Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavý názor na vitamíny

Od: babkazov® odpovědí: 7 změna:
Dostal se mi do na monitor tento názor. Co si o tom myslíte? *sok*------------------------------------------------------------------------------"Západní koncept vitamínů nemá k imunitě žádný vztah"------------------------------------------------------------------------------V chladných měsících bychom si měli především chránitoslabenou energii a posilovat vnitřní teplo.Základem je vhodná vyvážená strava a dostatek tepla a odpočinku,"říká MUDr. Jozef Lucký z TCM Clinic, jeden z největších odborníkůna tradiční čínskou medicínu.1. Zaměřte se na povrch těla - nejen na teplé oblečení, ale i péči zevnitř.Tělo je na podzim a v zimě náchylnější k onemocnění,protože jindy expanzivní energie se ukládá k spánku a regeneruje se.Z toho důvodu je třeba dostat energii na povrcha cíleně vytvářet energetické brnění.2. Vařte zázvor a vězte, že ty opravdové léčivé účinky se nevypaří.Číňané vypozorovali, že vařený zázvor má lepší zdravotní účinky,než ten syrový, navzdory tomu, že tento proces ničí některé vitamíny.Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků. Bez medu a citrónu!3. Když jste nemocní, na citrón zapomeňte.Kyselost citrónu totiž energii, kterou chceme dostat na povrch,naopak vtahuje dovnitř. Proto po odeznění hlavních příznaků nemocitřeba kašleme. Myslíme si, že na nás vlezlo zase něco jiného,co bychom měli léčit jinak. Podle Číňanů je to ovšem stále tatáž nemoca my jsme ji nezvládli.4. Dopřávejte si teplé snídaně. Více než na nadměrný vitamínový dopingbychom se v zimě měli zaměřit na vytváření vnitřního tepla.Základem jsou teplé snídaně ve formě vývarů a kaší,během dne pak lehce kořeněná jídla.5. Nezapomínejte na skořici. Že skořice zahřívá, to je známá věc. Pozor! Skořice zvyšuje tlak ! Opravdové imuno-stimulační účinky nemá ovšem kůra, která se běžně prodává,ale pouze větvičky. Ty seženete ve formě léčiva.6. Čerstvé ovoce a zeleninu jezte v zimě jen výjimečně.Opravdu to s těmi vitamíny není tak horké, jak se říká.Čerstvé ovoce a zelenina ochlazují organizmus a to je přesně to,co v zimě nepotřebujeme.Způsobují totiž, že se naše cévy dostatečně neprokrvujía takto nedávají průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje.7. Nepotlačujte pocení. Když se tělo potí, znamená to, že se uzdravuje– vytlačuje energii zanesenou škodlivinami (bakteriemi či viry)na povrch kůže a odtud z organizmu ven.Pokud tento proces potlačíme, aby nám nepřekážel v aktivním životě,koledujeme si o nepříjemné následky v podobě vleklých bronchitid nebo rým.8. Chraňte si celé tělo, nezapomínejte na ruce.Zatímco v létě do nás podle Číňanů vnikají bakterie a viry přes nos a ústa,v zimě je to kůže. Stačí tedy málo ponožek nebo vycházka v mrazu bez rukavica máme nevítanou návštěvu.9. Zchlaďte svou mysl. Čínská medicína upozorňuje, že v chřipkovém obdobíbychom si měli dát pozor na emoční vypětí. To totiž přehřívá náš systéma když do takového terénu vtrhne chlad, exploduje nemoci při sebemenším impulzu mnohem silněji.A na závěr - příliš nepracujte. Dovolte si více odpočinku.Na podzim se celá příroda připravuje k spánkua i my bychom měli v aktivitách polevit.Těžko tohle vysvětlíte svému zaměstnavateli,ale pokud to vaše situace aspoň trochu dovolí,odsuňte náročné povinnosti na jaro.Autor: MUDr. Josef Lucký

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trnca*
hodnocení

0x

Názor je to jistě zajímabý, ale v mnoha bodech nepoužitelný...alespoň pro mě.

