Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou bibli?

Od: mnbl* odpovědí: 57 změna:

Dobrý den, chtěl bych si přečíst bibli. Můžete mi prosím někdo poradit jaká bible je u nás v součastnosti, nebo vysvětlit jak je to se starým a s novým zákonem? Nebo je to obsaženo v jedné knize? Jaký je mezi tím rozdíl? Jaké vydání bible je nejvíc srozumitelné pro normálního člověka? Nevěřím, jen si ji chci přečíst pro zajímavost. Moc děkuji M.

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slzicka*
hodnocení

0x

Já ji do školy k matuře sehnala kreslenou (komix) stálo to asi stovku, koupila jsem to v levných knihách, byl tam starý i nový zákon.

Normální bible je nečitelná, na druhé straně usneš:( Ten komix byl fajn.

mnbl*
hodnocení

díky, ale já bych raději normální knihu. Nedávno jsem četl, že je nějaká verze, která je docela hezky čtivá. A jak je to s tím starým a novým zákonem?

santuvskritek

Nejlépe žádnou =) zachraň si rozum =)

Na druhá straně které knhy? Bible není kniha, ale knihovna. A třeba i v té první knize, genesis, najdete pouttavé příběhy, třeba vyprávění o Josefovi a jeho bratřích (synové Jákoba/izraele) je v podstatě starověký román, má napínavé zápletky, a konec konců patří ke kulturnímu dědictví. Kdo by neslyšel o sedmi kravách hubených, které sežraly sedm krav tlustýcj, třeba?

A třeba Samuelova kniha inspirovala V+W ke skvělé písničce o Davidu a Goliáši. Nebo Judita s hlavou Holofernovou, neříkejte, že je to nuda. Je prostě trochu chyba myslet si, že Bibli je třeba číst v jednm tahu jako jediný román. Možná by bylo lépe začít Novým zákonem (New Testament) a evangelii; pak ovšem narazíte ne řadu odkazů starozákonních a můžete si je vyhledat. Pravda, v prvních částech knihy Genesis potkáte zdklouhavé rodokmeny, ono to má svůj význam pro tóru i pro křesťanský pohled(třebaže starý zákon je dílo předkřesťanské), ale opravdu to není právě upoutávka pro neznalého čtenáře), Ale co třeba vyprávšní o potopě světa, Sooma a Gomora... Možná by nebylo od věci seznámit se nejprve s knihami tyu biblická dějeprava, například od Ivana Olbrachta " Biblické příběhy", s nádhernými Dorého ilustracemi.

buss
hodnocení

0x

Jako děcko jsem četl velkou, s obrázkama. Mám jakousi pašovonou z Holandska za komuny + starý zákon, jinak doporučuji co nejstarší, beze změn, Ale jsoui i na intu, ale ne každá je čtivá.

roman68*
hodnocení

0x

já četl tu starou Kralickou (dědictví po babičce) ..takový zvláštní romantický nádech má...než ty všechny ekumenické překlady.

aneb třeba žalm 45 (Píseň o Lásce) : Krásnější jsi nad všechny syny lidské, rozlita jest i milost ve rtech tvých..."

jak vznešené, romantické, mystické, tajemné...a kdo umí číst mezi řádky, je mu v podstatě jedno, jaký překlad má..

a nezapomeňte je to "jen kniha" její text je tvárný a přizpůsobivý a hlavně si uvědomte, že bible je jakási "sbírka archetypů"-to pochopíte až přečtete třeba Upanišády, védantu, Epos o Gilgamešovi, tao -te-ting---atp...

pt®
hodnocení

0x

Také jsem si chtěla přečíst Bibli a četla ji, již několikrát a stále se musím vracet. Je to hodně myšlenek v krátkých úsecích. Doporučuji Bibli (SOB) na internetu, je to nejsrozumitelnější překlad:

http://www.obohu.cz/bible/index.php?vs=ano&k=J&styl=CSP&kap=1

Vlevo nahoře je rámeček a po rozkliknutí si můžete vybrat jakýkokoliv překlad (je tam asi 200 možností)

Dále máte možnost na YouTube, kde je každá kniha z Bible nahraná a tak si klidně můžete poslouchat v leže a relaxovat.

hodnocení

0x

Nejnovější je překlad "Bible 21", který je psaný moderním jazykem, ale podle mého názoru trošku na úkor "estetické" stránky. Prostě bible je něco, kde se do jisté míry květnatý a archaický jazyk předpokládá.

