Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
k této otázce mě inspiroval syn, když se učil ve 4. třídě. V přírodopise probírali něco o živé a neživé přírodě a učitelka na dotaz, zda je Země živá, odpověděla , že nikoli. Tak jsem sedl k PC a netu a zkoušel najít , jaká je vlastně definice života.
A zjistil jsem, že neexistuje "konečná"- definitivní a uspokojivá odpověď na tuto otázku. Ale vím jistě, že pokud budeme hledět na planetu Zemi jako na živou , vnímající a cítící Bytost a hlavně se k ní podle toho budeme chovat, bude to pro Lidstvo určitě přínosnější .
Děkuji za vaše náhledy.
R.
Některé národy a kultury Zemi považovali (a dosud považuji např. Hopiové v Americe) za živou bytost, bohyni , Matku všeho živého a Nebe (Slunce) považují za Otce Stvoření..
Ano, mají jiný způsob uvažování, myšlení i cítění - a vnímají signály z Přírody, které my nevnímáme. Přes veškerý vědecký pokrok (družice, radary , internet, PC...) např. neumíme ani přesně určit, jaké bude zítra počasí...Umíme vyléčit většinu chorob, ale nové nemoce se objevují (viz vznik superbakterie, na kterou nová antibiotika nezabírají), prodlužuje se délka dožití , ale jeho kvalita klesá - stáváme se závislými na výdobytcích moderní medicíny a vědy...
...a je to jen otázka našeho Svědomí a úcty k Životu , jak se k tomuto postavíme..nemůžeme spoléhat na politiky a světové vládce, že to vyřeší za nás a pokud na ně budeme spoléhat a věřit jim, pak se musíme smířit s tím, že se opět svět ocitne ve světové válce, protože oni nemají co ztratit, oni svoje životy neriskují !
Jste si toho vědomi? Já až nyní to začínám chápat a probouzet se
Ne, určitě ne
Jen upozorňuji, že indiáni neuvažovali o Zemi, jako o planetě. Nevěděli nic o tom, že je to koule a většinou pokrytá slanou vodou. Pro ně to byla krajina, půda, lesy, řeky, jezera ... Nechápali, že by někdo mohl vlastnit část Matky všeho živého.
i pro mě je to dost nepochopiltelné, že si kdosi přivlastní přírodní zdroje - kšeftuje s nima a obohacuje se na úkor druhých.
cca 20% lidstva spotřebovává 80% všech přírodních zdrojů..! Zvláště teď o Vánocích si to zase uvědomuji, když mám plný talíř jídla...a přitom vím, že by se z něj najedli 2 další lidé...
jo Svědomí se ukecat nenechá !
Ano, život nemůže vzniknout z neživého
Já si myslím, že země živoucí tvor je a lidi se chovají přesně jako viry. V buňce se namnoží, buňku zničí a přestěhují se do jiné, dokud ji nezničí. Bez buňky vir existovat nemůže. Něco jako rčení: Po nás potopa.
... žijí lidé, kteří jsou si toho vědomi a žijí zcela jinak než většina-která se chová jak ten virus nebo rakovina .
Když je potkáte , vnímáte z nich nevyčerpatelnou zásobu pozitivní energie - doslova vás nabíjejí a znovu ve vás oživují víru a naději..Víru a naději , že dokážete překonat vlastní nedostatky - zlozvyky, o kterých sami moc dobře víte...
V okamžiku,kdy na Zemi vzniknul život,začala fungovat jako organizmus.Se všemi kladnými vlastnostmi živého organizmu,i vlastnosti negativními.Pokud se nepodaří sladit činnost všech součástí tohoto organizmu do absolutního souladu s přírodními zákony,organizmus ochoří a může i zahynout.Člověk je také součástí tohoto systému a je o tom přesvědčeno moho lidí.Bohužel,někteří toto myšlení ignorují.
JABRAKA
Ano ..i já to tak vnímám...Celý Vesmír je dle mého živý Organismus a jako živí se chová. A zákony, kterém jím hýbou , hýbou i námi-lidmi. A moudří lidé - Učitelé lidstva nám zanechali Poselství , jak být s nima v souladu..Zkoušeli to mnoha způsoby, jak Učení lidem předat, dokonce někteří obětovali i svůj vlastní život, aby nás probudili ze spánku...
Nedavno jsem docetla uzasou knizku, ktera se jmenuje- Radikalni odpusteni- a v ni se spisovatel rozepsal, ze zemekoule trpi rakovinou a ta nese nazev lidska spolecnost a za tim bych se podepsala i ja.. Muj osobni nazor je, ze i ja si myslim, ze na to nelze jednoznacne odpovedet, ale muj osobni nazor je presne jak pisete i vy, ze planeta Zeme je ziva bytost, protoze ji vnimam jako zivou energii, protoze energie je vsude kolem nas a my vsichni jsme soucasti energie, ale bohuzel lidi jsou destrukcni a vsechno znici a znici jednou i svou planetu. Nicmene nas kluk je ted ve 3. tride, tak uz ted vim co nas ceka ve 4.tride za uvahy.
no nevím , zda by nějaký učitel měl ve 4. třídě státní školy odvahu se na toto téma s žáky bavit ...
