Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava videokazety

Od: jkjonk odpovědí: 12 změna:
Jak slepit přetrženou videokazetu?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobre si umyť ruky.Nesmú byť mastné.Pásku moc nechytaj.Princíp opravy bude ako u audiokazety v mieste kde sa spája úvodná páska s magnetickou.Hlava vo videu sníma obraz z vrchu pásky takže sem určite pásku nelep.Poškodené konce zarovnať a čo najbližšie k sebe.Dodržať vyosenie,šírku-zastrihnúť až po zalepení.Páska sa ti nesmie pretočiť-nesmie spraviť smyčku.Ak vbehla dovnútra kazety tak sa rozobratiu nevyhneš.Na prelepenie spoja ti stačí lepiaca páska-kancelárska-taký slimáčik (po česky šnek).

Do 30 minút pozeráš ďalej...dúfam.Tak nech sa darí :).

hodnocení

0x

videokazeta se nelepí !, slepka zcela zaručeně poškodí hlavičky. Videokazeta lze lepit na začátku a na konci (průhledný zaváděcí pásek) to je úsek který se nikdy nedostane na hlavy.

Hlavičky na rotačním válci jsou velice jemné a křehké, pokud by během pohybu narazily na slepku, tak o ní zaručeně zakopnou a ulomí se.

joudic*

no vida :) a ja slepil vsechny jakoukoli lepici paskou co byla po ruce a videorekorder fungoval nejmin 15 let nez ho nahradil novejsi tesne pred vyhynutim videokazet :)

doplněno 23.12.15 09:33:

audiokazety opravene klidne i tou papirovou polepkou z obalu na kazety *smich* jak rikam, co bylo po ruce :)

sonyboj*

Mám nemlich tu samou zkušennost audio i videokazety slepit na správné straně tenkou izolepou. Video i hifivěž za 35 tis. to braly bez problémů. A oba přístroje fungují víc než 20 let...

joudic*

@bmbx a nebo jsme sikovni :) za muj spoj dam ruku do ohne, jak umi imitovat pasku :) hh a jini maji i problem ten ohen udelat, viz dnesni otazka "Jak rozdelat v krbu? mam trisky, mam hromadu papiru a nechytne mi to :)" A presne takovi ti steteckari, jak kdybych to videl, zadrhne umelohmotny vlas a je po hlave :)

hodnocení

0x

Tak to jste klikaři, znám jedince co ulomily hlavičku jen jemným otřením štětečku a jestli jste někdy viděli fyzicky samotnou hlavičku tak je to křehký ferit o tloušťce desetin mm a ten se opravdu lehce ulomí, vzhledem k tomu jak se hlavičky pohybují, tak neexistuje směr střihu slepky, aby o něj hlavička nějak nemohla nezavadit.

Audio se běžně lepí, tam nic nehrozí.

Já bych to rozhodně nikomu nedoporučoval...

doplněno 23.12.15 09:51:

joudic:

a o tom to právě je, pokud něco záleží na šikovnosti, tak to nemohu doporučovat kdekomu po internetu, nebo jej alespoň musím upozornit na rizika s tím spojená. Kdybych měl já zde popisovat všechny metody lepení pásek, které jsem vyzkoušel a co a jak se mi osvědčilo, včetně renovace pásek zmačkaných a záchrany pro mě vzácných záznamů, tak tady budu psát půl dne :-D

virgill

bavime se o stejne veci?
upload.wikimedia.org/...

toto nekdo ulomil? steteckem?

virgill:

ano, ulomit se dá a snadno, videohlava není to velké duralové, ale to malinké v té štěrbině. Je to tenký plátek feritu a ferit je hodně křehký.

To na horním konci je feritový plátek několik desetin mm tlustý (záleží na videosystému).

Nejmenší hlavičky má systém MV nebo digitální páskové diktafony. Na obrázku je do toho systému 60minutová kazeta:

Oprava videokazety
Oprava videokazety #2
virgill

to souhlasi.. prave proto si nedokazi predstavit ze bych ji ulomil steteckem...

jenda2*
hodnocení

0x

Videokazeta se dá slepit. Rukama a bez přípravku to ale neuděláte. Ten přípravek se prodává. V podstatě to je vedení pásku vypadající jako korýtko, která se přeloží přes sebe a na obě strany od místa, kde se přeřízne žiletkou jsou příchytky, aby se neposunul. Tím je zaručena dokonalá přesnost sousedních stran pásku. Ze spodní strany se podloží velmi tenkou samolepkou na bázi alobalu. Ta musí být stejně široká jako samotný pásek a je + - na každou stranu pásky stejně. To je asi 3mm. Dělal jsem to několikrát a vždy bez závad. Když se stane, že páska není přesně u sebe, hrozí uražení videohlav. U běžných kazet VHS, S-VHS se to ale moc nedělá a páska se prostě vyhodí. Riskovat zničení historického přehrávače je zbytečné.

hodnocení

0x

Já jsem vždy přetrženou audio-video kazetu lepil průhlednou lepící páskou a bez problému

jenda2*

Audio kazeta není to samé jako video. Už jsem viděl uraženou hlavu pro špatné slepení pásky. průhledná páska je asi 2x silnější než AL folie. Teplem uvolňuje lepidlo, proto je absolutně nevhodná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]