Dobrý je Český ekumenický překlad (CEP), ten je celkem dobře vyvážený.

Pak ještě mám rabínský překlad Tóry (tj. prvních pět knih Starého zákona), který je sice velmi přesný, až doslovný, ale zase na úkor stylistiky.

No a pak je ještě Bible Kralická, velmi přesný a krásný překlad, ale 400 let stará čeština už nemusí být pro každého až tak srozumitelná.

Pro "normálního člověka" bych doporučil nejspíš CEP.

celp*
hodnocení

0x

Zdravím,zkuste v levných knihách.Já tam koupil překlad Jeruzalémské bible vydané v r.2010 ,za nějakých 1000,- Kč.Je to celkem dost obsáhlé dílo.

hodnocení

0x

Jeden z vnuků dostal vloni dětskou bibli. Přečetla jsem si ji s chutí. Když se dám do bible takové jak má být, mám základ. Už nepůjdu po ději, ale po myšlenkách. Několikrát jsem se pokoušela bibli přečíst, ale nikdy jsem nebyla tak hladová po myšlenkách, jako po ději.

doplněno 22.12.15 15:17:

Jetro, ne nadarmo se říká, že bible je kniha knih. Je tam úplně všecko. ;)

Na bibli je fajn, že je tam všecko: poezie, scifi, romantika, detektivka, cestopis, vojenství, erotika... každý si tam může najít, co se mu líbí.

dylin
hodnocení

0x

Na Bibli je hlavně fajn, že je tam odpověď na všechno... na všechny problémy lidstva.

To je sice pravda, ale některá účinná a přímočará biblická řešení by v dnešní politicky korektní době asi neprošla.

dylin

A právě ta uhozená korektnost nás zničí...

roman68*

...a jak odpovídá na problém migrace, umělého početí, atomové energie, genové manipulace, humanitárního bombardování, exhalací, globálního oteplování náboženských válek...atp.?

Nevšiml jsem si, že by věřící byli "poučení" lépe než lidé nevěřící, kteří Bibli nečetli

Člověku, který nemá "všech pět pohromadě" žádná kniha nepomůže !

jenda2*
hodnocení

0x

Bible jako soubor starověkých knih má dvě části: Starý Zákon a Nový Zákon. Nový Zákon se datuje od r. 45 n.l. do poloviny 12 století. Je to taková literární tvorba O ježíši, jeho učení a další vymyšlené události. Sice dobře ale účelově. Nejzajímavější je Starý Zákon, který vznikal od 9. do 1. století před. n.l. Je to komplikované na chápání také díky tomu, že tehdejší vědomosti a znalosti zapisovatelů byly nevědeckého charakteru a tak události popisovali v rámci svého chápání.

Pro život jsou nejdůležitější pravidla lidského soužití Desatero přikázání. Samotná církev se jím neřídí ale chtěli by, aby všichni ostatní ano. Bod 1 říká, že je jen jeden Bůh. No a tady se kdekdo modlí k Ježíši, Paně Marii a hromadě dalších božstev, což ale popírá 1. přikázání. Bod 7 říká nesesmilníš. Zase so to církev vyložila tak nějak po bolševicku. przní malé kluky, kdo to řekne je nepřítel církve a jiné nesmysly. Přitom šlo jen o to, aby soused sousedovi, kamarád kamarádovi nědělal do ženské a tím nevznikaly nepřátelské rozbroje. Jak to funguje v praxi víme.

Bod 10 je obdobný, ale je doplněním chtivostí.