1. ze zázvoru se mi délá zle. Nejen že ho nemám ráda, ale způsobuje mi žaludeční nevolnost. Něco podobného platí i o skořici v množství více než srtopovém..pravda, větvičky jsem nezkoušela.

2. nemohu si dovolit potit se, protože musím brát ohledy na okolí (lidi v buse, ve vlaku, v práci...) a pokud se spotím v noci, musím vstát o hodinu dřív a vykoupat se (namísto běžného umytí v umyvadle)

3. v zimě musím velmi intenzivně pracovat. Pracuji jako pokladní a právé tou dobou je nejvíc práce (předvánoční nákupa a pak lednové slevy), po příchodu domů musím zatopit a dřevo se samo nenaštípe a uhlí nenanosí.

Takže sice OK, ale zítra v 5.00 jdu na bus a vrátím se po 19. hodině. Dám si ohřát polévku z dneška a půjdu zatopit. Ještě nanosím uhlí na přiložení a zalehnu, abych byla schopna vstát vas a neujel mi bus v 5.00;)

pb®
S bodem č.2 nemůžu souhlasit. Nemusíte vstávat ráno o hodinu dřív kvůli koupeli. Že to jinak neumíte, to je vaše věc, ale umytí celého těla ráno zabere 5min. Pokud má člověk sprchu s teplou vodou, pak ještě míň. Možná tu teplou vodu k dispozici nemáte, ale vanu asi máte, když píšete o koupání. Dost možná máte i elektřinu a rychlovarnou konvici, nebo alespoň PB bombu a vařič. Na tom lze ohřát vodu velmi rychle a věřte nebo ne, k dokonalému umytí celého těla stačí nalít teplou vodu do dvou PET lahví, vlézt si do vany, namydlit co namydlit potřebujete a z těch flašek se teplou vodou opláchnout. Byla jsem na místech, kde byla jen kadibudka a potok a někdy ani ta kadibudka ne. Přesto jsem se takhle umyla každý den a když bylo teplo, klidně i víckrát.

hm*
hodnocení

0x

Ono s tím zdravím je to složitější. Tzv. západní medicína si myslí, že skoro všechno už pochopila a že to napraví touhle chemií a tímhle a tímhle. Není to pravda, doktoři ani zdaleka nechápou všechny souvislosti a i když něco vypadá stoprocentně, je to poněkud jinak.

Názory pana Luckého jsou ... jaksi kouzelné a tajemné. A řekl bych, že taky ne všechny úplně správné. Ale oba směry (západní i východní) vycházejí ze zkušeností a do jisté míry pravdu mají.

Třeba s tím pocením je to určitě pravda a že antiperspiranty nejsou pro zdraví prospěšné, to nakonec připouštějí i západní lékaři.

S teplým oblečením se to má, podle mne, takto: Když se budem teple oblékat, bude (teď) samozřejmě menší pravděpodobnost, že onemocníme. Na druhou stranu ale nebudem trénovat přirozenou adaptaci a obranyschopnost organismu a po nějakém čase takového oblékání nás skolí jakákoliv nemoc dřív, než by to dokázala před časem. Takže na jednu stranu je potřeba si trochu "škodit", protože tím se posiluje naše odolnost, na druhou stranu nás to "škodění" opravdu poškozuje. Ani jeden extrém tedy není správný, je potřeba hledat tu správnou míru někde mezi. A tak je to i se vším ostatním.

dam®
hodnocení

0x

Zdravím Babko z Ov, čínská medicína a její tradiční postupy dodnes zamotávají hlavu nejednomu serióznímu vědci, není pochyb, že se tohle ví. Mě spíš vadí rozdílné teorie, např. otužování těla - ať si zvyká /velmi zjednodušeně/ na různé venkovní vlivy i teploty a tady nabádá k udržování, pokud možno, standartní teploty těla v létě, zimě, bez větších výchylek. Nebo používání vitamínů, ovoce a zeleniny. Dle mého, je nenormální konzumovat vitamínové tablety stejně jako je nepřirozené nemít pestrou stravu, tedy za předpokladu, že nemáme nějaké zdravotní omezení. Dítě si taky nevypěstuje vlastní imunitu v antiseptickém prostředí maminkou savem zabarikádovaného bytu. Číňani tyhle věci ovládali a ovládají s přirozenou, staletími ověřenou grácií, vyčtenou z přírody a její přirozenosti. Nedeformovaní reklamou a teoriemi ve smyslu "každý den jinak", kdy je mléko úžasně zdravé, /v době nadprodukce/, pak opačně nezdravé, nebo věčný spor které maso je a není zdravé.

