Nejste přihlášen/a.
K otázce mne inspirovala otázka tady na poradně...
Takže - jaké důvody vás vedou k tomu, že využíváte služeb dovozu nákupu nebo hotového jídla do domu?
Proč tahle otázka? Protože pokud budu mluvit za sebe, neumím si představit, že bych tuto službu (ať už dovoz nákupu podle objednávky nebo třeba dovoz pizzy čí hotového jídla) někdy využil. Teoreticky připouštím, že pokud by tady u nás v pohraničí taková služba i byla (jako že není), chápal bych její využití v případě, že se člověk třeba znehybní (úraz, nemoc) a nemůže pomoci nikdo z rodiny), ale v normálním běžném životě ne. A to jsem samostatně žijící a velmi nerad vařící (takže by tzv. servis až pod nos jako od manželky či maminky) chlap, takže by se dalo nejspíš předpokládat, že právě takoví jako já budou hlavní cílovou skupinou těchto služeb. Ale já si fakt neumím představit někoho (kohokoli včetně rodiny) poslat na jakýkoli nákup (od jídla až třeba po cement či vrták) - prostě zboží musím ideálně vidět, osahat a v mnoha případech jedu na nákup pouze s přibližnou představou, co budu kupovat (to se týká hlavně jídla). Takže mne zajímá, co k tomu vede hlavně ženy - u chlapů bych to i dokázal pochopit - lenost, usnadnění života. Ale u žen je mi to prostě nepochopitelný.
Nevím,zda bude moje odpověď dost přesvědčivá.Moje dcera bydlí už rok v Praze, v centru, a našla si na internetu službu dovozu nákupů až domů od Tesca.Velmi to uvítala a vysvětlila mně to takto:
Když potřebuju větší nákup základních potravin,tak než se oblíknu,než obleču malé dítě,než ho dám do kočáru nebo do auta,než v zimě nastartuju studené auto, než se vymotám z centra, než zaparkuju u hypermarketu, než vylezu, zamknu,nakoupím, vystojím s dítětem frontu u pokladny, než to dám z koše do tašek, než to odtáhnu do auta nebo do kočáru,než se vymotám a odjedu do centra, kde i na parkovacím místě pro rezidenty parkuje nějaký jiný auto, tak jezdím 10 nebo i 20 minut, abych se někde zapíchla, než to vytáhám z auta a odnesu domů, opět se s dítětem vysvleču a vydýchám to všechno, tak za 50 Kč 1x měsíčně si všechno v klidu doma objednám na určitou hodinu, mám to bez stresu a starostí atd.Zrovna tak to využívají např. starší lidé, vozíčkři apod. Bydlím také na menším městě a řeknu vám, docela bych tu službu někdy také uvítala...
A proč? Já nemám auto (a i kdybych měla, cournout se kilometr na parkoviště u obchoďáku by mě nebavilo), tahám se s jídlem a dost mě to štve. Kdybych projedla tolik, že by se mi donáška vyplatila (předpokládám, že je tam nějaké minimum, kolik musí nákup stát, a nebo to něco stojí navíc), tak neváhám. Je ale pravda, že bych stejně jako Vy potřebovala mít zboží "osahané" - tzn. kupovala bych jen to, co kupuji vždy a co dobře znám a asi bych takhle nenakupovala vždy. Kdybych měla krmit rodinu a tahat se s tím jídlem v ruce, tak neváhám.
Ta pizza nebo jídlo, to je něco jiného. Chci si udělat fajn večer, mít něco extra, něco jiného, než vždy, udělat si pohodu u filmu, tak si objednám pizzu. Ale to nedělám často, za poslední rok jsem napočítala 2 pizzy
Zrovna nedávno jsem přemýšlela nad tím, že musím ségru poprosit, aby mě odvezla s autem do supermarketu, že bych si nakoupila těžké věci do zásoby (nějaké pití, brambory, plechovky, mouku...). Jestli to z Tesca stojí 50,- jak praví Ivik, tak ségru nebudu zatěžovat
Ronyx, odkuď Vy jste? Zmiňujete pohraničí 140km od Phy, je mi to povědomé klidně do zprávy, jestli to tu nechcete ventilovat
Proč by to mělo být u žen jinak? Ta časová úspora je neoddiskutovatelná. Nehledě k tomu, že bloudění po hypermarketu je nuda. A do menších lokálních obchodů se bohužel nedostanu. Mají naprosto nevhodnou otevírací dobu. Já bych takovou službu zcela jistě využil, pokud by byla k dispozici. Nemám potřebu si zboží osahávat. K čemu? Věci běžné spotřeby znám a vím, jak vypadají.