Ani opisovatelé v tom neměli jasno. Od prvního sepsání do posledního bylo při srovnávání textů zjištěné několik tisíc změn, takže Bible jako taková je jen kniha. Fanatická drmolení některých textů různými " věřícími" jsou docela nebezpečná a Muslimové jsou jedni z nich. Jak to vypadá je známo. Bez Bible a víry by sice lidi byli těžko zmanipulovatelní ale těch milionů mrtvých ... Kdo ví?

dylin

čoveče ... příště recenzi Bible bez subjektivních emocí. :) Jeden jediný Bůh zůstává, ale jeho podstata se rozvinula do trojjedinosti. Ve starém zákoně mluví hlavně prorok Izaiáš o tom, že má přijít na svět Spasitel (židi na něj celou svou historii čekali a čekají dál, protože ho nenalezli v Ježíši). On přišel. Vtělený Bůh do lidského těla. Církev nemá Marii za Boha, ale má ji za přímluvkyni (tak jako jiné světce), protože je symbolem dokonalé pokory. Bez odmlouvání jako nicotný člověk přijala Boží poslání splodit syna Boha a její pokora imponuje církvi, protože narozdíl od Ježíše nebyla tak odolná vůči světskému zřízení a mohla kdykoli uklouznout ke špatnosti. Že jste slyšel o prznění dětí v televizi neznamená, že každý kněz przní děti. Zase se dá říct, že kněží nejsou tak svatí jako Ježíš a tudíž nevzdorují 100% hříchu a jako každý člověk mají sklon spadnout ke špatnosti a hříchu. To taky znamená, že za svůj čin ponesou důsledek.

Ohledně těch změn, to se týká především Nového zákona, kde vlastně neexistuje originál, všechno to jsou buď překlady překladů nejen z druhé, ale bůhvíkolikáté ruky. Naproti tomu Starý zákon (konkrétně židovská Tóra) je prakticky nezměněná - především proto, že židé neřeší překlady, ale jedou už několik tisíc let podle hebrejského původního znění. Dá se říct, že Tóra, kterou četl ten mladý rabín z Nazareta, co ho nechal Pilát ukřižovat, je prakticky do písmene shodná se svitkem, který leží dnes v každé fungující synagoze.

pt®

" jenda2", to co píšete spíš dosvědčuje, že jste někde něco slyšel, nebo si četl Bibli z rychlíku.

Když začnete hned od začátku číst SZ, tak uvidíte, jak se krásně ztotožní její popis s vědeckým vysvětlením od velkého třesku až k lidstvu. Je to napsáno, stručně, jasně a jednoduše, aby tomu rozuměl i nevzdělaný člověk. Přečtěte si, co o tom sám říká náš vědec, docent Král vedaavira.cz/... a jak se vyjadřují vědci během několika století, od Koperníka až do dnešní doby: farnostmladavozice.cz/...

jenda2*

Četl jsem první u druhou část a mám být z toho paf jako vy? Ale nestrašte. Já jsem zastánce stvoření In vitro. Cokoli kdy napsal člověk je upraveno a tak pro mě Bible neznamená nic jiného, než knihu. Vůbec to není něco pravdivého o původu člověka. To skutečně pravdivé tam není a je to velice bedlivě střeženo v budovách Vatikánu. To se týká i 3 Fatimských zjevení, která byla interpretována jinak, než se stala a co vlastně lidstvu měla přinést. Mě stačí desatero a zbytek je na mě. Nevidím jediný důvod k tomu, aby bila Bible tak vynášena do nebes, když nikdo nezná skutečné události. To je jak pro hře Tichá pošta udělat závěr, že tak se něco odehrálo... A chyba lidí je, že si tento výklad nikdo nepřipustí, protože je to psáno v Bibli a tak to je pravda. Směšné !