Toto je už na hranici vědy a náboženství(víry) a osobní zkušenosti - ta "naše " paní učitelka asi udělala dobře , že to ve třídě neprobírala nějak do hloubky - asi by vybočila ze "zaběhnutých kolejí"
ale předpokládám, že třeba ve Waldorfské škole taková témata rádi rozvíjejí, stejně tak tvořivost i individualitu žáků
a navíc máme jen nějaká technologická pozlátka a hračičky (internet, mobil, PC, atomová energie, auta, družice...)
Proto jsem tedy "pány tvorstva"?
ale na to nejdůležitější jsem zapomněl! a většina z vás to také přehlídla !
podmínkou evoluce je pozitivní myšlení-což nevidíte , že ten muž se usmívá, ktežto lidoop je zasmušilý ?!
Co dodat... Tuto prenadhernu fotku si davam na plochu pc a mim manzelovi ukazat, ze nas nekdo potajmu vyfotil
OMG. Kdybych to byl býval věděl...tak jsem tu fotku nezveřejnil !
pS: doufám, že si to pan manžel nevezme osobně !
No, pro tentokrat odpusteno, ale priste nas nefotte,ju?! Pan manzel jak to videl na plose, tak dostal totalni zachvat smichu.
Ne, určitě ne
Pokud jde o otázku - Země není živá bytost. Bohužel není.
O to víc na ni musíme dávat pozor.
ano, tak vnímám svoje auto...sice to není živá bytost, ale dávám si na něj pozor ! a dokonce ho nazývám familiérně "barča tanečnice"
..tak proč takhle nebrat planetu Zemi?
Ano, život nemůže vzniknout z neživého
Romane, za komančů, v 60tých a 70tých letech, jsme měli auto se jménem Darina a představte si, měla svou spořitelní knížku, na své jméno. Každý měsíc na ni šly 200 kč a z toho se platily mimořádky, pojistka, gumy, opravy a tak. 200 to byly peníze akorát.
To je spíše filozofická otázka. Za mě - Země je živý organismus, má žhavé jádro, které dosud nevychladlo - viz sopky. Na Zemi se stále něco vyvíjí, takže žije. Akorát není Země moc inteligentní, třebas zrovna druh homo sapiens z kmene strunatců se moc nepovedl. Baví ho většinou jen boj a ničení všeho potřebného k životu všech na Zemi.
Země - Příroda - Vesmír
živí nás, šatí nás, ochraňuje nás, zušlechťuje nás (což nemoce a katastrofy nejsou jakýmsi nástrojem "přirozeného výběru" kvality?), jsme složeni ze stejné látky , prvků...hýbou s námi stejné Zákony jakou Vesmírem i Zemí...
a přesto nepovažujeme zemi za živou?
Hýbe se(rotace, pohyb kontinentů, vliv slapových sil měsíce a Slunce), dýchá(např. termální prameny, gejzíry) , zpívá -komunikuje (Schumanova frekvence) , vyvíjí se, Měsíc můžeme považovat za jejího potomka (stejné složení- znikl oddělením při dopadu velkého tělesa na zemi), má vlastní oběhový systém (magma, ropa, plyn, prameny...)...
je vnímavá-reaguje na vnější podněty (viz reakce na zkušební atomové výbuchy - narušení ionosféry, ochranného obalu Země), reakce na el.. mag bouře na Slunci...
a přesto ji považujeme za neživou?
Já považuji Zemi za živou i moudrou, cítící a milující. Je o tom přesvědčena spousta duchovních učitelů, kteří s ní dokonce umí navazovat kontakt při meditacích. V duchovních školách se o tom učí, jako mo mprokázané věci.
ano i pro mě to je dostatečně prokázaná záležitost-lidé vnímaví a otevření..pokud se na Zemi naladí... cítí a "slyší" , co nám sděluje...
ale to jsou záležitosti, které můžeme sdílet jen se stejně vnímavými lidmi...Jinak budeme považováni za blázny...přesně v duchu biblického "neházejte perly ..."
její poselství je ale stejně nakonec záležitostí určenou každému z nás osobně - a je jen na nás -na našem Svědomí, zda ho přijmeme a změníme cosi ve svém vlastním životě (a o tom druhým říkat nemusíme)
koukám na ISS real kamery, věčně se nestačím divit, 400km nad náma, fofr zhruba 27tis. km za hodku, a ona matička kulička Země je v každém momentu jiná, z výšky nádherná a v makru, nebo mikru v bodech šílená. Zhlédněte.
já si představuji, že takové "živé" buňky se mohly miliardy let vyvíjet někde na letící kometě, pak náhodou spadla na zem nějaká prabuňka, dostala příležitost, pak se vyvíjí -a za miliard let..voilaa - je tu člověk
.. Nekonečně moudrá matka přííroda, bez bohů
Všichni podléháme přírodním zákonům a tak i země - někde se přeteče trochu magma a posune se kus kontinentu... Ale Země není živá
.. Příroda ano..
Země samozřejmě není živá. Stejně jako se nestane živým Mars pokud ho někdy lidé osídlí. Lidé si Zemi upravují, aby se jim na ní žilo co nejlépe. Okolní prostředí upravují, aby jim nebyla zima, ani horko, aby je neohrožovaly přírodní živly, ani nebezpečná zvířata. I když to nedělají dokonale, dělají to lépe, než jakýkoliv jiný živočišný druh. Na rozdíl od vlka, který uloví i vzácné zvíře, člověk se ho snaží chránit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.