U žen mne to právě dost překvapuje, protože když vidím, jak se ve zboží v obchodech rády přehrabují, tak mne zaráží, že třeba u jídla je to jinak.
S otvírací dobou mnoha obchodů souhlasím, velmi mne třeba potěšilo, když Kaufland u nás zavedl otvíračku do 22 a jeden čas jsme to hodně využíval a záviděl lidem z krajského města, kde mělo Tesco nonstop 24, že si mohou nakoupit třeba ve 2 v noci, prostě když se jim to hodí. To bych uvítal, protože do obchodu (jakéhokoli) většinou letím doslova na poslední chvíli před zavíračkou nebo poslední otvírací den a poslední otevřenou hodinu před svátky. Ale takhle jsem to měl vždycky - před rokem ´89 jsem chodil na nákup těsně před 18 (zavíralo se v 18), dnes chodím na nákup časově trochu posunutě, ale stejně na doraz. Výhodu to má asi jedinou - nikdy a nikde (ani dřív ani teď) nestával a nestojím fronty
tak se do toho itesca podivejte, tam se da prehrabovat 10x tolik, v kamennem obchode ty vyrobky v te hale ani nenajdete
Díky za reakci.
Nechal jsem se od Vás ukecat a zkusil tedy ten e-shop zběžně prohlédnout. Uznávám, zboží mraky, vybírat by se dalo. Vadí mi hlavně jedna věc - než bych si našel (to hlavně) a naklikal svůj nákup, dovolím si tvrdit, že v reálu bych byl se svým nákupem z osobního nákupu v obchoďáku doma - 2km autem tam, 2km autem zpět, průlet obchodem, zvládám to běžně za 30-40minut.
Další, co není zrovna to, co by mi vyhovovalo, je, že když už něco chci (potřebuju) koupit, chci to hned a ne třeba až zítra ( i tohle je třeba u mne důvod, proč e-shopech nakupuju minimálně, ale spíš jen hledám parametry určitého zboží), navíc na doručení musím být doma (což dost často by znamenalo překopat svoje potřeby být někde pryč a ne doma), navíc pokud je to třeba poštou, letět pak pro balíček na poštu 2km tam a 2 km zpět, navíc u pošty platit za parkování, protože centrum města).
Poslední, ale to je spíš můj problém než problém toho tesca - nelze platit hotově a já si odmítám pořizovat bankovní účet a platební kartu.
Jak jsem ale psal jinde - rozumím tomu, že jsou lidé, kterým tahle služba může vyhovat, mne zajímaly ty důvody těch službu využívajících.
Tzv. velký nákup je velmi výhodný. To se s tím má žena tahat? Osamocená, vdova, tělesně postižení, nemocní. Když není auto je to velmi vítaná služba. Vy, jako muž s autem si kdykoliv vše přinesete, dovezete, ale pro výše uvedené dobrá pomoc. Kdo má důchod, tak už má většinou i účet, není problém zaplatit převodem, nebo na místě kartou.
Pokud budete nakupovat virtuelně častěji, už se budete orientovat lépe a lépe a i akce si vychytáte, jak píší ostatní. Je to velmi pohodlné, když je žena, starší pár, maminka na mateřské, nemocný se zlomenou nohou, nebo těžší angína. Většinou jsou doma, ven nemohou, je třeba ošklivo, a někdo příjemný jim přiveze v bedýnkách a igelitkách potřebný nákup. Ten nákup může mít i 30 - 40 kilo, tak jenom, že není důvod se bát. Vše si člověk v klidu překontroluje, odsouhlasí změny, a co se mu nelíbí může vrátit.