pt®

"Jenda2", mně je jedno, co je ve Vatikánu. Vy jste tam snad byl a něco viděl, nebo je to JPP? Já si ráda vyslechnu vědce, kteří jdou na vše logickým myšlením a na vše tvrzení potřebují důkaz. Je to tak, že si stále myslím, že Vaše čtení bylo povrchní. Díval jste se vůbec na ty moje odkazy? Já se s Vámi opravdu nechci dohadovat, každý jsme dostali do vínku jinou míru zdraví, jinou míru rozumu a podobně. Vy máte svůj pohled na věc, já mám svůj pohled na věc. Jenže asi věnuju svému zájmu více času než Vy, už jsem také v důchodu, Vy máte možná zase zájmy jiné než já, a nikomu to nenutím, ale ani nesnižuju ty, kteří mají zájmy jiné. - pt

mojeprezdivka
hodnocení

0x
...zkusil bych predne tu s velkym "B"...

hodnocení

0x

Bible 21 nebo Překlad nového světa.V Bibli 21 se nepoužívá Boží jméno a oba překlady jdou nalézt na internetu ( bible21.cz/... nebo jw.org/... )

pt®

"diesel", také mně překvapilo Boží jméno a našla jsem na YT, že je opravdu známé a používané na mnoha historických stavbách:

Překlad nového světa (neboli jehovistický) bych zařadil, kulantně řečeno, mezi ty méně přesné :)

pt®

Ještě bych dodala, "účelový"...

roman68*
hodnocení

0x

a zeptám se- nejsou snad tato slova dost srozumitelné i pro normálního člověka?

Bůh Láska jest.

potřebujete kněze a papeže, aby jste je pochopil-?potřebujete přečíst stovky stran posvátných spisů?

"Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem , silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla.." cit Bible(Efezským)

a teď si to porovnejte s těmi, kteří se Biblí, Láskou a Kristem ohánějí a používají ta posvátná slova v každé druhé větě..Jak se chovají j, jak jednají, jak žijí?

proč je důležité považovat tato slova za posvátná a používat je s úctou a rozvahou?

Až si dokážete na tyto otázky odpovědět stane se vám každý posvátný text mostem ke světu Ducha, nad propastí tohoto světa, po kterém vás bezpečně převede vaše milující Srdce

Několit let přemítám, jak to je. Koho má bůh raději? Toho, kdo v něho nevěří, ale žije podle desatera, není lhostejný k bídě, pomůže, vychovává děti bez surovostí, zapojí se do činností, které jsou nápomocny těm, kdo potřebují? Je laskavý k lidem, ke zvířatům. Anebo bůh miluje více toho, kdo v něho věří, ale je opakem všeho, co jsem vypsala. Někteří z těch padnou pak na kolena u zpovědnice a jsou jako lilie. Jak to je?

Tuto otázku si kladu od té doby, když jsem viděla hluboce věřící rodinu. Rodiče byli tvrdí a nesmlouvaví k dětem. Jak vyžadovali, bez ohledu na jejich potřeby a schopnosti, kázeň, pokoru atd. *sok* Tuhle otázku jsem položila i těm, kteým vůbec nerozumím, těm co stojí s nějakou "věží" na rozích. Je to jejich život, jejich volba, ať si v klidu stojí. I s věží. Ale blekotali něco podivného. Mžili a mžili a z pusy jim padaly fráze. *sok* Jak to je?

doplněno 23.12.15 10:20:

Karlosi, já si myslím, že je doba na to, aby si každý věřil na co chce. Důležité je, aby měl své svědomí čisté a byl k lidem laskavý a uznalý. *hej*Mnohem raději půjdu večer za lidmi, kteří vycházejí z kostela, než za těmi, kteří vycházejí z hospody, poflakují se na rozích domů a hledají, koho by okradli. Těmhle by prospělo, kdyby měli boha v sobě. *hej*

doplněno 23.12.15 10:43:

Jendo, asi ano. Ale nebudu přesvědčovat věřícího, že žije v bludu. Je to pouze a jen jeho věc. Neubližuje mi to, nic mu nedlužím, on nic nedluží mi. Víra je věcí každého z nás, stejně jako svědomí.

