Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám takový problém se spolužáky, se kterými se ve škole bavím. Oni jsou hodně chytří, mají více znalostí než já. Někdy mi přijde, že se nade mnou povyšují, není to nic velkého jako, že výslovně říkají, že jsou chytřejší než já, ale je to takové nenápadné a skryté, přesto to dost citlivě vnímám. Musí si to dokazovat, nelíbí se mi to, necítím se mezi nimi občas moc dobře. Bojím se, že zase plácnu nějakou blbost, které se pod vousy usmějí a budou si o mně myslet kdovíco. Štve mě i to opravování, něco řeknu jinak, nepřesně a oni, zvlášť jeden hned na to: No, ano, ale... něco tam pozmění, to je takové dost srážející. Bojím se říct, co jsem dostal za známku z písemky, tak někdy řeknu místo 4 třeba 2. Když jim odpovím upřímně, tak vidím ty obličeje, které se mi vysmívají, někdy taky řeknou třeba toto: Cože čtyřku? Co jsi v té písemce dělal? Je to nepříjemné poslouchat. Jeden z nich je navíc takový pokrytecký, říká, že vůbec není chytrý, že si myslí, že z písemky dostane špatnou známku, přitom si to vůbec nemyslí a stejně má nakonec jedničku. Jde jasně vidět, že pokud se mnou mluví tak jsou plní sebevědomí, kdežto mám dojem, že si v jiných situacích příliš nevěří. Chtěl bych to nějak vyřešit, něco jim na to říct, ale nevím co. I kdybych jim něco řekl, tak se bojím, že by se jen se skrytým pohrdáním na mne podívali a vyargumentovali by si výhru.
Najděte si jiné kamarády a s těmito se bavte jen o tématech, kde jste fakt dobrej, třeba o šachách.
Asi k tomu mají nějaký důvod. .. nebudou se ti smát za známky když se před písemkou naučíš - což bys ostatně měl dělat nejen kvůli jim ale i kvůli sobě.
Do školy se učím tak přiměřeně, nemám potřebu mít samé jedničky, nechci ale, aby zaběhla diskuze tímto směrem. Nepřijde mi vhodné takové chování, kdy se člověk nad druhými povyšuje, protože je v něčem lepší.
Chytrost a znalosti nejsou totéž.
Chytří lidé mohou mít (a často mají) i dostatek znalostí,
ale ne všichni lidé se znalostmi jsou zároveň chytří.
Čemuž nasvědčuje i případ tvých spolužáků.
Chytří spolužáci by se chovali jinak, ned nikoho by se nepovyšovali,
věděli by, že známky nic neříkají o něčích kvalitách.
Nic jim neřikej, nestojí za to. Radši se bav s chytrými spolužáky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.