Pečivo měkoučké, zelenina čerstvá. Já jsem využila dvakrát, snacha snad každých 14 dní, spokojenost. Jinak nějaké specialitky si samozřejmě člověk vždycky koupí osobně. Proč se tahat s bramborama, vajíčky, mlíkem, moukou, hráškem, kyselýmy okurkami, rýží, čočkou, jogurty, chlebem, práškem na praní, pivem, toaleťákem a desítkami ostatních položek?
Na to nedokážu jednoznačně odpovědět ani já sám - někdy zaměstannec, někdy OSVČ - občas (původní povolání soustružník) strojař, občas údržbář všeho druhu - podle potřeby a podle poptávky, pak mám ještě další aktivity, ale to není práce, to je hlavně koníček.
Že sem tak zvědavý - jakou to má souvislost s mojí původní otázkou?
Mám trochu problémy s vycházením z domu, ale i tak mi připadá zbytečné se s nákupy tahat, když je možnost si všechno objednat až do bytu a nejsem ani závislá na času a dobré vůli rodiny. Cena za dopravu je od 49,- do 99,- Kč podle zvoleného času dodání, ne podle hodnoty nákupu. Nakupuji každých 14 dní - založím si košík ihned, jakmile mi něco doma dochází, takže odpadly různě poházené lístečky a do košíku postupně přikládám. Ten je stále v mém PC až do odeslání. Kdybych měla pokaždé prochodit celý market, tak si ušoupu nožičky, takhle vybírám v teple domova a v klidu. Úspěšně využívám i slevy, které se mění většinou ve středu, to se podívám na zajímavé ceny a podle nich vybírám, dodání volím buď na pátek, nebo na sobotu. Kdybych potřebovala něco změnit, lze to i u již odeslané objednávky. Možná by bylo zajímavé podívat se, jak taková nabídka vypadá a teprve pak soudit.
To jsem zmínila jen nákup potravin obecně, ale stejně tak si objednávám chlebové směsi do domácí pekárny a třeba nákup elektroniky je úplně super. Takhle jednou v poledne mne napadlo, že by to chtělo nový televizor a v 17 hodin už tady hrál. Internetbanking je samozřejmostí a internet vyřešil i vánoční dárky. Pamatuji dobu, kdy se na Vánoce musela majonéza objednávat ( když ji někdo neuměl ), taky veky a někdy i chléb. Tak na to nechci ani vzpomínat, jsme už naštěstí někde jinde a to je dobře
Díky za reakci.
Pokud vás k tomu vedou kromě jiného problémy s vycházením z domu, chápu to a je to asi i celkem logické. Ne všichni jsme samozřejmě stejní - pokud budu psát za sebe, tak mne by k něčemu takovému asi donutilo pouze to, kdybych byl ukurtovaný na posteli a nemohl z ní dolů (tzn. byl totálně závislý). Vím, sice je o pro spoustu lidí nepochopitelné, mnoho lidí si bude asi říkat, že kecám, ale na vlastní kůži jsem se před necelými 6 týdny přesvědčil, že zvládnout se dá leccos - praštil sem sebou a nemohl chodit (přesněji opřít se o nohu, pádem sem si něco udělal se šlachou v levém třísle). Domů jsem se dostal (na nákupu jsem byl na kole a jezdit to šlo), ale po baráku už sem lezl po čtyřech. Byla sobota, do ponědlí jsem to vydržel, v pondělí volám doktorce, že mám úraz, ale že k ní nejsem schopný dojít. Odkázala mne přímo na chirurgii a že prý tedy pošle sanitku. To jsem odmítl, zavolal mamince jestli ještě má doma francouzské hole po otci a že si pro ně přijedu (40km tam a 40km zpět) - to už sem věděl, že autem to jezdit půjde. Takže k autu po 4 před barák (na vesnici), pro hole a pak teprve domů a následně do špitálu. Cestou domů večer jsme byl nucem požádat syna, aby jel se mnou a přinesl mi domů dřevo na 2 dny topení, protože toho jsem opravdu schopný ani při nejlepší vůli nebyl. Ale to byla také veškerá pomoc, o kterou jsem někoho požádal i přes nabídky. Byl to boj, to přiznám, ale zvládnul jsem to včetně nákupů, sice jsem bolest držel na uzdě pouze za pomoci každé 2 hodiny 2 brufenů, ale jinakt o nešlo. A po 3 týdnech od pádu už jsem, sice o berlích, ale pajdal po klientech. Největší problém byl někam odnést nářadí (ze začátku). Teď sice ještě taky skáču tak všelijak, ale už jsem schopný normálně dělat (přiznávám, že bez brufenu by to nešlo).
