Kolikrát lze louhovat čaj?

Od: Datum: 26.12.15 16:26 odpovědí: 15 změna: 28.12.15 16:12

Zdravím,

mám dotaz na nějakého čajového mistra Koupil jsem si z Oxalisu výborný černý sypaný čaj Horká hruška, zajímalo by mě, kolik nálevů si můžu udělat z jedné dávky, aniž by čaj ztratil vůni nebo (a hlavně) chuť.

Děkuju za reakce.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 26.12.15 16:36

Jednou.

Datum: 26.12.15 16:37
avatar
To by Vám měl říct prodejce, pokud to už není na etiketě. Důležitá je taky teplota vody - u zeleného třeba kolem 70°C, černý vyšší. Jinak u čajů mám uvedeny 2 až 3 nálevy dle druhu čaje.
Datum: 26.12.15 16:38
avatar

Cajovy mistr se vam nad aromatizovanym cajem vysmeje :) Nalevu si podle typu caje muzete udelat i vice, v tomto pripade uz z te "Horke hrusky" s druhym nalevem muzete ocekavat vicemene jen "Horke" s chuti cerneho caje.


doplněno 26.12.15 21:00:

@saman47 aaa pan je evidentne znalec :) PIGI Jemca Jemnice :)

Datum: 26.12.15 17:43
avatar

Na to je jednoduchá rada. Čaj máte doma, co Vám brání vyzkoušet ho louhovat a ochutnávat. Sám přece uvidíte nejlépe, kdy začne ztrácet aroma a chuť...;)

Když já Vám tady řeknu že třikrát, tak mi ještě vynadáte, že to není pravda.

Od: dam®
Datum: 26.12.15 17:53

Tak bohužel, čajový mistr Vám už neodpoví, po přečtení Vaší otázky jej trefil šlak. Já Vám také neodpovím, páč tomu nerozumím a ve skotsku nemám žádné známé kterých bych se zeptal, tak promiňte.

Od: strakatypes
Datum: 26.12.15 18:13

Nejsem velký znalec, ale u černého čaje jsem se ještě nesetkala, že by se doporučoval vylouhovat dvakrát. Samozřejmě to jde, ale druhák již bude nevalné chuti i barvy.

Jiné to je u zeleného a bílého čaje. Již při koupi může prodavač upozornit, nebo si přečtete na obale, že tento čaj lze opakovaně louhovat. Ale pozor, opět to není u každého. Záleží na kvalitě. Zrovna tak, některý zelený čaj lze spařit 100 stupňů vařící vodou, jiný druh můžete pouze okolo 80 stupňů. Jinak je čaj trpký. Správná příprava je těchto sypaných čajů ale v konvici a má svá pravidla. Nahřátá konvice, nepoužívání kovu, pokud louhujete po třetí, doba se prodlužuje atd..

Na obale není nějaká nálepka, která doporučuje postup přípravy? Každý dobrý obchod, kde kupujete na váhu, toto praktikuje.


doplněno 26.12.15 21:26:

Touto otázkou a diskuzí, jsem si vzpoměla na dobu učení, v libeňském Paláci Svět /ano ten, kde se nacházel v přízemí slavný automat, který navštěvoval Bohumil Hrabal/.

Vedle nás učňů, zde obsluhovala již vysloužilá servírka, kdoví jak se jmenovala, ale učňové jí říkali ,,vražda,, černé, obarvené vlasy sčesané dozadu, rudě nalíčená ústa. Ta si vždycky před otevření dělala ovocný, pytlíkový čaj. Ovšem co to bylo za pytlíky, jsme si jenom domýšleli. Potucha byla, že to byly pytlíky ze včerejšího dne. Milý sáček již nebarvil, ale tato paní vždy nechala sáček působit čtvrt hodinky a po zjištění, že to nemá žádnou barvu, ani chuť, doplnila do požadované kvality tuto teplou vody pořádným panákem sladké šťávy /sirupu/ a lžičkou ochutnávala a pomlaskávala, jak je to dobré. Kluci se vždy zvedli a raději odcházeli. Jako svačinku vždy vybalila z několikrát již použitých igeliťáků a ubrousků různé zbytky chleba a pečiva, případně s nějakými okrojky uzenin.

Jako člověk to nebyla zlá osoba, ale postavička byla zvláštní a hodila by se jako postavička do Hrabalových knih.

I

Datum: 26.12.15 20:53

2 x louhovat jakýkoliv čaj je prostě prasárna. Možná ne Váš čajový mistr.

