Nejste přihlášen/a.
Dobrý den řeknu to na rovinu.
Jakou používáte nejčastěji zubní pastu hlavně aby neopsahovata toxíny a konzervanty.
Za druhé jaku mám používat ustní vodu,používám listerine každý den dvakrát jo a má někdo zkušenosti jak si zprávně čistut zuby manuálním kartáčkem,jednosvazovým a mezizubním.
ps jak se používá jazykoškrabka.
Značky zubních past střídám, jednu oblíbenou nemám.
Veškteré tyto otázky spíše než my zodpoví dopodrobna zubní hygienik. Mě tam vždy učili postupovat krouživým pohybem i přes dásně (na ty většina lidí zapomíná, pak z toho jsou záněty dásní a následně i vypadávání zubů). Mezizubní kartáček by se měl volit o takové tloušťce, aby přesně zapadl do vašich mezizubních prostor (tedy ani moc velký, ani moc malý - velký tam nenarvete a malý je nevyčistí důkladně). Na základní vyčištění mezizubních prostor je dobrá tzv. pilka (vlastně zubní niť s rukojetí), ale prý nastačí - ohledně důkladnějšího čištění viz výše.
... "opsahovat"...?
Zuby si čistím tak jak mě to naučili na dentální hygieně. Řekl bych, že to dělám správně, protože při poslední návštěvě zubaře (před Vánoci) mou hygienu zubů pan doktor jen a jen chválil.
Nejdůležitější je mechanické čištění. Neboli, není vůbec nutné používat zubní pastu. Všechny pasty jsou dost podobné, takže je téměř jedno jaká se používá, ale za kvalitní a lepší se považuje elmex - používám.
Ideální zubní kartáček má všechny štětiny stejně dlouhé a mělo by jich být co nejvíc - já používám Curaprox 5460 (číslo udává počet štětinek). Tento kartáček používám s pastou stírací technikou - jakoby od dásně ke špičce zubu. Jako doplňkový kartáček bez pasty požívám jednosvazkový kar/.... Tím lze pečlivě vyčistit zadní zuby a detaily zubů, zejména styk zubu s dásní.
Mezizubní kartáčky používám různé, hlavně Tepe. Velikosti různé - zubaři a hygienisti na to mají takovou měrku, kterou Vám to změří. Já jsem si poprvé koupil sadu s více velikostmi a vyzkoušel. Údajně stačí do každého mezizubního prostoru zasunout jen 1x každý den.
Zubní nit používám různou. Ideálně nevoskovanou, ale je to jedno. Tou je potřeba vyčistit styčné plochy zubů a taky spodní část, která příléhá k dásni - nebát se zajet co nejníž až do dásně. Ze začátku teče krev, ale po pár dnech je to v pohodě.
No a nakonec 1x týdně používám gel proti zubnímu kazu - jmenuje se Elmex gelée. Obsahuje vysoké množství fluoru. Po vyčištění se nesmí vyplachovat ústa a pít, aby to ještě působilo.
Ústní vody jsou úplně k ničemu. Spíše jen pro osvěžení dechu. Dle hygienistky je konkrétně listerin tak silný, že ničí i ty vhodné bakterie a proto se některým lidem tvoří nadměrné množství aftů.
Já listerin také používám, ale jen občasně.
Taky jsem používal systém od dásně k špičce zubu a zjistil jsem po čase, že to není úplně dokonale vyčištěné. Po přejetí jazykem některá místa nebyla hladká. Proto nejdřív čistím klasicky krouživě a zakončuji stíráním. Mimochodem, každý druhý odborník vám řekne něco jiného. Někdo kroužit, jiný stírat. Kartáček curaprox je asi nejlepší volba i přes vysokou cenu. Pasty je dobré střídat. Jinak ústní vodu používám velmi zřídka a hlavně kupuji v Lidlu. Měla totiž dle laboratorních testů výborné hodnoty obsahu fluoru a dalších potřebných látek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.