karlos2*

Není už zralá doba si přiznat, že Bůh je opravdu jen psychický nátlak do myšlení lidí? Středověký způsob myšlení mají muslimové v hlavách až moc. Proč to neustále prosazovat i zde?

jenda2*

Tak s lidmi vycházejí z kostela mám skvělou zkušenost. To je sama láska, víra v Boha a zapomínají splácet úvěr. Kupodivu můj tchán jako jejich ručitel nakonec zaplatitl jejich dluh. Chození do kostela neznamená naprosto nic. To raději chlap z hospody, který maká v práci a pak si zajde na pivo, než věřící, který se modlí a vzápětí vás nechá obrat o střechu nad hlavou. To máte nějak pomotané.

jenda2*

Ale ano, každý má právo si věřit v co chce. To by ale platilo tehdy, kdyby se církev nesnažila strkat nos do života běžných občanů. Církevní restituce na majetky, které církev nevlastnila - to zjistil Janek Ledecký u nájemních domů, které na pozemcích po r. 1948 nestály. Odškodnění od státu si nárokovaly církve, které byly založeny po roce 1948 aj.

Snaha začlenit do výuky základních škol nauku o bohu (neznám přesný název).

Čili církev by chtěla mít vliv na chod občanů. A věřící jsou schopni jim to zařídit svými hlasy. A to je tragédie. Takže věc každého to až tak úplně není.

Jen drobné upřesnění:Odškodnění od státu si nárokovaly církve, které byly založeny po roce 1948To jste pochopil špatně. Ty církve si žádné odškodnění nenárokovaly, dostaly peníze v rámci všeobecné dohody z podílu katolické církve (s jejím svolením), což jim umožní přejít na samofinancování a nečerpad dále trvale státní podporu.
jenda2*

Restituce měly srovnat křivdy. Nikoli financování církví. Tady je članek Janka Ledeckého:

novinky.cz/...

culdabulda1*

jenda2 -

- to máte pravdu - nad vzrůstajícím vlivem církví se mi chce "blejt" - a normální člověk vůbec nechápe, jak je to ještě v 21. století možné - lidi mají plné huby soucitu, křesťanské lásky, boží milosti - a nevímčeho ještě - a přitom vesele vzrůstá vzájemná nesnášenlivost, řevnivost, krutost a nenávist. A to už nemluvím o rozmařilosti, "nenažranosti" a zhýralosti lidského druhu.

Ale možná to bude tím, že je lidstvo čím dál hloupější a zdegenerovanější? - asi je nás na té Zemi přece jenom nezdravě moc a technika už natolik pokročilá, že lidi prostě přestali přemýšlet a o něco se snažit. Navíc - biologicky jsme přece jenom pouze zvířata - a místo, abychom této podstaty smysluplně a s užitkem využívali - hledáme nějaké nesmyslné a bizarně pokroucené "boží" hodnoty - které nás paradoxně přivádějí k nenávisti ještě větší, nežli přírodní zákony - protože víra v Boha (jakéhokoliv) dokáže vymyslet a ospravedlnit i největší zvěrstva.

A víra navíc, jako každá totalita nepřipouští jakoukoliv diskuzi - ale zase na druhou stranu se začíná tak nějak ukazovat, že lidi potřebují ke svému životu nějaký řád a tzv. "bič" - protože jinak se navzájem "sežerou" neboť si každý dělá co chce na úkor druhých. Takže možná nějaká forma totality své opodstatnění má - ale to už jsme někde jinde. Blbý je, že vždycky se bude mít nejlépe jenom hrstka vládnoucích, která bude rozhodovat o většině těch ostatních - ať chtějí, či ne. Zdravím.

pt®

Culdo, poslechla jsem si, co říká profesor Piťha a myslím si, že má kus pravdy:

culdabulda1*

pt-

Pavlínko - děkuju za příspěvek - samozřejmě pravdu má - lidé nikdy nepřestanou toužit po lásce, soucitu, dobru a spravedlnosti, ale protože v lidské podstatě je stejným dílem přítomno i zlo a přirozená biologická snaha jakéhokoliv organismu o přežití - je tento ideál nedosažitelný.

