Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se naučit hrát na kytaru poslepu?

Od: mases* odpovědí: 11 změna:

Ahoj chci se zeptat jestli je možné hrát na kytaru jako třeba na piáno?Prostě že jen koukáte na tabulaturu a hrajete bez toho by jste koukali na struny?Dá se naučit hrát poslepu?Prostě bez koukání zahrát správný akord a vědět kde je jaká struna a kde zahrát ten ton na jakém pražci?Protože když neumíte skladbu z paměti tak přece nejde koukat zároven do tabulatury a na noty ne? :)

díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samozřejmě. Nebo spíš naopak. Při hraní na jakýkoliv nástroj je koukání na ruce, či struny, nežádoucí. Pokud neovládáte nástroj poslepu (kytara není výjimka), nelze říct, že na něj umíte hrát.

doplněno 24.12.15 11:01:

Ano, časem (a hlavně cvičením) to bezpečně odhadnete. Stejně, jako bez koukání ví pianista (ale třeba taky písařka na stroji), kampřesně šáhnout.

mases*
hodnocení

Ok ale jak poznám na jakém pražci na hmatníku mám ruku?Nebo to taky odhadnu časem?

ria*
hodnocení

0x

To je pak pohybová paměť - prostě už to víte :) stejně jako rychlé psaní na klávesnici, víte kde je jaký akord, kde je klávesa.. :) cvičit, trénovat a zachvíli se do toho dostanete..

doplněno 24.12.15 11:06:

Tak mi magdon ugradl odpověď :D..

iz*
hodnocení

0x

Ano, je možné (a žádoucí) se na hudební nástroj naučit hrát bez dívání na ruce.

Ale pokud má přednes/vystoupení k něčemu vypadat (pokud má člověk dobře hrát), je dobré se skladby

naučit zpaměti ► pak se dá zaměřit na přednes, není nutné přemýšlet o tom, co právě zahrát...

hodnocení

0x

Všechno, co se naučíš hrát, si zapamatují ruce. Oči jsou na něco jiného. Oči ruce, po chvíli, vůbec nepotřebují. Koukni na nějaký koncert, nikdo z kytaristů se na na ruce nedívá.

mases*
hodnocení

Děkuji láká mě totiž kytara a něco jsem si už přečet a už znám i názvy strun :) ještě by mě zajímalo kolik akordu denně je dobré se naučit?Asi prvně ty nejzákladnější co... kytaru chci až příští rok tak se ted naučim názvy akordů a tak,tu teorii a pak na kytaře bych se postupně ty akordy učil :)

Pujde to tak? :)

sonyboj*

Babi, dívá, dívá... I profíci. A vůbec se za to nestydí. Ale samozřejmě ne při jednoduchém beglajtu. ;)

joudic*
hodnocení

0x

Ano. Akordy zna kazdy trumbera, zalezi, co s tim pak udelate, kam se posunete, jinak ta kytara skonci zaprasena oprena o zed :)

sonyboj*
hodnocení

0x

Já začínal s tím, že jsem se naučil Ami a G akordy a vyřvával jsem za jejich doprovodu "...na přechodu pro chodce, drtí tatra důchodce... ( Lady in black od Uriah Heep) To mi bylo asi 13 let. potom jsem přidal jeden akord a na tři akordy už dáte spoustu písniček. Jakmile vám půjdou přehmaty z akordu na akord, přidejte nový. Není to zase tak těžké. Chce to trpělivost a hlavně chuť. S pár akordy jsem se po letech dostal až k tomuhle - od dechna přes cajdáky až po rock: http://zkraceno.cz/2lxph

jofa*

Možná ji znáte a tak pro inspiraci přidávám odkaz: extra.cz/...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Beru tvou otázku s tím ,,po slepu, jako takovou spíš orientační. To neřeš. Kejtru si pořiď hned a ne až za rok. Dokud tě to drží. Nejlepší je se do toho dát s někým, kdo už něco pořádně umí. Ať se nenaučíš nějaké divné zlozvyky. Na tom krku se po čase začneš orientovat. Na Béčku a Háčku pražci máš z boku puntíky. Spíš než manuální zručnost se ti bude hodit slušný hudební sluch. Já ho mám tak maximálně na 30% a stejně jsem se dostal do Krajského kola Porty v Děčíně v roce 1979. Potom ty sejšny večer, to bylo velký. Stovky kytar, mandolin, houslí a kontrabasů v několika skupinách v jednom kultůráku. To se nezažije zas tak často. Jinak, kytaru ti vždycky někdo naladí, případně si koupíš i ladičku a pak to zvládneš taky. Držím palce ve snažení. Když přidáš i nějaké to zpívání, baby po tobě pudou. To si piš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]