Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční diskuse o mlhovkách

Od: jmlc® odpovědí: 10 změna:
Dobrý den a pokojné prožití posledních dnů letošního roku přeji všem.Zvláště tyto poslední dny jsou ve znamení mlhy a já se trochu zarazil nad chováním některých řidičů. Jenže jak tak přemýšlím, hledám, nikde nevidím relevantní § pro případný postih, takže nabádám vás všechny zkušené k uvedení zkušeností, §§§, odkazů...Pro začátek - Mlhová světla (přední může, zadní musí) řidič použít pouze za mlhy, sněžení nebo hustého deště.Ale!1) když je použijete mimo daný termín, hrozí vám pokuta2) když je nepoužijete v daný termín, hrozí vám pokuta a nehoda3) V souladu s vyhláškou je použijete, ale jste v koloně (ve městě či mimo město) - oslňujete řidiče za vámi a můžete tak zapříčinit nehodu (a toto mne zajímá)První dvě situace jsou všem jasné, o třetí se píše každý rok, ale diskuse nemají právní základ. Když totiž nebudu mít zapnutou mlhovku, abych v koloně neoslnil řidiče vozidla za mnou, může mne policista pokutovat za nedodržení vyhlášky. Články, které mne zaujaly, ale nepomohly...těch je mnoho, ale tento se mi zdá nejlepší - autoweb.cz/... a právě poslední odstavec, kdy autor zmínil "přemýšlet "lidé neumí. Vezmu sem jinou situaci, kterou bych si vzal za vzorový příklad pro užívání mlhovek - světelné výstražné znamení - když jedete třeba po dálnici, kde je problém (nehoda, pomalu jedoucí kolona atd.), zapnete všechny blinkry a znamení dáváte tak dlouho, než máte za sebou někoho dalšího - ten přebírá blinkrovou štafetu. Tento postup bych viděl za logický i v případě užívání mlhovek. Bohužel, právě tady nemám ten § pro podložení tvrzení pro případné odpůrce nebo PČR.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x
Mlhovky pouzivat nemusite, proto nikde ten paragraf neni.
doplněno 19.12.15 15:07: Podle meho se jedna o situaci,kdy neni videt na urcitou vzdalenost. Tedy pokud stojite v kolone a vidite rekneme na dve tri auta pred vami (coz je temer vzdy) tak nejste v "silne mlze,snezeni,desti" tak by je mel dle meho nazoru mit zapnute ten posledni v rade. Druha vec je ta, ze castk jsou mlhovky spatne zapojene z vyrobya nejdrive se zapinaji predni a az potom zadni ... nastesti postaci prehozeni dvou kontaktu. Jednou jsem na Vysocine na dalnici zazil, ze skutecne bylo videt max. 2m pred sebe, nekolikrat jsem zazil dest, ze nebylo videt ani na ty dva metry. Bohuzel stale jezdi spousta ridicu, kteri se v Asi budou vymlouvat, ze v Ostrave byla mlha, kdyz vyjizdeli :(
doplněno 19.12.15 15:40: Pokud nezapomenu, zeptam se na skoleni ridicu, po novelizaci bude vice nejasnosti.
hodnocení

V zákoně číslo 361/2000Sb. je v §32 napsáno:§32 (4) Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy.

doplněno 19.12.15 15:29:

S doplněním souhlasím @repkine - jenže zákon neupravuje termín "mlhy, sněžení nebo hustého deště" - tuším v Německu/Rakousku je uvedena viditelnost na metry.

Nicméně jak jsem psal - bez ohledu na logiku viditelnosti, nemám žádný zákonný podklad pro tvrzení, že v koloně či ve městě za hustého provozu jsou mlhovky nesmyslem.

hodnocení

@repkine- zeptal jste se na školení nebo jste zapomněl? ;)

hodnocení

Musím si tu dnes trochu zanadávat - ono to pomůže.

Vláda vymýšlí miliony blbostí, ale upřesnit termín "snížená viditelnost" nebo "mlha" - to neumí. Dnes ráno byla inverze. Viděl jsem na 200 a více metrů před sebe bez větších potíží, světla protijedoucích aut bez omezení. Přesto jsem měl po příjezdu do práce oči jako angorák.