To jen pro představu, proč sem se vlastně ptal, kdo a proč službu "nákup domů" využívá. Nesoudím, jen mne to prostě zajímalo.
Jak jsem psal už jinde, někomu to vyhovovat může, netvrdím, že ne.
Co se týká nákupů přes internet všeobecně - u věcí, které bych třeba na internetu koupil, to většinou vychází tak, že co ušetřím na ceně, dám za dopravu + dobírku, takže mi to ve výsledku vyjde +- nastejno, jako to koupit v kamenném obchodě, mnohdy dokonce i o hodně dráž (potřeboval jsem koupit šamotové tvarovky do kamen, kamenný obchod je neměl (kdyby je měl, cena byla 800,-Kč), takže sem je musel objednat přes internet (potřeboval jsem je hned, ne za týden, až by je obchod objednal) a ve výsledku to dopadlo tak, že 500,-Kč jsem dal za zboží a dalších 600,-Kč mne stála doprava - možnost výběru dopravy nebyla).
Bankovní účet, platební kartu a internet banking nemám a nechci a to i za cenu, že mi to znemožňuje některé zboží ze zahraničí (prostě to zboží nekoupím a poradím si jinak).
Když už jste vzpomněla případné objednávání zboží (potraviny) před rokem ´89 (to jsem sem tahat nechtěl, ale když už jste to nakousla, nedá mi to nereagovat) - nikdy jsem si v té době žádné zboží neobjednával předem, pamatuju to akorát z táborů, která zásobovaly vesnické prodejny a tam to zvykem bylo a kde prodejny přežily (jakože ve většině vesnic dne žádné prodejny narozdíl od dřívějška už nejsou), je to zvykem i dnes. A co se týká měst a dostupnosti třeba chleba nebo rohlíků - asi je to jak kde, ale mám osobní zkušenost v současnosti mnohokrát zopakovanou, že 2 hodiny před zavíračkou už nekoupíte rohlíky a obyčejný chleba ve většina obchodů včetně supermarketů. A když si teda vzpomenu na dobu minulou - na menších městech to nikdo moc nehlídal, jak dlouho před zavíračkou jsou v regále rohlíky, ale do smrti si budu pamatovat, jak vypravoval rodinný známý, v ´70.letech ředitel hradeckých pekáren, jak šel "na kobereček" přímo k vedoucímu tajemníkovi KV KSČ v Hradci Králové nějakému Františku Tesařovi za to, že při jedné z tajemníkových kontrol na sídlištní prodejně nebyly na prodejně v 17:50 (v 18 hod se zavíralo) v regále rohlíky a chleba. On totiž ten tajemník (tenkrát už pán těsně před důchodem) měl jeden "blbý" zvyk - po HK jezdil na kole (i z práce a do práce, žádná limuzina) a dělal si takové přepadovky nejen po prodejnách. JeZeĎáky např. drbal za to, že mají seno na polích, když už mělo být dávno uklizené a pod. Po Hradci byl Tesař známý a člověk nikdy nevěděl, kde se s ním potká, sám jsem se s ním několikrát potkal jako kluk na nákupu v běžné samoobsluze a dokud mi naši neřekli, kdo to je, nepoznal jsem ho - obyčejný "strejda" jako každý jiný v jeho věku.
