Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký dárek? (bez peněz, bez času)

Od: christmas odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

dokázil by mi někdo prosím poradit s výběrem Vánočního dárku za následujících podmínek?

Jedná se o dárek pro mamku. Byla samoživitelka, jsem její jediný syn. Tento rok jsem udělal velký krok z kterého jsem měl velkou obavu - osamostatnil jsem se. Domluvili jsme se, že k ní tedy přijedu na štedrý večer. Sice nerad, protože Vánoce s těma blbůstkama okolo moc nemusím, ale budiž. Problém je v tom, že pro ní nemám žádný dárek, nic mě ani nenapadá a hlavně si finančně nemohu nic moc dovolit. Moje mini firmička prochází těžkým obdobým. Hned po Vánocích musím zaplatit DPH za vystavené faktury, které zákazníci neproplatili. A pár dní po novém roce mám splatnost faktury za kvalitní právní služby, které jsem musel využít na obranu naší firmičky. Opravdu počítám každou korunu a pohled do internetbankig není vůbec pozitivní. Na výrobu dárku nemám čas a navíc už nejsem ve školce.

Každý rok jsem ji mimojiné například dával její oblíbený čaj, ale minulý rok mi už bylo lehce naznačeno, že by to chtělo trochu obměnit, vymyslet něco nového.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anna*
hodnocení

0x

Krásné přáníčko, napiš do něj jak moc ji máš rád a že doufáš, že jí všechnu její lásku a péči, kterou ti věnovala jednou budeš moci oplatit. Vlož do obálky a dej pod stromeček. Mamku jistě potěší.

pohanka*
hodnocení

0x

Mýdla nejsou drahá, stačí koupit několik a hezky zabalit, širší mašličku. Kazetu bych nekupovala, to zbytečně platíte ten obal. Nebo větší, ozdobné svíčky se hodně dávají.

Nebo Kitl, dobrý a léčebný truňk.

Pokud jste tedy nemyslel úplně něco zadarmo.

Nemáte nějakou dobrou přítelkyni, tetu, sousedku? Zkuste se s nimi podělit o Vaše starosti, třeba něco vymyslíte společně, nebo Vám nějakou maličkost nabídnou. Zkusíte se jim revanšovat s něčím, co můžete nabídnout, nějaká výpomoc v domácnosti, s počítačem, hlídáním dětí, nákupem, apod.

Není to tak dlouho, co byla v Řecku taková nouze /bankomaty nevydávaly bankovky/ a lidé si museli poradit. Začali tam čile obchodovat s tím, kdo měl co do činění - tedy výměnný obchod, nebyl byste první, ani poslední. Zamyslete se a dejte vědět, docela by mě to zajímalo, co jste vymyslel. Hezké svátky.

mecik*
hodnocení

0x

Musím na to z ostra.Nadarmo se neříká, máma se postará o pět dětí , ale pět dětí se o mámu tak nepostará.Nezlobte se , ale to tu vážně chcete psát o tom, že vám nezbylo na mámu?Na kolik piv vám za poslední měsíc zbylo,kolik jste toho prokouřil? Na mámu by zbývat vždycky mělo, vy jste také za mlada asi nepocítil, že matka si užívala a vy jste trpěl nedostatkem. Víc rozebírat nebudu , snad jen hodně velká shoda náhod, by vás mohla přivést k tomuto jednání. I PŘESTO I VÁM PŘEJI HEZKÉ VÁNOCE A KLID BEZ VÝČITEK SVĚDOMÍ.

