pracuji ve fabrice a ,,sice ne na CNC, ale videla bych to tak, ze programy vytvori technologie a kolegove zaskoli.Nevidim v tom problem.A na penize tu tricitku to hodi.

souhlas s ruzul, až na ten plat. Ono totiž hlavně záleží v jaké firmě a v jakém kraji budete zaměstnán.;). Můj manžel CNC stroje obsluhoval původně ve velké známé fabrice a pár let ve firmě,kde pracoval v nepřetržitém provozu.Rozdíl byl ve všem, nejenom finanční.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]