Nejste přihlášen/a.
V zákoně číslo 361/2000Sb. je v §32 napsáno:§32 (4) Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.
S doplněním souhlasím @repkine - jenže zákon neupravuje termín "mlhy, sněžení nebo hustého deště" - tuším v Německu/Rakousku je uvedena viditelnost na metry.
Nicméně jak jsem psal - bez ohledu na logiku viditelnosti, nemám žádný zákonný podklad pro tvrzení, že v koloně či ve městě za hustého provozu jsou mlhovky nesmyslem.
Musím si tu dnes trochu zanadávat - ono to pomůže.
Vláda vymýšlí miliony blbostí, ale upřesnit termín "snížená viditelnost" nebo "mlha" - to neumí. Dnes ráno byla inverze. Viděl jsem na 200 a více metrů před sebe bez větších potíží, světla protijedoucích aut bez omezení. Přesto jsem měl po příjezdu do práce oči jako angorák.
Takových lidí s mlhovkama a přitom bez důvodu... no hnus.
Pokud potřebuje mít mlhovky vpředu a má tu možnost, ať si udělá dobře... Pokud je nemá blbě seřízené, neoslňuje až tak zásadně ostatní řidiče... Ale PROČ mají lidi ty mlhovky na dálnicích? A V KOLONÁCH VE MĚSTĚ?
15 minut popojíždím za blbcem, který má raději zadní mlhovky dvě - hnus - nechám ho trochu ujet (pustím před sebe pár lidí) - a každý třetí dnes ty mlhovky měl zapnutý - PROČ?
@K2 - on ten důvod vzniku mlhových světel je za nějakým účelem - že? A v tomto případě se jedná o to, aby byl vůz vidět. Když jsem v koloně, není předpoklad, že by mne ten za mnou ze 3 metrů neviděl. (to už jsou extrémní mlhy a husté sněžení - tam to chápu a neřeknu slůvko).
Hlavní je tedy "myslet" ! Když bude v takové koloně mít mlhovky, je větší pravděpodobnost nehody, protože mi hned nedojde, že brzdí... toho červeného mám plné oči...
Když dojedete kolonu nebo stojící vozidla, výstražnými blikají všichni nebo jen poslední vozy? Proč asi?
Muzu se zeptat, jak byste si Vy predstavoval definici (ci po Vasem upresneni pojmu) snizene viditelnosti a mlhy?
Dlužím Vám termín - např. od Besipu je vhodné "Vidět a být viděn" - Takže něco ve smyslu "Řidič je povinen dodržet pravidlo Vidět a být viděn a podle aktuálních okolností se přizpůsobovat. Tj. užívat denní svícení, standardní světlo a mlhové světlo v době a místě pro užití vhodné"
Vím, opět je to teoretické a nedá se přesně specifikovat - nejsem právník... Ale štve mne to "za mlhy VŽDY" - což všechny tyto lidi omlouvá... protože mlha přece je (nebo jen opar? není to jen pára z kanálu?)
Zdravím, vytáčí mě úplně to samé. Jak píšeš, dnes kolona, slušná mlha, a blb přede mnou mlhovky celou cestu, předjet se nedal. Fakt jsem asi tak blbá (rozuměj ohleduplná), mlhovky mám zapnuté, ale jakmile mě dojíždí auto, vypínám, aby ho to nedráždilo.
Snad jen problikávat dálkovkama tak dlouho, až to ten přede mnou pochopí, nebo netuším. A mám citlivé oči, takže mi to vadí opravdu hodně...
rok se s rokem sešel... a mlhovky jsou zase IN
Na můj dotaz už nikdo nereagoval s výsledkem od školitelů - člověk zapomene - proto připomínám já vč. aktuálního zajímavého článečku... novinky.cz/...
A poslední týden? Prý přední mlhovky neoslňují, píše kdosi v reakci na článek - no nevím, řekl bych opak - světla potkávací jsou nastavena tak, aby nesvítila řidiči do očí - svítí před auto ve výši max těch světel... mlhovky ale žádné omezení nemají. Často jsou narvané do lízátka či spojleru a ten při parkování utrpí ránu - světlo pak svítí klidně Pánu Bohu do oken... nebo do čelního okna protijedoucího auta... A že to není výjimka
No a včera i dnes - 10 řidičů během 20ti minut cesty s mlhovkama... jen tak pro srandu... Oproti tomu v šeru zase 3 řidiči s denním svícením
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.