Takže zrovna tak jako byl někde bordel tenkrát, je i dnes. S tím rozdílem, že tenkrát bylo jasné, kolik co stojí a dnes aby člověk všechno hlídal jako ostříž, protože není chvíle, aby se ho nějaký vyčůránek nějak nepokusil okrást.
Já měla na mysli padesátá léta, to by spíš pamatovala vaše maminka. Podle vašich názorů (nejen v této diskuzi ) jsem vás považovala za mnohem staršího...
Tak padesátá léta teda fakt nepamatuju Ale šedesátá docela jo. Mnohem staršího? Sice nevím, co si pod tím mám představit, ale jsem ve věku jak se říká "mládí v p***li, do důchodu daleko" (a ještě mi to zmetci o víc jak 4 roky natáhli
) A věk podle názorů - uznávám, sem konzerva a styl mnoha lidí "nějak to udělám a ono to nějak dopadne" je mi hodně cizí, experimenty dělám po důkladné úvaze s tím, že "raději 2 hodiny přemýšlím, než se 5 minut zbytečně dřu" atd.
Ronyx, určitě netušíte, jak skvěle jste mi touto svojí reakcí pomohl. Já taky všechno předem důkladně promýšlím, jenže konzerva nejsem a nejdůležitější je pro mne soběstačnost. Mám v úmyslu si na zahrádku vyrobit treláž z dřevěných loubků, ale materiál na nosnou konstrukci doma nemám. Tak mne teď napadlo zadat do vyhledávače a vida - dřevěné hranolky můžu objednat po internetu a dovezou mi je až domů. Na jaře budu potřebovat i mulčovací kůru a nějaké rostlinky, všechno už jsem na netu našla. Takže díky ...
já toho využívám s rozumem
Nakupuji elektroniku na internetu, ano nechám si ji dovézt domů. Když máme doma nějakou oslavu, objednáme pizzu, oslava v restauraci by nás stála majlant, doma je to za pár kaček a děcka maj s pizzy radost Běžný nákup si vozit nenechávám, raději si jej udělám sama.
U nás funguje od obce služba, že vozí lidem domů jídlo ze školní jídelny, spousta seniorů to využívá.
Trochu nepochapuji, to že já nechci nějakou službu z jakýchkoli důvodů využívat, nemusím přece pochtívat důvody po jiných. Je to prostě bez starostí, nemusí mít auto... Jsme někde pozadu, nejsme na takové osobní služby zvyklí. Jinde to fungovalo již desíítky let nazad. Objednávají si lidi jídla, zvl, starší, nemusí vařit, o pizze nemluvě, kde večer cápat? Jako úklid v domě. My nevíme, co jsou to třeba "služky". Ale to se přece týká jakéhokoliv zboží. Jiní mají jiné představy a služby využívají, pohodlné, čas! Kdo nechce, nemusí, jsou mi fuk jejich důvody, A točí se tom už kopa peněz. Lidé mají jiné starosti než nákupy. Někdo vdolky, někdo holky.
Jako lidí, co nemají konto v bance, internetbanking čeho se bojí jak čert kříže a cupitají se složenkami na poštu, vše v hotovosti. Teď jsem slyšel jeden důvod, navrhoval jsem FIO, odpověď - nic není zadarmo, v tom musí být nějaký háček, nechci.
Otázka nevznikla proto, že já ji nechci využívat, ale proto, že jedná z otázek v této podrubice mne k tomu navedla - proč tuto službu někdo využívá? Nicméně když sem tuhle otázku psal, netušil jsem, že vaše odpověď (a také odpovědi některých jiných) mne nakopnou k další otázce (přesnější souboru otázek), u níchž odpovědi (pokud tedy nějaké budou - doufám, že ano) budou mít pro mne větší význam (tato otázka byla jen zvědavost).
Děkuji za reakci a návod
Je toho vic.