christmas
hodnocení

K vašim otázkám: vám nezbylo na mámu? Nejenom na mámu. Nezbylo mi např. ani na kontaktní čočky, takže přenáším ty staré. Chtěl jsem si je objednat, ale raději jsem zaplatil zdravotní a sociální pojištění.Na kolik piv vám za poslední měsíc zbylo,kolik jste toho prokouřil? Za poslední měsíc jsem na pivu nebyl. Naposledy někdy v létě. Prokouřím cca 0 kč. Nikdy jsem nekouřil a nikdy nebudu. Smutné, že ten nechutný zlozvyk je automaticky každému připisován.Děkuji za přání. Také Vám přeji hezké Vánoce. Cílem založení otázky nebylo dělat ze sebe chudáčka, ale najít úměrný dárek, který potěší. Zřejmě přepočítáváte mezilidské vztahy na peníze. To jsem nikdy nedělal. Věřím, že např. květina s nějakou oblíbenou cukrovinkou může udělat lidem jako je matka, partnerka větší radost než chladně koupený tablet od uřvanýho mimozemšťana.Kdyby v této zemi žili poctivější lidé, žil bych si jako ve vatě. Součet mnou vystavených faktur za listopad bez DPH je něco přes 100 tis. Náklady jsou cca 70%. Sešli se mi samí neplatiči, kteří mají už měsíc po splatnosti. Těch 70% nákladů (cca 75tis.) jsem musel uhradit ze svých úspor. Nyní každou chvíli očekávám, že mi účetní pošle přiznání k DPH, které očekávám v řádkách několika desítek tisíc. To musím zaplatit do 28.12.Ale asi máte pravdu, na mámu se kašlat nemá. Měl bych si jít půjčit k homecreditu na Vánoční dárky a chovat se jako běžná ovečka této země.
anna*

Christmas, odpověděl jste si sám. Ta květina je super nápad, ale ne řezanou, dlouho nevydrží. Kupte mámě Hyacintu. Právě jsem přišla z Alberta a Hyacint v květináčku i s obalem stojí 29,- Kč. To snad ještě máte. Cukrovinky se k Vánocům nehodí, máma určitě pekla a sladkého má doma dost.

mecik*

Je čas vánoční. Strašně nerad bych vám ublížil, při širším odkrytí vašich problémů, vám asi vůbec není co závidět. Zařadil jsem vás mezi mnoho a mnoho dnešních spotřebitelských lidí, kteří žijí a na zítra nemyslí. Měl jsem odstrašující případ přímo u nás v rodině, snad proto tohle vnímám citlivěji. Omlouvám se za to, myslím, že jsme podobného smýšlení. Vánoce mám rád, ale co se z nich stává? Vnoučata navštíví několik mikulášských a přinesou domů kila cukroví, když se jich zeptáte, co by chtěli od Ježíška, neví. Mají nač si vzpomenou. Já už jsem v důchodu,ještě že, poslední roky jsem si také užil nejistoty, různých příkoří,končil jsem jako částečný invalida o 10000kč. Mamku ještě máte ,važte si toho,často na ni jednou budete vzpomínat a že často kouká na dveře, když někde někdo zašramotí v naději,že jí jdete navštívit, tomu věřte.Zvlášt, když zůstala sama. Já vím čas je dneska velký nepřítel,nežiji ve vzduchoprázdnu.Hezké Vánoce a zapomente, že jsem vůči Vám byl příkrý. Patent na rozum nemám a choval jsem se tak.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- pokud není abstinent - vždycky se hodí Becherovka, likér, nebo dobré víno... to udělá radost i ženě - my jsme babičce dávali (mimo jiné potraviny) vždycky taky láhev rumu - dávala si ho do čaje, do pečiva, nebo si vařila grog.

pt®
hodnocení

0x

Chápu, že někdy se to tak semele, že fakt není kam sáhnout, když se vše nutné musí poplatit. Snažím se vžít do situace Vaší mamky. Určitě by mně nevadilo, kdybych nedostala nic. Pokud znám situci svého dítěte, ještě bych ho podporovala, jak je svědomitý, že nemá dluhy a poplatky zaplacené. Takové dítě bych objala, byla ráda, že je zdravý. Byla bych ráda, že své dítě vidím a že ho můžu pohostit, že si popovídáme, zavzpomínáme. Tak si uvažte na krk mašli místo kravaty a jděte za mámou a dárek pro ni budete Vy. Jistě to pochopí, ještě se tomu zasmějete. Tak hlavu vzhůru, máma je máma, nebojte.

beatrys
hodnocení

0x
nyni jsou uz ve vyprodeji kosmeticke balicky za par korun.Sampon a sprchac se vzdy hodi.Maminka si to zaslouzi.A mimochodem proc podnikate,kdyz se vam nedari? Tak hezke Vanoce a pozdravujte maminku.
pohanka*

beatrys: to Vaše ,,mimochodem... je podpásovka, to není hezké.

Takových firem, které se dostaly do dluhů nezaviněně /druhotná platební neschopnost/ je moc. I tito podnikateleé, se mohou dostat do špatné finanční situace, právě proto, že i jim někdo nezaplatil. Je to řetězení.

