Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysvětlit citát

Od: break* odpovědí: 4 změna:

"Osobní cit je luxus, který si můžete dovolit, až když jsou všichni vaši nepřátelé zničeni. Do té doby je každý, koho milujete, rukojmí, podrývající vaši odvahu a deformující váš úsudek."

Jak byste si vysvětlili ten citát? Děkuji. ;)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

karjala*
hodnocení

0x

Dokud máte nepřátele, mohou vás vydírat přes citově blízké osoby. Vy to podvědomě víte a rozhodujete se dle toho, aby to blízkým neublížilo.

askmenow*
hodnocení

0x

Osobně bych ho vysvětlila takto: Když tvrdě jdeme za nějakým cílem, obzvláště cílem nebezpečným, jako je zničení nepřátel, je výhodnější být sám, než mít nějakou milovanou osobu. A to proto, že pokud je pro nás ten náš cíl vším, tu osobu do daných nebezpečí vláčíme s sebou, nebo ji nutí nést následky, které naše jednání může mít, takže je vlastně náš rukojmí. Navíc, pokud někoho milujeme, máme tendenci dát na jeho názor, a pokud by byl jiný, než náš, hrozí, že nás od našeho cíle odvrátí. Odvahu nám často milovaní berou tím, že až kvůli nim se začneme bát o sebe samé - pokud vám na nikom nezáleží, nebojíte se v boji nasadit život. Pokud víte, že by vaše případná smrt, zranění, či dlouhodobá nepřítomnost někomu ubližovala, méně riskujete, jste méně odvážný.

doplněno 02.02.13 21:56:

suzymon: Podle všeho je to citát Orsona Scotta Carda - tedy spíše je to něco, co je v nějaké jho knize, a já takové věci strašně nerada považuji za citáty, protože citát je vždy připisován konkrétnímu autorovi a ukazuje nějaký postoj, ale často jsou pak vkládána autorům do úst slova jejich románových postav. A když píšete román, neznamená to, že všechny názory všech postav, které vykreslíte, jsou vám vlastní. (No nic, omlouvám se, to už bylo doběhnutí od tématu).

V původním znění:

"Personal affection is a luxury you can have only after all your enemies are eliminated. Until then, everyone you love is a hostage, sapping your courage and corrupting your judgment.”

A jinak podle všeho je tento citát použit v předmluvě jedné z knih Twilight ságy, takže je nyní dost populární mezi náctiletými.

doplněno 02.02.13 22:16:

Není zač, sama jsem přemýšlela, v jakém kontextu to bylo vyřčeno, takže jsem se trochu prohrabala internetem, a nepodělit se by byla škoda.

Askemow, to máš určitě pravdu. A navíc si myslím, že máš možná stejný názor jako já. Filozofie mi zcela cizí, ale tento text mi připadá jenom přemrštěně komplikovaný, a navíc z něho necítím zdravé životní ponaučení. Ale tak to cítím já, a já jsem "nikdo", možná, že někdo jiný v tom hloubku myšlenky najde. V každém případě Ti ještě jednou děkuji za odpověď. S

doplněno 03.02.13 22:11:

Filozoie mi zcela cizí není. Opravuji.

hodnocení

0x

A kdopak tohle řekl? To by mne hodně zajímalo. Je to totiž nějak moc vykonstruované a vyumělkované a nakonec to ani nic neříká. Ale ráda bych znala autora, to vypoví hodně...Díky.

doplněno 02.02.13 22:14:

Tak to je jiná. Jako výňatek z nějakého románového textu to beru. Ale v tom případě je třeba přihlédnout k ději a myslím, že by mělo být čtenáři jasné, co tím chtěl autor říci. Protože takto vytržené z kontextu to nic moc neříká. Sice to na první pohled vypadá hlubokomyslně a filozoficky, ale je to jenom zdání. Proto asi autor otázky prosí o bjasnění a vysvětlení toho citátu. A nedivím se mu. Děkuji moc za objasnění. S.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]