Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řízky nebo klobásy?

Od: humbucker* odpovědí: 20 změna:

Ahoj a Veselé Vánoce.

Už třetí sousedka mi přinesla (trošku chořím) baštu. Salát a pečenou klobásu. Už mnohá léta kolem sebe šířím informace, že můžu ryby v jakékoliv úpravě. A ony furt s těma klobásama. Já si ty podkovy pro smažení v trojobalu, budu muset snad udělat sám.

Co na svém slavnostním stole preferujete vy?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

U nás tedy rybí polévka a manžel kapra se salátem ,já řízek a salát . Klobásu na vánoce neděláme.

hodnocení

0x

miluju smaženého kapra, ale nemusím salát, to taky málokdo chápe... a snad úplně nejvíc miluju rybí polívku - mňam :) bílou klobásu dělám pro přítele, ale neberu ji jako něco vánočního - každý vychází z tradic, které zažil jako dítě :)

humbucker*
hodnocení

Jo Mindo, to asi bude o těch tradicích. Za mýho mala, ty klobásy taky nějak nepamatuju.

Ale, asi bych si neměl zas tak moc stěžovat. Letos jsem už taky dostal dost kaprů, línů, bolenů a tolstolovika. Podstatně víc, než když jsem je chytal sám.

hodnocení

0x
Zajímalo by mě z jakého jste kraje, kde je zvykem klobása :) u nás jak na jižní Moravě nebo ve středních Čechách jsem se s tím nesetkal. Vždycky všude ryby, nutně ne kapr, ale minimálně filé.
Já měl letos okouna, že podpořím české rybáře. No a pak jsem zjistil že okoun je nilsky a je z Ugandy. *smich*
Kapr mi nechutná v žádné úpravě.
doplněno 24.12.15 20:36: Jo, vinná klobása, tak to jo. Konečně to dává smysl. *smich*

santa*
hodnocení

0x
Jedine salat a kapr

hodnocení

0x

u nás nepreferujeme ani jedno, takže si dáme radši obojí ;{))>

sonyboj*
hodnocení

0x

Třeba chtějí ty sousedky tou klobásou něco naznačit... *hi*

hahanaj*
hodnocení

0x

Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupem času dobývá i území Moravy a Slezska. Bylo by přeci škoda, připravit se o další z lahůdek, že? Ovšem rozhodně se nedá hovořit o nějakém "novém fenoménu", nalezneme ji již v kuchařkách z 19. století – často pod označením "bílá klobása". Je "příbuzná"s klobásou bavorskou, a její kořeny můžeme hledat právě tam.
V řadě domácností, kde nedrží o Štědrém dni půst, se podává v době oběda, stočena do spirály a opečena na sádle. Častěji je přímo součástí štědrovečerní tabule, obalena v trojobalu, usmažena, a doplňuje tak tradičního kapříka.
Ačkoliv se jedná o slavnostní jídlo, je až zarážející, v jak příšerné kvalitě se ve většině obchodů/supermarketů prodává. Její konzistence bývá díky stabilizátorům, minimu použitého masa, hojného množství strouhanky či dokonce mouky, katastrofální, často srovnatelná s "párkem"té nejlevnější třídy. O chuti nemluvě - stopového množství vína pochybné jakosti, zvýrazňovače (ne)chuti, a podivný kořenitý ocas, dělají své...

pepato.eu/...

lucie*
hodnocení

0x

...kapra mají pro sebe,takže donesou k salátu aspoň klobásu,aby jste ho nejedl "holý",to je jasné*smich*

doplněno 24.12.15 20:47:

...to byl humor...rodiče jsou taky staří a matka rybu nepovažuje za pořádné jídlo,takže by mi nabídla řízek.V našem kraji není klobása tradice,tady vládne řízek;)co vím po známých a rodině,tak ani kapr nevládne.

patronka*
hodnocení

0x

Sice nemám slavnostní tabuli, ale to neznamená, že se dobře nenajím. Odpoledne jsem si dala vinnou klobásu jen tak, řízky asi usmažím až zítra a ještě upeču vepřové maso. Salát si dělám průbežně celý rok, tak teď ho taky trochu mám. Byla doba, kdy si ze mne dělali kamarádi legraci, že dělám salát v Prokopském údolí a míchám ho telegrafní tyčí. 6 kg na Vánoce a dalších 6 kg na Nový rok. Kapra ne, ten můj poslední kocourek ryby nerad... :)

humbucker*
hodnocení

Hele Sony a Lucko.

Uklidněte se. Jsou to už starší babky. A ti poslední sousedi, mají rybu tehdy, když jim ji přinesu k udělání a pak si se sousedem mlsáme.