Pokud jsi postavena do situace, že musíš bojovat o život a existenci, o děti, rodinu - asi budeš těžko bojovat láskou proti kuším a spravedlností proti teroru a svévoli mocných. A dnes - kdy je planeta zdevastovaná a přelidněná - boj o život nás všechny čeká - ať se modlíme ke komu chceme.

Já to vidím bohužel takhle - asi mi pro pochopení "milosti Boží" chybí v mozku nějaké neurony - to ovšem neznamená, že bych byla k lidskému utrpení, nebo neštěstí (případ od případu) nevšímavá, nebo necitlivá - ale - lidi jako celek zachránit nelze. Stejně jako nelze nakrmit a zachránit všechny toulavé kočky (např.) , všechny zabité stromy, všechna "sežraná" zvířata - třebaže by mezi nimi byli Einsteinové, Beethovenové... příroda a její zákonitosti nad lidmi a jejich ideály nakonec vždycky zvítězí.

pt®

Marcelko, je jasné, že člověk má pud sebezáchovy a v krizových situacích, když se bude třeba topit, tak nemá ani čas přemýšlet, ale snaží se udržet nad vodou. Mně jde o to, co říkal profesor o tom, jak si nás mohou jiné kultury vážit, když si nevážíme ani jeden druhého. Ale jsem ráda, za to, jak jsi mi to napsala, myslím klidně a bez emocí. - pt

Jendo, nemohu odolat, musím vám napsat. Opravdu si myslíte, že v tomhle státě je církev to největší zlo? Že neukazujete na všechny ty tuneláře, zločince, poradce, lobisty a vlastně se mi ani nechce vzpomínata vyjmenovávat, jaké funkce mají. V průmyslu, v zemědělství, v obchodě, v dopravě, v lesní správě, ve zdravotnictví, ve stavebnictví. Na tyhle arogantní parchanty nevidíte? Tož to mi nepovídejte!*zed*Prosím vás, neodpovídejte mi, už tuhle otázku nikdy neotevřu. Vyhrál jste, jste vítěz! Za všechno mohou věřící a církev!

culdabulda1*

babkazov -

máte samozřejmě pravdu, ale Jendu bych zase tak moc neplísnila - protože tato diskuze se týká bible, potažmo tedy církví - takže jeho příspěvek je k věci, neboť církve nemůžeme z řad tunelářů a zločinců, atd... vyloučit ani náhodou.

jenda2*

Na trestné činy občanů je zařízena Policie ČR. Na činy církve neplatí téměř nic. Případ studenta Nováka, který byl pohlavně zneužívám a představitel církve Graubner to věděl. Neuděla nic a Nováka vyhodili z církevních studií. Dalších případů bylo několik a nikdo se nedomohl práva. Společnost je jaká je, církev je ale daleko horší. Bible v tomto marastu je naprosto k ničemu. Graubner okradl svého společníka v obchodování s Mešním vínem a nikdo to nechtěl z policie řešit. Církev je jedno z dalších svinstev, kde neplatí vůbec žádné zákony a postižení se nedovolají naprosto ničeho, neboť církev stojí mimo světský právní řád.

Nepotřebuji nic vyhrávat. Mě dráždí milý úsměv faráře s Biblí v ruce, který večer osahává mladé kluky. To je vše. Čest.

pt®

Babko, myslím, že jste to vystihla dobře: " já si myslím, že je doba na to, aby si každý věřil na co chce. Důležité je, aby měl své svědomí čisté a byl k lidem laskavý a uznalý."

