Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet hnané řemenice

Od: istwanek odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych výpočet průměru hnané řemenice na medomet

hnací řemenice 60mm

otáčky motoru 1410

do pomala na 300 otáček

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Hnaná řemenice bude mít caa 4 až 5 krát větší průměr...

Pak tedy n1/n2=d2/d1 z toho d2=n1*d1/n2 pak 1410*60/300=282mm Tedy hnaná řemenice bude mít průměr 282mm...

istwanek
hodnocení

super, díky

jenda2*
hodnocení

0x

Jednodušeji je to takto: 1410/300=4,7*60=282

hodnocení

0x

Průměry řemenic hnané a hnací jsou ve opačném poměru jako jejich otáčky.

Vaše požadované otáčky hnané řemenice jsou 300ot/min

Otáčky hnací řemenice motoru jsou 1410 ot/min

Poměr : 1410 ot/min( motoru ) - děleno - 300 ot/min ( požadované otáčky hnané řemenice) = 4,7

Jelikož požadujete zmenšení otáček ( tzn., že musí být hnaná řemenice většího průměru) a to o vypočítaný poměr 4,7 krát.

Tedy průměr hnací řemenice 60 mm x 4,7 = 282 mm. Hnaná řemenice musí mít průměr 282 mm.

U ozubeného převodu se počítá s počty zubů ozubeného kol, hnacího a hnaného.

Pokusil jsem se popsat pochopitelně postupt, který je platný pro všechny navrhované převody

- miro

jenda2*

Já to stejné napsal v jednom řádku. Proč to tedy rozepisujete, když je to z čísel v dotazu jasné co je co?

Pokud se Vás to dotklo, tak přijměte omluvu.

Jen jsem zamýšlel , školometsky problém vysvětlit. Jsem totiž přesvědčen, že jednoznačné a všem srozumitelné vysvětlení má trvalejší a hodnotnější význam pro zapamatování i lajkům, než strohá rovnice- výpočet.

Ještě jednou se omlouvám -miro

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Tchán si na ten medomet nasadil kolo z pračky, z bubnu. Kolik mu točí ten motorek nevím. Tak nějak to odpovídá požadavku.

doplněno 11.01.16 22:52:

Ahoj Jeníku. A co je na tom špatně, že kolega na tu věc použil více místa než ty? Pro někoho to pak může být více návodné. Pro to bych neprudil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]