Nemusite nikam jezdit (v mem pripade 20km), manipulovat s velkym plnym kosikem, vykladat u pokladny, nakladat u pokladny, nakladat do auta, vykladat z auta, hledat kde co je, vsude lidi, fronty na kase, chaos.
A to nemluvim o nakupu tezkych napoju V lete jsem si 2x nebo 3x objednal 120 piv, kdo by se s tim tahal, nehlede na ty ceny, az 5Kc na jedne lahvi! 600kacek na nakupu usetrenych
Jo leto bylo fajn a opekacky bez prace zazasobene
Ve zdejsich malych potravinach je toho pomalu a zrejme tady nekdo prosazuje horskou prirazku (kdybych si v garazi otevrel obchod, nakupoval v tescu a mel stejne ceny jako ve zdejsich potravinach, tak me to uzivi )
---------------
V online tescu posedim u PC, pomalu si treba hodinu u kafe u telky vybiram postupne ruzne suroviny (varim a rad), abych z toho poskladal co nejvice ruznych obedu a jidel na cca 14 dni a dal. K tomu vemu nejake ty trvanlive zachranne brzdy jako sardinky apod + hajzlak a drogerka.
Vyberu si dopravu za 49kc ve 3h rozmezi, najdu si na internetu kupon tesco sleva 250kc pri nakupu nad 2000, zadam, zaplatim online kartou a hodim to za hlavu.
Druhy nebo pristi den dorazi nakup, typek mi to priveze na rudlu az ke dverim od baraku, podepisu glejt, ze vsechno sedi a vecer si tesco strhne prachy z uctu podle toho, co jsem z nakupu vratil, ci neprevzal.
Myslim ze je to jasne, predstavte si plny nakupni kosik s velkym nakupem a vsechno, co musite resit nez doma uklidite potraviny do lednice a kolik hodin to zabere, a srovnejte s tim, ze vam nekdo zazvoni na zvonek a nasklada vam to pod nohy
No a za ty 3-4h, co bych nekde nakupoval velky nakup si na nej doma zatim treba vydelam
a jak pise @patronka nakupni kosik si muzete plnit postupne nekolik dni podle potreby, ...nevyuziju, ale pro rodiny super
Díky za reakci.
Chápu, že někomu (jako třeba vám) to může vyhovovat, když mu někdo nákup složí až domů. Řeknu upřímně, že na mne by to nebylo, když sem ještě kdysi jezdíval na nákup s exmanželkou, tak kromě výběru z regálů si na nakoupené mohla sáhnout až doma, když jsem nákup poskládal před spíž a před lednici. Rovnání do košíku a pak do auta byla moje práce na tu mi nesměla sáhnout. Včera mi říkala maminka (skoro 81), že u nich v krajském městě v některých supermarketech zavedli službu, že vám nákup odebírají od pokladny rovnají do vozíku a taky nemohla pochopit, když sem říkal, že bych je vyhnal a do vozíku si to dával sám a podle svého systému.
Prosím o té službě třeba v Globusu jste slyšel? Přijede s vozíkem, vezmete načítací ručku /musíte být zeregistrován/ a do svojí velké, zavěšené tašky ve vozíku si skládáte načtené zboží. Pípáte si jako pokladní. Na displeji vidíte položky i cenu, celkovou sumu apod. Na místě výstupu skončíte nákup přejetím kodu k ukončení a jedete ke sloupku, kde si zaplatíte kartou, nebo hotovostí zcela sám. Někdy se ukáže kontrola nákupu, ale to je namátkové. A pak již jenom vyndáte uf, to je tíha, tašku z košíku do kufru auta a jedete dom. Zboží máte jenom jednou v ruce. Také velká úspora.
Ronyx, pokud jste sám, tak tolik velké nákupy neřešíte, tak možná mudrujete, co to je zase za novoty a porovnáváte výhody a nevýhody.