Já jsem si přečetla V Bibli něco podobného Matouš 7. kapitola:

"Ne každý, kdo mi říká: ‚Pane, Pane, ale ten, kdo činí vůli mého Otce"... "Mnozí mi v onen den řeknou: ‚Pane, Pane, což jsme tvým jménem neprorokovali a tvým jménem neučinili mnoho mocných činů?"..."A tehdy jim odpovím: ‚Nikdy jsem vás neznal. Odejděte ode mne, činitelé nepravosti."...

karlos2*

A kdo určil, co je posvátné? To je trochu podivné.Bůh není žádná láska. Je to jen zoufalé dovolávání se nějaké spravedlnosti, která shůry samozřejmě nikdy nepřijde a ani nemůže. Takové tmářské myšlení je na pováženou. " Božích zázraků " se každí dovolává ale připustit, že Zemi mnohokrát ovlivnila mimozemská civilizace je podle věřících hrdelní zločin. Chápu to u církevních pravocníků. Ti si nebudou podkopávat zdroj obživy. Docela slušně na úkor jiných žijí. Ale jiná část lidí to nemá zapotřebí a stejně to po zpracovaném uvažování dělá. To se mi zdá divné.

rostlin*
hodnocení

0x
Toto jsou vždy ohnivé diskuze. Já v minulosti hodně hledal jak to s tím Bohem vlastně je. Vyzkoušel jsem ledacos. Z bible jsem přečetl jen evangelia ostatní mne nebralo. Bůh není bytost. Bůh,nebo jak to nazvat,je sama skutečnost. To,že existujeme. Pěkně to je popsané hned na začátku Janova evangelia. Potíž je v tom,že duchovní záležitosti nelze,jak to napsat,se nějak naučit převychováním,přemýšlením čtením a pod.. Vždy se jedná o zkušenost. Dám příklad. Když sníte třeba banán,těžko někomu kdo ho nikdy nejedl vysvětlíte jak chutná. To je duchovní aspekt.Ten prožitek,váš vjem. Zato se ale může dotyčný naučit,někde se dočíst, co je to za plod,z jaké rostliny pochazí,jak v něm fungují buňky atd.atd..a to je pak ta věda. Prototo vědci budou těžko dokazovat váš prožitek při pohledu na Alpy,krásnou ženu či muže,květinu,hrůzy války,...popíší biochemické procesy v mozku,jak oko vníma obraz a pod...Ze své zkušenosti mohu sdělit to,že je myslím Bohu úplně jedno jestli čtete bibli či nikoliv. Myslím,že ho církev nezajímá,ale vy,každý z vas jednotlivě ano.

Rostlin, ten příklad s banánem, tomu se říká nesdělitelná zkušenost. ;) Dobré slovo, že?

doplněno 25.12.15 09:43:

Rostlin, omlouvám se, že jsem byla příliš vstřícná a to se vás dotklo. Neměla jsem reagivat! Zapomeňte!

rostlin*
No,to jsou slova dvě,pokud dobře počítám. Zkušenost je vždy nesdêlitelná.
rostlin*
To,ne. Nepochopil jsem Vaši narážku. Proč zapomeňte? :) Je dobré,když víte o čem jsem psal. :) Když něco takovéhoto napíšu,vždy očekávám spíše odsuzující reakce. Nejvíce od tzv. věřících většinou. Ti mají ve všem jasno.
culdabulda1*

rostlin -

- právě proto je dobré být věřící - máte hned život jednodušší ! - a k té zkušenosti - já říkám že každý si musí "nabít hubu" sám ! Babkazov Vám chtěla svým dodatkem jen vyjádřit podporu - pokud se nemýlím.

doplněno 25.12.15 10:37:

babkazov - a brzy se uzdravte - ať můžete dohnat ten salát, vínečko, koňáček - alespoň na Silvestra !

