Muže mi nekdo Prosím říct, jak se mezi lidi dostala chyba psát - samozdrejmne? Dobře, pochopím samozrejmne, někomu to třeba nic neříká, ale už se ukazuje jeho znalost češtiny. Poslední dobou nalézám kolem sebe mnoho lidi co to takhle pisi.
Řekla bych co kraj - to výslovnost - pak už je jen krok to tak napsat.. tak jako moje splubydla, pražačka z koleje říkala Vocas, Vokno, Volej.. Někde se to vyslovuje samozřejmě, ale mě by nevadilo ani to samozdřejmě.. - v mluvené formě.. ale v psané jen bez d..
Tak ted hledim ja... tolik lidi se s tim nesetkalo? Jinak pocházím z Olomouckého kraje. Mě právě nejde do hlavy kde se to vzalo. Přeci i ve výslovnosti to nejde slyšet. Hyperkorektnost a zajímavost bych neslucoval do jednoho významu - pro pana rejpala.
Levá i pravá noha dělá jen příkaz, jen ona noha sama neví že je levá či prava
doplněno 30.12.15 02:09:
A tušíte vůbec, že raději budu vnímat ty, jenž se nějak vypíšou, než ty, jenž budou samozřejmě tlachat povrchně o čemkoliv, jen aby neupozornili na vlastní nudu a byli in.
doplněno 30.12.15 11:07:
Suzymon, to je zářný příklad toho, že nesmím dělat tři věci najednou a ješte v noci. Už fakt blbnu.
Dam, tak tady sedím a už Vaši odpověď čtu po třetí a stále nechápu souvislost s otázkou. Ani v první větě, a v dodatku už vůbec ne. Jak jste to myslel?
Čas od času všichni používáme místo slova zvláště, slůvko kór, kort, kord. Vím, že je to špatně, ale co je nejsprávněji? A z čeho tohle slůvko vzniklo?
Neříkám, že kór je spisovně, ale že je to správný zápis (ně najaké kort a podobně) a nikde ani nepíšu, že kord je správně v této souvislosti, ale že kord je normální slovo, akorát to neznamená to, co @babkazov psala...
Asi nevíte co to znamená souvislost. Babka se výslovně ptala, jestli je možné použít místo slovo "zvláště", výraz kór, kord, kort. Vy na to odpovíte, že kor je správně, kord také, protože to je tenký meč. Ale to snad babka také ví, že to je zbraň. Tak se nedivte mé reakci.
Sice toto slovo nepoužívám, ale vím, že se používá slovo "kór". Kdysi jsem se po tom také pídila a našla jsem někde, že to je zkomolenina německého slova "gor", což by významově odpovídalo. A prý se tak vyslovuje v některých nářečích německých. "Kord" určitě ne. Kord je bodná zbraň a to ví každý. Ale to "kór" by se ve psaném projevu vůbec nemělo objevovat, protože je to slovo nespisovné jak u nás, tak v Německu.
doplněno 30.12.15 08:57:
Koukám, že bimbam také mluví o tom německém slově Gor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.