Takových lidí s mlhovkama a přitom bez důvodu... no hnus.

Pokud potřebuje mít mlhovky vpředu a má tu možnost, ať si udělá dobře... Pokud je nemá blbě seřízené, neoslňuje až tak zásadně ostatní řidiče... Ale PROČ mají lidi ty mlhovky na dálnicích? A V KOLONÁCH VE MĚSTĚ?

15 minut popojíždím za blbcem, který má raději zadní mlhovky dvě - hnus - nechám ho trochu ujet (pustím před sebe pár lidí) - a každý třetí dnes ty mlhovky měl zapnutý - PROČ?

*cert**zed**zed**zed*

doplněno 08.01.16 12:35:

@K2 - on ten důvod vzniku mlhových světel je za nějakým účelem - že? A v tomto případě se jedná o to, aby byl vůz vidět. Když jsem v koloně, není předpoklad, že by mne ten za mnou ze 3 metrů neviděl. (to už jsou extrémní mlhy a husté sněžení - tam to chápu a neřeknu slůvko).

Hlavní je tedy "myslet" ! Když bude v takové koloně mít mlhovky, je větší pravděpodobnost nehody, protože mi hned nedojde, že brzdí... toho červeného mám plné oči...

Když dojedete kolonu nebo stojící vozidla, výstražnými blikají všichni nebo jen poslední vozy? Proč asi?

k2

Muzu se zeptat, jak byste si Vy predstavoval definici (ci po Vasem upresneni pojmu) snizene viditelnosti a mlhy?

hodnocení

Dlužím Vám termín - např. od Besipu je vhodné "Vidět a být viděn" - Takže něco ve smyslu "Řidič je povinen dodržet pravidlo Vidět a být viděn a podle aktuálních okolností se přizpůsobovat. Tj. užívat denní svícení, standardní světlo a mlhové světlo v době a místě pro užití vhodné"

Vím, opět je to teoretické a nedá se přesně specifikovat - nejsem právník... Ale štve mne to "za mlhy VŽDY" - což všechny tyto lidi omlouvá... protože mlha přece je (nebo jen opar? není to jen pára z kanálu?)

joudic*
hodnocení

0x

zapinam pouze v "mliku", takze nikdy...

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, vytáčí mě úplně to samé. Jak píšeš, dnes kolona, slušná mlha, a blb přede mnou mlhovky celou cestu, předjet se nedal. Fakt jsem asi tak blbá (rozuměj ohleduplná), mlhovky mám zapnuté, ale jakmile mě dojíždí auto, vypínám, aby ho to nedráždilo.

Snad jen problikávat dálkovkama tak dlouho, až to ten přede mnou pochopí, nebo netuším. A mám citlivé oči, takže mi to vadí opravdu hodně...

repkin*
hodnocení

0x
Kluci plne vas chapu,rozumim vam a souhlasim s vami, ale nerozcilujte se. Ono spousta takovychto "inteligentu" jezdi na mlhovky i v lete, kdyz sviti slunicko, je jasno a +30°C ve stinu.

hodnocení

rok se s rokem sešel... a mlhovky jsou zase IN :)

Na můj dotaz už nikdo nereagoval s výsledkem od školitelů - člověk zapomene - proto připomínám já vč. aktuálního zajímavého článečku... novinky.cz/...

A poslední týden? Prý přední mlhovky neoslňují, píše kdosi v reakci na článek - no nevím, řekl bych opak - světla potkávací jsou nastavena tak, aby nesvítila řidiči do očí - svítí před auto ve výši max těch světel... mlhovky ale žádné omezení nemají. Často jsou narvané do lízátka či spojleru a ten při parkování utrpí ránu - světlo pak svítí klidně Pánu Bohu do oken... nebo do čelního okna protijedoucího auta... A že to není výjimka :(

No a včera i dnes - 10 řidičů během 20ti minut cesty s mlhovkama... jen tak pro srandu... Oproti tomu v šeru zase 3 řidiči s denním svícením *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]