Nejste přihlášen/a.
Dobrý den řeknu to na rovinu.
Jakou používáte nejčastěji zubní pastu hlavně aby neopsahovata toxíny a konzervanty.
Za druhé jaku mám používat ustní vodu,používám listerine každý den dvakrát jo a má někdo zkušenosti jak si zprávně čistut zuby manuálním kartáčkem,jednosvazovým a mezizubním.
ps jak se používá jazykoškrabka.
Značky zubních past střídám, jednu oblíbenou nemám.
Veškteré tyto otázky spíše než my zodpoví dopodrobna zubní hygienik. Mě tam vždy učili postupovat krouživým pohybem i přes dásně (na ty většina lidí zapomíná, pak z toho jsou záněty dásní a následně i vypadávání zubů). Mezizubní kartáček by se měl volit o takové tloušťce, aby přesně zapadl do vašich mezizubních prostor (tedy ani moc velký, ani moc malý - velký tam nenarvete a malý je nevyčistí důkladně). Na základní vyčištění mezizubních prostor je dobrá tzv. pilka (vlastně zubní niť s rukojetí), ale prý nastačí - ohledně důkladnějšího čištění viz výše.
... "opsahovat"...? ![]()
Zuby si čistím tak jak mě to naučili na dentální hygieně. Řekl bych, že to dělám správně, protože při poslední návštěvě zubaře (před Vánoci) mou hygienu zubů pan doktor jen a jen chválil.
Nejdůležitější je mechanické čištění. Neboli, není vůbec nutné používat zubní pastu. Všechny pasty jsou dost podobné, takže je téměř jedno jaká se používá, ale za kvalitní a lepší se považuje elmex - používám.
Ideální zubní kartáček má všechny štětiny stejně dlouhé a mělo by jich být co nejvíc - já používám Curaprox 5460 (číslo udává počet štětinek). Tento kartáček používám s pastou stírací technikou - jakoby od dásně ke špičce zubu. Jako doplňkový kartáček bez pasty požívám jednosvazkový kar/.... Tím lze pečlivě vyčistit zadní zuby a detaily zubů, zejména styk zubu s dásní.
Mezizubní kartáčky používám různé, hlavně Tepe. Velikosti různé - zubaři a hygienisti na to mají takovou měrku, kterou Vám to změří. Já jsem si poprvé koupil sadu s více velikostmi a vyzkoušel. Údajně stačí do každého mezizubního prostoru zasunout jen 1x každý den.
Zubní nit používám různou. Ideálně nevoskovanou, ale je to jedno. Tou je potřeba vyčistit styčné plochy zubů a taky spodní část, která příléhá k dásni - nebát se zajet co nejníž až do dásně. Ze začátku teče krev, ale po pár dnech je to v pohodě.
No a nakonec 1x týdně používám gel proti zubnímu kazu - jmenuje se Elmex gelée. Obsahuje vysoké množství fluoru. Po vyčištění se nesmí vyplachovat ústa a pít, aby to ještě působilo.
Ústní vody jsou úplně k ničemu. Spíše jen pro osvěžení dechu. Dle hygienistky je konkrétně listerin tak silný, že ničí i ty vhodné bakterie a proto se některým lidem tvoří nadměrné množství aftů.
Já listerin také používám, ale jen občasně.
Taky jsem používal systém od dásně k špičce zubu a zjistil jsem po čase, že to není úplně dokonale vyčištěné. Po přejetí jazykem některá místa nebyla hladká. Proto nejdřív čistím klasicky krouživě a zakončuji stíráním. Mimochodem, každý druhý odborník vám řekne něco jiného. Někdo kroužit, jiný stírat. Kartáček curaprox je asi nejlepší volba i přes vysokou cenu. Pasty je dobré střídat. Jinak ústní vodu používám velmi zřídka a hlavně kupuji v Lidlu. Měla totiž dle laboratorních testů výborné hodnoty obsahu fluoru a dalších potřebných látek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.