Ne, neslyšel, do Globusu (nejbližšího) to mám 70km a kdy jsme byl v Globusu v potravinách si už ni nevzpomenu (to už může být víc jak 15 let), jen vím že to bylo v Praze na Černém mostě a že mne teda tenkrát Globus jako takový moc neuchvátil. Později jsem byl ještě několikrát v různých těch globusovských Baumarktech. Ale přiznávám, že nevím, jestli bych tohle využíval, i kdyby to tady u nás někde bylo - přece jen není nad to prohodit s pokladní pár slov a nějaký ten úsměv. Ale budu velmi rád, pokud se začne zavádět nějaký systém pro oddělené placení pro lidi s platebními kartami, (kromě těch dotykových), protože to ostatní platící hotově neskutečně zdržuje (1 platící kartou je časově odbavený jako 2 platící hotově).
Ne, nemudruju nad novotami, nepředpokládám, že by se mne tohle mohlo někdy nějak týkat, jen mne prostě zajímalo, co vede některé lidi k tomu, že využívají službu podle mne zbytečnou - to, že je zbytečná (tak jako mnoho jiných, které také nemám potřebu využívat, počínaje mytím auta, přes základní servis auta apod), je samozřejmě můj subjektivní názor, se kterým určitě nebudou někteří souhlasit.
dokud jsem bydlela v Praze, měla jsem stejný názor jako vy - nebyl problém zajít do obchodu a nakoupit si... ale co jsem se odstěhovala na vesnici, nejbližší městečko 10 km a v městečku pouze Penny s omezenou nabídkou - tak je pro mě podobná možnost nákupu ideální - větší výběr, nemusím tahat např. piva a cena dopravy je mnohem nižší než co bych projela autem... takže proto
Díky za reakci.
Nebydlím v Praze, ale cca 140km od ní, v pohraničí. Dá se říct, že na vzdálenějším konci vesnice, dnes přifařené k okresnímu městu. Do centra města cca 2km. Mám sice 2 supermarkety tak nějak za rohem (Kaufland cca 5 min pěšky, Albert cca 10 min. pěšky), ale chodím tam velmi málo (kvalita mi nevyhovuje), jezdím do města do LIDLu. Městská doprava jako kdyby nebyla, 8Kč za 2 km se mi zdá docela dost a navíc to jezdí jen přes den jednou za hodinu. Takže když nebylo auto jeden čas, tak v létě v zimě na kole, teď většinou autem (přiznám, že jsem líný). Je fakt, že třeba nápoje žádné nekupuju, takže se s nima tahat nemusím (pivo nepiju a pro vodu na pití si jezdím s kanystrem na kole pro minerálku jednou za čas).
Tolik jen pro vysvětlení, proč moje otázka.
Ronyx, řeknu Vám to takto. Nikdy jsem dosud nevyužila možnosti poslat si domů nákup třeba z toho Tesca, ale vím o té možnosti. Shodou okolností jsem se to dozvěděla právě od rádkyně patronky, i když za jiných okolností. Odpovídám tady jenom proto, že jsem asi ze stejného těsta jako Vy. Také mám ráda vybírat svýma rukama, ne jenom očima na papíře. Takže této služby prozatím nevyužívám, a navíc potřebuji i pohyb a tak si jezdím na nákup na kole a to za každého počasí. Jen tak se jet projíždět na kole někam bez cíle, mne nebaví a tak to prostě dělám takto. Ale jsem ráda že vím, že tato služba existuje, protože až přijde čas a já prostě na to kolo nevylezu, tak vím kam se obrátit. Co se týče objednávání hotového jídla domů, tak to je docela zajímavá otázka, protože dnes bych to určitě neudělala, ale dělala jsem to docela často když jsem byla o hodně mladší. A víte proč? Protože se stávalo, že se u mne sešla návštěva, která se protáhla na delší věčírek a bylo daleko jednodužší objednat hotové jídlo, než v plné zábavě zalést do kuchyně a tam něco peldat.
Takže jak vidíte, on má každý z nás nějaký důvod proč některé služby využívat. A nemusí to být zrovna pouze z lenosti...
Díky za reakci.