Christmas, doufám, že to všechno zvládnete a a vše se v lepší obrátí, manžel podnikal, tak vím, že to není lehké.

hahanaj*
hodnocení

0x

Koupila bych květinu je jedno jestli řezanou nebo v květináči- ta udělá radost vždy. Hezké chvíle které spolu strávíte jsou nad dárky . Maminka jistě ví jak na tom jste, ještě by vám vyčítala, že utrácíte , že je to zbytečné. Dá se koupit i malé šampaňské kolem 60kč a můžete si spolu dát skleničku na lepší časy. Užijte si spolu pohodové chvíle ...

hodnocení

0x

mě by třeba udělal radost parfém za stovku :) určitě se dá sehnat i u vás v drogerii parfums.cz/...

hodnocení

0x

kdybych byla vaše maminka, určitě během večera přijde řeč na vaši neutěšenou situaci, a pak bych vám vyčetla jakýkoli dražší dárek a mrzelo by mě to kvůli vám... mně osobně by udělala radost kytička :)

roman68*
hodnocení

0x

trochu to otočím..

co je to za matku, když očekává nějaký dárek od syna , který se osamostatnil? Což jen to, že k ní její vlastní syn na Vánoce přijde a povečeří s ní, není pro každou mámu dárek-radost !?

Taky byste se mohl vymluvit , že máte novou partnerku a chcete Vánoce trávit s ní nebo spřáteli- upřímně-mě ty svátky a to okolo také už nebaví (stres)

A jestliže vám maminka naznačila, že o ten dárek, který jste ji dal už nestojí - je to od ní také taktní? V´ždyť ho zae může dát někomu jinému-sousedce , kamarádce-nebo je pro ni jeden čaj na rok "obtěžující" a už ho je přepitá?

ony matky mají někdy dost problém se srovnat s tím, že je děti opustili a staly se na jejich péči nezávislými ...takže prosím pochopte, jak je to pro ni těžké - vy jste slavil a ona možná smutnila !

PS: Já dávám matce k Ježíšku její oblíbené knihy křížovek-vím, jak ráda luští a také vím, jakou radost ji to udělá...

(i jen to, že si vzpomenu, že má svátek nebo narozeniny )

roman68*
hodnocení

0x

Takže tvůj čas je ten dárek , který matce daruješ !

a pokud k tomu přidáš vlídné slovo a nebo snad dokonce i pohlazení...co by to bylo za matku pokud by takový dárek nepřijala?

a pokud ho nepřijme..netrap se tím ! Možná ještě nedozrála k "babičkovské moudrosti"

(no vida-třeba čeká jiný dárek- vnoučka ;) )

culdabulda1*

- počítám, že mamince může být tak 45 - a to má tedy do "babičky" sakra dost daleko - a pokud byla samoživitelka, tak by si nějaký dárek - byť skromný rozhodně zasloužila - může jí třeba dát pěknou vonnou svíčku - řezaná kytka je k ničemu, leda nějaká orchidej v květináči.

doplněno 23.12.15 10:00:

- a navíc - pokud chce pán úspěšně podnikat - nějaké kreativní nápady by mít měl i v případě dárku pro matku - matkám by se dárky dávat měly - a ne si myslet, že je "obdarujete" tím, že je na Vánoce "vyžerete".

roman68*

když ty odhady..tak já odhaduji, že matce tazatele bude něco kolem 55 let.

Ano svíčka třeba ze včelýho vosku krásně voní ;)

martinaa*
hodnocení

0x

Společnou fotku - vytisknout, zarámovat, nebo z ní udělat puzzle. Na počkání, levné.

doplněno 22.12.15 21:48:

Roman-souhlasím ;). Když se někdy ušetřit nedaří a nedaří, může někdo dostat dárek jako já - sklenici a v ní 365 papírků s kráným nápisem pro každý den v roce. :)

roman68*

ano dobrý nápad !

mě teď napadlo vyrobit pro celou rodinu kalendář ze společných fotek a z fotek našeho společného miláčka, kterému se daří nás zase dát jako rodinu dohromady- psíka Mikyko ...samozřejmě jednoduššší a méně časové náročné je to dát udělat reklamce (fotky dodám)- ale je to dražší...

