Nejste přihlášen/a.
Ahoj, píší zde, protože by mě zajímal váš názor na můj problém.
Jde o to, že si s většinou lidí nemám co říct, dokáži si s nimi třeba 2-3 minuty popovídat o tom, jak se mají, co dělaji a takové základní věci, tím to ale u většiny lidí končí. Jsou i lidé, se kterými se dokáži bavit několik hodin v kuse, mám 2-3 přátele, u kterých tento prolém vůbec neřeším, jenže tyto přátele nevídám tak často, ale když je potom potkám, tak se bavíme a bavíme a jsem v konverzaci i docela aktivní. Jenže dennodenně jsem ve styku s jinými lidmi a s těmito lidmi už to takhle snadné není. Komunikujeme spolu, bavíme se, ale v konverzaci moc aktivní nejsem a když chci něco říct, tak většinou nevím co. Lidé mě sami oslovují a chtěji si povídat, ale většinou potom zjistí, že se mnou si moc nepopovídají a já jim rozumím, protože já sám u sebe vidím, že to nejsou lidé, se kterými bych si měl o čem povídat. Nechci tvrdit, že by to byli špatní lidé, jsou to milí, inteligentní, lidé, 19,20 let, ženy i muži, ale stejně tak s většinou se nemám o čem bavit. Nechci zminovat, že jsem si s nimi asi nesedl, to není to pravé slovo, protože já si nesednu s většinou lidí a to je ten problém, který řeším. Není to tak, že bych se nesnažil rozhovor rozvíjet, sám se snažím, ale prostě to nejde. Je přirozené, že s někým se bavíte více a s některým méně, ale já se dokážu normálně bavit tak s 1 člověkem z 100 a to je podle mě málo. Máte stejný problém, jak to změnit, řešit?
Jinak dodám, že mám 20 let a jsem uplně normální, obyčejný
Já si ráda povídám. Lidé mě zajímají, tak se ptám a poslouchám a povídám si. Mám lidi ráda, beru je takové, jací jsou. "Nevybírám z nich chutě". Musím se odnaučit řešit jejich problémy. Vadí mi, když už poněkolikáte slyším stejnou stížnost a ani snahu po řešení. Jen stejné stěžování pořád dokola. To jsem pak kapku protivná.
Uvědomuji si, že jsou dvě paní, před kterýma prchám za nejbližší roh. Jedna je strašně negatívní. Řve a nadává. Na všechno a na všechny. A ta druhá vykládá o všech tragediích. Koho odvezla sanitkam, kdo umřel a tak. Když neuteču, tak mě obě, dovedou držet za rukáv a já jsem pak jako zombie. A cvakám zubama.
Já jsem komunikativní, ale také mám lidi, kteří mne buď otravují, protože nic společného nemáme, nebo vím, že jsou bezcharakterní a pryč od nich. Pokud to jsou solidní lidi a moc mi neříkají, tak se omezím na pár společenských frází a řeknu, že hrozně spěchám. Prostě prchnu, nerozvíjím hovor. Tak je to asi s většinou lidí. Neurazit, přeptat se na zdraví, na děti, jak se má a už nemám čas. Ve Vašem věku asi jak se má, co dělá a spěchat. Pokud
chcete ze slušnosti konver. rozvinout, promítněte si vduchu, co o něm víte, o čem mluvívá, jeho přátele, rodinu a na tu strunku vypoťte otázky. On se chytne a hlavně bude mluvit on, příp. Vám taky položí otázku a na tu už zvládnete odpovědět. Taky neswnáším, když hovor vázne a tak si během jeho povídání připravím otázky další. To víte, s přátelema je to úplně jiné, tam to jde samo.
- záleží taky na tom, jaké máte zájmy, o čem všem si dovedete povídat, jaký máte rozhled, jste-li společenský .. atd. Vždycky jsem záviděla lidem, kteří dokážou "hodiny" mluvit o ničem - ale je mi s nimi dobře, i když sama spíše jenom poslouchám.
Umění naslouchat jiným je ale taky důležité - stačí, když naťuknete nějaký problém, který se dotyčného osobně dotýká - a uvidíte, jak se "rozkecáte" - každý rád hovoří o sobě a svých problémech. Samozřejmě, pokud se bavíte s přáteli, s kterými máte společné zájmy - je konverzace přirozená, alespoň by být měla.
Hele tenhle problém má víc lidí i já. Jsou kámoši, se kterými se můžu bavit o čem chci a jsou to hodiny konverzace, ale s cizími lidmi, byť třeba v práci apod. prohodím základní věty o počasí, jak se má a tím to zahsne většinou, taky nevím, o čem bych si s nimi povídal i když bych někdy rád. Záleží, jaká seš povaha. Sangvinik asi nejsi že? Někdy udržím konverzaci déle někdy méně. Když už nevím, co povídat, snažím se tahat věci ze společnosti ze světa, co se kde děje a tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.