Nejste přihlášen/a.
prosila bych pohled jiných osob...jsem sestra.po škole jsem ve zdrav.nikdy nepracovala...dělala jsem v soc.oblasti 2roky než jsem otěhotněla.
pak jsem byla snad 10let doma.
Do zdrav.jsem nechtěla...ale dlouho jsem si nemohla najít práci..tak jsem nasoupila na amb.
Práce mě baví, jenom..kdybych se necítila tak nešikovná.
Je mi 33 let..ale nemám praxi..tudíž jsem jak absolventka.
K pacientum jsem vždy milá a vstřícná..ale po odborné stránce se cítim totálně neschopná..nešikovná..napíchnu jenom hezké žíly...a celkově..jsem tam 7 týdnů a prostě pořád dělám chyby.
Všechno si pak vyčítám..zhubla jsem 6kg..v noci nespím ..jsem ve stresu..nechci ale jít pryč..chci bojovat...zvládnout to..ale říkám si- prostě možná je to opravdu nad moje sily.často se cítím opravdu jak total blb..jak z jiného světa...
dnes jsme brala krev a nevím jak se to stalo-škrábla jsem při vytahování jehly pacienta..a te´d mě to mrzí--prostě věci, nad kterými si jiný člověk ani nepozastaví..já to pitvám a trápím se víc a víc.muž je dr.-na stejné polikl.tak možno o to víc..bojím se, že mu dělám ostudu, i když on o tom nechce ani slyšet..
Jak to vidíte vy?Moc děkuji.
Časem to půjde samo, jste mladá. Mně brala sestřička krev posledně a já myslela, že mi propíchne ruku a to je už sestřička s letitou praxí...
Píšeš to sama: sestru děláš teprve 7 týdnů, tak ještě nemáš cvik. Taky je možné, že jsi opravdu trochu nešika. To se dá vylepšit větším soustředěním na to, co zrovna děláš, nesnažit se o rychlost, ale o kvalitu a bezpečné provedení. A hlavně přitom nepřemýšlet o tom, "co zase provedeš, jak budeš vypadat, že někomu děláš ostudu" apod. Ptej se klidně někoho zkušeného, když nevíš (třeba jak to dělá s těmi žílami). Pamatuj, že "jsi čerstvě po škole" a ptát se není ostuda.
Dneska jsi někoho škrábla, no, stalo se, není to nic hrozného. Příště si budeš dávat pozor, viď? No a to je právě ta praxe, kterou teprve musíš získat.
Opečovávej každého pacienta a věnuj se mu, jako by byl ten nejdůležitější. Lidi poznají, že se jim věnuješ a nemáš myšlenky rozlítané jinde. Drobné chybky potom přehlédnou, důležitý je právě ten kontakt, pozornost, že on pacient je ten jediný a na prvním místě. Možná jsi na sebe přísná a pacient ani žádnou chybu v tvém konání nepozná /kromě toho škrábnutí/. Měsíc a půl je opravdu málo. Chybami se člověk učí, a časem je eliminuješ a bude jich čím dál méně. Hodně štěstí.
Zdravím,
lidově se říká "žádný učený z nebe nespadl". Takže hlavu vzhůru, když se chce, všechno jde
Ale nedá mi to si trochu nerýpnout (když už je ten Silvestr, vy jste mladá sestřička a navíc Katka )
Však vy se píchtat naučíte - nejpozději až vám nějaký nešikovně napíchnutý pacient řekne, že vám to píchání vrátí
No já vím, že bych se měl stydět Když já si občas prostě nemůžu pomoct nebýt hubatý
Pro jméno Katka mám docela slabost a když sem si představil, že to třeba tazatelce vyloudí úsměv na rtech (facku mi naštěstí po drátech dát nemůže) jako když odběry v reálu komentuju sestřičkám hláškou "sestři, umíte dobře píchat, je vidět že máte praxi", tak mi to nedalo. Ale slibuju, že už zase budu hodný a slušný, jak by se k mému věku mělo nejspíš patřit
Tak už vážně - ono se do toho dostanete, jako všechno to ale chce čas.
Zcela upřímně - o zdravotnictví vím úplné prd a pokud to jen trochu jde, vyhýbám se mu. Co se týká odběrů - přesto, že mám žíly navrchu a jako špagáty, odběry mi nedělají moc dobře. Ale když je milá, příjemná a usměvavá sestřička nebo paní doktorka, prohodí se nějaký ten fórek a všechno proběhne s úsměvem, dá se přežít ledasco.
Píšete o onkologii - tam si myslím, že příjemné chování zdravotnického personálu dokáže doslova divy, ti lidé ho ocení a pak ledasco (nějakou tu drobnou nešikovnost) i odpustí. Ono to samé platí i normálně zdravé lidi. Přece jen skoro každý člověk, když má nějaký problém, se raději podívá na člověka příjemného, ochotného, usměvavého než na někoho, kdo se tváří trvale naštvaně a je ještě ke všemu neochotný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.