Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kalkulačka - 28 let na jedny baterky

Od: amper® odpovědí: 22 změna:

Nevím, jestli mi to někdo bude věřit, pravděpodobně spadnu do kategorie Baron Prášil, ale je to pravda pravdoucí (tak křišťálově čistá, že už ani křišťálovější čistší být nemůže...). Jsem hrdým vlastníkem vědeckého kalkulátoru SHARP EL-531A (pro mladší ročníky kalkulačka), zakoupen v prodejně Tuzex, někdy na přelomu let 1987/88 za závratných 80 bonů :). Na tom ještě není nic k neuvěření. To neuvěřitelné je, že ta potvora od zakoupení jede na jedny baterky. Neleží v šuplíku, normálně jí používám k práci. Jsou v tom dvě "knoflíkové" baterie LR44 od firmy Maxell, kalkulačka nemá žádný solární panel a jede jen a jen z baterky. Před několika lety už to vypadalo, že baterky končí, ale stačilo je vyndat, omýt lihem a jedou dál. Má někdo podobnou zkušenost? Kolegyně v práci měla kdysi stejný model, rovněž na původních článcích, ale to bude už 10 let, co jsem obě viděl naposled.

Kalkulačka - 28 let na jedny baterky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

JJ Japonsko. Casia digitálky taky jely 20 let na jednu malou knoflíkovku.

robin1*
hodnocení

0x
Jedna z prvních žárovek na světě také svítí tuším přes 120 let. Pak přišla dohoda výrobců žárovek. Takto by to nešlo a životnost se záměrně snížila.Vaše kalkulačka prostě nemá ještě žádná KURVÍTKA.
2kedar*

Tak, tak... *palec*

joudic*
hodnocení

0x

proc ne, mam nekde streva z digitalek, ktere jsem dostal cca 89 a furt funguji ikdyz cisla sviti slabe. Jo a na pude mam zarovku, z doby kdy jsem jeste nebyl na svete :)

hodnocení

JJ, zdědil jsem byt i s lustrem a žárovkou. Žárovka má baňku asi 3x větší než dnes, příkon bude mít slušný a svítivost nic moc, ale počítám, že pocházet bude z konce 50. nebo počátku 60. let. Děda seděl v křesle pod lampičkou a šetřil tu velkou potvoru. Žárovka držela, dráty ve zdi topily. Tak je tam LEDka a zatím je klid. Starý hliníkový dráty jsou sviňa.

jenda2*

Také mám na chodbě 100 W žárovku, kterou tam mám přes 15 let. Denně se několikrát zapíná a výpíná. Takové dnes z principu nikdo ani nechce vyrábět.

jabraka*
hodnocení

0x

Display z tekutými krystaly má minimální spotřebu.Nedivím se.Já mám kalkulačku 30 let,v ní dvě AA baterky a také je neměním.Používám ji několikrát za měsíc.

JB

dominikalincova*
hodnocení

0x

kvalitka no :)

hm*
hodnocení

0x

Věřím. Mám TI57 LCD, taky už je jí spousta let (30?) a má taky pořád originální knoflíčky. Sice ji teď už prakticky nepoužívám (naposled tak před půl rokem a normálně jela), ale po pořízení jsem ji asi 10 let používal hodně. A to je trochu programovatelná a programy jsem si do ní psal a pouštěl je.

hm*
hodnocení

0x

Ono to bude jednak tou kalkulačkou a jednak taky baterkami. Mám jednu obyčejnou kalkulačku na dvě tužkové baterky. Originálky tam vydržely asi 15 let, pak už na to bylo špatně vidět, tak jsem baterky vyměnil. Nové baterky tam nedaly snad ani 5 let. Jó, pokrok. :(

hodnocení

0x

Tahle originál japonská solárka, kterou jsem před lety zdědil, má rok narození 1982. Tehdy prý stála celých 160 bonů! A furt maká jak divá...

Kalkulačka - 28 let na jedny baterky #2
id
Přesně tuto mám z roku 1984, pořád je funkční. Už nemá zasouvací kryt, tak se na světle nabijí. Sem tam použiji v kuchyni na rozvažování těsta na rohliky, abych neměla mobil samé těsto.

jezevec*
hodnocení

0x

Křišťálově čistá pravda? Stando, odkud píšeš? :-D

patronka*
hodnocení

0x

Mám podobnou kalkulačku SHARP EL 508A, ale ještě starší a asi mnohem víc používanou, protože fotku bych sem tedy dát nemohla. Baterky jsou tam druhé, ale to je proto, že nemá podsvícený displej ;)

sharp

EL 504 z osmdesátek, 2 tužkový baterky (originál japka), stejná zkušenost. Stojí tam "0.0005 W". Teď už nepoužívaná.

nikdo*
hodnocení

0x

Mám. Vlastním už 20 let Casio FX?70?80), číslo so nepamatuju, používám ji skoro denně v práci. Letos jsem poprvé měnil baterku. Nějakej malej knoflík?CR2032?.

hodnocení

0x

Nemám kalkulačku, ale asi před měsícem jsem POPRVÉ vyměnil 4 tužkové baterie (alkalické) v elektrickým šroubováku Black & Decker, který jsem koupil někdy v roce 2007 nebo 2008. Je to takový ten pro IT šťouraly, ale já ho používal i v autě. Šroubovák se ještě točil, ale krouťák už byl slabší.

pepab
hodnocení

0x
Mám tu samou,v provozu 34 let, tuzex rok 1987,sel jsem na prumku, pamatuju přesně tu radost kdyz mi ji rodice koupili, neco z tuzexu...dnes jede na druhou sadu baterii...
hodnocení

Přesně tak, Tuzex, podzim 87 a nástup na průmku, musíme bejt stejně starý. Mmch, ta moje pořád ještě jede na první sadu.

peetrs
hodnocení

0x

Tak dnes 10/2023 jsem otevřel po 20 letech pouzdro stejné kalkulačky a stále žije. Koupená obdobně 1988! A nyní bude sloužit další generaci. Nostalgie! :)

josefdoubek

Mám stejnou kalkulačku zakoupenou v TUZEXU v prosinci 1987. Je používána téměř denně a do dneška jsem byl přesvědčen, že jde o perpetum-mobile - je funkční přesně 36 let na původní baterie. Dnes mi na ní zmizela číslice a nedaří se mi otevřít kryt na baterie a tak hledám pomoc na internetu a našel jsem tuto diskusi. Neuvěřitelné.

hodnocení

Kalkulačku teď nemám u sebe, je zavřená v práci. Pokud se dobře pamatuju, oficiální způsob otvírání krytu na baterky (po sejmutí vnějšího obalu) je takový, že se vezme mince, ta se zasune do drážky pod krytem baterek (při pohledu na displej zezadu) a ten se vypáčí. Co se týká mizejících čísel, už jsem taky řešil, možná píšu výše. Zkusil jsem ty domněle vybité baterie a kontakty kalkulačky omýt lihem a zabralo to. Fuguje pořád.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]