doplněno 03.01.16 11:40:

Koukám, že Hm rychleji napsal něco obdobného.

hodnocení

Myslím si, možná blbě, že otužovat se má začít na jaře. A pak, pokračovat. Otužilci bude stačit svetr tam, kde ostatní mají funkční prádlo, flanelku a až pak svetr. ;) Každý jsme jiný a každý máme práh bolesti, zimy, horka někde jinde. Asi v takových radách budeme kličkovat a třeba najdeme to, co vyhovuje našemu tělu nejvíce. :-D Čím jsem starší, tím jsem zimomřivější a horko v létě snáším hůře. Termoregulaci se vloudila chbička.

doplněno 04.01.16 06:59:

Suzy, je to přesně tak, jak píšete. Tedy já to tak mám stejně. Často si říkám, že bych měla, protože jsem se dozvěděla, přečetla nebo slyšela, jak je něco fajn a zdravé a užitečné. Slíbím si, že to udělám. Ale ne dnes, protože dnes mám chuť na zelňačku. Je dobré poslouchat, co nám tělo říká a ne to, co jsme uznali jako zdravé. Tak to vypadá, že si bereme z několika filozofií to, co nám vyhovuje. A také, kdy nám to vyhovuje.

hodnocení

0x

Tak jsem si to přečetla a uvědomila si, že se tak ve většině bodech chovám, aniž bych nad tím nějak sáhodlouze přemýšlela. Asi je moje tělo nejlepší rádce a já ho jednoduše poslouchám. Když jsem si zlomila koleno a několik měsíců tady ležela jako lazar, tak jsem najednou dostala nebývalou chuť na jogurty a ládovala jsem se jimi každý den, výsledek teda byl, že jsem hodně zhubla, ale na druhou stranu mi to asi pomohlo kvůli vápníku. Tvrdit to nemohu, ale jakmile jsem se z toho vzpamatovala, chuť na jogurty mne přešla. Jedla jsem ty svoje, domácí a s domácí džemem. Když mi je zima, tak se obléknu, když mi je teplo, svléknu se. Na ovoce v zimě chuť vůbec nemám a nejím ho. Koupím ho, ale nakonec mi to tady zplesniví. V létě mne ani nenapadne, že bych si uvařila luštěniny a teď mám najednou silné chutě na všelijaké polévky z luštěnin a tak si je vařím. Zeleninu jím celý rok a hodně.

Jednou, to už je dávno, jsem někde četla, že dělali nějaké pokusy s tenkrát novou metodou stravování. Bylo to tak, že dali na stůl spoustu všelijakého různorodého jídla, lidem zavázali oči a ti chodili od jídla k jídlu a řídili se čichem. Prtý to co nosu voní, tělo zrovna v tom období potřebuje. Bylo to docela zajímavé, protože když si pak lidi sundali ty pásky z očí, tak někteří říkali, že to jídlo které je přitahovalo, za normálních okolností vůbec nejedí. Ono to bylo daleko komplexnější, ten výzkum, ale já už si to nepamatuji. Ale základ jsem nezapomněla a často si na to vzpomenu, když dostanu divné chutě. Třeba to taky tady někdo zná, nebo o tom už slyšel.

hodnocení

0x

Ano, když chce někdo být zajímavý, zpochybní něco obvyklého a řekne "východní medicína". Proč ne. Lidé rádi poslouchají blábolení.

doplněno 03.01.16 21:39:

Mimochodem - tradiční čínskou medicínu vynalezl Mao. Na západní nebyly peníze, tak vymyslel "tradici".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]