ale ona láska žádá občas oběti...a rozhodně nezná výmluvy typu "nemám čas, ani peníze"

pro mě to znamená ušetřit třeba na jídle, pití a cestování autem- mám vyzkoušeno ,že mohu ušetřit v tzv"nouzovém " režimu i 1.500 za měsíc..on ten půst 1x týdně není nic škodlivého, ani to pivo a kávu si dát každý den nemusím, ani cesta vlakem, nebo pěšky a na kole do práce - není nic tragického ...když je motivace (upřímná touha), že?;)

a když i vám udělá Dárek pro druhého radost /třeba jeho výroba) a je to spontánní (nemusíte se do toho nutit silou vůle) , pak pooznáte co je ten správný dárek ...

roman68*

tak to je originální ! evidentně žijete ve šťastné rodině- je to radost dostávat takové dárky :)

host*
hodnocení

0x

Zkuste maminku pozvat na oplátku zase vy k sobě domů, ukažte ji, že jste skutečně samostatný a udělejte něco dobrého i teba jednoduchého k jídlu. Dobrou polévku, šťavnaté vepřové na kmíně nebo na houbách s bramborem, nebo bramborovou kaší, nebo jiné dobré a jednoduché jídlo, k tomu zeleninu, zeleninový salát, nebo kompot, kávu nebo oblíbený čaj a případně nějaký zákusek, můžete třeba upéci jednoduché slané pečivo jen z mouky, taveného sýru, másla, sůl, kmín, nakráje rádlíčkem. Nebo dobré jemně křupavé topinky nebo veku s nastrouhaným sýrem zapečené v troubě.

Pěkně prostřete ať mamka vidí, že jste samostatný a že jste pozorný a dovedete ji pěkně pohostit, popovídat si společně, a udělat si pěknou vánoční náladu bez myšlenek na nějaké faktury, to je vaše věc, mamku s tím jistě nebudete obtěžovat, mí jistě svých starostí dost.

christmas
hodnocení

Přeji hezký štědrý večer.

Děkuji všem za dobré rady. Použil jsem kombinaci většiny z nich. Finančně to vyšlo ok. U stromečku jsem řekl takový menší proslov ohledně ne/důležitosti hodnnoty darů, zodpovědnosti vůči důležitým institucím (fin. úř.), toho jaká je má aktuální situace, atd.

Výsledek dobrý, vše zcela pochopeno a přijato.

Takže ještě ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek Vánoc.

sanyo*

CHRISTMAS - se mi zdá, že si z maminky nebo z nás děláte srandu.. Vy s tou vaší "firmičkou" jste měl roční obrat větší jak milion korun a to vám nezbylo pro malý dárek pro svou maminku. To snad není pravda..

christmas
hodnocení

Vy jste zaměstnanec, že ano?

Kde je psáno, že to co bylo v listopadu, bylo každý měsíc? Co je to obrat? To není moc výstižné číslo. Když už chci vyčmuchat nějaká data o výsledné ekonomice firmy, tak mi spíše napoví základ daně.

plavest*

Myslím, že sanyo má pravdu. Jste plátce DPH, což o něčem vypovídá.A právě, že generujete zisk a né plat, musíte myslet dopředu. Z obratu musíte myslet na DPH, SP, ZP, daně a také dárek pro maminku.

martinaa*

Bohužel Vás ani trochu nenapadlo, že chudák maminka všechno odkývala a může jí to být ku.evsky líto. Syn, co u stromečku přednese zbytečný projev, aby opravednil sám sebe... není moc chytrý. Příště obdarovat, potěšit, a držet ústa.

christmas
hodnocení

Napadlo. Ale sama píšete ...může jí to být líto... Svou mamku znám dost dlouhou dobu a poznám co myslé upřímně a co jen hraje. Toto bylo zcela upřímné. Nechápu proč dedukujete co by kdyby - vždyť jste tam nebyla ani jednoho z nás neznáte. Chytrý moc nejsem, to vím.

Sanyo, Plavest - ztráta času to rozebírat. Připadá mi to jako typicky český názor českého zaměstnance na českého podnikatele aneb každý podnikatel jezdí v bmw nebo audi, na všechno kašle, myslí si, že mmůže všechno, od začátku podnikání má na účtu miliony a stejně brečí, ráno nemusí vstávat do práce, každý večer utrácí někde v baru...Jó to už jsem slyšel tolikrát.

plavest*

Opět jste se sekl. Nejsem typický český zaměstnanec. Asi jste nečetl. Jako podnikatel musíte myslet od 1. ledna, že 31.3. příštího roku zaplatíte daně. A vím, jak je podnikání těžké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]