Pro Claymana. Východní výspa Libereckého kraje. Skoro podkrkonoší.

sonyboj*

No, já bych to zase tak na lehkou váhu nebral. Víte, co praví v Dívčí válce moudrý Lumír: "Když perun dopustí, i sukovice spustí" *smich*

Jinak u nás na Vysočině se baštil kapr i klobása. O 60 km dále na okraji Vysočiny, kde žiju cca 35 let, klobásu nahrazují kuřecí plněnou kapsou. Takže asi jak komu co šmakuje.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- třeba to považujou za svátečnější a více "Vás hodnější" - kapra má přece každej !

zwiki*
hodnocení

0x

Babička i máma vinnou klobásu dělali v pivní omáčce.Mňam

mp*
hodnocení

0x

Neupřesnil jste, jaké klobásy máte na mysli. Osobně jsem se setkal s domácí vinnou klobásou s bramborovým salátem, jako Štědrovečerního jídla. To se k sobě docela hodí, a chutnalo a velice (nedovedu si představit v této kombinaci jinou klobásu). Kapr je pojem sám od sebe. Dobrovolně bych si ho asi nikdy nepřipravil, dobrovolně nejsem ochoten sám sobě připravit jakékoli smažené jídlo. Ale! Prostě kapra si vždy na Štědrý den dám. Nejraději ho předsmažím už den předem, a jím ho studeného, bohatě pokapaného citrónem a samozřejmě s bramborovým salátem.

hodnocení

0x

Také trochu postonávám a doktor mi napsal antibiotika typu Biseptolu, takže nic kyselého (prý ani citron do čaje ne), takže salátek, na který se těším celý rok, protože na Štědrý den má spešl chuť, nic nic. *zed**plac*Včera jsem měla brambory, ale malou lžičku salátu jsem si vyžebrala. Obalovaného kapříka, ocásek jsem si ale užila. Polevečka se mladé úžasně povedla, krutonky se jen rozpadávaly. Ty brambory na talíři, ke smaženému kapříkovi vypadaly nějak nepatřičně. A taky, ostatní měli luxusní španělské víno a já nic nic. A to mám doma bezva vaječný koňak a taky nic nic! *plac*Ta antibiotika mám ještě přes Silvestr! :( Tady, na tom našem konci vůbec klobásy na Štědrý den nemáme, nejíme. Si to tak myslím, protože nikoho s klobásami neznám.

Humbuckere, už se doléčujte! Uzdravujte se, abyste do nového roku mohl vesele přiskotačit. *pusa*

doplněno 25.12.15 09:30:

Tesyku, nene, úhoře poznám. Úhoře spojuji se sluníčkem, vodou, plavkami, prázdninovou pohodou u vody. A možná ještě, se sklenicí se špalíky uzeného úhoře, zaleté olejem, s jemnou vůní česneku. ;)

tesyk*
hodnocení

0x

Možná vám chybí jenom více fantazie...nebyl to nakonec úhoř?

humbucker*
hodnocení

Ahoj Babi.

Děkuju za podporu v léčení. Rýmičku už trochu s pomocí sousedova praparátu potlačuju a už zbývá jen něco udělat s tím útroby obracejícím naruby občasným kašlem.

A pozor, byla u mě kámoška, se trochu porochnit v satelitu a taky přivezla kus salátu a něco kapříka v oblíbeném trojobalu. Ve svém okolí to nemůžu šířit. Oni by mě mohli dát chlapi do huby. Znáte to. Pouhá lidská závist.

Bacha, problém se žaludkem je jen z části způsobený kašlem. Druhý díl je v tom že v něm jsou hleny, které žaludek neumí zpracovat. Znám to od mnoha dětí. :-D Tak se držme! Přežijeme!

Jednou, to jsem také hodně kuckala, mi někdo z chlapů radil, prý švýcarské prášky. Já koukala s pusou dokořán, když mi popisoval přesný postup užívání. Prášek se položí do pupíku a přizve se ke spolupráci druhá osoba, která svým pupíkem tabletu rozemele. Tím vznikne léčivé teplo. Nemocný se zpotí a všichni znají blahodárné účinky pocení. *haha*

hodnocení

0x

Asi ta vinná klobása nějaká tradice je. Někdy v 60. letech už jsem znala pána, který by si Vánoce bez klobásy neuměl představit. A nebyly by to pro něj Vánoce. Tehdy toho na pultech mnoho nebylo a jeho paní se vždycky trápila, zda ji pro něj ke Štědrému dni sežene.

Dnes je vinná klobása asi rozšířenější. My ji měli letos na Štědrý den k obědu s bramborovou kaší a zel. salátem. Ne, že bychom ji museli mít, ale důvod je prostší. Byla totiž v Jednotě v akci opravdu za velmi pěknou cenu. Tak jsem jí kus koupila. Navíc příprava oběda nebyla náročná, na Štědrý den má ženská práce plno a tak i to byl důvod ke koupi.

Večer pak bramborový salát. K němu já kapra, manžel a babča kuřecí řízky. Kdysi jsme kapra baštili všichni a s chutí, dneska si manžel stěžuje na oči, že by kostičky neviděl. Radši zakrojí do kuřecích prsou. A babče bych dát rybu už vůbec nemohla. Tak si pochutnáváme každý na tom svém.

Kapra musím mít čerstvého, přinejhorším z obchodu chlazeného. Jen ne mraženého. Kdo ryby rád, ví, jak ohromný je rozdíl mezi čerstvým kapříkem a zamraženým. Snadno přejímá různé pachy a pachutě, při úpravě bývá pak maso jako bláto.

Teď si možná znepřátelím zastánce "mražeňáků", ale za mě opravdu jen čerstvou rybu. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]