Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyselina na pájení

Od: fibi® odpovědí: 7 změna:

vzpomínám si,že otec dával do kyseliny na pájení jakýsi plíšek. po vložení plíšku pomalu regoval-myslím bublinky. prý na obnovení,či zostření,vyčištění nebo tak něco. ví o tom prosím někdo něco víc? já si bohužel nepamatuji lautr nic cose tohoto týče... díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kyselina solná HCl se na pájení převařuje zinkem.

hodnocení

0x

Ty bublinky jsou vodík, ten zinek kyselina "sežere". Vznikne chlorid zinečnatý. Usnadňuje přilnutí pájky.

fran56ris*
hodnocení

0x

Do kyseliny se dává zinek,popř.pozinkovaný plech.Ovšem po tzv.převaření,to je až kyselina přestane bublat a nasytí se zinkem,je potřeba na letování roztok naředit vodou.Alespoň jedná ku jedné i více.Letoval jsem profesionálně chladiče,takže vím o čem mluvím.⚠

jabraka*
hodnocení

0x

Dokonalý pájecí roztok je roztok chloridu cínatého.-SnCl2.Obzvláště pro pájení drobnějších spojů.Pro pozinkované plechy je ten zinek v HCl dobrý,Lze s ním letovat spíše trochu zkorodované plechy.

JABRAKA

milanhruby
hodnocení

0x

Do ostré kyseliny na pajení se přidá kousek zinku tím dojde k převaření a převařenou kyselinou lze pájet pozinkovaný plech bez poškození. Snaší je koupit kyselinu pro klepíře tedy již upravenou pro pajeni pozinkovaných plechů.

rudik
hodnocení

0x
Můj otec "převářel" kyselinu solnou zinkem příp. odstřižky pozinkovaného plechu. Rudik

rimodar
hodnocení

0x
Jeden vyučený klempíř s praxí mi radil, že kyselina se na pozinkovaný plech nepřepaluje. Zinkem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]