Datum: 26.12.15 23:50
Uvedený "čaj" je zcela jistě na jediný nálev, nicméně pochopitelně existují i čaje, které jsou přímo určené na více nálevů. Není-li člověk čajový mistr, najde postup pro další nálevy v návodu na obalu.
Datum: 27.12.15 10:31
avatar
Nemůžu souhlasit s názorem výše, že čaje jsou pouze na jeden nálev. Některé čaje jsou opravdu na více nálevů a vzhledem k tomu, že se postupně uvolňují různé látky, každý nálev je jiný. Někdo tedy může mít jako cíl zrovna druhý či třetí nálev. Každý totiž chutná trochu jinak. Bavíme se ale samozřejmě o kvalitním čaji, ne aromatizovaném konzumáku, který si koupil tazatel.
Datum: 27.12.15 12:40

Děkuju uživatelům za dobré reakce (hlavně uživatelce suzymon- máte pravdu, nejlepší je vlastní zkušenost, ale tak já chtěl nabrat i nějaké nové informace, nebudu zastírat, že v čajích jsem dosud naprostý amatér, doteď jsem byl spíš kafař). A neděkuju uživatelům, kteří si sem šli pohonit své slabé ego (a já přitom myslel, že lidi, co mají rádi čaj, jsou pohodáři, no očividně ne všichni).

Datum: 27.12.15 14:25
avatar

Některé čaje se opradu zalévají vícekrát. Mám oblíbený černý čaj Pu erh. Kdysi dávno v jedněch lázních jsem si ho dala přímo u Číňanů. Už jsem měla skoro dopito, když přišel Číňan a lámanou češtinou mi vysvětlil, že tento čaj se zalévá ještě jednou. Souhlasila jsem a čekala na horkou vodu, ale nedonesl ji. Možná jsem málo kývala hlavou, možná čekal, že vytáhnu peněženku a připlatím.

Doma si také do čajovny občas zajdu. Bezpečně vím, že u mnoha čajů v nabídkové knize je uvedeno dvojí i trojí louhování. Mám dojem, že můj Pu erh má dokonce trojí louhování. Občas ale využívám jen jedno dolití horké vody. A schválně jsem se nyní podívala na balení tohoto čaje, které mám doma. V návodu je doporučený postup: louhovat, odlít polovinu do hrnku a konvičku dolít novou horkou vodu.

Ze Zdravěnky jsem měla Císařský čaj. I u něj bylo doporučováno několikeré louhování.

Ano, chuť "druháku" je mírně jiná. Ale stále je to dobré. Přesto tazateli nedoporučuji druhé louhování, a to čistě pocitově. Čaj má mít chuť čaje. Není vhodné dochucování cukrem ani citronem, natož všelijakými příchutěmi. Myslím si, že kvalitní čaje se prodávají a pijí jako čaje. Až k horší jakosti se přidávají umělé vůně typu jahody se šlehačkou, jogurt, ... i hruška. Proto si myslím, že uvedený čaj už v druhé várce nebude ani čaj, ani hruška. Ale tazatel jistě vyzkouší sám. A třeba si tazatel zajde do čajovny a ochutná opravdovou kvalitu. V žádném případě však nedoporučuji začínat se zmiňovaným čajem Pu ehr. Je dost zvláštní.

Datum: 28.12.15 16:12

Děkuju moc (i fidonet, liborovi007 a svatoborovi), zase jsem o něco chytřejší, zajímavé informace

Datum: 27.12.15 14:44
avatar

Mě zde chybí odpověď k části sypaný čaj.

Čaje piju mnoho let, na obyčejné z TESCO nejsem, ale rozhodně také ne na čisté orginály přímo z čajové plantáže.

Každý už jsme poškozeni tím, že pijeme čaje nějak dochucené. I Early Gray je prostě dochucený, i když jen tím, že je aromatizovaný při výrobě, tedy sušení, nebo nevím při čem.

Důležité v této odpovědi, by mělo být kolik si toho čaje nasypete.

Já si čaje míchám dle momentální chuti. V obchodech kupujete čaj o váze 1-2 gramy. Když si ho mícháte sám, nebo sypete často dáte 5 gramů, ani nevíte jak.

Takže když si slijete čaj do jednoho hrnku máte ho tam 2 minuty a je silný, a pak ho uděláte do dtuhého, tak je pořád výborný.

Čajový mistr se teď určitě vyvrátil, ale první hrnek je silně ochucen a hodně teinový. Druhé hrnky už jsou obyčejně dobré čajové.

takže asi tak :)

p.s. čaj mám rád, mistrem nejsem, ale chuť si vychutnám. Odborníci co to prodávají, Vám sdělí, že čaj má mít vodu 80-90 a max. 3-5 minut. Sami jsou to jen najmutí studenti nebo levné pracovní síly, co to doma dělají jako Vy. Prostě, do sítka hrst toho na co máte chuť, do konvice 1 litr, a až to vytáhnete, tak to vytáhnete.

Osobně si myslím, že dobrý čaj je po 5 minutách, ale jiní tvrdí, že po 5 minutách je čaj "zavražděný" ( takto nám to pověděla paní v prodejně čajů *smich*

Datum: 27.12.15 21:14
avatar

Já kdysi kupoval čaj v Tescu, kde měla nějaká firma v průchodu stánek s sypanými čaji. Za pultem nějaký studentík, říkám si - ááá, podavač. Byl jsem ale skoro šokovaný, když jsem zjistil, že opravdu ví co prodává a zjevně měl zkušenosti s čaji obecně. Byla to ale bohužel vyjímka a dnes už tam není ani ten stánek...

Datum: 27.12.15 15:34

Přelévejte, dokud barví, ale napřed se přesvědčete, že nemáte rezavý cedník (pravil Achile Gregor) *haha*

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.