Já jsem netvrdil, že tuto službu využívají lidé pouze z lenosti - vím, že těch důvodů může samozřejmě být celá hromada, proč tuhle službu využívat, zrovna tak, jako třeba proč ji nevyužívat. Protože jsem ten druhý typ (ale nejen v tomhle, nevyužívám téměř žádné služby a řemesníky, pokud už to opravdu nemusí být a a to pouze když už nejsem opravdu z velmi vážných důvodů - většinou že na to nemám nářadí - si jakkoli pomoci sám), tak když už se tady objevila otázka přede mnou na spokojenost se službou "nákup do domu", napadlo mne, kdo a proč vlastně tohle využívá. Takže sem se zeptal
Dokud to šlo, tak jsem taky využívala služeb řemeslníků minimálně, jenže okolnosti už mi to neumožňují, tak co...Hlavně se snažím být zcela soběstačná a být pár kroků před stárnutím a nemocemi
Nakupování s dovozem je velmi rostoucí trh a bude stále růst. Né všechno si kupuju s odzkoušením v normal obchodě, ale jsem rád, že dneska tato forma existuje a kdekoliv. Občas si objednáme i ty pizzy a jiná jídla. Kdybych byl mladší a neměl práci či chtěl začít podnikat, tak se zaměřím na dovoz zboží pro seniory a nákup potravin ve velkém z Rakouska a Německa. Za 10let to bude TOP jak jsou dneska eshopy na ekeltroniku a jiné zboží
Pritelkyne toto vyuziva [a tedy i ja, jelikoz nakupuje pro nas oba]. Kazdy tyden si tak nejak naplanuje, co bude varit a podle toho pres internet objedna veskere potraviny. Vyplati se ji to cenove a i casove. Jedine, co musime delat, tak v rozmezi dvou hodin, kdy maji prijet, byt doma.
Jedinou nevyhodu vidim v tom, ze obcas neco objedname a v ten, kdy nam to sestavuji, to treba neni. Pak to resi tim, ze nam misto toho daji stejnou vec od jineho vyrobce [vzdy daji stejne ceny nebo drazsi] a obcas tam neco popletou uplne. Ale jinak jsme s tim pritelkyne i ja velmi spokojeni a je to pro nas velmi pohodlne.
Půvab dovážení nákupu z itesca jsem objevila letos v létě. Nedám na něj dopustit. Přes léto býváme na chatě, auto nemáme, nejbližší prodejna víc než kilometr a chromé nohy. Navíc nemáme pitnou vodu, takže také nákup. Takhle si sednu ke kompíku, v klidu si vyberu, oblíbené si uložím do oblíbených, čímž už příště jednak nemusím hledat a jednak nezapomenu koupit pokud došlo. Pokud si na něco vzpomenu dodatečně, do 22 hodin večer před dnem dodání můžu měnit jak chci. Řidiči báječní, dovezou nákup přes zahradu k domu, zaplatím kartou (hotově nelze), dám dvacku dýžka a už jen roznosím co patří do sklepa a co do lednice. Pokud něco objednaného nemají, dovezou náhradu, kterou si nemusím vzít. A dokonce jsme si objednali i maso a bylo velice dobré. Příští rok zkusím i zeleninu, tu jsem zatím měla nejraději okouknutou. Důvody pro mne jasné - pohodlí a vlastně i dostupnost.
Díky Liduš.
ronyx. Kdybych bydlela v Hradci a jedna konkrétní "jídelna" by rozvoz dělala, tak bych jejich služby využívala. Oběd do 80,- Kč. Porce ale taková, že i CHLAP má co dělat, aby to snědl. A k tomu ještě polévka v ceně (opravdu polévka, ne žádná nechutná teplá voda). Jídlo tak dobré, že nepotnáš, že je to z jídelny. Gulášek - no ňamka. Z jednoho jídla se nadějí krásně dva lidé. Měla bych teda za 80 kaček fakt výborný oběd pro dva lidi. Když odečtu cenu surovin, za kterou bych to samé jídlo uvařila já, tak mi tam zbyde opravdu malá marže pro jídelnu. Oni to mají pochopitelně jinak, protože nakupují za velkoobchodní cenu a tím pádem mají marži velice slušnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.