Marcelko, děkuji. Je to tak, ale byla jsem dost neobratná ve výběru slov.

mp*
hodnocení

0x

Možná se mě budete smát, ale pro mě je dost pochopitelná a čtivá bible pro děti. Tam je to docela dobře napsáno. Rozhodně si nemyslím, jak tady někdo psal, že Bible se nedá přečíst (to znám složitější knížky - třeba Marxův Kapitál - tak to jsem nedal ani na vysoké škole), ale v té dětské Bibli je to tak srozumitelně popsáno. A docela to dává i logiku. A jak tady někdo píše, víru bych nikomu nebral. Znevážit a zesměšnit je daleko jednodušší, než něco vybudovat a na něčem si stát.

pt®
hodnocení

0x

Ještě Vám dám jeden odkaz:

Dokonalý překlad bible

Nic takového, jako dokonalý překlad bible, prostě neexistuje. Pokud jste úplní perfekcionisté, budete se muset naučit starozákonní hebrejštinu, aramejštinu a koiné řečtinu, a pak si bibli přečíst "v originále."Pro většinu lidí však tento přístup není reálný, a tak rádi sáhnou po překladech do rodného jazyka.

obohu.cz/...

Naúrpstý souhlas. Ono "ztraceno v překladu" se ostatně týká všech jazyků, nejen těch hebrejských, a to i relativně blízkých jazyků, která tlumočí podobný styl myšlení, natož pak u staré řečtiny a tím spíš u hebrejštiny či aramejštiny. Jen s tou řečtinou, jak se řecky řekne láska? Agapé?

Agapé (řecky αγαπη ) je jeden z několika řeckých výrazů pro lásku. Řecké výrazy pro lásku jsou:

storgé (στοργή ) znamená náklonnost nebo příbuzenskou lásku, jedná se o silný citový vztah bez sexuálního faktoru;

erós (ερως, lat. amor ) znamená lásku, která po něčem touží (srv. erotika) a podle Plotina chce něco vyššího;

filia (φιλια ) je vzájemná láska mezi přáteli; filos znamená také milý;

agapé (αγαπη, lat. caritas, fr. charité, angl. charity ) je láska pečující a podle Plotina směřuje k nižšímu.

pt®

"kartaginec", jen když jste zmínil lásku Agapé, ta je tak krásně vysvětlena v Bibli:

Láska je trpělivá, dobrotivá, láska nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá.

Nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nerozčiluje se, nepočítá zlo.

Neraduje se z nepravosti, ale raduje se spolu s pravdou.

Všechno snáší, všemu věří, ve vše doufá, všechno vydrží.

Láska nikdy nezanikne...

A pak prý v Bibli nejsou zajímavé myšlenky...:)

buss

A ten popis na dochovaných deskách je pravdivý?

Nerozumím, nač se ptáte a proč?

doplněno 25.12.15 17:28:

Tohle je podle mne otázka mimo mísu

doplněno 25.12.15 20:32:

Opravdu, mohl byste upřesnit, nač se ptáte? Popis čeho? Jaké dochované deskz máte na mzsli? V celém vlákně je řeš o bibli, tam jsou jistě i růyné popisz, třeba popis archy Noemovy nebo Šalamounova paláce, ale Bibli jako celek bych zrovna popisem nenazval, a o nějakých dochovaných deskách v souvislost s Biblí jsem neslyšel.

joudic*
hodnocení

0x

dejvis2
hodnocení

0x

prosim o bibli-kde je vse vysvetleno-o vse nove veci

pt®

Bible, je kniha psaná v proroctvích, v symbolech, v předobrazech, ale je to také historie Izraelského národa. Takže o co Vám jde? Zřejmně jste Bibli (jakýkoliv překlad) nečetl a tudíš proto Vaše otázka nezní konkrétně. Jinak Bible je na internetu on-line, v mém odkaze je "Studijní překlad"a vlevo v rohu je tabulka, kde je asi 200 překladů dalších, takže tomu věnujte čas a pak se ptejte, třeba už budete vědět na co a otázky budou konkrétní.

ww.obohu.cz/...

Nyní to připodobním k tomu, že se ptáte "Která kniha vysvětluje matematiku?"No která asi? Nejdříve se musíte naučit základům matematiky. Sčítat, odčítat, násobit, dělit a pak se učíte složitější příklady. To jen na vysvětlenou. Mějte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma víra v boha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]